Skandál se zneužíváním poslaneckých diet:

Šéf britských konzervativců hrozí svým čelným poslancům vyloučením ze strany; Gordon Brown se veřejně omlouvá

12. 5. 2009

Šéf britských konzervativců David Cameron uvažuje o vyloučení vysokých konzervativců ze své strany, protože vyšlo najevo, že zneužívali systém státní úhrady výdajů pro poslance a za peníze daňových poplatníků si stavěli plavecké bazény, modernizovali svá druhá sídla na venkově a dokonce za peníze daňových poplatníků kupovali koňský hnůj na zahradu.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že britská Konzervativní strana byla poškozena těmito praktikami u voličů stejně výrazně jako labouristé. Z průzkumu pro deník Times a organizaci Populus se ukazuje, že podpora pro vládnoucí labouristy poklesla od začátku dubna na 26 procent, podobně jako loni v létě, což je rekord. Avšak podpora konzervativců také poklesla o 4 procenta, na 39 procent. Podpora pro liberální demokraty stoupla o čtyři procenta na 22 procent. Pro konzervativní stranu je znepokojující, že většina průzkumu byla provedena ještě předtím, než byly zveřejněny nejdrsnější údaje o tom, jak konzervativní poslanci finančně zneužívali systém.

Pokud se Cameron skutečně rozhodne ze strany vyloučit vinné konzervativní poslance, hodně riskuje, protože jde o nejvyznamnější osobnosti jeho strany.

Britský labouristický premiér Gordon Brown se v pondělí hluboce omluvil veřejnosti jménem veškerých poslanců ve Westminsteru za drsné zneužívání systému státních dotací pro poslance.

Hlavní politické strany se obávají, že jejich diskreditace u voličů těsně před volbami do Evropského parlamentu povede v těchto volbách k posílení malých extremistických stran.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2009