20. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Andrea Merkel
20. 9. 2005

REPORTÁŽ - NĚMECKO

V barvách Jamajky, nebo nové volby?

V předčasných volbách do Spolkového sněmu prohrály velké strany a vyhrály malé.

Je neděle krátce po osmnácté hodině, pár minut po uzavření volebních místností. V nabitém domě Konrada Adenauera (KAH) na Kingelhöferstrasse, berlínské centrále opozičních křesťanských demokratů CDU, sledují stovky přítomných - členů strany, pozvaných hostí a novinářů - televizní obrazovku. Na prvním kanálu veřejnoprávní televize ARD začíná vůbec první odhad volebního výsledku, odvozený z odpovědí posledních voličů.

Nahoru vyjíždí sloupec vládních sociálních demokratů (SPD). Ukazatel se zastavuje na 34 procentech. Dav jásá. Startuje sloupec CDU/CSU. Jeho nárůst provází sílící povzbuzování. Končí tak rychle, jak začalo: na 35,5 procentech, tedy hluboko pod předvolebními odhady, které se pohybovaly od 40 do 45 procent. Dav uvnitř nevěřícně zírá na třetí nejhorší výsledek sesterského bloku v poválečné historii. Podobně to vypadá venku před někdejším Říšským sněmem, kde lidé sledují obří obrazovku.

Gerhard Schröder a Franz MünteferingNadšený řev zní naopak domem Willyho Brandta (WBH) na Wilhelmstrasse, v němž sídlí SPD. Socialisté dávají průchod radosti a mnozí se uznale poklepávají po ramenou -- zejména ve chvíli, když se do éteru provalí, že na rozdíl od dvojice CDU/CSU + liberálové FDP má případný trojspolek SPD, Zelení a Leví (PDS+WASG) ve Spolkovém sněmu většinu.

18.10. Další odhady senzaci potvrzují: druhý veřejnoprávní kanál, ZDF, uvádí pro SPD zisk 33 procent a pro CDU/CSU 37 procent. Nicméně rezultát je tentýž: na kýženou většinu a tím i změnu mocenské garnitury to nestačí.

Většina návštěvníků KAH sahá po sklenici či cigaretě. Předsedkyně CDU a kandidátka na kancléřské křeslo Angela Merkelová zůstává skryta v útrobách budovy.

Zhruba o půl sedmé vystupuje před publikum v WBH šéf SPD Franz Müntefering. Podle něj volby ukázaly, že voliči chtějí za kancléře Schrödera, a ne Merkelovou.

O chvíli později předstupuje před »svůj lid«, za nadšeného skandování Angie, Angie, Merkelová. Oznamuje, že rudozelená koalice SPD a Zelených skončila. »CDU/CSU je nejsilnější politickou silou a má jasné pověření sestavit za těžkých podmínek novou vládu. Na černo-žlutou většinu to nestačí, ale chci se o to pokusit,« mluví k publiku. Šok z propadu nedává znát, výraz očí však dává tušit, že není zcela ve své kůži.

FDP - Wolfgang Gerhardt,  Dirk Niebel  a Guido WesterwelleLiberálové z FDP bouřlivě slaví. Mají proč, právě dosáhli jednoho z historicky nejlepších výsledků. Jejich lídr Guido Westerwelle, kterého jeho příznivci dlouho nepustili ke slovu, děkuje za přízeň a razantně odmítá účast v jakékoli jiné koalici než s CDU/CSU.

Levice se ústy Oskara Lafontaina netají uspokojením, že je po SPD druhou nejsilnější stranou na východě Německa. Na západě ale pohořeli. V táboře Zelených se chápe mikrofonu ochraptělý ministr zahraničí Joschka Fischer a provolává slávu neúspěchu černo-žlutých CDU/CSU a FDP.

19.15. Obrazovka ARD ukazuje: SPD 33,8 %, CDU 35,6 %, Zelení 8,2 %, FDP 10,3 %, Levice 8,2 %. Na zbytek připadá 3,9 %.

Gerhard Schröder a Franz MünteferingO deset minut později přichází konečně Schröder. Jako vítěz, se sepnutými dlaněmi nad hlavou.

»Jsem pyšný na naši demokratickou politickou kulturu. Je nepochopitelné, s jakou jistotou a arogancí CDU tvrdí, že bude vládnout. To se nestane.«

Odpovědí je potlesk a ovace Gerhard, Gerhard!

