9. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 5. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 27. dubna 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Bojovníci denně instalovali bombu na silnici, jíž pravidelně projíždí americká hledačka min. Američané pravidelně bombu našli a zneškodnili. V pondělí však bojovníci instalovali bombu dvojitou a ta pod vozidlem, likvidujícím první bombu, explodovala. Mudžáhidové ukrytí za budovou u silnice pak vozidlo ostřelovali raketami, úplně je zničili a všech šest členů jeho posádky zabili.

Střelec zasáhl v poledne uprostřed města příslušníka námořní pěchoty, sedícího v Humvee, které stálo u budovy garáží, na jejíž střeše střelec seděl. Kolem těla ležícího na zemi se shromáždilo několik místních policistů, kteří pak informovali korespondenta Mafkarat al-Islam...

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 18. dubna 2005

Američané se snaží získat zpět kontrolu nad Qá'imem

V 11:15 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané právě před chvílí vysadili nad středem města asi 700 paradesantních vojáků. Pod ochranou vrtulníků se jim podařilo získat kontrolu nad některými vysokými budovami, odkud by mohli paralyzovat pohyb na ulicích. Pozemní armáda mezitím zaútočila na severní stranu města.

Ostřelování základny v Hadíthě

Podle přiznání brigádního generála iráckých loutkových sil Husajna al-Marsúmího bylo za úsvitu při ostřelování základny usmrceno nejméně 13 amerických vojáků. Řada dalších byla zraněna a několik budov uvnitř základny zničeno.Základna leží poblíž velké místní hráze. K odpovědnosti za útok se přihlásila Armáda partyzánů sunny s upřesněním, že na základnu vypálila devět raket Kaťuša země-země.

V Ramádí zavražděni kolaboranti

Okupační vojáci nalezli mrtvá těla pěti iráckých kolaborantů, kteří pracovali na základně Warrár západně od města. Mudžáhidové je zastřelili a těla nechali ležet na břehu Eufratu. Korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že v Ramádí jde o pátý případ za poslední dva měsíce. Počet popravených kolaborantů tím dosáhl čísla 31.

Sebevražedný útok v Chálidíji

Bojovník s autem naloženým výbušninou najel v 17:00 do americké kolony přepravující množství příslušníků námořní pěchoty směrem k Fallúdže. Korespondent pořídil fotografii vraku transportního vozidla, které bylo při explozí zasaženo. Důstojník loutkové armády ho informoval, že výbuch na místě usmrtil devět vojáků.

Rutba

Ve čtvrti Rutakíja na severu města ležícího blízko jordánské hranice, explodovala na silnici bomba, která zničila americké obrněné vozidlo pro přepravu vojáků. Výbuch osm vojáků zabil a tři zranil. Američané vydali zákaz vycházení místních obyvatel a povolali vrtulníky k odvozu mrtvých a raněných.

Fallúdža a okolí

Tři minometné střely v noci zasáhly americkou základnu, zřízenou v objektu technického institutu v Saqlawíji u Fallúdže. Kolem 7:00 se základna stala terčem rakety Grad. Po zásahu se objevil mrak kouře a přilétající vrtulníky naznačovaly, že Američané pravděpodobně utrpěli lidské ztráty.

Už při západu slunce a znovu pak v noci došlo u guvernérského sídla ve Fallúdži opakovaně k boji mezi silami odboje a americkými okupanty. Okolím otřáslo během bojů asi deset explozí, nepodařilo se však o nich zjistit nic bližšího.

Abú Ghurajb je denně svědkem útoků proti okupantům

Bojovníci denně instalovali bombu na silnici, jíž pravidelně projíždí americká hledačka min. Američané pravidelně bombu našli a zneškodnili. V pondělí však bojovníci instalovali bombu dvojitou a ta pod vozidlem, likvidujícím první bombu, explodovala. Mudžáhidové ukrytí za budovou u silnice pak vozidlo ostřelovali raketami, úplně je zničili a všech šest členů jeho posádky zabili. K útoku se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Korespondent Mafkarat al-Islam ještě ke zprávě poznamenal, že hledačky min byly do Iráku dovezeny poté, co si američtí vojáci stěžovali Donaldu Rumsfeldovi, že jejich vozidla jsou příliš chatrná na to, aby odolala útokům odboje.

Tádží

Střelec zasáhl v poledne uprostřed města příslušníka námořní pěchoty, sedícího v Humvee, které stálo u budovy garáží, na jejíž střeše střelec seděl. Kolem těla ležícího na zemi se shromáždilo několik místních policistů, kteří pak informovali korespondenta Mafkarat al-Islam. Také americká armáda přiznala ztrátu jednoho vojáka s tím, že byl zastřelen "vzbouřencem".

Irácký loutkový režim obvinil Írán z podfuku s "únosem a vražděním šíitů" v Madá'inu

Brigádní generál Sálih Umrán ze špionážního oddělení tzv. ministerstva vnitra obvinil íránskou výzvědnou službu z toho, že stojí za fámou o šíitských zajatcích v Madá'inu. Své obvinění Umrán vznesl na tiskové konferenci v Bagdádu, na níž byl přítomen i korespondent Mafkarat al-Islam. Íránské výzvědné službě se podařilo proniknout do iráckých bezpečnostních služeb. Zdůraznil, že iráčtí představitelé neschvalovali prohlášení a zprávy, které podfuk podporovaly.

Ve stejném duchu prohlásil na téže tiskové konferenci také tzv. ministr vnitra Faláh an-Naqíb, že "za celou operací stojí Írán".

Korespondent se pak sešel s plukovníkem "zvláštních sil" Rif'átem al-Kubajsím, který řekl, že celá krize byla vyvolána, aby přiměla americké a irácké loutkové síly zaútočit na město a zvýšit napětí na místě, které bylo po celé měsíce relativně klidné.

Generál, který prozradil, že šlo o podfuk, byl zavražděn

Irácká loutková policie oznámila, že deset ozbrojených mužů vpadlo do domu generálmajora Adnána Thábita, zaměstnance ministerstva vnitra, který hodinu předtím sdělil médiím, že "krize kolem rukojmích v Madá'inu byla přehnaná", a zabili jeho a jednoho z příbuzných. Podle agentury Reuters byl Adnán Thábit velitelem iráckých loutkových sil, které obsadily město Madá'in, a zároveň poradcem tzv. ministra vnitra.

Útok na ukrajinskou základnu v Suwajrá

Kolem 10:00 zaútočil odboj na zdejší základnu ukrajinských vojáků čtyřmi minometnými střelami. Ty usmrtily čtyři Ukrajince a pátého zranily. Podle sdělení člena místní policie nad základnu stoupal hustý bílý kouř, který zakryl nebe nad ní o rozloze pěti čtverečních kilometrů.

Ba'qúba

U elektrárny v okrsku Chániqijín explodovala v 6:00 silná bomba pod kolonou tří Humvee a tanku Abrams. Podle místní policie zabila exploze čtyři vojáky a pátého smrtelně zranila. K útoku se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Útok na hlídku v Tárimíji

V 17:00 přepadl odboj ve městě nečekaně americkou hlídku. Bleskově se mu podařilo zničit dvě Humvee, zabít šest vojáků a tři zranit dřív, než se Američané zmohli na obranu. Pak bojovníci zmizeli. Americké síly začaly prohledávat dům po domu, ale nikoho nenašli.

Sebevražedný útok v Mósulu

Sedan Kia řízený sebevražedným útočníkem a naložený trhavinou narazil do amerického kontrolního stanoviště na západní straně města. Podle údajů policie výbuch zničil dvě Humvee a zabil nebo zranil blíže neupřesněný počet amerických vojáků. Američané pak stanoviště uzavřeli a zbytek jeho osazenstva stáhli.

Tal' Afár

Čtyři minometné střely zasáhly odpoledne skladiště munice iráckých loutkových sil ve městě. Ve zcela zničeném skladu zahynuli tři iráčtí vojáci. Exploze munice bylo odtud slyšet ještě půl hodiny po útoku.

Útoky neustávají ani v Basře

Bojovníci vyzbrojení ručními raketomety a kulomety zaútočili v 7:00 na tržišti Rifá'í v západní části města na hlídku čtyř britských obrněných vozidel. Podle údajů svědků zničili dvě vozidla, usmrtili devět a zranili tři britské vojáky.

Pod hlídkovými vozy irácké policie a výzvědné služby projíždějícími okrskem Zubajr explodovaly kolem 10:00 dvě bomby, které zabily jednoho důstojníka a dva policisty. K útoku se přihlásily Brigády Hasana al-Basrího.

Ve stejnou dobu vybuchla nedaleko odtud další bomba, která zabila dva policisty a devět zranila. Šest z nich bylo podle vážnosti zranění dopraveno do městské hlavní nemocnice, zbývající tři do fakultní nemocnice.

Američané konečně přiznali útěk řady vězňů z tábora Bucca

Na tiskové konferenci v Bagdádu americký důstojník poprvé oficiálně přiznal, že tunelem z vězeňského tábora Bucca v jižním Iráku uprchlo v březnu 53 vězňů. Dosud americké i britské síly popíraly, že by se byl útěk někomu podařil. Důstojník kromě toho přiznal, že mezi uprchlíky byli i velitelé povstalců. Okupačním silám se podle něho podařilo znovu zajmout třetinu uprchlíků, jednak v oblasti Abú al-Chásib u Basry, jednak v Džarf as-Sachr u Ramádí. Jedním z uprchlíků měl být velitel První armády Muhammadovy Abú Dahhám, jehož Američan označil za "jednoho z nejnebezpečnějších" a "mozek" organizace.

Britská zvláštní jednotka má být z Belfastu převelena do Iráku

Londýnský list The Times oznámil, že britská supertajná jednotka Joint Support Group sloužící v Severním Irsku má být vyslána do Iráku nebo do jiných míst v zámoří. Joint Support Group tvoří agenti kontrolovaní výzvědnou službou. Její odchod z irského Belfastu má být součástí "normalizačního procesu", v jehož rámci britská vláda stáhne ze Severního Irska polovinu svých vojáků.

