Barack Obama a Sergej Lavrov.

Rusko předložilo USA nové návrhy ohledně protiraketové obrany

13. 5. 2009

KD│Tento týden začnou mezi Ruskem a USA rozhovory o nahrazení smlouvy o strategických zbraních START I, jejíž platnost vyprší 5. prosince. Toto téma i další klíčové otázky dvoustranných i mezinárodních vztahů projednal koncem minulého týdne ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s prezidentem Barackem Obamou a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Po ukončení návštěvy Lavrov prohlásil, že Moskva předala USA nové návrhy ohledně protiraketové obrany a odmítla myšlenku Baracka Obamy spojit rozhovory o tomto problému s íránským problémem, napsal zvláštní zpravodaj listu Kommersant ve Washingtonu Michail Zygar.

Na počátku "resetování" rusko-amerických vztahů se objevilo téma, kde je nutno ukázat, že Moskva a Washington mohou konstruktivně spolupracovat a nacházet společnou řeč. Jde o přípravu nové smlouvy, která má nahradit smlouvu o strategických útočných zbraních START. Rusko si nepřeje, aby v prosinci došlo k vypršení platnosti stávajícího dokumentu bez patřičné náhrady, informoval Washington Lavrov. To však znamená, že obě země musejí do té doby vypracovat nový. Závazek dosáhnout tohoto cíle přijali Dmitrij Medveděv a Barak Obama během své první schůzky v Londýně.

Obama se pokouší zablokovat zveřejnění fotografií týraných vězňů

13. 5. 2009

Prezident Barack Obama se pokusí tento měsíc zablokovat plánované zveřejnění fotografií, na nichž údajně americký vojenský personál týrá vojáky v Iráku a v Afghánistánu. Souhlasil s obavami vedoucích činitelů americké armády, že by zveřejnění fotografií mohlo ohrozit americké vojáky, vysvětlil ve středu mluvčí Pentagonu.

David Cameron nařídil britským konzervativním poslancům: Buď vrátíte peníze, nebo budete vyloučeni ze strany

13. 5. 2009

Cameron: "Je mi úplně jedno, že to údajně předpisy neporušilo. Je to nesprávné!"

Hlavní britské politické strany nařídily svým poslancům v Dolní sněmovně, aby vrátily státem uhrazené přehnané výdaje, a přislíbily, že okamžitě zamezí zneužívání systému.

Nejrychleji jednal šéf Konzervativní strany David Cameron, který nařídil osmi členům svého stíhového kabinetu, včetně svých nejbližších politických spojenců, aby vrátili státu peníze, které dostali na čistě osobní záležitosti. Sdělil jim, že pokud to neučiní, budou ze strany vyloučeni.

Francie zakáže internetové pirátství

13. 5. 2009

Francie zavede dosud nejdrakoničtější zákony proti internetovému pirátství. V úterý totiž hlasovali francouzští poslanci pro nový zákon, který vládě poskytne pravomoci odříznout piráty od internetu.

Jsme nudné, říkají malé americké banky, ale máme zisky

13. 5. 2009

Na nedávné konferenci organizace Indiana Banking Association to delegáti opakovali znovu a znovu: naše práce je mechanická a nudná a v žádném případě bychom nechtěli, aby to bylo jinak.

"Práce v bance by neměla být vzrušující," tvrdí Clay Ewing z malé komunitní banky German American Bancorp v městě Jasper. "Pokud se práce v bance stane vzrušující, je něco špatně."

Social Watch: Pohled na lidská práva zdola

13. 5. 2009 / Karel Dolejší

Zpráva Social Watch 2008. Ekumenická akademie, Praha 2009. 127 stran + dvě skládané grafické přílohy.

Když Virgiňan George Fitzhugh v polovině 19. století psal svou Sociologii Jihu, vložil do ní dnes již neuvěřitelně znějící tezi. Zotročení Afričané jsou prý na tom lépe, než kdyby museli pracovat v námezdním poměru, poněvadž pán se o ně "postará" i v době, kdy se ekonomice nedaří a v námezdním systému by přišli o práci. Patriarchální otroctví na bavlníkové farmě údajně představuje nejlepší formu socialismu pro "velké děti" neschopné obstát v nelidské kapitalistické soutěži. Po americké občanské válce se nicméně podíl nákladů, které farmy vydávaly za nyní již nájemnou černou pracovní sílu, více než zdvojnásobil. Fitzhughova teoretická konstrukce, jeden z vůbec prvních pokusů prezentovat sociální práva jako více než dostatečnou náhradu práv občanských, tak byla odkázána mezi staré pověsti otrokářské.

