17. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 5. března 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Iráčané ve 14:00 vypálili sedm raket Grad na americkou základnu Warrár západně od města. Podle očitých svědků byl útok namířen na severní stranu základny, z níž pak po dvě hodiny šlehaly plameny a stoupala oblaka kouře. Americké vrtulníky opakovaně přilétaly a odlétaly, aby dopravily do nemocnic raněné a mrtvé. Iráčan pracující na základně jako tlumočník sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že rakety zničily čtyři baráky a zanechaly po sobě řadu mrtvých a zraněných.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 1. března 2005

Ramádí

Iráčané ve 14:00 vypálili sedm raket Grad na americkou základnu Warrár západně od města. Podle očitých svědků byl útok namířen na severní stranu základny, z níž pak po dvě hodiny šlehaly plameny a stoupala oblaka kouře. Americké vrtulníky opakovaně přilétaly a odlétaly, aby dopravily do nemocnic raněné a mrtvé. Iráčan pracující na základně jako tlumočník sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že rakety zničily čtyři baráky a zanechaly po sobě řadu mrtvých a zraněných.

Dr. Ammár al-Alwání z ramádské nemocnice sdělil listu al-Arab al-Jawm, že do nemocnice bylo dopraveno zcela ohořelé tělo řidiče, který jel se svým autem kolem amerického kontrolního stanoviště v centru města. Američané na něj zahájili prudkou palbu, při níž se auto vzňalo a shořelo i s řidičem.

Bojovníci ostřelovali v okrsku Bú Faraš na severu města americkou hlídku, která odpověděla střelbou na místní obytné domy. V jednom z nich zranili ženu a tři děti.

Irácké ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že Američ ané použili ve Fallúdži mezinárodně zakázané látky a možná i nukleární zbraně

Představitel tzv. iráckého ministerstva zdravotnictví dr. Chálid aš-Šajchlí, který byl pověřen průzkumem životních podmínek ve Fallúdži po ukončení bojů, oznámil na tiskové konferenci v Bagdádu, že studie a průzkumy, které lékařský tým provedl a poté předal ministerstvu, potvrdily, že Američané použili během útoků na město mezinárodně zakázané látky -- včetně yperitu, nervového plynu a dalších hořlavých chemikálií. Prohlásil, že město ještě stále pociťuje následky použití těchto zbraní, které dlouhodobě způsobují vážné nemoci.

Tiskové konference se vedle zahraničních médií jako Washington Post zúčastnili korespondenti irácké TV aš-Šarqíja, provládní TV al-Iráqíja a TV Sumaríja, iráckého listu as-Sabaa v neposlední řadě rovněž korespondent webové stránky Mafkarat al-Islam.

Ten se dr. Šajchlího otázal, zda nemohlo být použito také nukleárních zbraní. Dr. Šajchlí odpověděl: "Co jsem během našeho šetření ve Fallúdže spatřil, mne donutilo věřit všemu, co jsem o zdejších bojích slyšel. Naprosto nemohu použití nukleárních a chemických zbraní vyloučit, protože ve městě byly zlikvidovány všechny formy života. Mohu rovněž říci, že jsme našli desítky, neřku-li stovky psů, koček a ptáků, které tyto plyny usmrtily."

Hadítha

Kolem 16:00 explodovala u zdejší americké základny silná bomba, jejíž výbuch byl slyšitelný po celém městě. Nad základnou bylo možno pozorovat mraky kouře.

Haqláníja

Kolem 15:00 explodovala pod americkou kolonou bomba, jež zneškodnila Humvee a zranila čtyři vojáky. Podle místních lidí se kolona pokoušela dostat od severu do města, ale exploze jí znemožnila do centra proniknout.

Qá'im

V poledne zasáhlo devět silných raket patrně typu Grad americké síly ve městě. Podle sdělení velitele zásobování americké základny A22 bylo při útoku, který označil za "prudký", zabity nebo zraněny desítky amerických vojáků.

Bagdád a okolí

Jordánský list al-Arab al-Jawmoznámil s odvoláním na iráckou loutkovou policii, že při explozi auta s výbušninou byl v pondělí na předměstí Durá zabit jeden policista a jeden údajný civilista a dalších pět policistů bylo zraněno. Podle téhož zdroje byl nedaleko mešity Šuhadá' v centru Bagdádu zabit výbuchem bomby major tzv. národní gardy a v 'Ámiríji zranila další bomba jednoho policistu. Při střelbě na hlídku loutkové policie v Tádží severně od Bagdádu zranili mudžáhidové tři policisty.

Podle zprávy jordánského deníku al-Arab al-Jawmexplodovalo v okrsku Musajjib jižně od Bagdádu auto, které zranilo dvě osoby.

Ve čtvrti A'zamíja v severním Bagdádu byl zastřelen soudce, jenž měl předsedat soudu s prominenty bývalého režimu včetně Saddáma Husajna. Zatímco útočníci zasypali jeho auto sprškou kulek, jiný oddíl zaútočil na auto s policejní ochrankou, v němž byli zastřeleni čtyři policisté. Šlo o pátý atentát na tohoto kolaboranta, který se po okupaci často objevoval v televizi s prohlášeními, že v Iráku neexistuje žádný odboj, ale pouze "najatí ozbrojenci".