Úterý 19. dubna 2005

Američané obsadili střed Qá'imu

Korespondent Mafkarat al-Islam potvrdil, že americkou výsadku se předchozího dne podařilo získat kontrolu nad středem města a umožnit pozemním silám přístup k městu. Ve městě dochází neustále ke srážkám. V úterý bylo zabito 13 amerických vojáků včetně čtyř zajatců z minulého týdne. Jejich podřezaná těla nalezly americké síly na březích Eufratu. Další příslušníci námořní pěchoty byli ráno zraněni při bombovém útoku na pěší hlídku severovýchodně od města.

Sebevražedný útok v Hítu

Pickup zaparkovaný na kraji hlavní silnice spojující Hít s Ramádí a naložený trhavinou explodoval, když jej míjela kolona Humvee, z nichž jedno zničil a druhé zneškodnil. Ve vozidlech zemřelo šest amerických vojáků. Američané pak celou silnici uzavřeli.

Ramádí

Ráno explodovala na silnici severně od města bomba pod hlídkou čtyř Humvee. Jedno z nich bylo podle svědků zničeno, v něm byli zabiti čtyři vojáci. Američané pak střelbou kolem sebe zranili náhodného chodce, silnici na několik hodin uzavřeli, prohledávali okolí dům od domu a zatkli dva rolníky.

Chálidíja

V boji, k němuž došlo na hlavní ulici tohoto města byl zabit americký ostřelovač a šest členů tzv. národní gardy.

Fallúdža

Ve čtvrti Nazal našli Američané těla šesti členů tzv. Irácké národní gardy. Všichni byli zastřeleni zezadu, zřejmě byli tedy nejprve zajati a poté zabiti.

Ve čtvrti Mu'allimín explodovala pod vozidlem národní gardy pozemní mina, která auto úplně zničila. Osud posádky se zjistit nepodařilo, protože okupační vojáci celé okolí neprodyšně uzavřeli.

Další útok na věznici v Abú Ghurajb

Večer mudžáhidové ostřelovali zdejší vězeňský tábor raketami země-země a minometnými střelami. Američané odpovídali dělostřeleckou palbou z prostoru tábora, odkud bylo slyšet také druhotné exploze vybuchující munice. Celý tábor zmizel v temnotě, protože přívod elektřiny by přerušen.

Bagdád: Američané zbili kolaboranta; šíří se žloutenka

Tzv. ministerstvo vnitra oznámilo, že při identifikaci oběti pondělního atentátu došlo k omylu. Zavražděným zaměstnancem ministerstva byl generálmajor Adnán Mudhiš al-Charádžulí, poradce tzv. ministra obrany. K zodpovědnosti za atentát se současně přihlásily ozbrojené Salafíjské eskadry Abú Bakra as-Siddíqa. Při vpádu do jeho domu byl současně zastřelen také generálmajorův syn Ala ad-dín, podplukovník výzvědné služby v Hillá. Podle prohlášení byl atentát odplatou za krev žen a dětí zabitých ve Fallúdže.

Kolaborantská šíitská tzv. Irácká vlastenecká skupina ukončila svou činnost v Bagdádu poté, co američtí vojáci ztloukli jednoho jejího člena Abd al-Fattáha aš-Šajcha, který se snažil dostat do tzv. Zelené zóny na jednání a neprokázal se patřičnými dokumenty. Strana je součástí šíitského bloku a těšila se takové důvěře okupačních sil, že se její členové mohli volně pohybovat po amerických základnách. Právě proto se její člen vydal do tzv. Zelené zóny bez dokumentů.

Tzv. ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že v souvislosti s hromaděním odpadků na bagdádských ulicích roste počet případů žloutenky. Podle dr. Abd al-Džalíla vzrostl počet onemocnění touto chorobou za březen 2005 o 30 procent prosti stejnému měsíci předchozího roku vinou znečištěné vody, protože v řadě čtvrtí systém čištění vody nefunguje. Jde jak o typ B, tak typ C, na nějž není k dispozici žádná vakcína a hrozí proto nárůst chronických onemocnění.

Latífíja

V centru města zasáhly dvě rakety americké obrněné vozidlo, které krylo pěší hlídku na ulici. Ve zcela zničeném vozidle uhořelo šest vojáků. K útoku se přihlásila Islámská armáda v Iráku.

Rakety zasáhly americkou základnu v Samarrá'

Kolem 11:00 vypálil odboj pět raket, patrně typu Grad, na americkou základnu blízko města. Podle místní policie způsobilo ostřelování mezi Američany řadu mrtvých a zraněných. Zranění byli dvě a půl hodiny po útoku přepraveni do Bagdádu.

Útok na hlídku v Bajdží

Dva bojovníci vyzbrojení lehkými zbraněmi zaútočili ve městě kolem 6:30 na vojáky americké hlídky stojící u svého vozidla a tři z nich těžce zranili. Americké síly pak celou oblast prohledaly, ale nikoho nenašly.

Ostřelování základny v Kirkúku

Čtyři rakety zasáhly kolem 6:00 americký štáb na zdejším mezinárodním letišti. Ze základny bylo slyšet exploze a poté vidět stoupající sloupy kouře. Americké vrtulníky létaly nad městem celou následující hodinu.

Město Šahrabán svědkem sebevražedného útoku

Krátce po poledni najel sebevražedný útočník západně od města, ležícího na východ od Ba'qúby, s Mazdou naloženou trhavinou do americké kolony. Zničil jedno Humvee obrněné a jedno obyčejné a zabil nebo zranil několik příslušníků tzv. mnohonárodních sil. Američané zabránili v přístupu na místo útoku všem včetně příslušníků loutkové policie.

Mafkarat al-Islam zjišťoval skutečnou situaci v Madá'inu

Mafkarat al-Islam vyslal do města korespondenta, aby zjistil názory místních lidí o celém případu s únosem místních šíitů. Korespondent se sešel si šíitskými šajchy Alím ad-Dulajmím, Sajjidem Abd al-Muhsinem Muhammadem a Nadžím al-Fiajjádem a jejich sunnitskými protějšky Umarem Abd an-Násirem, Kamálem al-Badráním a Sa'dem al-Aním. Všichni společně se shodovali v názoru, že šlo o podvod zinscenovaný Brigádami Badr. Zástupci obou komunit prohlásili, že se od místní policie dověděli o příjezdu íránských agentů. Sešli se pak s místními členy odboje a jejich veliteli. Odboj jednoho z íránských agentů chytil a zabil, ostatní utekli. Šajchové vyprávěli, co následovalo: "Seděli jsme ve zdejší oblíbené kavárně Šaháb al-Madá'in v centru města, když TV al-Iráqíja vysílala zprávu, že 15 šíitských rodin z města Madá'in bylo zajato sunnitskými Araby. Byli jsme šokováni. Týž večer hlásil rozhlas tutéž zprávu. Nevěděli jsme, co to znamená. Ptali jsme se všech mladíků, kteří zrovna byli v kavárně: ,Je v Iráku ještě jiné město, které se jmenuje Madá'in?' Odpovídali: ,Jste starší než my a víte lépe než my, že jiný Madá'in neexistuje.'"

Všichni se shodli na tom, že cílem těch, kdo celou věc narafičili, bylo, aby Američané provedli razii a způsobili městu potíže. Místní lidé byli zvláště rozhořčeni tím, že všechna média, cizí i arabská, všechno překroutila ve prospěch okupantů.

Korespondent se sešel také s generálmajorem soudních služeb Farúqem Ahmadem, který potvrdil nález mrtvoly Íránce dva dny předtím, než se rozšířila pověst o unesených šíitech. To naznačuje, že celý výmysl měl posloužit jako ospravedlnění útoku na sunnitskou komunitu ve městě.

Irácký odboj, který rozhodně popřel, že by držel nějaká rukojmí nebo že by žádal, aby šíité opustili město, prohlásil celou věc za dílo Íránců a Brigád Badr, podporovaných iráckým loutkovým režimem.

Basra

Exploze bomby na hlavní ulici v Zubajru zabila v 9:30 čtyři loutkové policisty. Jejich smrt potvrdil lékař městské nemocnice.

Středa 20. dubna 2005

Ramádí

Exploze cisterny naplněné trhavinou zabila odpoledne nejméně 11 amerických vojáků a 8 dalších zranila. Podle informace důstojníka tzv. národní gardy zůstala cisterna stát na kraji silnice vedoucí z Ramádí k základně Warrár a explodovala ve chvíli, kdy kolem ní projížděla americká kolona. Z ní shořela dvě Humvee, jedno z nich obrněné.

Likvidace oddílu kolaborantů v Hadíthě

Odboj zaútočil na transportní vozidlo Zil se skupinou tzv. národní gardy, která měla namířeno do Haqláníje, aby tam posílila americké a irácké jednotky v boji s mudžáhidy. Bojovníci gardisty unesli a 19 jejich těl bylo pak nalezeno pohozených na hadíthském stadionu. Vozidlo mudžáhidové spálili.

Ostřelování americké základny v Habbáníji

Devět silných minometných střel zasáhlo v 9:00 zdejší americkou základnu as-Sawr. Podle údajů poručíka tzv. národní gardy byl přitom zabit jeden voják a osm vážně zraněno střelou, která zasáhla prostor, v němž byli vojáci. Současně zasáhla rádiový vysílač, určený pro provincii Anbár.

Sebevražedný útok v Kubajsá

Sebevražedný útočník najel v 11:30 ve městě, jež leží západně od Bagdádu, s Mazdou naloženou trhavinou do americké kolony. Mluvčí nově vytvořených tzv. protiteroristických sil řekl korespondentovi Mafkarat al-Islam, že výbuch zničil dvě Humvee, zabil devět a zranil tři vojáky. Zraněné přepravil vrtulník na základnu na Kilometru 160 v provincii Anbár. Američané útok nepřiznali, mluvčí loutkových sil však jeho průběh potvrdili nejen korespondentovi Mafkarat al-Islam, ale i dalším agenturám.

Abú Ghurajb

Asi v 8:30 vybuchla při průjezdu obrněné kolony okrskem Zajdán bomba, která zničila americké obrněné vozidlo, zabila tři a zranila dva americké vojáky. Američané pak dálnici na níž k explozi došlo, z obou stran uzavřeli a pátrali po dalších bombách.

Bagdád: Álawí přežil pokus o atentát

Kolem poledne otřásla západní částí Bagdádu silná exploze, způsobená autem řízeným sebevražedným útočníkem, s nímž najel do americké hlídky. Výbuch podle sdělení příslušníka policie zničil Humvee a zabil sedm vojáků.