V předmluvě k vůbec prvnímu českému vydání zprávy mezinárodní watchdogové koalice Social Watch Jiří Silný a Tomáš Tožička uvádějí, že spor o lidská práva se "stal jedním z konfliktů studené války, kdy byla proti sobě stavěna uměle oddělená práva sociální a politická". Předmluva jistě nemůže být odborným pojednáním, nicméně zjednodušení obsažené v uvedené formulaci je skutečně poněkud zavádějící. Občanská, politická, sociální, ekonomická a kulturní práva jsou samozřejmě v normativním smyslu nedělitelná, v praxi však k jejich oddělování a stavění jednoho proti druhému docházelo a dochází poměrně často (připomínkou této skutečnosti je cum grano salis dokonce i recenzovaná publikace). Nejde jen o již neexistující spor Východ-Západ, který narýsoval dilema sociální versus občanská a politická práva; zrovna tak se již v 50. letech 20. století na světovém Jihu objevil enormní a dosti jednostranný důraz na práva ekonomická a ještě více kulturní, který nadále trvá. Nedávné události v Chomutově, jehož primátorka vlastně Romům naznačila, že sociální práva dostali od státu výměnou za občanské mlčení, ukazuje, že pokusům o účelový politický kšeft s lidskými právy ve vnitrostátní politice zdaleka není konec - o politice mezinárodní už ani nemluvě.

Ivan Gabal rozumí všemu

13. 5. 2009

Motto:

"Názory, ty mi jdou." (Ludvík Vaculík)

Ivan Gabal vám zjevně rád vysvětlí, "zda česká média pomáhají nárůstu extremismu", a také, "jaký je vztah mezi ekonomickou krizí a vědou". Protože on tomu rozumí. (Red.)

Workshop Pomáhají česká média nárůstu vlivu extremismu? se bude konat 29. května 2009, budova Univerzity Karlovy, Praha 5-Jinonice.

Program:

9:30: zahájení pracovního semináře Ivan Gabal, Ivan Gabal Analysis and Consulting, Marek Skovajsa, FHS UK. (...)

Moderuje Ivan Gabal. (...)

Diskuse "Ekonomická krize a věda", se uskuteční ve středu 20. května 2009 v malém sále Městské knihovny v Praze.

Hosté diskuse jsou Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. - CERGE-EI (Společné pracoviště UK a AV ČR), PhDr. Ivan Gabal - Analysis & Consulting, Doc. PhDr. Zdeněk Pinc - Fakulta humanitních studií UK (...)

Velkým odborníkem na ekonomii je i Zdeněk Pinc. :) Jakou asi budou mít obě diskuse úroveň, může laskavý čtenář posoudit z tohoto náhodně vybraného "odborného názoru" Ivana Gabala na americký radar v ČR, vyjádřeného v České televizi:

Ivan GABAL, sociolog: Já si myslím, že veřejné mínění podobně, má podobné rozpory v názoru na celou věc, ale je tam i jednoznačný politický konsensus všech aktivních politických parlamentních stran i klíčových institucí národní bezpečnosti a obrany země. Polsko z tohoto hlediska je nepoměrně profesionálnější, nepoměrně cílevědomější, a proto vysoce pravděpodobně dosáhne politického cíle, které si vytkli. A z našeho hlediska nelze vůbec hovořit o cílevědomém jednání. Já si myslím, že snaha schovat se za referendum je naprostý alibismus a Američané mají pravdu, jestliže říkají: "Je to zcela na vás, musíte se sami rozhodnout," a tím podrobují českou politiku nesmírně tvrdému náročnému testu, v kterém jsme v podstatě neobstáli. Proto já si myslím, bez ohledu na můj osobní názor, že naše šance na to, aby si vybrali Američané jako spolehlivého partnera pro takto závažný bezpečnostní projekt Českou republiku, klesají s každým dnem.