Střet s okupanty v Suwajrá

Ve čtvrti Karrár svedli mudžáhidové kolem 10:00 boj s loutkovými silami. K boji došlo, když loutkové síly vtrhly do domu místního sunnitského duchovního. Protože ho nenašli doma, zatkli jeho manželku, a to přimělo bojovníky k zásahu. Podařilo se jim zajatkyni osvobodit a dostat ji z města do bezpečného úkrytu. Nastalý boj trval asi 45 minut a bylo v něm zabito 20 příslušníků loutkových sil. Odboj ztratil tři bojovníky včetně jednoho Araba ze spřátelené země. Smrt 20 osob potvrdil zdroj z iráckých sil rychlého nasazení, který dodal, že další čtyři iráčtí vojáci byli vážně zraněni. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že loutkové síly volaly na pomoc Američany, ale ti dorazili pozdě, když už bylo po všem.

Hillá

V oblasti Fahháma východně od města explodovala v 10:00 pod americkou kolonou bomba, položená uprostřed silnice a pečlivě ukrytá. Zničila Humvee a usmrtila čtyři vojáky. Velitel americké hlídky korespondentovi Mafkarat al-Islam tyto údaje potvrdil.

Odboj popravil kurdského špeha

Odbojová organizace Armáda partyzánů sunny oznámila prostřednictvím videozáznamu na internetu, že popravila člena Vlasteneckého svazu Kurdistánu, který donášel okupantům. Podle zprávy AFP bojovníci na záznamu oznámili, že zajatý špeh byl členem komanda, jehož úkolem bylo sledovat odboj a podávat o něm informace, "aby křižáci mohli získat zpět kontrolu nad Mósulem". Poté, co se při výslechu doznal ke špehování, byl zastřelen.

Gruzie vyšle do Iráku dalších 550 vojáků

Kavkazská republika Gruzie rozhodla o posílení svého kontingentu v okupovaném Iráku z 300 na 850 mužů. Dosavadních 300 vojáků je umístěno v Ba'qúbě v provincii Dijála 70 km severovýchodně od Bagdádu. Posily mají být podle zprávy AFP pověřeny bezpečnostní službou na základnách v Bagdádu.

Samarrá'

Kolem poledne došlo ve středu města k explozi bomby, která zničila americké obrněné vozidlo Bradley, zabila sedm a zranila tři americké vojáky. V rozhovoru s korespondentem Mafkarat al-Islam potvrdil tyto údaje člen tzv. národní gardy. Okupační síly jako obvykle zabránily novinářům přiblížit se k místu výbuchu, uzavřely celé okolí a zahájili razii, při níž zatkli mj. místního duchovního a jeho syny.

Tikrít

Kolem 19:00 explodovala v centru města bomba pod americkou vojenskou kolonou obrněných vozidel, z nichž zničila jedno Humvee. Kolona při průjezdu městem rozhazovala letáky v fotografiemi Abú Mus'aba az-Zarqáwího a vůdců odboje, po kterých okupační síly pátrají. Podle člena hasičského sboru příslušného k místní policii byli při výbuchu zabiti čtyři a zraněni dva američtí vojáci; kromě toho byl ve zničeném vozidle zabit také irácký tlumočník.

Podle oznámení americké armády zemřel v americké vojenské nemocnici v Tikrítu jeden americký voják na zranění utrpěné v pondělí při "dopravní nehodě" blízko Bajdží.

Balád

Plukovník 'Ádil Abdalláh z baládské loutkové policie oznámil, že v oblasti Zawra 11 km severně od Baládu byli zabiti dva podnikatelé spolupracující s americkou armádou a iráckými loutkovými silami. Dodal, že majitel téže společnosti byl v únoru unesen a zabit.

Jordánský list al-Arab al-Jawm citoval kapitána Ahmada Salama z baládské policie, který oznámil, že ozbrojení muži ve městě zapálili čtyři obchody s alkoholem.

Tuz

Týž list také oznámil, že podle sdělení důstojníka loutkové armády Wadždího Mahmúda zaútočil odboj v okrsku Bír Ahmad blízko města Tuz na irácké loutkové síly a čtyři vojáky zranil. Stalo se tak poté, co loutkoví vojáci zatkli pět osob podezřelých z provádění bojových akcí proti americkým vojákům.

Ba'qúba

V oblasti Sa'díja severovýchodně od města zaútočili čtyři ozbrojení muži na auto zástupce guvernéra tamní provincie. Řidič byl při útoku zabit, strážce byl unesen a jeho tělo se našlo v úterý ráno v Chálisu.

Provincie Wásit

Okupační síly oznámily, že tzv. irácká armáda provedla kontroly na silnici vedoucí z provincie Wásit do Bagdádu. Přitom zabila osm lidí, kteří "se pravděpodobně účastnili útoků na americké síly." Oznámení přiznalo, že odboj je v této relativně klidné provincii hojně zastoupen, když uvedlo, že loutkové síly "zatkly 11 dalších osob poté, co se zjistilo, že patří k posádce kontrolního stanoviště".

Boje v Mósulu

V okrsku Ba'adž se kolem 13:00 střetli povstalci s loutkovými iráckými silami, doprovázenými bojovými vrtulníky. V boji bylo zabito 14 iráckých vojáků a sedm Američanů, kteří zemřeli při pádu sestřeleného vrtulníku. Na straně odboje padli čtyři bojovníci. Oficiální oznámení irácké armády přiznalo smrt 14 svých vojáků, z rozkazu svých amerických šéfů se však nezmínilo o mrtvých Američanech ani o sestřelení vrtulníku. Místní lidé i loutková policie však potvrdili, že při pádu stroje sedm vojáků zemřelo.