Bojovník usazený na střeše mlýna v předměstí Durá zasáhl jednoho amerického vojáka ze skupiny stojící na dálnici procházející kolem továrny. Vojáci se pak dostali až na střechu, ale nikoho tam už nenašli.

Mluvčí tzv. irácké vlády Thá'ir an-Naqíb ve středu v noci oznámil, že odcházející premiér Ijjád Álawí přežil pokus o atentát, když poblíž jeho domu v sousedství tzv. Zelené zóny explodovalo auto naložené výbušninou. Podle prohlášení pro TV al-Arabíja se Álawí vracel z politického jednání. Exploze podle něho zabila dva irácké policisty, zatímco policie uváděla, že byl zabit pouze jeden, čtyři další však zraněni.

Júsufíja

Ve 12:30 explodovala ve městě silná bomba, jež zničila Humvee a usmrtila šest vojáků. K útoku se přihlásila Islámská armáda v Iráku, rozsah amerických ztrát potvrdil příslušník tzv. národní gardy.

Tárimíja

Odpoledne byl nad městem sestřelen americký bezpilotní špionážní letoun, jakých americké síly používají ke sledování pohybů odboje. Američané trosky letounu našli u vodního kanálu východně od města. Zatkli čtyři místní obyvatele, ale jejich příbuzným důvod zatčení nesdělili.

Mósul

Ve čtvrti Muhandisín zničila exploze bomby kolem 7:00 Humvee americké hlídky, zabila tři vojáky a čtvrtého vážně zranila.

Odpoledne kolem 14:30 ostřeloval odboj, počtvrté během týdne, americkou základnu Ghazlání nejméně osmi minometnými střelami. Zásah zničil pozorovatelnu na severní straně komplexu a zabil nebo zranil řadu vojáků. Informace získal korespondent Mafkarat al-Islam od majora místní policie.

Vražda dalšího sunnitského představitele

Neznámí muži zaútočili na šajcha Muhammada Abd al-Latífa al-Aního, zástupce ředitele sunnitské nadace ve městě Amára, když odpoledne vystupoval před svým domem z auta a čtyřmi kulkami ho na místě usmrtili. Šajch Muhammad al-Aní (46) byl předním členem místní sunnitské komunity. Měl dva syny a čtyři dcery. Předpokládá se, že za činem stojí buď Brigády Badr nebo strana Dawa, která má na jihu Iráku už na svědomí řadu vražd sunnitů.

Od počátku americké okupace bylo zavražděno 48 sunnitských duchovních

Šajch dr. Ahmad Abd al-Gháfúr as-Samarrá'í, generální ředitel sunnitských nadací, sdělil Mafkarat al-Islam, že od počátku americké okupace Iráku zavraždily neznámé osoby už nejméně 48 sunnitských duchovních. Dodal, že dalších minimálně sto sunnitských duchovních vůdců bylo uvězněno a jsou nyní v amerických věznicích.

V Iráku se objevila vojenská vozidla vyrobená v tzv. Izraeli

Podle iráckých vojenských expertů se nyní po bagdádských ulicích pohybují sionistické tanky vyrobené v okupované Palestině a řízené americkými vojáky. Sionistická obrněná vozidla nazývaná Ajzarit se nyní v Iráku objevila vedle amerických tanků a aut. Podle expertů jde o adaptaci sovětských tanků T54. K jejich výskytu mělo dojít rovněž ve Fallúdži.

Kurdské strany si kladou stále další podmínky

List al-Achbar al-Chálídž oznámil s odvoláním na zdroj z tzv. Iráckého národního shromáždění, že kurdská strana vedená tzv. prezidentem Tálabáním odmítla umístění kurdského symbolu na iráckou vlajku, pokud nebude vlajka zcela změněna. Požaduje, aby se na ní objevil kurdský symbol slunce nebo jiný Kurdy navržený symbol. Pokud loutkový parlament tento požadavek neschválí, Kurdové nebudou vyvěšovat vlajku na státních budovách v oblastech, které jsou pod jejich správou.

Zdroj zároveň uvedl, že kurdské strany Tálabáního a Masúda Barzáního jednostranně změnily název země Republika Irák na Federální republika Irák a ten už kurdští úředníci používají v Kurdy ovládaných částech země.

Hámid Efendi, tzv. ministr pro pešmergské záležitosti prohlásil, že mezi kurdskými a šíitskými kolaboranty byla uzavřena dohoda, na jejímž základě byli pešmergové zařazeni do loutkové irácké armády a která požaduje, že nejméně 33 procent loutkové armády musí tvořit právě pešmergové. I po zařazení do armády jim však má zůstat jejich dosavadní název.

Čtvrtek 21. dubna 2005

Útok na americkou základnu v Ramádí

Asi v 6:00 zasáhly čtyři rakety zdejší americkou základnu Warrár. Podle svědků, kteří žijí ve čtvrti Ta'mím v sousedství základny, bylo za svítání slyšet zvuky explozí na základně, které způsobily, že se v celém okolí třásly okenní tabule. Nad základnou bylo vidět černý kouř.

V 11:00 explodovalo v centru města auto zaparkované na hlavní ulici naložené výbušninou, když kolem projížděla americká kolona. Výbuch otřásl celým středem města, úplně zničil dvě Humvee, zabil pět amerických vojáků a dva zranil. Kusy vozidel přitom síla výbuchu rozmetala po širokém okolí. Vojáci celou hlavní ulici, na níž jsou provinční a vládní úřady, uzavřeli.

K podobnému útoku došlo také v Baghdádí

Pět raket Kaťuša zasáhlo v 16:00 zdejší americkou základnu Ajn al-Asad (dříve známou jako Qádisíja). Na základně způsobily požáry a sloupy černého kouře.

Saqlawíja

U zdejšího Japonského mostu vybuchla v poledne bomba, jež zničila americké Humvee a zabila čtyři vojáky. Vrak vozidla hořel ještě ve 14:30.

Karma

Jak oznámil zdejší korespondent Mafkarat al-Islam, zahájili Američané ve městě rozsáhlou razii, při níž zatkli dva občany.

Abú Ghurajb

U mostu Abú Munajsir vybuchla v 9:30 bomba ve chvíli, kdy na most vjížděla kolona sedmi Humvee. Jedno Humvee zničila a druhé vážně poškodila. Pět vojáků bylo přitom zabito a tři zraněni. Vojáci pak při prohledávání okolí zatkli 11 místních obyvatel.

Bagdád

Na dálnici vedoucí k  mezinárodnímu letišti explodovalo v 7:30 zaparkované auto, když kolem něho projížděla americká hlídka. Výbuch vyřadil z provozu Humvee, zabil tři vojáky a čtvrtého vážně zranil.

Australské ministerstvo zahraničí přiznalo, že při středečním útoku byl na téže silnici zabit australský žoldák, jehož označilo za zaměstnance britské bezpečnostní služby, který v letech 1986-1996 sloužil v australské armádě. Podle oznámení byl zabit současně s dalšími dvěma Neiráčany, když doprovázeli "neozbrojený konvoj".

Nad Tárimíjí sestřelen bulharský vrtulník

V poledne sestřelil odboj u Tárimíje nízko letící americký vrtulník Mi-8. Americká armáda přiznala jeho pád. Podle zprávy americké agentury AP vrtulník přepravoval šest zaměstnanců americké společnosti Blackwater, dalšími pasažéry byli dva strážci původem z Fidži, bulharské ministerstvo je uvádělo jako Filipínce. Podle zprávy bulharského ministerstva zahraničí byli třemi členy posádky Bulhaři. Podle téže agentury patřil vrtulník bulharské společnosti Heli-Air a letěl do Tikrítu. Zprávu AP, že vrtulník si pronajalo americké ministerstvo obrany, prohlásila americká ambasáda za nepravdivou. Protože společnost Blackwater má smlouvu s Pentagonem nebo s ministerstvem zahraničí, zůstane zřejmě celá záležitost zahalena rouškou utajení.

Samarrá'

Pod kolonou čtyř amerických Humvee explodovala v 16:00 bomba, která podle očitých svědků zničila jedno Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky. To potvrdil i důstojník loutkové policie s dodatkem, že zranění jednoho z vojáků je vážné.

Latífíja

Kolem 15:00 vybuchla ve městě bomba pod americkou hlídkou čtyř Humvee. Jedno z nich zničila, zabila tři vojáky a čtvrtého zranila.

Tal' Afár

Na hlavní ulici města zaútočil odboj lehkými zbraněmi na americkou kolonu tří obrněných vozidel a dvou Humvee, zapálil obrněné vozidlo, zabil čtyři členy jeho posádky a zbývající tři zranil. Údaje potvrdil korespondentovi Mafkarat al-Islam člen tzv. sil rychlého nasazení.

Basra

V okrsku Zubajr explodovala v 10:00 bomba pod spojenou britsko-iráckou hlídkou. Zničila britské obrněné vozidlo a pickup loutkové policie. Zabiti byli tři britští vojáci a dva policisté, další dva policisté byli zraněni.

Webová stránka Albasrah.net přinesla následující zprávu o situaci v zemi:

"Informace přicházející z Bagdádu naznačují, že ozbrojené akce iráckého odboje jsou už tak časté, že je nelze počítat. Všude dochází k explozím bomb. Od druhého výročí okupace probíhají denně desítky útoků. Americké síly se začaly vyhýbat tomu, aby vstupovaly do měst a čtvrtí. Ve čtvrtích Ámiríja, Šurta, Azamíja, Durá, Madínat Saddám, Ámil, Fadl, Karradá na ulici Hajfa, na silnici k letišti atd., v těchto a dalších částech Bagdádu už normálně neuvidíte žádného amerického vojáka ani kolaboranty z Brigád Badr. A pokud tam vstoupí, nevyjdou už ven. Mnozí obyvatelé proto zůstávají doma a nevycházejí ven.