Zdroj: ZDE

Sebeobětování samo o sobě není hodnotou

13. 5. 2009 / Boris Cvek

Reaguji na článek M. Štěrby "Co milují francouzští školáci a co čeští školáci?" Mně osobně se "láska, přátelství, svoboda, rodina, rovnost" atd. nespojují s egoismem. Pan Štěrba by možná čekal, že děti si vyberou jako nejhezčí slova "sebeobětování" nebo "sebezapření", nicméně kdyby sebeobětování nebo sebezapření měly být hodnotou samy "o sobě a pro sebe" (když použiji Hegelova duckspeaku), potom smrdí fanatismem, zotročováním a zneužíváním. Západní civilizace stojí na tom, že oběť a popření egoismu roste z něčeho pozitivního, právě z lásky, přátelství, touhy po svobodě atd. Čili v tom ohledu mají děti naprosto zdravé hodnoty. Jinou otázku je, zda my dospělí jsme schopni jim vysvětlit, co všechno k lásce, přátelství, svobodě atd. patří. Možná jsme to všechno zradili a chceme si vlastní selhání kompenzovat na tom, že budeme děti hnát do opačného extrému. Jak bychom jim třeba dokázali vysvětlit jednu z nejkrásnějších pasáží Nového zákona, v níž Apoštol mluví o lásce těmito slovy (1Kor 13 kap. cituji dle on-line dostupného překladu "Nová bible kralická")? Věříme ještě v něco jiného než v pouhý egoismus, převlečený v mnoha životních situacích do různých maškar "lásky", "přátelství", "svobody" atd. Říká se "podle sebe, soudím tebe":

Vlajka ČR ve vertikální poloze.

Detaily, které naznačují, že nejen státní symboly jsou pro nás "detail":

Copak musí být dokumentárně inzerovaný film dokumentem?

13. 5. 2009 / Miloš Dokulil

V neděli 3. května 2009 ČT1 v hlavním vysílacím čase uvedla film inspirovaný Milanem Uhdem, s názvem Na rozchodnou. Byl zaměřen na události u nás mezi lety 1939 až 1945. Když v tom filmu Češi už na oslavu nastávajícího míru vyvěšují z okna na zeď československý prapor, vyvěšují jeho svislé barvy naopak, než je to správné. Zrovna tak, jako to následně v reálu zrovna teď v ty květnové dny učinili naši rakouští sousedé, když takto na velké ploše rozmístili jako symbol příhraniční solidarity český a rakouský prapor a naše televize to snímala (aniž kdo z našeho štábu Rakušany včas upozornil, že bílý pruh má být vlevo!). A přesně stejný "mustr" bylo možno ve stejném týdnu vidět zpředu na oblečení některých fanoušků ve Švýcarsku při utkáních našich hokejistů na mistrovství světa. A zde je právě ten první zlomový bod na účet shora uvedeného filmu. To, co běžně nedochází dnešním našim občanům, bylo zcela běžně a bez problémů známo občanům tzv. První republiky, včetně těch, kteří Čechy nebo Slováky nebyli. Každý rok několikrát občané zdobili okna svých bytů, přinejmenším 7. března, 1. května, 28. října. Víc než dobře tehdy obyvatelé republiky věděli, jak umístit prapor, který visí z okna směrem dolů. (Bílý pruh vlevo, červený vpravo.) Takže v roce 1945 by se stěží stalo, že by někdo ty barvy popletl. Teď se nám to plete už možná celá desetiletí, včetně filmařů...

Bývalý polský prezident Walesa se údajně chystá na sjezd irské euroskeptické strany

13. 5. 2009

Server Wprost s odvoláním na svůj neoficiální zdroj tvrdí, že bývalý vůdce polské protikomunistické opozice a bývalý prezident Lech Wałęsa se chystá vystoupit na sjezdu irské strany Libertas. Ten proběhne příští čtvrtek, tj. 21. května, v Madridu. Ačkoliv Wałęsův oficiální projev není dosud potvrzen a jeho spolupracovníci věc odmítají komentovat, server už spekuluje o možnosti, že by se bývalý prezident angažoval ve prospěch Ganleyho projektu.

Celý článek v polštině ZDE

Provincie Farah.