Samáwa

Pod americkou kolonou, která zřejmě směřovala na kontrolu opevněné japonské základny v Samáwě, explodovala odpoledne bomba, která zničila jedno Humvee. V něm zemřeli tři vojáci a čtvrtý utrpěl zranění. Tento údaj potvrdil korespondentovi Mafkarat al-Islam Iráčan pracující na japonské základně jako strážce.

Středa 2. března 2005

Okolí Ramádí

Ve vesnici Bú Farádž severně od Ramádí explodovala od americkou kolonou bomba, jež zničila vozidlo Zil na přepravu vojáků a zabila devět vojáků a libanonského tlumočníka s americkým občanstvím. Jedenáct vojáků ve vozidle Zil mířilo do vesnice k obvyklému prohledávání domů, které provádějí pravidelně každou středu. Podle svědků, kteří byli ve chvíli výbuchu poblíž a byli zraněni šrapnely, byla bomba ukryta pod velkou hromadou hnoje u silnice, jíž Američané nevěnovali pozornost. Jako obvykle pak Američané okolí exploze uzavřeli. Pro mrtvé a raněné přiletěl vrtulník, posily zahájily razii a zatýkání, sebraly čtyři muže a sedmileté dítě. Chlapcův otec zemřel při nedávných bojích v Hítu a dítě bylo odvedeno do vězení navzdory úpěnlivým prosbám matky.

Odpoledne korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že odboj zahájil minometný útok na americkou základnu západně od Ramádí. Čtrnáct střel ráže 120 mm zasáhlo různé části základny, nad nimiž se objevily mraky kouře.

Hadítha

Exploze bomby západně od Hadíthy zničila kolem 15:00 jedno a zneškodnila druhé Humvee, v nichž sedm vojáků zabila a několik dalších zranila. Výbuch byl tak silný, že jedno tělo odhodil plných deset metrů do vody. Vojáci místo exploze s použitím granátů se slzným plynem vyklidili. Jeden z nich rozstřílel velký generátor zásobující město elektřinou, aby se tak pomstil místním lidem, které americké velení obvinilo z podpory odboje.

Hít

Ve čtvrti Džám'ija na jihozápadě města zasáhla exploze tří bomb kolonu 11 amerických vojenských vozidel, z nichž zničila dvě Humvee a jedno vyřadila z provozu. Zabito přitom bylo osm a těžce zraněni tři vojáci. Podle svědků instalovali povstalci na hlavní silnici ve čtvrti pět bomb vždy 15 metrů od sebe. První dvě se Američanům podařilo pomocí mechanického robota odhalit a zneškodnit, další tři však pod nimi postupně vybuchly.

Okupanti pak pomocí reproduktorů oznámili, že město stihnou "nápravná opatření", z nichž jako první byl vyhlášen zákaz vycházení od 15:00 do 7:00 příštího rána. Ten má podle amerických hrozeb platit tak dlouho, dokud obyvatelé nevydají odbojáře. Okupační vojáci také pohrozili odpojením dodávek elektrického proudu a vody.

Rutba

Nedaleko americké základny v tomto městě v provincii Anbár, ležícím na cestě k jordánské hranici, sestřelili Iráčané americký vrtulník Chinook. Místní lidé slyšeli mohutnou explozi ve chvíli jeho dopadu na zem; nepodařilo se však zjistit přesný počet amerických ztrát.

Bagdád

Auto naložené výbušninou explodovalo ráno před vchodem na staré letiště Muthanna, užívané nyní tzv. národní gardou, uprostřed skupiny Iráčanů, kteří se ucházeli o zařazení do tzv. národní gardy. Nejméně šest z nich bylo podle policejního zdroje zabito a asi 28 zraněno.

Ráno také otřásla silná exploze okolím tzv. Zelené zóny. Policie obklíčila základnu tzv. národní gardy v bezprostřední blízkosti zóny, příčiny a následky exploze však zůstávaly nejasné.

Výbuch bomby na předměstí Durá zničil ráno jedno Humvee, v němž usmrtil čtyři americké vojáky a pátého zranil. Korespondent Mafkarat al-Islam byl svědkem odklízení vraku a odvážení mrtvých, jakož i toho, že Američané zajali novináře pracujícího pro kolaborantskou TV al-Hurra, protože odstraňování vraku a mrtvol natáčel. Obvykle jsou však zaměstnanci této televize po zjištění totožnosti ihned propouštěni.

Paul Bremer na "misi" znovu v Iráku

Bývalý koloniální správce Iráku Paul Bremer se podle zpráv z iráckých vládních zdrojů chystá Irák znovu navštívit v rámci své nové "mise". Podle sdělení, které přetiskl jordánský list al-Ghadpřijel přede dvěma dny do Iráku tým deseti osob, které s Bremerem pracovaly hned po okupaci na jaře 2003. Členové týmu se sešli s vedením amerického velvyslanectví a informovali ho o misi s tím, že Bremerův příjezd do země se očekává v průběhu příštího týdne. Podle informovaných zdrojů má Bremer za úkol vyřešit nahrazení velvyslance Johna Negroponteho, který byl jmenován šéfem amerických tajných služeb. Neuvažuje se však zřejmě o tom, že by se velvyslancem stal Bremer sám vzhledem k tomu, že za doby svého prvního působení nedokázal zabezpečit skutečnou americkou kontrolu nad zemí.