Členové tzv. Vlastenecké skupiny v loutkovém parlamentu proto prohlásili, že bezpečnost ve městech zcela vymizela a nikdo z představitelů loutkového režimu si nedovolí opustit ,zelenou zónu', protože desítky zrádců a proíranských žoldáků z Brigád Badr bylo odbojem popraveno. Tito zástupci Vlastenecké skupiny říkají, že nedostatek bezpečnosti je způsoben tím, že parlament dosud nevytvořil vládu. Ale bagdádští obyvatelé vidí, že muži z odboje chodí volně po ulicích města a rozhlížejí se po amerických a loutkových vojácích.

V telefonických rozhovorech z Bagdádu místní lidé uvedli, že od počátku ozbrojené revoluce nezažili tolik a tak rozsáhlých ozbrojených útoků, jako v posledních dnech. I ve zbytku země se odboji podařilo způsobit velké ztráty americkým a britským silám, Brigádám Badr a pešmergským kurdským šovinistům -- v Násiríji, Karbale, Basře, Amáře, provincii Dijála, Mósulu, Irbílu, Dahúku, Qá'imu, Hadíthě, Ramádí, Fallúdže a na dalších místech.

Iráčané hrdě hovoří o velkém útoku odboje na věznici v Abú Ghurajb, který Američany ohromil a donutil je pomýšlet na skutečné jednání s odbojem. Podle zpráv rozšířených v Bagdádu americké zdroje neutajily, že to byl odboj, kdo jednání odmítl. Dnešní sestřelení amerického vrtulníku a zabití 11 Američanů a Bulharů potvrdilo, že ozbrojený odboj pokračuje vytrvale ve svých akcích."

Pátek 22. dubna 2005

Američané přiznali prudký nárůst ozbrojených akcí iráckého odboje

Na tiskové konferenci v kongresovém centru v tzv. Zelené zóně v Bagdádu přiznal mluvčí americké armády Steven Mack, že útoky odboje proti americké armádě citelně a podstatně vzrostly, dodal však, že "neztrácíme kontrolu nad bezpečnostní situací v Iráku a naše armáda se dosud drží". V odpověď na otázku jednoho zahraničního korespondenta, týkající se rozsahu evidovaných ztrát, odpověděl pouze: "Nevím, ale rostou."

Ramádí

V 9:00 otřásla čtvrtí Džarájiš exploze silné bomby na silnici vedoucí do středu města. Jak uvedli svědkové, zničila Humvee a zabila čtyři vojáky, jejichž těla síla výbuchu vymrštila z vozidla. Američané pak celé okolí ostřelovali z kulometů, přičemž zabili jednoho náhodného chodce.

Americká armáda přiznala, že předchozího dne byli při explozi bomby ve městě zabiti dva její vojáci, samozřejmě bez jakýchkoli dalších podrobností.

V Hadíthě zastřeleno devět kolaborantů

Již podruhé v průběhu 48 hodin objevili Američané devět mrtvých důstojníků irácké armády, kteří byli zastřeleni a jejich těla pohozena u silnice na severním předměstí města. Podle sdělení člena tzv. národní gardy zmizeli gardisté přede dvěma dny, když konali pěší hlídku v centru města.

Saqlawíja

Na dálnici severně od města zničila záhy po poledni exploze bomby americké Humvee. V 17:00 umístili bojovníci na téže dálnici další bombu, která zničila druhé Humvee. Při obou útocích zemřeli čtyři američtí vojáci.

Americké síly obléhají Chálidíji

Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že po tři dny obléhají Američané celé město a znemožňují jak přístup do něho, tak odchod z města.

Bagdád

Bojovníci ze Salafíjské armády partyzánů sunny zaútočili kolem 5:00 raketami země-země na americkou základnu na jižním okraji Bagdádu v Sukkáníji. Zásah byl namířen na západní stranu základny, kde byli vojáci soustředěni. Nad ní se objevily mraky černého kouře a později tři americké vrtulníky.

Nejméně osm osob bylo zabito a 20 zraněno při explozi auta s výbušninou před šíitskou mešitou as-Sábih v Bagdádu v době pátečních modliteb.

Rada muslimských ulamá oznámila zavraždění dalších sunnitských duchovních

Ve zveřejněném prohlášení rada oznámila, že "zločinci spojení s některými politickými vládními stranami" zavraždili Abd al-Mu'mina Abd al-Džabbára, bratra šajcha Abd as-Sattára Abd al-Džabbára, člena rady uvězněného před šesti měsíci. Zavražděn byl ve čtvrti Madínat aš-Ša'b, v níž v poslední době zesílily útoky na nevinné obyvatele. Včera a dnes tu bylo kromě útoku na Abd al-Mu'mina zabito v rámci sektářského "čištění" ještě několik dalších lidí, vesměs sunnitů: Mustafá Husajn La'jbí a Dijá' Alwán az-Zajdí z modlitebny Abdalláha ibn Ma'zúna, Saddáh Ibráhím al-Ukajlí z modlitebny al-Chulafá ar-rášidín a Abd al-Latíf al-Mašhadání z modlitebny Ibráhíma al-Chalíla.

Ba'qúba

Pod pěší hlídkou asi 20 amerických vojáků vybuchla po pátečních modlitbách pozemní mina, která před očima místních lidí zabila devět vojáků a další zranila. Podle poručíka Midhata Rifáta z tzv. protiteroristických sil byla "primitivní bomba pečlivě připravena tak, aby ji teroristé mohli použít k zabití co největšího počtu amerických vojáků", kteří údajně střežili mešitu.

Podle místních lidí však mešitu nestřežili, ale s pomocí tlumočníka-kolaboranta sledovali, zda kazatel v řeči nevyzývá věřící k džihádu, tak jak to dělají pravidelně každý pátek. V případě, že kazatel něco takového řekne, okamžitě vtrhnou do mešity a zatknou ho.

Sunnité v Madá'inu se obávají o osud svých příbuzných

Obyvatelé města se obrátili na radu ulamá se žádostí o zjištění osudu svých příbuzných, kteří byli uneseni a patrně uvězněni loutkovou policií a tzv. národní gardou před několika dny v průběhu zinscenované kampaně kolem "šíitských rukojmích". Ačkoli se později ukázalo, že nikdo nebyl unesen a nikomu se nevyhrožovalo, loutkové síly zatkly a na neznámé místo odvedly řadu místních sunnitů.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že obyvatelé čtvrti Wahda se dožadovali zpráv o osudu zmizelých sunnitů. Žádali rovněž, aby rodiny, které byly z města vyhnány, se mohly vrátit do svých domů a aby jim byl vrácen mezitím zkonfiskovaný majetek. Žádali bezpečnost, stabilitu a nezbytnou ochranu sunnitských obyvatel s tím, že počet zmizelých či zatčených jde do stovek a že zatýkání stále pokračuje.

V žádosti k radě se praví: "Žádáme vás, abyste zjistili, co se s nimi stalo a abyste požádali vládu, aby nechala zdejší lidi na pokoji, protože pokud se tak nestane, všechno bude mnohem horší, hlavně po prohlášení Džalála Tálabáního, že v oblasti Suwajrá bylo nalezeno přes 50 mrtvol -- domníváme se, že to jsou naši příbuzní, kteří byli v Kútu zatčeni loutkovou policií a národní gardou."

Další sebevražedný útok v Samarrá'

Kolem 17:00 zabila a zranila exploze auta řízeného sebevražedným útočníkem, jenž s ním narazil do amerického kontrolního stanoviště, řadu vojáků. Přesnější údaje se korespondentovi Mafkarat al-Islam nepodařilo získat.

K sestřelení vrtulníku v Tárimíji se přihlásily dvě organizace

Islámská armáda v Iráku zveřejnila na internetu videozáznam, jímž se přihlásila k odpovědnosti za čtvrteční sestřelení vrtulníku a zabití 11 okupantů. Jeden z nich pád stroje přežil a byl popraven. Videozáznam ukázal hořící stroj a několik zuhelnatělých těl.

Později téhož dne se k sestřelení bulharského vrtulníku přihlásila Armáda mudžáhidů, jejíž videozáznam ukázal útok od začátku do konce, ne až po sestřelení.

Tal' Afár patří k místům, která jsou denně svědky útoků proti okupantům

V západní části města vybuchla kolem 6:00 na silnici bomba pod americkou kolonou. Podle sdělení z řad loutkové policie zničila Humvee a zabila šest vojáků. Tentýž zdroj informoval, že o 40 metrů dál explodovala druhá bomba, ale nezpůsobila žádné škody. Američané přiznali pouze tři mrtvé, svědecké výpovědi však podobně jako policejní zdroj mluvily o šesti.

Mósul

Pod obrněným americkým vozidlem explodovala ve čtvrti Ma'mún kolem 11:00 silná bomba. Podle oficiálního sdělení loutkových sil v něm byli čtyři vojáci zabiti a pátý vážně zraněn. Američané existenci útoku přiznali ve svém rozhlasovém vysílání pro město, ale beze zmínky o svých ztrátách.

Odboj opět zaútočil na americkou základnu v Kirkúku

Kolem poledne vypálil odboj devět těžkých minometných střel ráže 120 mm na zdejší americkou základnu Ghazlání na mezinárodním letišti, největší v severní části země. Podle kapitána irácké loutkové armády Záhira Zibárího způsobilo ostřelování materiální škody na velké části budov a zranění řady vojáků.

Basra

Hlídku loutkové policie procházející kolem čerpací stanice ve čtvrti Džubajla zasáhl v 8:30 výbuch bomby, který tři z nich zabil a další zranil, některé vážně.

Na silnici k okrsku Muftíja explodovala pod jinou policejní hlídko další bomba. Tentokrát zničila policejní auto a celou posádku zabila nebo zranila. K útokům se přihlásily Brigády Hasana al-Basrího.

Sobota 23. dubna 2005

Fallúdža

Amerického vojáka stojícího na ulici v průmyslové zóně krátce před polednem zastřelil neznámý útočník. Američané pak oblast uzavřeli a odvedli řadu místních lidí, údajně jen k výslechu.

Velitel loutkových sil v Abú Ghurajb zabit při útoku odboje

Povstalci dopoledne zaútočili na kolonu generálmajora Sáliha al-Ámirího a zabili jeho a tři jeho pobočníky. Člen místní správy sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že generál po okupaci Bagdádu udal Američanům své bývalé druhy z irácké armády, o nichž se domníval, že mají styky s odbojem. Proto se mudžáhidové už dříve dvakrát neúspěšně pokusili o atentát na něho.