Obamova válka v Afghánistánu a Pákistánu a pštrosí politika českých médií

13. 5. 2009 / Daniel Veselý

Začátkem minulého týdne bylo americkým náletem na několik afghánských vesnic v provincii Farah zabito až 147 civilistů. Jedná se o jeden z největších masakrů, způsobený okupačními vojsky od začátku bombardování Afghánistánu před sedmi lety. Americké úřady zprvu odmítly potvrdit, že došlo k úmrtí tak velkého počtu civilistů, poté se snažily svalit vinu na Taliban, který údajně zaútočil na vesnice s granáty, a nakonec prohlásily, že jejich verze s Talibanem byla "slabě zdrojovaná". Patrick Cockburn, korespondent listu Independent, vyzpovídal místního reportéra, který viděl scénu krveprolití nedlouho po útoku a podařilo se mu získat asi 80 fotografií z místa neštěstí: Všude byly krátery, vesnice byly omítnuté bombami; těla byla roztrhána na kusy; byly tam masové hroby a žádné stopy po kulkách, raketách nebo granátech.

Zdroj: ZDE

◄ Provincie Farah na jihozápadě Afghánistánu.

AFGHÁNISTÁN:

Proč vyhodili Američané generála McKiernana?

13. 5. 2009

Veřejná defenestrace generála Davida McKiernana, význačného kariérního důstojníka, který převzal velení v Kábulu méně než před rokem, byla provedena oním brutálním, necitlivým způsobem, který je charakteristický pro americkou státní byrokracii, píše v deníku Guardian Simon Tisdall. A co je důležitější, McKiernanovo propuštění zůstává v podstatě nevysvětlené.

Václav Havel v New York Times:

Stůl pro tyrany: Volby do Rady OSN pro lidská práva jsou ostudná fraška

13. 5. 2009

Jen 20 zemí kandiduje na 18 otevřených křesel. Křesla jsou rozdělena mezi pěti světovými regiony a tři z pěti regionů navrhly tentýž počet kandidátů, jako je křesel, čímž zajistily, že není možnost výběru nejlepších kandidátů na obranu lidských práv z každého regionu, píše Václav Havel v deníku New York Times.

Latinská Amerika, region kvetoucích demokracií, dovolila Kubě, aby obnovila své členství. Asijské země nekriticky podpořily pět kandidátů na pět křesel toho regionu - mezi nimi Čínu a Saúdskou Arábii.

Zoufalá nekompetentnost starostky Chomutova -- tentokrát v právu shromažďovacím

12. 5. 2009

Tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s. z 11. května 2009

Den před schůzí Sněmovny, kde se má projednávat narychlo předložená novela shromažďovacího zákona (tisk č. 823), prohlašují nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) a Liga lidských práv , že ostře odmítají snahy o omezování shromažďovacího práva. Reagují tak i na další účelové snahy Ministerstva vnitra, starostů i dalších korunované aktuálním nápadem chomutovské starostky na preventivní "nepovolování" žádných demonstrací ve městě. Starostka Ivana Řápková doslova uvedla: "v Chomutově chceme klid, proto již nebudeme povolovat žádné demonstrace, ať již ze strany Romů nebo levicových či pravicových extrémistů."

Sněmovna bude hlasovat o pravidlech pro obchod se zbraněmi

12. 5. 2009

Vývozy českých zbraní do rizikových oblastí jako Etiopie, Rovníková Guinea nebo Srí Lanka ukazují, že kontrola exportu vojenského materiálu z České republiky zatím nefunguje uspokojivě. Poslanecká sněmovna bude zítra hlasovat o návrhu novely zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, který může některé nedostatky odstranit. Amnesty International a sdružení NESEHNUTÍ proto vyzvali poslankyně a poslance, aby podobě zákona věnovali dostatečnou pozornost.

"Jedním z hlavních nedostatků současného systému kontrol je právě to, že zákon umožňuje úřadům utajovat bližší informace o uskutečněných vývozech jako obchodní tajemství. Veřejnost tak nemůže kontrolní politiku vlády objektivně posoudit a případně požadovat zlepšení," říká František Janda z Amnesty International.

Skandál se zneužíváním poslaneckých diet:

Šéf britských konzervativců hrozí svým čelným poslancům vyloučením ze strany; Gordon Brown se veřejně omlouvá

12. 5. 2009

Šéf britských konzervativců David Cameron uvažuje o vyloučení vysokých konzervativců ze své strany, protože vyšlo najevo, že zneužívali systém státní úhrady výdajů pro poslance a za peníze daňových poplatníků si stavěli plavecké bazény, modernizovali svá druhá sídla na venkově a dokonce za peníze daňových poplatníků kupovali koňský hnůj na zahradu.