Provincie Saláh ad-dín je bez policie

Irácká loutková policie v této provincii, do níž patří mj. města Samarrá', Tikrít, Bajdží, Balád a Dulu'íja, oznámila, že přerušuje službu v policejních silách. Velitel policie v provincii generálmajor Ahmad Džabr oznámil ve vysílání místní televize, že veškeré policejní síly provincie -- odhadem 8 000 mužů -- vstoupily do generální stávky. Stalo se tak na protest proti vpádu amerických vojáků do budovy policejního velitelství, kde Američané řadu policistů a důstojníků zatkli a obvinili je ze spolupráce a podpory odboje.

Korespondenti Mafkarat al-Islam z dalších měst provincie oznámili totéž -- v Samarrá' vstoupily do generální stávky veškeré policejní síly, v Bajdží, Baládu a Dulu'íji více než 70 procent z nich složilo zbraně a opustilo policejní stanice. V současné době nejsou v provincii takřka žádné policejní síly, které by vykonávaly hlídky. Američané se údajně snaží najít nového velitele policie místo generálmajora Džabra, který podle některých zpráv na svou funkci také rezignoval. Jeho výzvu ke generální stávce označili Američané za "sabotáž bezpečnosti".

Ba'qúba

V 9:00 narazilo auto s výbušninou do americké kolony, která zastavila u vládního úřadu v centru města. Podle sdělení příslušníka tzv. národní gardy zničilo dvě Humvee a zabilo devět amerických vojáků. Američané na místo přispěchali v obrněných vozidlech, vozidlech na přepravu vojáků a vrtulnících, celé okolí uzavřeli a vyhlásili zákaz vycházení.

Tal' Afár

Zdejší odboj zasáhl v 10:00 americkou základnu ve městě čtyřmi raketami. Základnou otřásly silné exploze, objevila se oblaka kouře a o něco později přiletěly americké vrtulníky, které v se v komplexu zdržely celou hodinu.

Sunnitské kmeny odmítají začlenění Kirkúku do kurdského ministátu

Američany vyprovokované napětí mezi Araby a Turkmeny na jedné a Kurdy na druhé straně v Kirkúku roste. Přestože Arabů žije v tomto severoiráckém velkoměstě na 550 000, Kurdové usilují o jeho začlenění do kurdského ministátu pod protektorátem USA, sunnitští Arabové takové plány odmítají. Kurdský předák, kolaborant Mas'úd Barzání pohrozil, že pokud Američané nezačlení Kirkúk do kurdské zóny, bude bojkotovat loutkovou vládu v Bagdádu.

Zástupci sunnitských Arabů -- předáci kmenů Ábid, Džabbúr, Džannábijín, Dulajm, Karaghul, Azzáwijín a dalších sedmi kmenů se sešli v okrsku Huwajdžát al-Ábid, a vydali prohlášení, v němž odmítli začlenění svého města do kurdské zóny: "Volání dvou vůdců kurdských stran v Iráku po začlenění Kirkúku do kurdského regionu není nic jiného než splnění touhy sionistů rozdělit Irák na malé státy. My, kteří představujeme většinu ve městě, jsme rozhodnuti, že každý pokus o odtržení města od provincie povede k válce, která povede k prolévání naší nebo jejich krve. Na základě náboženství vyzýváme Kurdy k mírovému řešení, které by zaručilo práva, po jakých touží všichni jednotlivci a která jsou v souladu s Božím zákonem, protože v Kirkúku jsou bez ohledu na národnost samí muslimové. Připomínáme pánům Džalálovi (tj. Talabánímu) a Mas'údovi (tj. Barzánímu) Boží slova (z Koránu): 'Věru nejurozenější mezi vámi jsou ti, kdo se nejvíce bojí Boha' a prohlášení Proroka Muhammada, nechť mu Bůh dá mír a požehnání: 'Jediný rozdíl mezi Arabem a Nearabem je v tom, jak je bohabojný.' Přejí-li si, nechť rozhodnou ve shodě v Boží knihou, pokud však odmítnou, nedostanou to, co si přejí a co by je učinilo šťastnými."

Irbíl

Bomba, která explodovala v obytné části centra tohoto severoiráckého města, zneškodnila vojenské vozidlo, patřící k jihokorejské vojenské koloně. Bližší informace se nepodařilo získat, protože okupační vojáci zabránili komukoli přiblížit se k místu exploze.

Basra

Ve večerních hodinách explodovala bomba pod britskou vojenskou kolonou čtyř vozidel, vjíždějící do čtvrti Šurta na severu Basry. Výbuch zničil jedno obrněné vozidlo a zabil britské vojáky, což korespondentovi Mafkarat al-Islam potvrdil člen tzv. národní gardy.

Čtvrtek 3. března 2005

Iráčané u Ramádí zničili americkou kolonu

V 15:00 uskutečnil odboj ve vesnici Sadžáríja východně od Ramádí raketový útok na americkou kolonu. Bojovníci, ukrytí za srázy po obou stranách silnice, zaskočili kolonu čtyř Humvee směřující do vesnice střelbou a v nastalém půlhodinovém boji všechna vozidla zničili. Překvapení Američané, ze všech stran obklopení bojovníky, se mohli jen těžko bránit a všech 17 zemřelo.

V centru Ramádí povstalci zaútočili na americkou hlídku. Podle zprávy Egyptské islámské tiskové agentury byl v boji zabit jeden Iráčan a tři zraněni, poškozeno bylo několik domů a shořela řada soukromých aut.