Bagdád a okolí

Kolem 9:00 zaútočili mudžáhidové vyzbrojení středními zbraněmi a ručními granáty na konvoj automobilů GMC se zaměstnanci americké bezpečnostní společnosti Blackwater, směřující do tzv. Zelené zóny. Podle policejní informace bylo šest bezpečnostních pracovníků zabito a tři zraněni. Útočníci hned po útoku beze stopy zmizeli. S nevídanou rychlostí na místo dorazily americké posily, uzavřely celou oblast i ulice a mosty do ní vedoucí.

Americká agentura AP oznámila, že během dne otřásla Bagdádem série explozí. K největší z nich podle prý došlo v blízkosti konvoje irácké loutkové armády v Abú Ghurajb, kde bylo 9 vojáků zabito a 20 zraněno. Přeživší vojáci při střelbě po okolí zabili řidiče osobního auta.

Podle zprávy Mafkarat al-Islam došlo kolem poledne k několika explozím v tzv. Zelené zóně. Zdroje ze zóny sice vylučovaly možnost, že by byl zasažen americký štáb, korespondent však pozoroval napětí, které zavládlo mezi americkými vojáky a loutkovými silami, i to, že řada Američanů a iráckých kolaborantů zónu opouštěla ve vrtulnících nazývaných "presidentské".

Na silnici k mezinárodnímu letišti zasáhl výbuch bomby americkou hlídku. Podle zprávy agentury AP byli zraněni tři vojáci, zabit jeden irácký civilista a dalších sedm bylo zraněno. Podle téže zprávy byla také zničena dvě civilní auta a strženo elektrické vedení.

Americká armáda přiznala mimoto explozi bomby v Haswě západně od Bagdádu, při níž byl zabit jeden příslušník námořní pěchoty. Současně tvrdila, že jiný příslušník námořní pěchoty, jehož smrt oznámila ve čtvrtek, nezemřel v boji, nýbrž v jakémsi "nebojovém incidentu", jehož bližší okolnosti pochopitelně neuvedla.

Americkou základnu na jižní straně hlavního města zasáhlo několik minometných střel, jež podle policie zranily sedm vojáků.

Rada ulamá odsoudila páteční útok na šíitskou mešitu

Nejvyšší sunnitská autorita v zemi v prohlášení k tomuto činu uvedla, že útočníci "se snaží plnit přání okupantů a podporovat jejich snahy o rozdělení našeho lidu a rozeštváváním jedné skupiny proti druhé zasáhnout sunnity i šíity. Co se stalo včera při útoku na mešitu as-Sábih v Ta'iríji, je jen dalším dokladem těchto snah. Rada odsuzuje tento brutální zločin a znovu opakuje všem, kdo se spojili s nepřáteli naší země: nikdy nedokážete otřást naší jednotou ani ji rozbít, ať budete jakkoliv šířit svůj jed, nenávist a zlo."

Lotyšsko slíbilo ponechat své vojáky v Iráku

Lotyšský ministr obrany Einars Repse znovu prokázal závislost své země na USA, když oznámil, že lotyšští vojáci zůstanou v Iráku "tak dlouho, jak nás Američané budou potřebovat". Ruská agentura Interfax citovala jeho faktické přiznání, že Lotyšsko je protektorátem USA, slovy "pokud jde o nás, považujeme USA za strategického partnera, který nám ve chvíli nebezpečí poskytne ochranu".

122 lotyšských vojáků bude tedy nadále sloužit v Iráku zájmům Washingtonu.

Ba'qúba

Organizace Salafíjské brigády služebníků Milosrdného oznámily, že večer sestřelily nad městem americký bezpilotní špionážní letoun. Jeho sestřelení potvrdili korespondentovi Mafkarat al-Islam místní lidé, kteří viděli letadlo padat na pole západně od města.

Sebevražedný útok v Latífíji

Sebevražedný útočník v bílé Toyotě naložené výbušninou narazil v 9:00 na hlavní ulici města do americké kolony. Podle podplukovníka tzv. národní gardy Fu'áda Násira zasáhl a zničil transportní vozidlo Zil, v němž na místě zahynulo osm amerických vojáků. Američané pak při náhodné palbě kolem sebe usmrtili tři lidi včetně jednoho starce.

Zprávu o útoku přinesla i vládní televize, ovšem v úpravě, podle níž bylo jedno vozidlo poškozeno a několik lidí zraněno.

Júsufíja

Místní lidé slyšeli zvuk vypálené rakety a o chvíli později viděli padat k zemi hořící stroj. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se ale nepodařilo získat oficiální sdělení o jaký stroj mělo jít.

Útok na americkou hlídku v Chánaqín

V tomto městě ležícím na severovýchod od Ba'qúby zaútočil v 11:00 odboj na hlídku americké námořní pěchoty. Podle líčení svědků zaútočilo asi 10 mudžáhidů se zakrytými tvářemi s raketomety a kulomety na čtyři Humvee. Dvě z nich zapálili a zabili pět vojáků, další čtyři zranili. Dvěma vozidlům se podařilo uniknout. K odpovědnosti za útok se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek. Současně varovala, že od nynějška přejde od sebevražedných útoků k bojům tváří v tvář.

Americká základna v Samarrá' terčem dalšího útoku

Sedm raket Grad zasáhlo kolem 17:00 americkou základnu západně od města. Podle kapitána loutkové armády zabily nebo zranily řadu vojáků. Nad základnu se zvedly čtyři mraky černého kouře a půl hodiny po útoku křižovaly nebe nad základnou dva vrtulníky.

U Dulu'íje nalezena těla čtyř Američanů

Ráno nalezli američtí vojáci na smetišti u města podřezané mrtvoly čtyř příslušníků námořní pěchoty. Vojáci zmizeli před několika dni po boji s oddílem bojovníků a patrně hned tehdy byli usmrceni.

Američané po nálezu uzavřeli město, údajně proto, že podle jejich názoru je v něm řada "teroristů".

Kirkúk

Silná pozemní mina explodovala kolem 16:00 v severní části města pod kolonou pěších amerických vojáků, z nichž tři zabila a devět dalších vážně zranila. Američané pak celou čtvrť neprodyšně uzavřeli a vyhlásili v ní zákaz vycházení.

V Mósulu zabili Američané kameramana AP

Odpoledne otřásla exploze okolím náměstí Jarmúk. Kameraman Sálih Ibráhím a Muhammad Ibráhím, oba pracující pro agenturu AP, se vydali na místo, kde se stali terčem americké palby. Oba utrpěli zranění a byli dopraveni do fakultní nemocnice Džumhúríja. Tam Sálih Ibráhím následkům zranění podlehl. Muhammad Ibráhím byl ošetřen, ale později se v nemocnici objevili američtí vojáci a odvedli ho s sebou neznámo kam.

Basra

Na hlavní ulici okrsku Mahidžrán ve čtvrti Abú al-Chásib explodovalo auto naložené výbušninou, které podle svědků zranilo řadu lidí. Jak uvedl korespondent Mafkarat al-Islam, jde o čistě sunnitskou oblast, jejíž obyvatelé podezírají íránskou výzvědnou službu, že útok provedla, aby jím bylo možno zdůvodnit masové zatýkání a represálie Brigád Badr vůči místním lidem.

Neděle 24. dubna 2005

Sebevražedný útok u Ramádí

Kolem 15:00 najel sebevražedný útočník v bílém Oldsmobilu do amerického kontrolního stanoviště v okrsku Bú Alí al-Džásim u města . Exploze je úplně zničila, přičemž bylo zabito nejméně devět amerických vojáků. Podle nadporučíka Walída al-Maksúsího byla řada dalších vojáků zraněna, takže celkový počet mrtvých zřejmě ještě vzroste.

Američané okamžitě uzavřeli všechny cesty vedoucí ke zničenému stanovišti, pro mrtvé a raněné přiletěly čtyři vrtulníky.

Lidé z okolí sdělili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že před útokem procházeli ulicemi v blízkosti stanoviště iráčtí bojovníci a varovali řidiče, chodce i majitele aut, aby se ke stanovišti nepřibližovali.

Ostřelování způsobilo požár na americké základně v Hítu

V poledne zasáhlo základnu 16 silných střel, pravděpodobně minometných ráže 120 mm, a způsobilo požár viditelný po celém městě. Policejní zdroj přiznal, že při útoku byla zabita a zraněna řada Američanů, odmítl však udat přesné počty. K útoku se pak přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Pozemní mina zabila v Haswě tři americké vojáky

Nadporučík loutkové irácké armády v Haswě (40 km západně od Bagdádu) sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že exploze miny, položené na silnici vedoucí k bývalému petrochemickému závodu a nyní užívanému jako americká základna, zničila Humvee, zabila tři příslušníky námořní pěchoty a čtvrtého smrtelně zranila.

Američané po explozi uzavřeli celé okolí a jako obvykle začali prohledávat domy. Jejich obyvatelé uvedli, že spíše než o skutečné hledání šlo o provokaci s úmyslem postrašit místní lidi.

Fallúdža

Při útoku mudžáhidů na auto tzv. národní gardy blízko čerpací stanice na silnici z města do Ámiríje ráno zemřeli dva důstojníci gardy a jejich řidič.

Irácký generál přiznal útěk iráckých loutkových vojáků od Qá'imu

Mluvčí tzv. Irácké armády generálmajor Nazim al-Karachí na tiskové konferenci v bagdádském kongresovém centru v tzv. Zelené zóně připustil, že z nedávných bojů o Qá'im uteklo 121 iráckých vojáků včetně důstojníků. Jejich útěk zdůvodnil nedostatkem nezbytné vojenské výstroje. Prohlásil, že sami Američané měli v boji s odbojem velké potíže přesto, že měli nejmodernější a nejlepší výzbroj a podporu ze vzduchu.

V Abú Ghurajb zničeno obrněné vozidlo

Několik bojovníků vyzbrojených RPG7 zaútočilo na americké obrněné vozidlo a zapálili ho. Uhořelo v něm pět vojáků, dalším třem se navzdory těžkým zraněním podařilo s pomocí posádky druhého vozidla, jedoucího 40 metrů za prvním, uniknout.

Ostřelování americké základny na bagdádském mezinárodním letišti

Leteckou základnu na mezinárodním letišti u Bagdádu zasáhlo kolem poledne osm raket, pravděpodobně Taríq. V širokém okolí byly slyšet čtyři mohutné exploze a nad jižní částí letiště se objevily mraky kouře. Do vzduchu vzlétly americké vrtulníky a bojové letouny.

Iráčtí novináři uvězněni za použití svobody slova

Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané zatkli dva irácké novináře: Muhammada Mahmúda, který pracuje pro list al-Kalima, vycházející v Ramádí, a Sa'da al-A'zamího, pracujícího pro bagdádský sunnitský měsíčník al-Murúd. Důvodem jejich zatčení byly jejich články zveřejněné minulý čtvrtek. Když se korespondent Mafkarat al-Islam pokoušel od kolegů obou zatčených dozvědět podrobnosti, zjistil, že oba udali Američanům špehové.

Američané, kteří prohlašují, že přišli do Iráku, aby tam donesli "demokracii a svobodu", zatkli Muhammada Mahmúda za článek, v němž napsal:

"Můj dědeček mi často vyprávěl příběhy. Tři zlí hoši jednou seděli u cesty. Měli dost času a přemýšleli, jakou zábavou by jej zabili. Nakonec se rozhodli soutěžit, kdo z nich je nejhorší. Zlý je ten, kdo nemá žádnou rytířskost, slušnost, rozum a žádné náboženství. Rozhodli se pustit do své špinavé hry.

Netrvalo dlouho a přišla stará slepá žena, které první z mladíků řekl: ,Podívejte se, co jí udělám!' Šel k ženě, strčil do ní vší silou a povalil ji na zem. S nestydatým úsměvem se pyšně vrátil k druhům, ale druhý mladík prohlásil: ,Jsem horší než vy dva', šel k ležící ženě a udeřil ji znovu, strhl z ní šat a odhalil její nahotu. Pyšně se vrátil ke svým kámošům a pravil: ,To koukáte, jak jsem zlý!' Na to třetí odpověděl: ,Ne, já jsem z vás nejhorší!' Jak to?' ptali se vyzývavě první dva. ,Protože ta stará žena je má matka, žena, která mne porodila.'"

Novinář Muhammad Mahmúd zakončil vyprávění dědečkovy historky poznámkou: "Teď všichni dosaďme za slova ,má matka' slova ,můj národ' a trochu se nad tím zamysleme. Američané nás teď bijí, berou nám čest a cedí naši krev, a my tu sedíme a koukáme jako ti tři zlí hoši." A dodal citát z básníka: "Chcete být slyšeni, když se snažíte někoho probudit k životu, ale v tom, na koho voláte, není života."

Druhý z novinářů, Sa'd al-A'zamí, byl také zatčen proto, že použil svobody slova -- nebo, jak to nazývají Američané, za "podněcování Iráčanů k nenávisti a boji s Američany". Ve svém článku napsal: "Za dávných časů používali Arabové psy, aby chránili jejich domy před zloději. Dělali to hlavně beduíni. Když však chtěl zloděj vykrást dům a věděl, že je tam pes, stačilo zvířeti podstrčit přes zeď malý kousek masa a psa rozptýlit. Pak přeskočil zeď a vešel do domu a během chvilky ho vykradl. Bojím se, že tohle povídání lze použít o nás a že se podobáme psům -- i když se omlouvám za tak tvrdé přirovnání. Okupanti si libují v řečech o ,demokracii', která se neshoduje s čistým islámským náboženstvím a která chce dostat ženy do situace, jakou Bůh v Koránu zakazuje. Odvedli naši pozornost atraktivními platy a přišli do naší země a rozkradli ji. A nadále ji okrádají o ropu a plyn a další bohatství. Pes sní kousek masa, ale za hodinu bude zase hladový, americký zloděj však odejde naložen vším, co si chtěl vzít z našeho domu -- pardon, chci říci ,z naší vlasti'. Bratři a sestry, je to tak, jak dříve říkávali Arabové: ,Představovat si, že sluha přestane sloužit nebo že se zbabělec vrhne do boje jako statečný muž je totéž jako představovat si, že toutéž zápalkou si lze posvítit dvakrát'."

Tyto články stály Muhammada Mahmúda a Sa'da al-A'zamího jejich svobodu, a je tomu je u lidí zatčených "svobodymilovnými" Američany, jen Bůh ví, jak dlouho budou za vyjádření svých názorů ve vězení.

Dva sebevražedné útoky na policejní akademii v Tikrítu

Týdenní klid ve městě ukončil v 8:15 útok sebevražedného řidiče na místní policejní akademii, kde pod přímým dozorem amerických okupačních sil probíhá výcvik členů loutkové policie. Podle svědectví místních lidí zamířil útočník do shluku policistů a amerických vojáků, 10 policistů usmrtil a 25 zranil. Kromě toho byli zabiti 4 američtí vojáci, vesměs instruktoři akademie. Když se policisté odhodlali posbírat mrtvé a raněné, najel do nich další útočník a odpálil se.

Korespondent Mafkarat al-Islam se po útoku dostal do akademie, kde se setkal s majorem Násirem Akramem, jenž útok přežil. Major mu uvedené údaje potvrdil.

Vrahové sunnitů v Baládu popraveni členy odboje

Mudžáhidové zajali ve městě pět členů kolaborantských Brigád Badr, které se snažily vraždami náboženských vůdců a rozšiřováním letáků zastrašovat místní sunnitské obyvatelstvo. Jeden z velitelů místního odboje informoval korespondenta Mafkarat al-Islam, že pět zajatců se přiznalo k osnování vražd i šíření letáků a na základě toho byli popraveni. Dodal, že každý čestný šíita by s tím měl souhlasit, protože ani on si nepřeje občanskou válku v zemi.

Mósul

Bomba ukrytá prázdným kanystrem od rostlinného oleje vybuchla ve čtvrti Ma'amil pod americkou pěší hlídkou. Jak sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam kapitán tzv. národní gardy Džamál Saddáh, zabila šest vojáků a minimálně tři další zranila.

Američané okamžitě čtvrť uzavřeli a rozmístili v ní množství obrněných vozidel námořní pěchoty, která se zřejmě chystala k razii.

Iráčan pracující pro AP propuštěn

Fotograf agentury AP Muhammad Ibráhím, který byl zraněn střelbou amerických vojáků a v nemocnici pak Američany zatčen a odveden, byl propuštěn. Po propuštění prohlásil, že Američané zatkli jeho i jeho bratra, fotografa evropské agentury Press Photo, a 24 hodin je vyslýchali. Jejich strýc, Sálih Ibráhím byl americkou střelbou zabit.

Ostřelování americké základny v Kirkúku

Kolem 6:00 podnikl odboj raketový útok na základnu na zdejším mezinárodním letišti. Nadporučík místní policie sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že útok přinesl smrt nebo zranění 23 americkým vojákům.

Útok přiznalo i ranní vysílání amerického rádia pro město v 8:00 s tím, že 16 v Rusku vyrobených raket způsobilo na základně jisté škody.

Vlna zatýkání sunnitů v Basře

Tzv. národní garda s loutkovou policií obklíčily převážně sunnitskou oblast Džajkur v okrsku Abú al-Chásib a zatkly řadu místních mladých mužů, mezi nimi imáma místní mešity a jeho dva bratry a kmenového vůdce.

K zatýkání došlo po sobotním útoku na šíitskou mešitu, o něm se místní lidé od začátku domnívali, že je dílem íránské výzvědné služby a Brigád Badr, a že má ospravedlnit chystané zatýkání místních sunnitů.

V tomtéž okrsku explodovala kolem 15:00 bomba, která zničila britské vojenské vozidlo a zabila tři britské vojáky. Britové pak zatkli řadu dalších místních lidí.

Pondělí 25. dubna 2005

Již druhý velitel loutkových sil v Qá'imu zabit

Před několika dny se stal brigádní generál Idrís Ahmad velitelem iráckých loutkových sil ve městech Qá'im a Hásiba na syrské hranici. Jeho předchůdce byl partyzány zavražděn, Ahmad ho měl následovat. Při cestě do Bagdádu jeho auto a Nissan jeho doprovodu na okraji Qá'imu zasáhly dvě rakety, které zabily generála a jeho pět průvodců.

Sebevražedný útok v Saqlawíji

Řidič s Chevroletem naloženým výbušninou najel kolem 10:00 do hlídky americké námořní pěchoty. Podle amerického desátníka Johna Avise exploze zabila útočníka a zranila několik amerických vojáků. Podle nadporučíka Lajtha Muhammada z tzv. sil rychlého nasazení však výbuch zničil transportní vozidlo Zil, v němž zemřelo nebo bylo zraněno 11 amerických vojáků. Korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že americké ztráty byly zřejmě značné, protože k jejich odvozu bylo vysláno několik obrněných vozidel a dalších aut, aby je převezly na základnu v zemědělské oblasti u Fallúdže.

Okupanti vyhlásili rozsáhlou operaci proti městům kolem Fallúdže

Americké okupační síly v doprovodu iráckých kolaborantů zahájily rozsáhlou vojenskou kampaň proti městům Ámiríja (25 km jižně od Fallúdže), Bú Isá (20 km západně od Fallúdže) a Saqlawíja (20 km severně od Fallúdže), již nazvaly "Useknutí křídel" neboli měst tvořících jakési předpolí Fallúdže.

Korespondent Mafkarat al-Islam s odvoláním na zdroj z loutkových sil oznámil, že na města zaútočilo přes 100 vojenských vozidel doprovázených vrtulníky s kulomety. Města byla nejprve uzavřena tak, aby se nikdo nedostal dovnitř ani ven, poté okupanti prostřednictvím amplionů oznámili, že zakročí proti "teroristům" a pozatýkají je. Korespondent z Ámiríje potvrdil, že v rozporu se zprávami některých arabských a západních médií nedošlo ve městě k žádnému zvláštnímu soustředění odbojových sil ani ke srážce s Američany. Svědkové všeobecně popisovali situaci v městech jako paralyzovanou. Školy byly uzavřeny, ač měl probíhat zkouškový týden. Ve veřejných budovách zřejmě nikdo nepracoval. Lidé stáli ve dveřích domů a čekali, co se bude dít.