Snaha zbavit "tvář" její "zadnice"

12. 5. 2009 / Bohumil Kartous

Herci, zpěváci, moderátoři a jiní "zasloužilí" umělci chtějí hrát svou roli podle svého: chtějí být "celebrováni", tudíž jim nebude proti srsti, pokud je někdo smyšleně, nepravdivě, nevkusně a nesmyslně adoruje.

Bulvár je póvl, zcela jistě za hranicí toho, co se dá, posuzováno z hlediska etiky, obhajovat z pozice poptávky trhu po této formě showbusinessu. Tak se dá o bulváru určitě argumentovat, pokud člověk míní zastávat zjednodušeného vidění společnosti zevnitř její struktury a bez ochoty přistoupit na vyšší roviny definice.

Třiadvacet

12. 5. 2009 / Tomáš Koloc

Reakce na článek Josefa Víta "Slavné májové dny"

Před časem se na vývěsní tabuli v naší vesnici objevil článek nazvaný "Nezapomeňme!" Byl podepsán Václav Havel 1989, a byl souhrnem nejznámějších nesplněných slibů Václava Havla z revoluce v roce 1989 (že nebude nezaměstnanost, propouštění a zdražování, že už nikdy nepůjdeme do žádného vojenského paktu atd.) mnohdy sestříhaných a upravených tak, aby se jejich autor jevil horší, než je - a tvářil se jako konzistentní Havlův projev. Ačkoliv byl výstřižek ustřižen tak, že nebylo jasné, odkud pochází, vzhledem k tomu, že jsem na přelomu let 2003 a 2004 pracoval v deníku Haló noviny jako redaktor příloh Tip na víkend a Zájmy a záliby, poznal jsem font písma i rubriku, a podle míry utrhačnosti možná i autora "koláže".

Ministerstvo obrany blokuje přístupy na "nevhodné" stránky:

Američtí vojáci mají klapky na očích

12. 5. 2009 / William S. Lind

KD│Na vrcholu studené války velitel amerických jednotek v Evropě žádal informace o svém sovětském protějšku, veliteli sborů, které stály naproti za vnitroněmeckou hranicí. Všechny americké zpravodajské agentury pracující s utajeným materiálem toho poskytly velmi málo. Poté se velitel obrátil se svou otázkou na Chrise Donellyho, jenž vedl malý výzkumný institut věnovaný Sovětské armádě v Sandhurstu. Tento institut pracoval výhradně s otevřenými zdroji, to znamená s neutajovaným materiálem. Poslali americkému generálovi přes třicet centimetrů tlustou složku, se články napsanými jeho sovětským protějškem, články o něm, popisy cvičení která pořádal a tak dále.

To co platilo za studené války je v ještě větší míře platné dnes, tváří v tvář válce čtvrté generace. Jak jsme viděli při lovu na Usámu, naše zpravodajské agentury závislé na satelitních snímcích nám mnoho nepoví. Ale existuje ohromné množství materiálu vztahujícího se k válce čtvrté generace, který lze získat z otevřených zdrojů: Z webových stránek našich oponentů nebo pojednávajícími o nich, práce civilních akademiků, materiál think tanků, zprávy obchodníků, kteří cestovali po území, které nás zajímá - seznam je takřka nekonečný. Každý americký voják s přístupem k počítači může objevit téměř cokoliv co potřebuje. Většina toho je jak přesnější, tak i užitečnější než to, co k němu pronikne přes filtr struktur vojenského zpravodajství.

Jaký je rozdíl mezi Talibánem?

