21. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 6. 2006

Byly jednou tři bigboardy

Před několika dny jsem se blížil po okruhu od Černého Mostu na Jižní Město a k obrovské nevoli ostatních účastníků silničního provozu jsem překračoval povolenou rychlost jen o 20 a až 30 kilometrů za hodinu, což na tomto místě znamená, že jste za blbce a ostatní na vás začnou najíždět a troubit. Frekvence výskytu policistů na tomto místě je ovšem daleko nižší než třeba na zasedání branně-bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Je to asi proto, že na tomto místě nelze ovlivnit výsledek voleb. Na tom místě jde jen o lidské životy. A to ještě jenom o životy prosťáčků, kteří chtějí dodržovat zákon.

Byl vlahý podvečer a tu mi z počínajícího šera vystoupil obrovský osvětlený bigboard s nápisem "Vy kontrolujete klimatické změny". Vůbec jsem netušil, co že je to za reklamní chyták, a už vůbec mne nenapadlo, že to může někdo myslet vážně. Ostatně, kdo by Pánubohu vykal?!?

Pak mne přišlo na mysl, že to bude možná nějaké lákadlo na nový zaručeně úsporný způsob vytápění nebo svícení, který po svém zavedení buď prudce zdraží zvýšením daňové zátěže nebo ceny energetického média. Až když jsem na druhý den uviděl tenhle trochu menší výkřik i na sídle informačního centra EU v Jungmannově ulici, pochopil jsem odkud vítr fouká. Na www.euroskop.cz jsem pochopil, že to Brusel myslí vážně.

Vzpomněl jsem si na legendárního pana Vajíčko a totalitní otázku "Nesvítí zbytečně?!", která zářila z černobílých obrazovek neméně jasně jako tehdejší pouliční osvětlení v pravé poledne. Bůhví proč jsem si vzpomněl i na nápis ve školní jídelně, který strašil děti vedle okénka, kam jsme chodili vracet nádobí s často nedojedenou stravou. Stálo tam "Nedojedls?!? Ber si méně!!!" Nikdy se mi nepodařilo zjistit, zda s druhé strany okénka byl pro kuchařky podobný mravokárný leták například s textem: "Vracejí to?!? Nevař blafy!!!" nebo Vař méně a méně si ukradneš domů!!! S odstupem let jsem na základě zkušenosti přesvědčen, že určitě ne, ale přímý důkaz nemám...

Když jsem si četl, na čem se usnesl klíčový politický summit EU v polovině června, skromně řečeno mnoha slovy úplně na ničem, tak jsem si uvědomil, že takto vedená Evropská unie se může skutečně zmoci pouze a jenom na kárání svých obyvatel, že se nechovají podle představ bruselského úředníka. Konec konců, je lépe se usnést na čemkoliv než na ničem, je zřejmě heslo summitů EU. V tomto trendu lze očekávat, že budoucí komuniké ze summitů EU budou obsahovat základní shodu nad tím, kde a kdy se summit konal, popřípadě jako bonus i shodu nad tím, jaký byl den v týdnu. Ostatně, nechoďme daleko do Bruselu.

Před několika lety sliboval tento stát, že bude spolufinancovat tepelná čerpadla jako superekologický způsob vytápění rodinných domků. Pak došly peníze. Dnes už nemůže být o dotaci ani řeči a navíc jsou ti, kteří zatoužili po drobné energetické nezávislosti pod palbou úřadů, že ruší hydrogeologickou rovnováhu a na tepelné čerpadlo je třeba neméně projektů a potvrzení jako na přehradu a nebo povrchový důl. A jako perla v koruně pak září argument, že povolení na tepelné čerpadlo se bude vydávat jen na dobu určitou, protože prý 5 metrů kolem vrtů špatně rostou stromy. Je evidentní, že po uplynutí desetileté lhůty, za kterou se stačí čerpadlo jakž takž sotva zaplatit, bude čerpadlo zatíženo nějakou pokutou nebo jinou formou daně.