Korespondenti v Saqlawíji a Ámiríji oznámili, že Američané udělali chybu, když v názvu operace mluvili o useknutí křídel, protože tím dali jasně najevo, že se ve Fallúdži stávají terčem útoků z okolí.

V 19:45 korespondent z Ámiríje oznámil, že před krátkou chvílí se americké síly začaly od města stahovat, když předtím prohledaly několik domů ve městě, v nichž nic nenašly.

Podle jednoho z místních velitelů mudžáhidů bylo účelem americké operace vyprovokovat bojovníky k vystoupení a boji v nerovných podmínkách, za jakých by odboj utrpěl těžké ztráty: "Pochopili jsme jejich plán a zůstali v klidu a řekli jsme všem ozbrojeným organizacím, aby se jim nestavěly na odpor, pokud vstoupí do města nebo do okolí, protože bez ohledu na to, jak dlouho budou před městem stát nebo ho prohledávat, nenajdou ani jednu kulku ani žádnou zbraň, protože jsme učinili veškerá bezpečnostní opatření."

Američané alespoň před ústupem zapálili a zničili elektrický generátor a pomstili se obyvatelům města alespoň tím, že je připravili o elektřinu.

Kolem 23:00 se americká hlídka několika vozidel pokusila vjet do Ámiríje. Na hlavní ulici však její vozidla najela na bombu, která těžce poškodila obrněné vozidlo, bojovníci pak s RPG zapálili Humvee.

Fallúdža

Kolem půlnoci ostřeloval odboj americkou základnu v zemědělské oblasti na východ od města. Podle svědků ji zasáhlo nejméně šest raket. Ostřelování bylo zřejmě odpovědí odboje na americký pokus sevřít města v okolí Fallúdže a zasáhnout proti němu.

Abú Ghurajb

Pod kolonou několika obrněných vozidel explodovala kolem 13:00 ve čtvrti Ba'th bomba, která podle údajů svědků zabila nebo zranila řadu amerických vojáků, když zapálila dvě jejich vozidla.

Bagdád

Kolem poledne explodovala na hlavní ulici na předměstí Durá pozemní mina pod hlídkou několika Humvee. Podle člena dopravní policie zničila Humvee, zabila čtyři a vážně zranila dva americké vojáky.

Odpoledne v době zahájení prvního zasedání tzv. Národního shromáždění otřásly tzv. Zelenou zónou čtyři silné exploze. Nad komplexem se pak objevil hustý černý kouř, bližší podrobnosti o následcích zásahů však nebylo možno zjistit.

Raketový útok na základnu v Mahmúdíji

Americkou základnu al-Luhum západně od města zasáhlo asi v 15:00 pět raket Kaťuša. Jak sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam člen tzv. národní gardy, způsobily na základně vážné škody. K útoku se pak přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Útok na kolonu se zásobami pro Američany v Bajdží

Na silnici spojující Bajdží s Bagdádem zaútočil odboj na skupinu kamionů naložených zásobami pro americkou armádu, který mířil na základnu v Samarrá'. Bojovníci zničili dva kamiony, v nichž byli zabiti čtyři američtí vojáci. Zabit byl též turecký řidič třetího kamionu poté, co exploze jeho vozidlo poškodila.

Tárimíja

V okrsku Bú Ámir zničila bomba instalovaná na silnici americké obrněné vozidlo, v němž tři vojáky usmrtila a čtyři zranila. Večer místní policie oznámila, že zatkla tři osoby, které byly poblíž místa výbuchu a obvinila je z účasti na operaci.

Sebevražedný útok v Mósulu

Útočník s černým Oplem naloženým výbušninou najel kolem 16:00 do americké vojenské kolony, která zastavila ve čtvrti Islá az-Zirá'í. Podle sdělení místní policie zničil Humvee, zabil osm vojáků a šest zranil.

V Huwajdžá sestřelen vrtulník

Kolem 18:00 sestřelil odboj v tomto městě ležícím u Kirkúku americký vrtulník Apache. Podle očitých svědků stroj zasáhla raketa Strela, takže ve vzduchu vybuchl a v plamenech se zřítil na zem.

Úterý 26. dubna 2005

Sebevražedný útok v Qá'imu

Sebevražedný útočník najel kolem 11:00 do amerického kontrolního stanoviště, které má zabraňovat tomu, aby se do Iráku dostávali bojovníci ze Sýrie. Exploze zabila sedm amerických vojáků a další zranila, mimoto zničila tři Humvee a další vybavení stanoviště včetně generátoru na výrobu elektřiny a hledačky bomb. Podle líčení svědků Američané na místo dorazili krátce po výbuchu, uzavřeli okolí a velmi rychle odvezli mrtvé. Pak zahájili razii ve vesnici Karábíla, protože měli zprávu, že odtamtud vyjelo auto naložené výbušninou.

Fallúdža

Americké velitelské stanoviště u města ve směru k Abú Ghurajb zasáhla po poledni raketa Grad. Podle stoupajícího černého kouře bylo zřejmě zasaženo nějaké vozidlo, jiné informace se nepodařilo získat.

Saqlawíja

Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že bojovníci zastřelili ve městě špeha pracujícího pro okupační síly.

Odboj působí i na saúdskoarabské hranici

Korespondent Mafkarat al-Islam v pohraničním území 'Ar'ár u hranic se Saúdskou Arábií oznámil, že čtyři maskovaní bojovníci zaútočili v 5:30 na americkou jednotku hlídkující na hranici. Při překvapivém útoku zničili jedno Humvee a druhé zneškodnili, sedm vojáků zabili a pět zranili. Počty korespondentovi potvrdili zdejší beduíni. Korespondent podotkl, že asi před týdnem došlo na hranici k podobnému útoku, z něhož Američané obvinili bojovníky z jiných arabských zemí, přicházející do Iráku.

Terčem útoku v Ramádí se stalo sídlo guvernéra i americká základna

Asi v 7:00 zasáhlo zdejší sídlo guvernéra Fassala al-Ka'úda šest minometných střel ráže 82 mm. Podle sdělení policie střely usmrtily několik členů policie a armády včetně vyššího důstojníka a budovu vážně poškodily.

Kolem 18:30 vypálil odboje na zdejší americkou základnu Warrár nejméně 11 těžkých minometných střel. Místní lidé uváděli, že na rozdíl od jiných útoků na základně tentokrát nepozorovali žádný oheň nebo kouř. K akci se přihlásily Brigády islámského hněvu.

Američané posílají do provincie Anbár další tisíce vojáků

Americké velení nařídilo rozmístit v provincii dalších 3 000 amerických vojáků, což podle generála Davida Jana "učiní provincii bezpečnější, zvláště po zintenzivnění vojenských operací". Generál dodal, že velká část iráckých loutkových sil bude z provincie stažena, protože nejsou schopny tyto horké oblasti držet. Dotázán, kolik vojáků je v provincii Anbár, odpověděl, že třetina amerických sil (44 000), protože jde o největší provincii s největším počtem vojenských operací.

V 18:40 Mafkarat al-Islam oznámil, že do provincie vyrazila po dálnici kolona vozidel dlouhá asi 20 km a krytá ze vzduchu vrtulníky. Korespondenti v Abú Ghurajb, Dhahab al-Abjád a v Karmě oznámili, že pozorovali vozidla na přepravu vojáků, obrněná vozidla, Humvee a další druhy dosud neznámých vozidel.

Rawa

Okupační síly provedly raketový útok na budovu garáží v tomto západoiráckém městě a po něm zatkly v blízkosti zničeného objektu pět osob.

Bagdád

Podle sdělení loutkové policie explodovaly ráno na silnici v Zafaráníji dvě bomby pod kolonou amerických vojenských vozidel. Zničily dvě Humvee, zabily šest a zranily tři vojáky. Američané pak uzavřeli okolí a všechny ulice vedoucí k místu výbuchů, odvezli mrtvé a zraněné a povolali velký jeřáb, aby naložil a odtáhl vraky Humvee.

Brigády Badr vtrhly do místností Svazu iráckých novinářů

Skupina střelců patřících ke kolaborantským šíitským Brigádám Badr vtrhla večer do kanceláří Svazu iráckých novinářů v severní části Bagdádu. Ukradli řadu dokumentů, které obsahovaly jména novinářů pracujících pro irácký tisk i pro arabská a jiná cizí média. Měli přitom zájem pouze o jména novinářů sunnitského vyznání.

Svaz novinářů vyzval tzv. iráckou vládu, aby incident vyšetřila a zjistila celé pozadí vpádu. Žádal též zajištění ochrany pro irácké novináře, vystavené nebezpečí ze strany kolaborantských kruhů, které by rády umlčely čestné novináře, žádající odchod okupačních sil ze země.

Rada ulamá dementuje další lživé zprávy

Rada muslimských ulamá vydala komuniké, v němž prohlásila, že údajné prohlášení člena rady dr. Muthanny Háritha Sulajmána, které přinesl v úterý 26. dubna saúdskoarabský list aš-Šarq al-Awsat, je padělek.V interview, které s ním údajně v Káhiře pořídil novinář Ilhámí al-Malídží, měl prohlásit: "Budeme žádat zastavení odboje a účast na vládě, pokud Američané oznámí harmonogram odchodu."

V komuniké rady ulamá se praví: "Úředník kulturní a informační sekce neposkytl v Káhiře žádné interview listu aš-Šarq al-Awsat. Poskytl rozhovor jedině magazínům al-Ahrám al-Arabí a Áchir Sa'áh a listům Misrí al-Jawm, az-Zamán a Afaq Arabíja. Vše, co je mu podsouváno v jiných denících a časopisech, je padělek."

Ostřelována americká základna u Ba'qúby

Severní část americké základny západně od města zasáhlo celkem 5:00 asi 16minometných střel. Podle kapitána loutkových sil Támího al-Madžmá'ího bylo při útoku 9 amerických vojáků zabito a nejméně 22 raněno, protože několik střel zasáhlo obytné baráky. Místní lidé potvrzovali, že ze základny slyšeli houkání sirén, které Američané používají jen v případech velmi silných útoků.

Mósul

Západně od města v okrsku Ba'adž explodovala ráno bomba pod americkou kolonou mířící do centra města. Výbuch zničil jedno vozidlo a zabil čtyři vojáky v něm, na silnici po sobě zanechal kráter o průměru 3 metrů.