12. 5. 2009 / Karel Dolejší

Oproti pitomé hádance, jaký že je rozdíl mezi vránou, lze na výše položenou otázku odpovědět bez tlesknutí jedné ruky. Talibány jsou totiž skutečně dva: Bývalé afghánské vládní hnutí vedené mullou Omarem - a vedle něj islamistické hnutí Tehrik-i-Taliban Pakistan Bajtulláha Mehsúda organizované kolem pákistánských náboženských škol (madras), které oficiálně existuje pouhých osmnáct měsíců. Boje mezi militanty a pákistánskými ozbrojenými silami, které nyní v údolí Swat údajně vyhnaly z domovů statisíce lidí, se týkají působení mladšího pákistánského klonu organizace, u jejíhož zrodu stály kdysi pákistánská zpravodajská služba ISI a americká CIA. Obě národní větve nejen že působí v odlišném státním, geografickém a náboženském prostředí, ale přijaly také zcela odlišné ekonomické strategie. Opiová ekonomika, na níž stojí afghánská odnož islamistické milice, je extrémně nepříjemná pro Západ, zoufalému místnímu obyvatelstvu však skýtá šanci přizpůsobením režimu získat použitelný zdroj obživy. Zcela jinak je tomu ale v případě ekonomiky pákistánského Talibánu založené na drancování neobnovitelných zdrojů a náboženských daních. Těžba smaragdů, vedle holosečného "hospodaření" v lesech a sadech nejvýznamnější zdroj příjmů, byla vázána na konkrétní území v údolí Swat, které je dobře přístupné - a obývané navíc zčásti nemuslimským obyvatelstvem donedávna žijícím z turistického průmyslu, které od extrémního islamistického režimu nečeká žádná zlepšení. Tento "drobný" rozdíl se nakonec může ukázat jako důležitější než výkony pákistánské armády, která se během nynější ofenzívy sotva odváží dlouhodobě proniknout na paštunská kmenová území, kde má pákistánský Talibán svou politickou baštu.

Jak britská vláda ničí univerzitní výzkum

12. 5. 2009

Proč je předsedou britské grantové agentury Medical Research Council výrobce zbraní? Proč je v čele grantové agentury Natural Environment Research Council šéfem stavební firmy? Proč rozhoduje předseda správní rady realitní kanceláře o financování britských univerzit? ptá se v deníku Guardian George Monbiot. Dojdou britské "univerzitní" reformy i do ČR?

Daily Telegraph: Jak daňoví poplatníci hradí domácí účty za nejbohatší činitele Konzervativní strany

12. 5. 2009

Britský konzervativní deník Daily Telegraph pokračuje ve zveřejňování informací o tom, jaké si nechávají poslanci v Dolní sněmovně státem uhradit své domácí účty. Ostře nyní zaútočil na nejbohatší a nejvlivnější činitele Konzervativní strany. List píše:

Vysocí činitelé Konzervativní strany dotují své usedlosti na venkově z peněz daňových poplatníků. Stát jim platí za údržbu plaveckých bazénů, za čištění hradebních příkopů a dokonce hradí i platy jejich služebnictva. To všechno z rozpočtu parlamentu.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pýcha předchází pád, neboli Něco, co platí nejen v politice

12. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Titulky často ovládají veřejné mínění. Známe to nejen z politiky, ale také prý z "reálné ekonomiky", v níž prý manažeři jednají velice uvážlivě a ne jako někteří dnešní bankéři s jejich tak špatnou pověstí.

Automobilce Daimler se nepodařilo převzít Chrysler, Porsche už nemůže pohltit VW, Fiat plánuje koupit firmy Chrysler i Opel. Asi je holt obtížné poučit se z historie, a to nejen v politice...

Obama chce snížit náklady na americké zdravotnictví o 2 biliony dolarů

12. 5. 2009

Americký prezident Barack Obama zveřejnil plány snížit náklady na zdravotnictví v příštích deseti letech o 2 biliony dolarů a zpřístupnit tak zdravotnictví většímu množství amerických občanů.

Obamu podpořilo při jeho veřejném vystoupení 15 zástupců zdravotnického průmyslu, kteří přislíbili, že učiní vše, co je v jejich silách, aby snížily obrovské účty za zdravotnictví, jimiž trpí američtí občané.

Úsměvná "petice proti bulváru"...

11. 5. 2009 / Jan Čulík

"Umělci bojkotují bulvár, proti jeho praktikám sepsali petici", píše pondělní Mladá fronta dnes. Podle jejích informací si "umělci" vydali tuto petici v Lidovkách a v MFD jako inzerát.

Citujeme:

Signatářům petice vadí zejména "nevkus, netaktnost, vulgarita, polopravdy vydávané za pravdu, provokace, fotomontáže, smyšlené rozhovory, bezohlednost a neskrývaný novinářský hyenismus", jež jsou podle nich českým bulvárním deníkům a magazínům vlastní. "Soudy nás pokaždé odkážou na paragrafy o údajném veřejném zájmu, který jsme prý coby 'celebrity' povinni snášet, přestože jediným opravdovým, do očí doslova bijícím zájmem je tu finanční zisk zmíněných vydavatelů," posteskli si autoři petice. "Odmítáme nadále mlčky přihlížet tomu, jak nejrůznější neumětelové každý den anonymně a beztrestně špiní jména lidí, kteří v životě něco dokázali (podtrhla redakce BL)," dodali autoři výzvy.

