Čína: Rovnováha světové moci se rychle mění

4. 1. 2008

Některé mezinárodní hospodářské organizace zdůrazňují, že světová ekonomika nyní zažívá největší proměnu od průmyslové revoluce. Hospodářská centra se přesunují z rozvinutého světa na vznikající trhy v Asii, ve východní Evropě, na Blízkém východě a v Latinské Americe, píše Wang Yusheng v deníku China Daily.

Mnoho lidí si v prvním desetiletí po ukončení studené války přálo a doufalo, aby byl budoucí svět multipolární. Zároveň ale také byli přesvědčeni, že bude hegemonie Spojených států pokračovat nejméně dalších 50 let nebo i déle. Poslední roky však ukázaly, že tomu tak nebude.

V důsledku hospodářské globalizace a úsilí o maximalizaci zisků a zejména v důsledku šíření informací bez hranic a "neviditelné ruky" vysoké technologie se pokrok multipolarity v posledních letech zrychlil. Kdo by si býval představoval, že oficiální čínské devizové rezervy dosáhnou nejvyššího objemu na světě? Kdo by si býval myslel, že Rusko znovu získá svůj statut velmoci tak rychle?

Po rychlém vzestupu zemí skupiny "BRIC" (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) vznikla v roce 2007 skupina "VISTA" (Vietnam, Indonézie, Jižní Afrika, Turecko a Argentina).

Podle statistik tvoří zahraniční devizové rezervy rozvojových zemí tři čtvrtiny všech světových devizových rezerv. Podíl vznikajících trhů na světové ekonomice stoupl z 39.7 procent začátkem devadesátých let na 48 procent loni. Kromě hospodářského růst Číny roste hospodářství v Indii za posledních deset let každoročně o 6 - 7 procent a letos tamější růst zřejmě dosáhne 8,5 procenta.

Čína, Indie a USA jsou třemi nejatraktivnějšími zeměmi pro investory.

Rusko také zaznamenalo za posledních sedm let rychlý růst. Tamější HDP roste rychlostí 7,8 procent a Rusko má zlaté rezervy ve výši 404,8 miliard dolarů. Více než 200 miliard dolarů dluhů, které zanechal rozpad Sovětského svazu, už bylo uhrazeno. Rusko se vrátilo do seznamu 10 největších světových ekonomik. Do roku 2020 chce být Rusko mezi pěti největšími ekonomikami.

Růst HDP ve Vietnamu dosáhl v roce 2007 8,7 procent. Celková hodnota zahraničního obchodu Asociace zemí v jihovýchodní Asii (ASEAN) překročila v roce 2006 1400 miliard dolarů a hodnota jejich domácího obchodu byla 340 miliard dolarů.

Hlavním protivníkem budou i nadále Spojené státy, míní čínský analytik. Vzhledem k tomu, že se svět v nové situaci nebude vyvíjet podle přání Washingtonu, rozpory a konflikty jsou téměř nevyhnutelné. Pokud se s nimi svět nevyrovná vhodným způsobem, mohly by vést k válkám.

Závěrem komunistický analytik dovozuje:

Rozvoj mezinárodní situace požaduje, aby Čína plně využila strategických příležitostí, i když vážné problémy stále existují.

Zpráva prezidenta Hu Jintaa 17. sjezdu Čínské komunistické strany poskytuje lepší odpověď jak se vyrovnat s touto situací. Huova slova o "budování harmonického světa" mezinárodní komunita velmi vítá a "vedla k sblížení Číny a ostatního světa".

Avšak měli bychom být moudří a skromní, zvýšit svou citlivost pro naléhavé problémy a nikdy neztratit hlavu.

Dnes pějí někteří lidé s postranními motivy chválu na Čínu na mezinárodním fóru a dokonce doporučují, aby "Čína a Spojené státy společně vedly svět". Dlouhodobým strategickým principem Číny je mírový rozvoj.

Mírně zkráceno redakcí, nesrozmitelné mystické výroky čínského komunistického analytika byly většinou vynechány

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.1. 2008