»Cítím se být touto zemí potvrzen, abych pro ni vedl stabilní vládu.«

Ve WBH se opět rozléhá potlesk. Před velkoplošnou obrazovkou u Reichstagu zato zní pohrdavý smích. A vybuchuje znovu a znovu -- při každém dalším Schröderově sebevědomém gestu, úsměvu či nabubřelých slovech.

Údaje v televizi se nepatrně mění ve prospěch SPD a Levých, ostatním je ubráno. Mapa Spolkové republiky hlásá, kdo kde hraje prim: SPD na severu, CDU, resp. CSU na jihu.

Na ARD začíná povolební debata »velkých«. Ze tmy nad a kolem Říšského sněmu stále září velké plátno. Nyní už očividně zklamaná Merkelová opakuje, že politický mandát patří jí. Schröder ovšem říká totéž. Přihlížející nevěřícně kroutí hlavou. Zlatým hřebem je jeho výrok, že velká koalice, tedy vládní svazek CDU/CSU a SPD (447 křesel v Bundestagu), je možný jen pod jeho taktovkou. Ulicí se opět ozývá smích. Stejného přídělu se dostává i předsedovi CSU Edmundu Stoiberovi: Berlíňanům nevadí ani tak jeho slova, jako samotný fakt, že je z Bavorska.

Ze hry o podobu příští koalice mezitím definitivně vypadává rudo-rudo-zelené uskupení SPD, Levých a Zelených (327). Důvod je prostý: SPD a Zelení nechtějí Levé, Leví nechtějí nikoho.

O něco nadějněji by mohla vypadat semaforová rudo-žluto-zelená koalice SPD, FDP a Zelených (334). Klíčový hráč Westerwelle je však proti.

Na výběr zůstává černo-žluto-zelené spolčení CDU/CSU, FDP a Zelených (337 hlasů), které dává -- podle barev -- politické hantýrce nový pojem: jamajská koalice. Fischer se tváří, že by byl snad i pro, Westerwelle opět vzdoruje. Merkelová, která nemá na výběr, buď připomíná svou výhru, nebo mlčí. Političtí pozorovatelé přesto soudí, že »Jamajka« není úplně ztracená. Merkelová ujišťuje, že bude jednat se všemi.

Živě se o tomtéž diskutuje venku. »Podle mne by byla nejlepší koalice SPD, Zelených a Levice. Ale ta nejspíš nebude. Na druhou stranu se podívejte do Skandinávie, kde v pohodě vládnou menšinové vlády,« rozohňuje se u Říšského sněmu asi dvacetiletý mladík. Postarší muž v dlouhém plášti se pro změnu snaží vysvětlit okolostojícím, že spojení CDU/CSU s FDP a Zelenými je nesmysl: »Podívejte se na jejich programy, to by nikdy nefungovalo.«

Blíží se 22 hodina. Ruch v obou domech, Konrada Adenauera a Willyho Brandta, začíná pomalu a jistě slábnout. Straníci a hosté dál pojídají a popíjejí, ale novináři začínají balit. Domovské redakce a stanice čekají.

Ostatně na to, co vlastně předčasné volby do v pořadí 16. Spolkového sněmu přinesly, si budou muset tak jako tak nějaký ten den počkat.

Stejně jako na výsledek dodatečného hlasování v Drážďanech, kde se kvůli náhlé smrti kandidátky extrémně pravicové NPD bude volit až 2. října. Je však prakticky vyloučeno, že by tamní výsledek mohl výrazně změnit už rozdané mocenské karty. »Maximálně půjde o tři hlasy. Při předpokládaném vyrovnaném výsledku se do Spolkového sněmu v saské metropoli dostanou kandidáti obou velkých stran,« předpokládá politolog Kurt Schröder.

Merkelová zjevně dodrží slib a bude, s výjimkou Levých, jednat s každým. Ve vlastním zájmu: musí sestavit takovou koalici, jejíž poslanci ji potvrdí nadpoloviční většinou ve funkci kancléřky. Nejschůdnější se jeví černo-žluto-zelená kombinace.

Andrea Merkel - CDUPokud jeden z členů této zvažované trojice do svazku nepůjde, Merkelová důvěru nedostane a může se začít jednat znovu. Třeba o novém kancléři, o kterém může sněm hlasovat nejpozději do 14 dnů.

Když tuto možnost poslanci nevyužijí, budou muset zdvihat ruce pro několik nově nominovaných -- pak vyhraje ten, kdo dostane nejvíce hlasů.