Opravdu zábavné je, jak se signatáři "petice" nezapomněli v jejím textu pochválit, jak jsou dokonalí. :) To je určitá, dosti výrazná netaktnost. Skromnost celebritám prostě chybí. Avšak petice je sporná z mnoha jiných důvodů:

Ostrůvek amerického zdravotnictví u nás

11. 5. 2009 / Pavel Čižinský

Březnový pád vlády Mirka Topolánka znamená mimo jiné přerušení snah o tzv. reformu zdravotnictví. Nezdá se totiž politicky reálné, že by v dobách, kdy se regulační poplatky ve zdravotnictví fakticky zrušují, si někdo troufnul prosazovat opět třeba privatizaci zdravotních pojišťoven či omezování svobodné volby lékaře prostřednictvím tzv. řízené péče. Co však zřejmě nekončí, je pocit mnoha -- spíše mladých a zdravých -- lidí, že současný systém veřejného zdravotního pojištění je beznadějně socialistický či dokonce komunistický, že poskytování zdravotní péče je podnikáním jako každé jiné a že teprve plné promítnutí tržních vztahů do zdravotnictví vyřeší všechny problémy.

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Reakce na Kinské, jak se žilo a žije ženám a dva fenomény: Husák a Gott

11. 5. 2009 / Josef Brož

Klišé. Všichni to známe. Zdravý rozum vám říká, že jste žili ve světě, který se podobal věznici, ale jsou lidé, kteří se měli dobře. Bohužel je tomu ale i naopak. Sebeprožívání jednoho života může zabránit vidění jiných životů těch, kteří prostě tyto zkušenost nemají. Banalita prožitku se promění v užitečné klišé, které se poté stává vyprázdněným obratem, který ztratil původní smysl. Platí to pro více kategorií myšlení v současnosti, kterých jsem byl svědkem v poslední době.

Těžký život antikomunisty v Čechách

11. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

Asi takhle nějak zapřemýšlel Vladimír Kučera a jal se uvádět věci na pravou míru. (MF Dnes 9. 5. 2009 - „Antikomunismus přece není žádný hřích“). Autor není žádným řadovým publicistou. Moderátor, redaktor a publicista - stálý spolupracovník České televize. Spoluautor a dramaturg pořadů Historie.cs a Politické spektrum Působení v seriálu Historie.cs z něj učinilo doslova "znalce" historie a pravidelné komentáře k aktuálním otázkám pak "vlivného" novináře. S úctou zaznamenávám jeho pokoru před K. H. Borovským v internetovém medailonku.

Občanská válka celebrit

11. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

České „celebrity“ zatroubily do útoku proti „bulváru“ výzvou podepsanou Markem Vašutem a Michalem Vieweghem. Nechtějí už být více „spojováni s těmi, kteří bulváru vycházejí vstříc a dobrovolně s ním kolaborují“. Dokonce jimi pohrdají. A nebudou s nimi žádným způsobem spolupracovat. Vždyť práva této menšiny jsou „za lhostejné asistence státu bulvárem denně porušována.“ Jsou tím už dlouho „znechuceni a pobouřeni“. Mnozí z této menšiny se soudí s vydavateli bulváru – jenže „soudy nás pokaždé odkáží na paragrafy...“

A copak byste si tak přáli, dámy a pánové, připojující své podpisy pod výzvu? Navrhujete bojkotovat bulvár. Vy, kteří tvrdíte, že jste „v životě něco dokázali“.

Mediální vědec věří v technologiemi nastolenou mentální revoluci:

Jak se člověk mění v hmyz

11. 5. 2009

KD│Jsem dosažitelný, tedy jsem: Příští společnost bude propojena informačními sítěmi. Implantované čipy umožní přímou mezimozkovou komunikaci - s drastickými důsledky pro lidstvo, tvrdí mediální vědec Norbert Bolz v článku pro Spiegel Online.

Ernst Jünger si v románu Heliopolis z roku 1949 vymyslel komunikační médium "Phonophor". Šlo o všeobecný komunikátor, který spojoval každého s každým a naplnil tak technickou implementaci starého ideálu nepřetržitého fóra, permanentního zasedání. Umožnil planetární lidové shromáždění, stejně jako spontánní lidové hlasování. Phonophor nahradil osobní legitimaci, hodinky a kompas, přenášel programy všech vysílačů a zprávy všech agentur - a prostřednictvím centrálního archívu poskytl přístup ke všem textům uloženým v elektromagnetické podobě. Takže sloužil jako noviny, knihovna a lexikon.

Končící poslanec Snítilý si hodlá postavit legislativní pomníček

11. 5. 2009 / Karel Dolejší

Po odchodu Evžena Snítilého z ČSSD je více než zřejmé, že politická kariéra tohoto pána se nachyluje. Veřejnost nemá žádné informace o tom, čím se hodlá pan Snítilý v budoucnosti živit; avšak podle toho, co chce prosadit do novely Zákona 114/92 o ochraně přírody a krajiny, se zdá, jako by měl v plánu otevřít si v Krkonoších safari s lovem ledních medvědů, chystal se zbohatnout prodejem byrokratických formulářů či otevřít v jeskynním systému ČR síť soukromých restaurací. No posuďte sami: níže publikujeme názor Českého svazu ochránců přírody:

Slavné májové dny

11. 5. 2009 / Josef Vít

Tak už máme za sebou opět "slavné" májové dny, ve kterých slavíme konec války. Ano, už neslavíme vítězství nad fašismem a už vůbec ne osvobození z područí německé říše za druhé světové války. Jenže 8. květen, to pro Čechy nebyl konec války. V Praze ještě stále umírali lidé v boji za svobodu. Praha byla osvobozena až 9. května Rudou armádou, ale až 12. května byly poraženy poslední nacistické hordy, snažící se probít se zbraní v ruce do amerického zajetí. Oslavy konce války 8. května proto vypadaly tak, jak vypadaly. President Klaus si stěžoval, že na oslavách nejsou žádní lidé. A opravdu lidi tyto oslavy nezajímaly - to nebyly jejich oslavy - to je jen seberepresentace prodejných politiků, snažících se překroutit dějiny. A při tom jim štafáž nikdo dělat nebude.

Serďukov: Selhání raket Bulava nezpůsobili Američané

11. 5. 2009

LVI│ USA nemají vůbec nic společného s několika neúspěšnými odpáleními nové ruské ponorkové balistické střely Bulava, řekl 6. května 2009 v interview pro noviny Rossijskaja Gazeta ruský ministr obrany Anatolij Serďukov. Reagoval na nedávné spekulace některých ruských médií, že Američané mohli nasadit své nejnovější elektromagnetické zbraně ze základen na Aljašce, v severní Evropě a Grónsku, aby testy narušili.

"Američané s tím neměli co dělat," uvedl Serďukov a dodal, že testování balistické střely pro účely zařazení do operační služby je zdlouhavý a komplikovaný proces.

PŘEDNOST SE DÁVÁ AUTOMOBILŮM:

V Praze se ruší přechody pro chodce

11. 5. 2009 / Lucie Bottaro

V Praze začaly mizet přechody. Zjistila jsem to, když jsem se minulý týden marně snažila přejít Bělehradskou, abych odvedla děti do hudebky. Chodím zásadně po přechodech, protože kromě toho, že z jedné strany vedu šestiletého a z druhé čtyřletou, před sebou tlačím ještě kočárek s ročním dítkem. Takto naložená si skutečne netroufám přejít jinde než po vyznačené zebře. Leč přechod byl odstraněn. A stejně tak i na náměstí Bratří Synků.

O rušení přechodů pro chodce

11. 5. 2009

Rušenie prechodov rozoberá nejedno fórum preberajúce dopravné stavby, napr. TU, upozorňuje Štefan German:

Vysvetlenie postupu Prahy 7 (zo sekcie Otázky a odpovědi na http://www.praha7.cz):

Otázka: Zrušení přechodu pro chodce (Lenka Kučerová 16.4.2009 9:32)

Zajímalo by mne, proč byly zrušeny přechody pro chodce v ulici Partyzánské (před Pražskou teplárenskou a.s.) a v ulici Na Zátorách. Denně zde přecházejí stovky lidí a to nejen zaměstnanců přilehlých firem, ale i tělesně a zrakově postižení občané docházejíci do úřadu Rady tělesně postižených, která zde sídlí. Přechod byl dříve osazen dokonce semaforem, dnes byl v tomto frekventovaném místě odstraněn i přechod. PROČ???? Lenka Kučerová

Odpověď: (Vitásková Miloslava 16.4.2009 10:38)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a