Obama chce snížit náklady na americké zdravotnictví o 2 biliony dolarů

12. 5. 2009

Americký prezident Barack Obama zveřejnil plány snížit náklady na zdravotnictví v příštích deseti letech o 2 biliony dolarů a zpřístupnit tak zdravotnictví většímu množství amerických občanů.

Obamu podpořilo při jeho veřejném vystoupení 15 zástupců zdravotnického průmyslu, kteří přislíbili, že učiní vše, co je v jejich silách, aby snížily obrovské účty za zdravotnictví, jimiž trpí američtí občané.

Mezi signatáři dohody jsou i organizace, jejichž lobbování r. 1993 způsobilo likvidaci plánu zdravotnické reformy, kterou tehdy navrhovala Hilary Clintonová.

Americké zdravotnické instituce a firmy jako America's Health Insurance Plans, American Medical Association, American Hospital Association a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America vysvětlily americkému prezidentovi, jakým způsobem sníží rostoucí výdaje na zdravotnictví každoročně o 1,5 procenta a zajistí tak, aby k zdravotnictví získalo přístup i 47 milionů Američanů, kteří ho v současnosti nemají. Bílý dům doufá, že se v důsledku tohoto dobrovolného plánu sníží výdaje na zdravotnictví pro každou rodinu až o 2500 dolarů ročně. V současnosti vydává americká rodina průměrně na zdravotnictví 12 000 dolarů ročně.

Spojené státy v současnosti vydávají na zdravotnictví více než 2 biliony dolarů ročně, je to větší procento HDP než jakýkoliv jiný průmyslový stát. Avšak v mnoha oblastech dosahuje americké zdravotnictví velmi špatných výsledků a Spojené státy jsou na 41. místě na světě co do průměrné délky života, upozorňuje britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2009