Tatáž agentura informovala, že mezi Ramádí a Fallúdžou najelo auto s výbušninou do americké kolony. Podle očitých svědků se po útoku vzňalo americké vojenské vozidlo, další podrobnosti se však nepodařilo zjistit.

Qá'im

Za rozednění ostřelovali Iráčané zdejší americkou základnu A22. Zásah osmi raketami Grad a Kaťuša způsobil požáry, takže korespondent Mafkarat al-Islam, který se k základně dostal o hodinu později, viděl šlehající plameny, kouř stoupající k nebi a nízko nad základnou létající vrtulníky.

Hadítha

Kolem 19:30 se americká letecká základna Ajn al-Asad stala terčem raket Grad a Kaťuša a objevily se nad ní sloupy kouře. Kolem základny se objevily americké vrtulníky, ale z obav před dalším útokem se neodvážily na ní přistát. Americká děla se pokoušela zasáhnout místa, odkud byly rakety odpalovány, ale patrně bez úspěchu, protože ostřelování pokračovalo.

Bagdád

Podle sdělení z řad loutkové policie explodovala ráno dvě auta naložená výbušninou u tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu a zabila minimálně dva policisty a pět dalších zranila.

Sebevražedný útočník v bílém Chevroletu naloženém výbušninou najel na předměstí Durá zezadu do americké kolony a odpálil se. Výbuch zničil Humvee a usmrtil několik vojáků. Námořní pěchota i loutkové síly odmítly sdělit novinářům, kteří se na místě shromáždili, přesné informace o útoku a způsobených škodách.

V Abú Ghurajb ráno explodovala silná bomba, která zcela zničila obrněné vozidlo Bradley a zabila v něm pět vojáků. Američané pak na dvě hodiny celé okolí uzavřeli a vyhlásili zákaz vycházení, který stále platil ještě odpoledne, kdy o události korespondent Mafkarat al-Islam informoval.

Americké velení oznámilo smrt dvou svých vojáků, k níž došlo ve středu večer při explozi bomby na jedné z bagdádských ulic.

George Bush a Ijjád 'Álawí jednali o formování dalšího režimu v Iráku

Mluvčí Bílého domu oznámil, že americký prezident George W. Bush jednal s "premiérem" Ijjádem 'Álawím o vytvoření nové loutkové vlády. Nespokojeni s výsledkem zmanipulovaných voleb, které se konaly pod hlavněmi pušek a byly rozsáhle bojkotovány, se Bush a jeho loutka nyní rozhodují, jak naložit s "volebními výsledky" a zaranžovat je pro média. Podle mluvčího se jejich rozhovory týkaly "charakteru budoucí vlády" a zároveň diskutovali o Sýrii a Íránu. Prezident USA konstatoval, že se Sýrie nepodílí na rázných krocích proti mudžáhidům procházejícím přes její území do Iráku. Pokud jde o Írán, Spojené státy se stále více obávají íránského vlivu na budoucí loutkový bagdádský režim, ovšem podle ironických slov Bílého domu "to musíme ponechat na vůli iráckého lidu".

Júsufíja

Odpoledne vybuchla bomba pod americkou hlídkou složenou ze dvou Humvee, tanku a obrněného vozidla. Zneškodněno bylo obrněné vozidlo, zabiti tři a zraněn jeden voják. Údaje potvrdil člen místní policie s tím, že bomba byla instalována na sinici vedoucí do okrsku Džannábijín.

Iskandaríja

Také v tomto městě jižně od Bagdádu explodovala odpoledne bomba, která zničila Humvee a zabila tři vojáky; čtvrtého zranila, pravděpodobně smrtelně. Na místo museli přijet hasiči, protože výbuch způsobil požár elektrického generátoru. Jeden z nich předchozí údaje korespondentovi Mafkarat al-Islam potvrdil.

Provincie Babylón

Americké velení přiznalo ztrátu jednoho příslušník 1. divize námořní pěchoty, zabitého při bojích v této provincii. Jako v jiných případech, ani tentokrát neuvedli Američané bližší podrobnosti.

Sebevražedný útok v Samarrá'

Ve čtvrti Mu'tasim narazil sebevražedný bojovník s pickupem naloženým silnou výbušninou do americké kolony a odpálil se. Výbuch zcela zničil obrněné vozidlo a zabil nejméně sedm vojáků. Síla exploze odmrštila jedno z těl na střechu obchodu vzdáleného 25 metrů. Američané jako obvykle celou oblast uzavřeli a pro mrtvé přivolali dva vrtulníky.

V Baládu sestřelen vrtulník

Odpoledne byl nad Baládem sestřelen raketou Strela americký vrtulník Apache a zřítil se do blízkého pole. Majitel pole řekl, že posádka byla okamžitě mrtvá. Američané povolali velký vrtulník, aby odvezl pryč vrak Apache a těla vojáků. Nedaleko od místa pádu našli Američané také zařízení, z něhož byla raketa odpálena.

Ba'qúba

Agentura Reuters oznámila, že u ba'qúbského štábu tzv. národní gardy explodovalo auto naložené výbušninou, zabilo nejméně jednu osobu a 14 zranilo. Podle sdělení policejního důstojníka byl mezi zraněnými i velitel městské policie.

Mósul

V Mósulu došlo v 6:00 k explozi bomby pod kolonou čtyř amerických obrněných vozidel. Podle místní policie zničila obrněné vozidlo nového typu, v němž šest vojáků zabila a dva zranila.