Poté je na tahu spolkový prezident, který má dvě možnosti -- buď jmenovat toho, kdo se bude moci pochlubit největším ziskem hlasů, aniž by měl většinu, nebo vypsat nové volby.

A právě na tento scénář údajně Merkelová sází. Podle listu Leipziger Volkszeitung se už před volbami radila o této možnosti s experty na ústavní právo. Jejich doporučení? Prokázat, že nelze sestavit většinovou vládu -- a jít znovu do voleb. CDU tuto možnost ovšem dementuje a nehodlá se k tématu vyjadřovat. Zatím.

K půlnoci se nezadržitelně blíží ručičky hodin na berlínské radnici. Do restaurace McDonald`s na náměstí Alexanderplatz vbíhají čtyři sotva dvacetileté dívky. »Jdeme zrovna z kina. Nevíte jak dopadly volby? Vyhrála Merkelová?« obracejí se na jednoho z hostů. »Sakra, sakra, sakra,« ulevuje si jedna z nich, když slyší výsledky. Její kamarádka, už se sendviči a kolou, odtuší: »No tak to nás čekají brzo další volby. Na to vemte jed.«

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       20. 9. 2005
19. 9. 2005 Anarchismus je potlačená pravda západní civilizace Martin  Škabraha
20. 9. 2005 Fukuyama: Země nemusí být demokratická
20. 9. 2005 Pyrrhovo vítězství Igor  Záruba
20. 9. 2005 Firmy šlapou, lidé se bojí Jan  Stuchlík
20. 9. 2005 V barvách Jamajky, nebo nové volby? Jan  Stuchlík, Igor  Záruba
19. 9. 2005 Odkud, s kým a kam Tomáš  Krček
19. 9. 2005 Deutsche Wahl 2005: Politický zlom i potvrzení starých pravd Martin  Kunštek
20. 9. 2005 Do Viňasu přišel Bouzek Petr  Štengl
31. 10. 2005
20. 9. 2005 Vypukne revoluce v trigonometrii? Štěpán  Kotrba
20. 9. 2005 Miluji tě, Rudolfe Bohumil  Kartous
19. 9. 2005 Proč česká média zamlčela volební úspěch německé Levicové strany?
20. 9. 2005 Vyroste na poli obří Hobby Market?
20. 9. 2005 Severní Korea chce civilní jaderný reaktor
27. 9. 2005
20. 9. 2005 Bushova administrativa hledá na koho by svalila vinu za katastrofu v New Orleans Miroslav  Šuta
20. 9. 2005 O českém podraznictví v Alžírsku
20. 9. 2005 Po vlastní ose Blízkým východem - Sýrie, brána arabského světa Jozef Bohumil Ftorek
20. 9. 2005 Co nebylo řečeno o termojaderné fúzi Michal  Ruman
20. 9. 2005 Cizí sousloví "svoboda slova" Michal  Vimmer
19. 9. 2005 O co jde české policii? Josef  Provazník
19. 9. 2005 Pro ženy se nesluší hájit zapáleně svůj názor?
19. 9. 2005 Zbrojovka Brno je v dobrých rukou.... Ladislav  Žák
19. 9. 2005 Je rozumné používat pojem "rasa"?
19. 9. 2005 Investice v roce nula Václav  Dušek
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
16. 9. 2005 Drama lidského života Jan  Čulík
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Německo dnes RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2005 V barvách Jamajky, nebo nové volby? Jan  Stuchlík, Igor Záruba
20. 9. 2005 Pyrrhovo vítězství Igor  Záruba
20. 9. 2005 Firmy šlapou, lidé se bojí Jan  Stuchlík
19. 9. 2005 Levicová strana jásá, že se dostala do parlamentu   
19. 9. 2005 Německo: volby skončily ve slepé uličce   
19. 9. 2005 Odkud, s kým a kam Tomáš  Krček
14. 9. 2005 Výsledek německých voleb v mlze Richard  Seemann
17. 8. 2005 Sedm rudozelených let Německa Richard  Seemann
2. 8. 2005 Den akce ve Wunsiedelu -- 20. srpen 2005 Marek  Vondra
1. 8. 2005 Fakta o česko-německých vztazích Richard  Seemann
28. 7. 2005 Snaha o revanš Ivan  Turnovec
27. 7. 2005 Sudetoněmecká otázka Radomír  Luža
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
12. 7. 2005 Prázdniny německých neonacistů