Václav Havel v New York Times:

Stůl pro tyrany: Volby do Rady OSN pro lidská práva jsou ostudná fraška

13. 5. 2009

Jen 20 zemí kandiduje na 18 otevřených křesel. Křesla jsou rozdělena mezi pěti světovými regiony a tři z pěti regionů navrhly tentýž počet kandidátů, jako je křesel, čímž zajistily, že není možnost výběru nejlepších kandidátů na obranu lidských práv z každého regionu, píše Václav Havel v deníku New York Times.

Latinská Amerika, region kvetoucích demokracií, dovolila Kubě, aby obnovila své členství. Asijské země nekriticky podpořily pět kandidátů na pět křesel toho regionu - mezi nimi Čínu a Saúdskou Arábii.

Ve východoevropském regionu - který podle předpisů OSN zahrnuje všechny země za bývalou železnou oponou, včetně České republiky, kandidují Ázerbajdžán a Rusko, jejichž pověst v oblasti lidských práv osciluje od sporné až po odpornou. Neochota východoevropských zemí převzít iniciativu od zemí, které porušují lidská práva, nevyvolává zrovna důvěru.

Je pro mě zvlášť deprimující, když vidím, že demokracie v Latinské Americe a v Asii jsou ochotné pasivně dovolit, aby Rada dále ztratila svou důvěryhodnost a respekt.

Aktivisté a novináři v Ázerbajdžánu a na Kubě už apelovali na mezinárodní společenství, aby nevolilo jejich státy do Rady pro lidská práva. Státy, které podporují lidská práva a integritu Rady nemohou zůstat nečinné. Země musejí vyjádřit solidarity s obětmi porušování lidských práv a převzít radu tím, že prostě odmítnou hlasovat pro státy, které porušují lidskáý práva při tomto hlasování, které ostudně nemá protikandidáty.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009