Americké ztráty na saúdskoarabské hranici

Exploze bomby, k níž večer došlo v oblasti 'Ar'ár u hranice se Saúdskou Arábií, zničila americké obrněné vozidlo a zabila čtyři vojáky. Podle lidí z místního beduínského kmene byla bomba instalována na cestě ke kontrolnímu stanovišti.

Místní lidé podali informaci o explozi Mafkarat al-Islam a současně požádali, aby u nich byl také jeden korespondent, neboť Američané tam už utrpěli při útocích odboje těžké ztráty, o nichž však dosud nikdo neinformoval, protože jde o kraj těžko dostupný. Podle sdělení beduínů je denně na hranici zabito průměrně 5 - 6 Američanů. Američané tu zakázali používání kamer, které okamžitě konfiskují a jejich majitele v některých případech dokonce zatýkají, zakázáno je též používat mobilní telefony s fotoaparátem.

Městská rada v Samarrá' rezignovala

Městská rada v Samarrá', která byla ustanovena koncem roku 2004 po bitvě o město na základě ujednání mezi místními lidmi a okupanty, oznámila, že rezignuje na protest proti tomu, že není respektována okupační mocí, ba vyskytly se i případy, že Američané její členy bili. Dalším důvodem rezignace bylo nesplnění slibu, který Američané po obsazení města dali, že pokud rada vyzve místní občany, aby na ně neútočili, Američané obnoví město a zajistí práci a životní podmínky pro nezaměstnané.

Jeden ze členů odstupující rady řekl místnímu korespondentovi Mafkarat al-Islam: "Došli jsme k závěru, že džihád proti Američanům nelze zastavit bez ohledu na to, co se děje a bez ohledu na řeči některých lidí ve městě, že je třeba s ozbrojenými operacemi proti okupantům přestat." Podle názoru dalšího odstupujícího "mladí lidé nechtějí džihád zastavit, dokud jsou Američané v Iráku".

Basra

K přestřelce mezi povstalci a loutkovými tajnými policisty došlo večer v Basře poté, co se bojovníci pokusili instalovat na silnici bombu. Podle svědků byl jeden z policistů zraněn.

Jinou bombu se večer podařilo odpálit pod hlídkou tzv. národní gardy. Exploze poškodila hlídkové vozidlo Waz. K útoku se prostřednictvím internetu přihlásila organizace Brigády Hasana al-Basrího.

Úspěšně byla v přibližně stejnou odpálena rovněž bomba v oblasti známé jako "Náměstí smrti", označované tak pro časté útoky na britské okupační vojáky a kolaboranty. Bomba zasáhla britskou vojenskou hlídku ve třech Landcruiserech, z nichž jeden zničila a zranila jeho posádku. K odpovědnosti za tuto akci se přihlásily rovněž Brigády Hasana al-Basrího.

Pátek 4. března 2005

Ramádí: okupanti odvlekli z nemocnice manželku jednoho z velitelů odboje

Ve čtvrtek v noci vpadli američtí vojáci do ženské nemocnice v Ramádí a přímo z rukou lékařů a sester odvlekli těhotnou ženu, jejíž manžel je jedním z velitelů odboje ve městě. Žena byla v tu chvíli pod anestezií připravena k operaci, která měla zastavit krvácení. Podle místních obyvatel vypsali okupanti odměnu několika milionů dolarů za pomoc při chytání členů odboje, ale zatím ani jednoho nedostali. Ramádská ženská nemocnice je jedinou speciálně ženskou nemocnicí v zemi. Byla zřízena za minulého režimu, aby v ní pacientky v čistě ženském prostředí měly větší pohodlí než je možné zajistit v nemocnicích, v nichž jsou ošetřováni muži i ženy společně.

Zajatou ženu dopravili ji k výslechu na svou základnu. Korespondent Mafkarat al-Islam přirovnal náladu vzniklou ve městě po tomto únosu k vulkánu, protože obyvatelé očekávají útok odboje na Američany a jsou připraveni jej podpořit.

V době pátečních společných modliteb povstalci skutečně zahájili ostřelování americké základny Warrár a vypálili na ni celkem 40 silných minometných střel. Nad základnu stoupaly četné sloupy kouře, exploze otřásaly celým okolím a jejich zvuk přehlušoval kázání a modlitby. Jakmile ostřelování skončilo, oznámila tzv. irácká armáda, že Američané ženu propustili a dopravili ji zpět do nemocnice.

Sebevražedný útok v Qá'imu

Na silnici Karábíla západně od Qá'imu narazilo auto řízené sebevražedným útočníkem do amerického kontrolního stanoviště. Podle důstojníka iráckých loutkových sil zahynulo osm, podle svědků nejméně třináct amerických vojáků. Loutkový důstojník přiznal také zničení tří amerických vojenských vozidel.

Mundhiríja

U tohoto města poblíž íránské hranice sestřelili partyzáni před polednem střelou země - vzduch americký vrtulník Black Hawk letící nízko nad Wádí Hajlús. Podle svědků explodoval vrtulník ještě ve vzduchu, Američané s iráckou pohraniční stráží pak hledali ostatky posádky v okolním hornatém terénu.

