Francie zakáže internetové pirátství

13. 5. 2009

Francie zavede dosud nejdrakoničtější zákony proti internetovému pirátství. V úterý totiž hlasovali francouzští poslanci pro nový zákon, který vládě poskytne pravomoci odříznout piráty od internetu.

Podle nového kontroverzního zákona má vzniknout zvláštní úřad, který bude zjišťovat ilegální stahování materiálu, který podléhá autorským právům. Uživatelé internetu, kteří si stáhnou hudbu a filmy, aniž by za ně zaplatili, budou varováni třikrát a pak budou odříznuti od internetu až na rok. Dosud se řešily případy ilegálního stahování hudby a filmu u francouzských soudů.

Právníci poukazují na to, že rozhodnutí Francie vyloučit z tohoto procesu soudy může být porušením Evropské konvence pro lidská práva a možná to vyvolá konflikt s Bruselem. Dlouho očekávaná reforma regulace telekomunikačních společností v Evropské unii byla totiž zastavena v důsledku neshod ohledně toho, zda by se na regulaci měly podílet soudy.

"Evropský parlament v této věci zaujal pevné stanovisko a podle mého názoru nezmění svůj postoj, že jen soud může mít právo zákazníka od internetu odříznout," řekl Dirk van Liedekerke, pracovník podniku Olswang v Bruselu.

Organizace pro práva spotřebitelů varovaly, že vytvoření mimosoudní organizace s pravomocí dohlížet na internet bude ohrožením občanských svobod.

Britská média požadují zavedení obdobných protipirátských zákonů. Avšak nová francouzská inciativa se zřejmě bude muset potýkat se soudními žalobami od osob, jimž bude internet odříznut.

Francouzský zásah proti internetu je nejnovějším v celé řadě konfliktů Francie s Bruselem, ohledně otázek týkajících se dotovaných cen energie až po dotace pro automobilový průmysl, připomíná list Finanacial Times.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009