29. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 11. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Co se stalo ve Fallúdži, je pomsta na civilistech a je mnohem silnější, než se dozvídáme ze zpráv. Američané jsou nyní přítomni v západních čtvrtích města, do nichž vstoupili v prvních dnech obležení. Nedostali se do čtvrtí Džawlan, Nazal a Šuhadá' ani do průmyslové zóny. Ostřelovali nebo zapalovali všechny mešity, které jim padly do rukou. Totéž udělali se všemi budovami a obytnými bloky. Civilní oběti představují více než 90 procent všech ztrát a jsou pohřbívány do masových hrobů. Americké ztráty a ztráty tzv. národní gardy jsou mnohem větší, než se prohlašuje. Z tohoto důvodu nesmí média vstoupit do města.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 16. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Prohlášení

Ve 23:00 přinesla webová stránka Albasrah.net následující poselství:

Mír s vámi a milost Boží a Jeho požehnání!

Chceme vás informovat o skupině civilistů, která nyní žije v továrně a je ve velmi těžké situaci. Američané k nim přišli v neděli a dali jim trochu jídla. Civilisté se jich ptali, kdy bude obnovena dodávka elektřiny. Vojáci však vyřadili generátor v továrně z provozu. Ptali se Američanů, kdy dovolí převézt nemocného do jordánské nemocnice, ale důstojník řekl, že nemocný může jet ambulancí. Pak obležení viděli jen několik stráží. Až do dneška nedostali povolení nemocného odvézt. Pokusili se s ním sice odjet osobním autem, ale Američané je ostřelovali.

Co se stalo ve Fallúdži, je pomsta na civilistech a je mnohem silnější, než se dozvídáme ze zpráv. Američané jsou nyní přítomni v západních čtvrtích města, do nichž vstoupili v prvních dnech obležení. Nedostali se do čtvrtí Džawlan, Nazal a Šuhadá' ani do průmyslové zóny. Ostřelovali nebo zapalovali všechny mešity, které jim padly do rukou. Totéž udělali se všemi budovami a obytnými bloky. Civilní oběti představují více než 90 procent všech ztrát a jsou pohřbívány do masových hrobů. Americké ztráty a ztráty tzv. národní gardy jsou mnohem větší, než se prohlašuje. Z tohoto důvodu nesmí média vstoupit do města. Národní garda začala rabovat domy a loupit všechno, co může, nakládá to na auta a odváží z města. Kéž nám Bůh pomůže, protože On je nejlepší ochránce!

Naše morálka je díky Bohu velmi vysoká. Dali jsme jim okusit smrti v každé boční uličce a cestě. Oni kontrolují pouze hlavní ulici a čtvrť v blízkosti nemocnice u příjezdové silnice z Ramádí.

Máme nový plán, který připravujeme. Bude předložen velení všech mudžáhidů.

Bůh je největší! Ať žijí mudžáhidové!

Obránci města přecházejí na taktiku vyhlazovací války

Vůdce jedné z povstaleckých organizací ve Fallúdži potvrdil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že mudžáhidové se rozhodli vést proti americkým silám uvnitř i vně města vyhlazovací válku. Odpor stále drží 60 % města. Tento muž korespondentovi popsal tragickou situaci ve zničeném městě, "které se stalo nesnesitelné pro velké množství mrtvých civilistů v ulicích, jejichž těla ožírají psi". Řekl, že těla dětí zastřelených Američany včera nebo předevčírem stále leží na ulicích a žerou je psi. Ani rodiny, ani bojovníci odporu nemohou jejich ostatky odnést, protože američtí ostřelovači stále hlídkují na střechách budov. Řekl, že některé budovy byly celé zničeny i se všemi lidmi uvnitř. "To všechno," řekl, "donutilo organizace odporu uchýlit se k metodě vyhlazovací války". Dodal, že toto rozhodnutí nebylo jednomyslné, protože některé organizace byly pro omezení bojů na střed města z obavy před tím, že Američané město zničí a vyvraždí jeho obyvatele. Další organizace však byly pro stejný rozsah bojů jako dosud.

Korespondent k tomu dodal, že postoje organizací odporu nejsou protikladné a navzdory určitým rozdílům v názorech panuje vzájemná jednota, čehož dokladem je i vytvořené spojené velení. Rozpory se týkají osudu neozbrojeného civilního obyvatelstva, kvůli němuž se některé organizace kloní k omezení bojů.

Velitel upozornil na rozhodnutí Američanů zabíjet ženy, děti, lékaře, sestry a civilisty a na mlčení celého světa k těmto zločinům. Nikdo se nepokusil zasáhnout ve prospěch civilistů ve městě. Svou řeč uzavřel s tajemným úsměvem slovy: "Irák uvidí, co přineseme vlastníma rukama ... vítězství celého Iráku; intifáda už příliš vzrostla."