Ba'qúba

Odpoledne Iráčané vypálili 18 minometných střel a raket Grad na velkou americkou základnu severně od Ba'qúby. Jak oznámil korespondent Mafkarat al-Islam, ostřelování zasáhlo americký vysílací vůz, odkud Američané vysílali varování a různá další hlášení místním lidem. Byla zničena americká vysílačka, zřízená před třemi měsíci, přitom přehlušovala všechny jiné rádiové stanice a nutila ba'qúbské občany, aby poslouchali jen ji. Podle svědků přiletěly dlouho po ostřelování na základnu vrtulníky, které odvezly těla zabitých vojáků.

Tal 'Afár: zničeno okupační kontrolní stanoviště

Mafkarat al-Islam oznámil, že sebevražedný útočník najel ráno s autem s výbušninou do betonové bariéry u amerického kontrolního stanoviště v západní části tohoto města a odpálil se. Stanoviště bylo zcela zničeno, osm vojáků zabito, nejméně šest dalších bylo zraněno. Zabiti byli také dva tlumočníci-kolaboranti a zničena zásoba zbraní, výstroje a technických zařízení. Přeživší vojáci byli ze zničeného stanoviště evakuováni.

Tím byl vyřešen velký problém, který trápil obyvatele Tal 'Afáru. Američané na stanovišti totiž obtěžovali a prohledávali každého, kdo tudy do města přijížděl nebo odjížděl směrem na Mósul. Po zřízení stanoviště ženy úplně přestaly vycházet z města, aby nebyly obtěžovány. Jedna žena dokonce zemřela při porodu, protože odmítla dostat se v noci kolem stanoviště do mósulské nemocnice.

Sebevražedný útok v Mósulu

Sebevražedný útočník s autem naloženým výbušninou narazil ve čtvrti Zirá'í do kolony 14 amerických Zilů na transport vojáků, Humvee a obrněných vozidel. Zasáhl jeden Zil a zabil v něm 11 Američanů. Tělo sebevraha nalezli místní lidé zcela ohořelé a rozervané, odnesli je do mešity a pak pochovali na hřbitově mučedníků. Okupanti však ty, kdož tělo do mešity dopravili, zatkli, prý proto, že o připravovaném útoku věděli. Vtrhli i na hřbitov a přejížděli svými obrněnými vozidly po hrobech.

Kirkúk

Zdejší letiště, z něhož si americká armáda zřídila jednu z největších základen v severní části země, zasáhlo 21 minometných střel ráže 120 mm. Byly namířeny na východní část komplexu, kde je umístěn americký štáb. Sídlí tam také sbor amerických specialistů, který dohlíží na vývoz irácké ropy. Místní korespondent Mafkarat al-Islam se setkal s iráckým inženýrem, pracujícím na základně, který mu sdělil, že ostřelování způsobilo Američanům velmi těžké ztráty desítek mrtvých a zraněných. Zničena byla rovněž řada budov, v nichž štáb sídlil, úplně zdemolována byla přijímací hala. I jiní svědkové korespondentovi potvrdili, že slyšeli řadu explozí a sirény a viděli mraky kouře. Nad základnu přiletělo 12 amerických vrtulníků, aby odvezly oběti útoku. Vrtulníky přilétaly a nakládaly po celé dvě hodiny.

Turecko posílá vojáky do severního Iráku

Turecké ministerstvo obrany prostřednictvím agentury Anadolu oznámilo, že Turecko rozmístí v severním Iráku 1 357 svých vojáků, aby zabránilo kurdským útokům. Turecko se znepokojením sleduje rostoucí aktivity kurdských nacionalistů v severním Iráku pod patronací amerických okupantů. Ankara považuje severní Irák za svou sféru vlivu a opakovaně tu zasahovala už přede americkou invazí, údajně proti kurdským gerilovým skupinám.

Bajdží

Auto důstojníka ředitelství místní policie zastavili na silnici vedoucí do Mósulu partyzáni, důstojníka vyvlekli ven a odjeli s ním směrem k Mósulu.

Budajr

Americký vojenský mluvčí přiznal, že povstalci provedli úspěšný atentát na velitele loutkové policie v Budajru ve středním Iráku. Plukovník Ghájib Chattáb Zárib byl ráno zastřelen 45 km východně od Díwáníje. Jeho tělo bylo podle zprávy AFP nalezeno blízko jeho domu.

Samáwa

Bomba odpálená pod hlídkou iráckých loutkových sil zničila odpoledne v centru města pickup a zabila pět loutkových vojáků.

Provincie Anbár

Americká armáda přiznala smrt čtyř příslušníků námořní pěchoty během bojů v provincii, jako obvykle bez jakýchkoli dalších podrobností.

Sobota 5. března 2005

Qá'im

Sedm minometných střel zasáhlo časně ráno americkou základnu A22 u Qá'imu. Svědkové viděli ze základny stoupat černý kouř, bylo slyšet druhotné exploze zasažené munice. Asi půl hodiny létaly nízko nad základnou vrtulníky. Americké dělostřelectvo vypálilo asi 20 raket do míst na západní straně města, odkud vycházela palba útočníků. Podařilo se jim zapálit háje datlových palem a citroníků, za oběť jejich palby padl jeden z bojovníků.

Ramádí

Odboj zahájil odpoledne silné ostřelování americké základny v západní části města. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že na základnu dopadlo 19 minometných střel. Po útoku létala nad základnou a v okolí řada amerických vrtulníků.