Je tedy naprosto evidentní, že kampaň EU "Vy kontrolujete klimatické změny" je určen bruselské a domácí byrokracii. Stejně tak je evidentní, že pokud kdy bude přijato usnesení k energetické bezpečnosti EU, bude znít ve své podstatě "zachraň se ,kdo můžeš" i kdyby to bylo na 500 zbytečných stranách jako evropská ústavní smlouva, která je rozvláčným eposem na téma "nevěříme si a musíme si pomáhat".

Ostatně vraťme se k tomu bigboardu za Černým Mostem. Hned za ním se tyčil další s nápisem "Češi myslí na jedno!"

A podle obrázku šlo o pivo a asi taky fotbal. O malý kousek dál byl ovšem třetí bigboard, který hlásal, že prezervativy Pepino hledají partnery napříč politickým spektrem a mně se vrátila naděje, že Češi myslí i na něco jiného než na pivo nebo fotbal. Rozhodně ale Češi nemyslí na klimatické změny a už vůbec ne na jejich kontrolu.

Je pravda, že bučíme na Staromáku, když černoch kopne do mičudy a Čech to nechytí, ale nevolíme masově ani Českou národní stranu jako Slováci ani Ligu českých rodin nebo Českou sebeobranu jako Poláci a Národní frontu máme na rozdíl od Francouzů už taky za sebou.

Je to dobře a znamená to, že bychom se mohli v nové době dobře vyznat a hodně z ní vytěžit. Myslím, že ty tři bigboardy vypovídají o době, kterou žijeme více než nekonečné debaty o tom, jak volby skončily patem. Já být politikem, tak se raduji, že mne volilo tolik lidí, že nikdo nedovolil vstupu politického extremismu na domácí scénu a do třetice bych se radoval, že mi voliči koneckonců řekli, že si přejí dohodu a klid. Aby mohli myslet na jedno... Každý na své!!!

                 
Obsah vydání       21. 6. 2006
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)
21. 6. 2006 Zase ta zrada na voličích Jiří  Pehe
21. 6. 2006 Cyril Svoboda se dodnes neodvážil zveřejnit čtyři roky starou smlouvu s Vatikánem Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Byly jednou tři bigboardy Ladislav  Žák
21. 6. 2006 Mrsknul semeno do řeky Miloš  Horanský
21. 6. 2006 Jak se do budoucího vládního lesa volá Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Společné geny růžových a zelených Pavel  Pečínka
21. 6. 2006 Kafka nebyl Němec Lubomír  Lédl
21. 6. 2006 Chce RRTV divoce zprivatizovat kmitočty BBC? Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Zjistěte náklady na provoz a údržbu domu! František  Beneš
21. 6. 2006 Nová pravidla silničního provozu Michal  Mašín
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Čím taky je fotbal? Miloš  Dokulil
21. 6. 2006 Anketa - "Nejslušnější banka v ČR pro rok 2006"
20. 6. 2006 Pražské výstaviště měl na starosti radní ODS Filip Dvořák Jiří  Paroubek
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
21. 6. 2006 Google chce šířit americké vládní informace
20. 6. 2006 Make peace not war
21. 6. 2006 IT profesionálové ignorují bezpečnostní pravidla Štěpán  Kotrba
20. 6. 2006 MPSV: Zaměstnavatelé mají ve vedrech povinnost poskytovat zaměstnancům nápoje
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib
20. 6. 2006 Lékař: Souhlasím s ministrem Rathem
20. 6. 2006 ČR - Země, do které je opravdu komplikované se dostat: Jan  Drahokoupil
20. 6. 2006 Směr by byl. Hledá se cesta. Oskar  Krejčí
20. 6. 2006 Láska nezná hranic Darina  Martykánová
22. 6. 2006 Jihoafrická vláda cenzuruje státní televizi?
20. 6. 2006 Pohřbí ČSSD vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
19. 6. 2006 Několik argumentů pro "Velkou koalici" Vladimír  Vokál
19. 6. 2006 Komentář ke komentáři Alex  Koenigsmark
19. 6. 2006 Lenost ducha Jindřich  Kalous
16. 6. 2006 Je Marx stále ještě relevantní?
5. 6. 2006 Témata Britských listů
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce