Iowa: Američané pro zásadní změnu v politice vlády Spojených států

4. 1. 2008 / Jan Zeman

Včera večer se uskutečnil první "caucus" (nominační sněm) do prezidentských voleb ve Spojených státech. Včerejší výsledky výrazně ovlivní boj o prezidentské místo v USA.

V Demokratickém táboře vyhrál se značným náskokem Barack Obama a získal 37.54% hlasů demokratických voličů. Druhý se umístil John Edwards s 29.71% a třetí v těsném závěsu Hillary Clinton s 29.43%.

Za Republikánskou stranu ještě nebyly spočítány všechny hlasy (zatím 96%, nicméně výrazně se už asi nezmění), ale také s velmi překvapivým náskokem vyhrál Mike Huckabee s 34.29%, druhý se umístil Mitt Romney s 25.32%, třetí Fred Thompson s 13.37%, čtvrtý těsně za ním John McCain také s 13.13%, pátý Ron Paul s 9.99% a až šestý Rudy Giuliani s 3,46%

Výsledky voleb se značně lišily od předvolebních průzkumů. V případě Baracka Obamy o skoro 8%. A také v případě dalších kandidátů o celých několik procent - nahoru i dolů - například Ron Paul získal o více než dvě procenta více, než byly předpovědi renomovaných průzkumů a Rudi Giuliani naopak více než o dvě méně.

Těsné třetí místo Hillary Clinton se ztrátou více než 8% za vítězným Barackem Obamou je viditelným zklamáním pro její volební tým. Je zajímavé, že se nepotvrdil předpoklad, že ji budou více volit ženy. Umístění Rudyho Giulianiho věští, že jeho reálná šance získat byť i jen Republikánskou nominaci je velmi nízká. Porazil jej s více než dvou a půl násobným počtem hlasů i Ron Paul, který byl ještě před několika měsíci v průzkumech vysloveným outsiderem - stejně jako i vítězný Mike Huckabee. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoli CNN před dvěma dny ze záhadných důvodů neodvysílala rozhovor s Ronem Paulem v rámci Larry King Live a ani v přímém přenosu z vyhlašování výsledků caucusů se o něm v podstatě nezmínila, odvysílala live rozhovor s Rudy Giulianim - což už zavání trochu nevyvážeností a skrytou volební reklamou.

Iowský Caucus sice většinou není tím, který rozhoduje nominaci, ale výsledky toho letošního jsou opravdu překvapivé. Je z nich patrné, že pokud ten svůj Barack Obama za čtyři dny potvrdí v New Hampshire je poměrně pravděpodobné, že získá nominaci Demokratů. V Republikánském táboře je to složitější. Ačkoli již dnes lze odhadovat, že kdo ji nezíská bude dřívější favorit korporátních médií Rudy Giuliani.

Dovolím si též z charakteru velmi arogantního proslovu Mitta Romneyho po vyhlášení výsledků odhadnout, že on to také nebude, jakkoli má jeho kampaň silnou finanční podporu. Huckabee je stále otázkou, jakkoli získal velmi dobrý výsledek, vše stále záleží na tom, zda ho potvrdí v již zmíněných primárkách v New Hampshire a také Jižní Karolíně 19. ledna a jak se bude vyvíjet podpora ostatních kandidátů.

Celkový dojem je takový, že Američané si přejí zásadní změnu. Tu má hned několik kandidátů ve svém volebním motu a i mainstreamoví komentátoři v CNN se víceméně shodli na tom, že "lidé právě ukázali, komu to věří". Za pozornost rozhodně stály krátké projevy, které měli kandidáti těsně po vyhlášení předběžných výsledků. Mezi nimi obzvláště vynikl projev Baracka Obamy, jenž lze považovat za poselství skutečné změny v americké politice. Barack Obama ve svém krátkém, ale opravdu velmi zajímavém projevu řekl, že je třeba vrátit politice čest a důvěru, ukončit válku na středním východě, "tyranii kvůli ropě", vyrovnat se s otázkou 11. září, dát přednost naději před strachem, začít s tím, aby si lidé sami psali vlastní osud a nenechali ho psát jinými, že společná vize by měla převážit nad tím, co lidi rozděluje, že obyčejní lidé mohou dělat neobyčejné věci, že politika by měla směřovat k tomu, aby učinila planetu čistší a bezpečnější. V úvodu parafrázoval Martina Luthera Kinga: "...říkali vám, že ten den nikdy nepřijde...".

Výsledek caucusů v Iowě ale možná napovídá, že jím byl třeba 3. leden 2008. Doufejme tedy, že svůj osud si Barack Obama skutečně napíše sám spolu s obyčejnými Američany a snad budou jeho neobyčejný příklad následovat i obyčejní lidé světa.

Zdroje ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.1. 2008