Tal' Afár

Při ranním útoku mudžáhidů na pešmergskou hlídku severně od města byla zničena dvě auta GMC a zabito 12 pešmergů, kteří se pohybovali v okolí a snažili se bránit pronikání bojovníků do severních provincií, kde provádějí útoky na americké a jihokorejské okupační vojáky.

Sebevražedný útok v Baládu

Krátce po poledni najel útočník s černým automobilem Kia naloženým výbušninou v centru města do americké vojenské kolony, která rozšiřovala oznámení o zákazu vycházení a pravidlech silničního provozu ve chvílích průjezdů amerických kolon. Výbuch zničil Humvee a pět vojáků na místě usmrtil.

Středa 27. dubna 2005

Ramádí

Dopolední exploze bomby těžce poškodila americké vozidlo, zabila dva a zranila rovněž dva vojáky. Američané pak při prohledávání okolních domů zajali dva místní obyvatele. Jednoho z nich obvinili ze spoluúčasti, protože bomba byla instalována před jeho domem, druhý měl podle nich znát osoby, které bombu položily.

Velký počet amerických vojáků vtrhl v poledne do místní nemocnice pod záminkou, že hledají Abú Mus'aba az-Zarqáwího. Tvrdili, že mají informace, podle nichž přijel do nemocnice v doprovodu čtyř automobilů Opel. Zatímco prohledávali nemocnici, řada dalších vojáků celý objekt obklíčila zvenku, jiní v téže době prohledávali některé domy v okolních čtvrtích Mal'ab, Dubbat a Išrín.

Základna džihádu se přihlásila k útoku na dva představitele loutkových sil

Základna džihádu v Zemi dvou řek zveřejnila na internetu prohlášení, v němž potvrdila, že provedla úspěšný útok na automobil nadporučíka loutkových sil Džiháda Labíba a jeho syna, úředníka tzv. ministerstva vnitra, které doprovázeli tři strážci.

V Bú 'Isá nalezena mrtvá těla

Ve městě bylo v poledne nalezeno 15 těl členů tzv. národní gardy, šestnácté tělo patřilo podle rysů obličeje příslušníku některé západní země. Všichni byli zastřeleni, cizincova mrtvola byla nahá.

Atentát na nově zvolenou poslankyni

Mudžáhidové zastřelili v Bagdádu poslankyni kolaborantské Vlastenecké asociace a členku volební kandidátky vedené Ijjádem 'Álawím Lamí'ju Sabríovou.

Suwajrá

V poledne explodovala pozemní mina pod hlídkou ukrajinských okupačních vojáků, zničila jejich dvě vozidla, dva vojáky usmrtila a další dva zranila, jednoho z nich vážně. K akci se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

Onkolog upozorňuje, že Američané používají nukleární zbraně

Ředitel onkologického oddělení bagdádské nemocnice Jarmúk dr. Mahmúd al-Ámirí na tiskové konferenci v Bagdádu varoval, že pokračující válka přináší smrtelná onemocnění: "Spojené státy použily v této válce 61 netestovaných raket, které zkoušely až v Iráku. USA použily uran a nukleární zbraně ve velkém množství ve Fallúdže, Ramádí, Samarrá', Mósulu, Tal' Afáru a Ba'qúbě, i v Nadžafu proti mahdistům, čímž způsobily nárůst rakovinných onemocnění." Podle oficiální statistiky ministerstva zdravotnictví přibývá 40 případů rakoviny měsíčně, jen rakoviny kůže bylo ke konci loňského roku zaregistrováno 7 500 případů.

Podle dr. Ámirího však bylo od začátku okupace do dnešního dne zjištěno 140 000 případů rakoviny kůže, z čehož velké procento připadá na děti od devíti měsíců do desíti let. To ukazuje, že se americké síly záměrně snaží skutečnou situaci utajit, protože by znamenala velký skandál.

Ba'qúba

Na ulici Wahda ve středu města zastřelil Iráčan v 6:00 příslušníka americké námořní pěchoty. Američtí vojáci pak vylezli na všechny vysoké budovy v ulici a hledali stopy po střelci, ale bez výsledku. Stříleli alespoň kolem sebe do vzduchu a na fasády okolních domů ve snaze vystrašit jejich obyvatele.

Útok na americkou základnu u Samarrá'

Základnu západně od města zasáhlo šest raket Grad, které podle mluvčího loutkových sil zabily 14 amerických vojáků a nejméně sedm zranily, protože dvě z nich dopadly do prostoru, kde se denně provádí výcvik. Mezi mrtvými bylo podle něho několik důstojníků.

U Baládu sestřelen další americký vrtulník

Kolem 15:00 sestřelili povstalci nad vesnicí Álam u Baládu -- v oblasti, kde v posledních dnech operace odboje narůstají -- střelou země-vzduch SAM-7 vrtulník Apache. Raketa roztrhla stroj ve vzduchu a jeho posádka zahynula.

Tárimíja

Čtyři mudžáhidové zaútočili odpoledne na dálnici vedoucí do provincie Saláh ad-dín na neobvykle pomalu jedoucí americkou hlídku složenou z několika Humvee. Zabili tři vojáky a dva zranili, jednoho do stehna a druhého do předloktí. Při útoku padl jeden z bojovníků, ostatní však zmizeli mezi domy v úzkých uličkách města. Američané okamžitě, podle líčení místních lidí téměř hystericky, začali po bojovnících pátrat. Nakonec zatkli dva prodavače, kteří měli krámky u dálnice.

Tikrít

Kolem 16:00 explodovala pod americkým obrněným vozidlem bomba, která je zneškodnila a zabila jednoho vojáka, kterého šrapnel zasáhl do hlavy. Dalších pět utrpělo vážná zranění. K útoku se přihlásila Islámská armáda v Iráku a později jej přiznalo i americké vysílání pro město.

Sebevražedný útok v Madá'inu

Auto naložené výbušninou a řízené sebevražedným útočníkem najelo kolem 15:00 uprostřed města do americké kolony. Podle zdroje z řad policie bylo zničeno jedno Humvee, druhé zneškodněno, zabito šest a zraněni tři vojáci.

Mundhiríja

Odpoledne explodovala nedaleko irácko-íránské hranice bomba pod americkou hlídkou, zničila její Humvee a zabila čtyři vojáky. Američané uzavřeli celé okolí a prohledali ve městě řadu míst včetně obchodního komplexu.

Američané opustili jednu ze základen v Kirkúku

Série útoků na druhou největší základnu v západní části města během uplynulého týdne nakonec americké síly přinutila k jejímu opuštění. Korespondent Mafkarat al-Islam s odvoláním na oficiální zdroje z loutkové armády oznámil, že okupační síly dokončily evakuaci těžce poškozené základny, která se po opakovaném ostřelování se stala neobyvatelná. Její posádku se vším vybavením Američané přesunuli na základnu na mezinárodním letišti. I americké síly byly nuceny přiznat, že k přesunu došlo následkem zničení vojenských objektů opakovanými útoky.

Útok na kolonu v Mósulu

Dopoledne zaútočil zdejší odboj na kolonu sedmi kamionů námořní pěchoty, naložených potravinami a zásobami pro americké síly. Čtyři kamiony při útoku zničili, zabili čtyři vojáky a stejný počet řidičů -- Turka a tři Nepálce. Kapitán tzv. národní gardy tyto údaje potvrdil a dodal, že zbytku kolony se podařilo uniknout. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americký vrtulník pronásledoval několik bojovníků a nejméně dva z nich zasáhl. K odpovědnosti za útok se přihlásily Salafíjské brigády Abú Bakra, potvrdily smrt svých dvou bojovníků a zranění tří dalších.

Basra

Pod Chevroletem loutkové policie explodovala v 10:00 bomba, zničila jej a zabila čtyři policisty. Policejní mluvčí útok přiznal, prohlásil však, že při něm bylo zraněno pouze několik civilistů.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       9. 5. 2005
9. 5. 2005 Novozélandský "experiment" - kolosální selhání
9. 5. 2005 Petr Uhl: "Ministr spravedlnosti porušil v případě katarského prince soudní pravomoci"
9. 5. 2005 Porušení ústavního pořádku v kauze "katarského prince" Zdeněk  Jemelík
9. 5. 2005 Případ Zachariase Moussaouiho Mojmír  Babáček
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
9. 5. 2005 Capitalist lapses, Communist lures Jan  Čulík
9. 5. 2005 "Žluč na jazyku, hlava plná ještěrů"
9. 5. 2005 "Protest proti lživé propagandě Britských listů
9. 5. 2005 Předseda SPD vzbudil nebývalé emoce kritikou kapitalismu Richard  Seemann
9. 5. 2005 Modrá šance - o peníze jde vždy až v prvé řadě Josef  Vít
9. 5. 2005 Čím se Češi liší od svých sousedů? Miroslav Václav Steiner
9. 5. 2005 Strach z člověka Bohumil  Kartous
9. 5. 2005 Děkujeme, odejděte (milí drobní akcionáři...) Marek  Orel
9. 5. 2005 Michael  Marčák
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
9. 5. 2005 Irák může směřovat k občanské válce mezi církevními skupinami David  Bacon
9. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 27. dubna 2005
9. 5. 2005 Soukromé vysoké školy v ČR - co o nich víme? Radim  Valenčík
9. 5. 2005 Místopředseda vlády odpovědný za ekonomiku státu neumí počítat Josef  Vít
9. 5. 2005 Michael  Marčák
9. 5. 2005 Jsme stejné krve Irena  Zítková
9. 5. 2005 Proč Policie ČR jednala na příkaz bolševického pohlavára?
9. 5. 2005 Ministerstvo vnitra "analyzuje návrh na zrušení KSČM"
6. 5. 2005 Držte hubu, máme přece demokracii!
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 27. dubna 2005   
2. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 17. dubna 2005   
25. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 7. dubna 2005   
8. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 31. března 2005   
1. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. března 2005   
29. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 18. března 2005   
17. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 5. března 2005   
11. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. února 2005   
8. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 14. - 21. února 2005   
25. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005   
4. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 29. ledna 2005   
26. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. -- 18. ledna 2005   
19. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 7. ledna 2005   
10. 1. 2005 Sporné počty ve "Zpravodajství iráckého odboje"   
21. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 16. prosince 2004