Útok na koncentrační tábor v Abú Ghurajb

Povstalci vypálili najednou 17 minometných raket do vězeňského tábora v Abú Ghurajb. Zásah způsobil uvnitř komplexu velký požár. Po ostřelování zahájili bojovníci prudký útok na západní část tábora, kde zabili čtyři americké vojáky, tři nepálské "vojenské sluhy" a devět iráckých loutkových vojáků. Při útoku padlo sedm bojovníků, z nichž tři pocházeli z jiných arabských zemí. Jeden z loutkových policistů, pověřených střežením tábora, sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že ostřelování způsobilo mezi Američany sice malé ztráty, ale následující útok byl velmi krvavý. Jeho účelem bylo osvobození tří vězňů. Američané na dlouhou dobu po útoku uzavřeli všechny přístupy k táboru a přerušili veškeré spojení včetně telefonického, čímž celý Abú Ghurajb úplně odřízli od světa. Pak prohledávali dům od domu všechny části města.

Minometný útok na okupační základnu v Tárimíji

Americkou základnu al-Lajth v Tárimíji zasáhlo 14 minometných střel, které způsobily rozsáhlý požár, který se Američanům dlouho nedařilo uhasit, takže museli zavolat na pomoc místní hasiče. Jeden z nich sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že viděl nejméně 15 ohořelých těl amerických vojáků ležet vedle zničených obytných baráků. K odpovědnosti za útok se přihlásily Salafíjské brigády al-Džarrá prohlášením, rozšiřovaným v několika místních mešitách.

Bajdží

V bojích Iráčanů s okupanty byla přesně v poledne zničena dvě americká Humvee a zabito šest Američanů, další čtyři byli zraněni.

Zdejší odboj ostřeloval místní americkou základnu devíti minometnými střelami, které na ní způsobily požár. Přesnější informace o následcích útoku se nepodařilo získat.

Hillá

Pod společnou hlídkou polských okupačních vojáků a tzv. národní gardy explodovala ve čtvrti Džabáwijín bomba. Jak sdělila korespondentovi Mafkarat al-Islam místní policie, byli zabiti dva polští vojáci a poškozeno jejich vozidlo. Okupační vojáci v doprovodu gardistů pak prohledávali okolí a zatkli řadu obyvatel súdánského a egyptského původu, kteří pracují v místních hotelích.

Díwáníja

Ve čtvrti Husajn v centru tohoto jihoiráckého města explodovala kolem 18:00 bomba, která zničila bulharské vojenské vozidlo a zabila tři bulharské vojáky. Bulhaři pak oblast uzavřeli, novinářům zabránili v přístupu a fotografování a zahájili rozsáhlé zatýkání lidí, které obviňovali ze spoluúčasti na útoku. Oficiálně přiznali smrt jednoho ze svých vojáků, loutková policie i svědkové však potvrdili, že mrtví byli tři.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       17. 3. 2005
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
17. 3. 2005 Česko vydražilo latinský překlad Dalimila
17. 3. 2005 Kalousek rezignoval na vedení rozpočtového výboru Sněmovny Irena  Ryšánková
17. 3. 2005 Favely kontra Castrova Kuba Fabiano  Golgo
17. 3. 2005 Výzva intelektuálů na podporu Kuby
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky
17. 3. 2005 Chytrolín se doma nespálí Václav  Dušek
17. 3. 2005 Michael  Marčák
17. 3. 2005 Bushova vláda: Vládní úřady smějí šířit neoznačené PR video
17. 3. 2005 Jak Němci okupovali Prahu
17. 3. 2005 Slova, jak jim rozumí Ondřej Slačálek Ivan  Brezina
17. 3. 2005 Budeme pomlouvat policii, Nejvyšší soud a prezidenta
17. 3. 2005 Iráčtí veteráni proti válce
17. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 5. března 2005
17. 3. 2005 John Lennon: Nevěř nikomu přes třicet Michal  Rusek
17. 3. 2005 Stalingrad během blokády II.
17. 3. 2005 Krize demokracie na pozadí Grossovy aféry Milan  Valach
16. 3. 2005 Paul Wolfowitz nominován šéfem Světové banky
17. 3. 2005 Michael  Marčák
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Evropská identita není tímtéž, čím byl narychlo vytvořený čechoslovakismus
16. 3. 2005 Bude prezidentův poradce schvalovat otroctví? Bohumil  Kartous
17. 3. 2005 Legální vnitrostranická čistka?
17. 3. 2005 Michael  Marčák
16. 3. 2005 Nejdůležitější materiály pro jednání XXXII. sjezdu ČSSD
16. 3. 2005 Ipse dixit: Prokubánský omyl Fabiano  Golgo
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali
16. 3. 2005 Modleme se: aféry Grosse a chiméra Šimonovského Václav  Jirovský
16. 3. 2005 Knížák - trochu buldok, trochu cholerik Martin  Štumpf
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
16. 3. 2005 Krejza, Kubínek, Kalousek a důchodci Vladislav  Černík
22. 11. 2003 Adresy redakce
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 5. března 2005   
11. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. února 2005   
8. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 14. - 21. února 2005   
25. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005   
4. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 29. ledna 2005   
26. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. -- 18. ledna 2005   
19. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 7. ledna 2005   
10. 1. 2005 Sporné počty ve "Zpravodajství iráckého odboje"   
21. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 16. prosince 2004   
21. 12. 2004 Jsme prostí lidé, kteří dali přednost zásadám před strachem   
17. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 8. prosince 2004   
1. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 21. - 25. listopadu 2004   
29. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004   
19. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004   
15. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. listopadu 2004