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že vedení organizací mudžáhidů ve městě podporuje pokračování bojů. Vedení bojů koordinuje Poradní rada fallúdžských mudžáhidů, 18tičlenný orgán, v němž zasedají zástupci jednotlivých organizací a kmenoví a náboženští předáci. Předsedou rady je šajch Abdalláh al-Džanabí. Podle agentury Quds Press prohlásil šajch Džanabí ke shromážděným bojovníkům, že "mudžáhidové kontrolují plně 60 procent území Fallúdže. Zbytek města představuje bojovou zónu, kde probíhají boje mezi americkými okupanty a bojovníky bránícími Fallúdžu." Bojovníci odporu využili ukořistěného amerického tanku při útoku na americké pozice a že irácká vlajka zavlála nad 12 postaveními na bojové linii.

Američané používají ženy a děti jako štíty

Polní velitel fallúdžských obránců korespondentovi vylíčil to, co nazval "tragédií pouličního boje". Dodal, že dřív nic takového neviděl. V úterý byl však svědkem toho, že Američané při průjezdu ulicí Tharthar použili žen a dětí jako štítů před svými tanky. Slyšel jejich pláč a volání o pomoc a viděl, jak někteří bojovníci zavírali oči a plakali bolestí.

'Álawí: zajali jsme velitele Muhammadovy armády

Vrchní kolaborant Iráku, tzv. "premiér" 'Álawí prohlásil, že byl zajat Muhammad Jásín Ahmad, velitel odbojové skupiny Muhammadova armáda (Džajš al-Muhammad). Organizace odporu tuto informaci odmítly a agentuře Quds Press sdělily, že velitel MA je na svobodě a ani se nejmenuje Muhammad Jásín Ahmad, ba v žádné povstalecké skupině není ani jako řadový bojovník někdo takového jména. Odpor však varoval, že pokud by velitel byl zajat, udělali by bojovníci všechno, aby ho vysvobodili z rukou Američanů nebo loutkových sil.

BAGDÁD A OKOLÍ

Boje s kolaboranty: V centru Bagdádu se příslušníci tzv. národní gardy pokusili dostat na čtyřech nákladních vozech do okrsku Karak, kde patrně hodlali prohledávat domy. Odpor na ně zaútočil z vysokých budov ručními granáty, vozidla zničil, 9 loutkových vojáků zabil a 16 zranil. Ručními granáty zaútočili bojovníci také na Nissan Patrol tzv. národní gardy na ulici Sa'dún u Báb aš-šarqí (Východní brány). Tady byli zabiti tři gardisté a pět zraněno.

Další útoky: Jiné akce odporu byly zaznamenány pouze v okrajových částech Bagdádu a v okolních městech. Pokud jde o bagdádská předměstí, nejvíce akcí bylo hlášeno z Durá, kde bylo při pěti akcích zabito 22 amerických vojáků a tři zraněni. Zničena byla 2 Humvee, 1 obrněné vozidlo Bradley (další poškozeno) a 1 kamion. Padli také 2 povstalci a 2 utrpěli zranění. Dopoledne byl na Durá sestřelen bezpilotní špionážní letoun.

V ostatních předměstích hlavního města došlo ke 13 akcím bojovníků, v nichž bylo zabito 46 amerických vojáků, 7 agentů CIA, 9 příslušníků národní gardy a 8 loutkových policistů. Zraněna byla řada amerických vojáků a 6 policistů. V akcích byl zničen 1 tank Abrams, 7 Humvee, 4 obrněná vozidla různých typů, 2 vozidla na přepravu vojáků, 1 cisterna, 1 kamion, 2 GMC a 2 policejní Landcruisery. Padli 3 bojovníci odporu a 2 byli zraněni.

Atentáty: Na bagdádském předměstí Risála zastřelili bojovníci odpoledne vysokého činitele kolaborantských Brigád Badr spolu s řidičem a dalším spolujezdcem.

V Abú Ghurajb došlo ke čtyřem střetům odporu s okupačními vojáky, v nichž zemřelo 19 amerických vojáků. Zničena tu byla 2 Humvee, 1 obrněné vozidlo, 5 kamionů a nákladní auto plné vojáků. Američani pak odvetou zničili při střelbě 2 domy a zabili 11 civilistů včetně staré ženy sedící na dvorku u domu. Nad vesnicí Zajdan byl sestřelen vrtulník Cobra, v němž zahynula celá, nejspíše čtyřčlenná, posádka.

V ostatních městech kolem Bagdádu bylo v pěti srážkách zabito 37 a zraněno 10 amerických vojáků, Zničen byl 1 tank, 6 Humvee, 3 obrněná vozidla Bradley a 1 cisterna. Na straně odporu padlo 5 bojovníků.

Ostřelování základen: Minometné střely byly opět určeny americkým základnám v Tádží, Baládu, Uwajrídži, oběma základnám v Tikrítu, ve dvou případech letecké základně na bývalém mezinárodním letišti u Bagdádu, v pěti případech základně Suqúr a ve třech letecké základně Muthanna. Tuto poslední základnu ostřeloval odpor už ráno kolem 6:00 a o hodinu později, hlavní útok byl však zahájen kolem poledne a trval do 21:00. V té době na základnu dopadlo nejméně 6 minometných střel ráže 82 mm a 26 raket Kaťuša. Soustředěná palba donutila tzv. národní gardu, aby ze základny utekla, a ze základny stoupal hustý kouř. Po ukončení palby se na nebi objevilo několik lékařských vrtulníků Black Hawk, aby odvezly mrtvé a raněné. Tento útok byl zřejmě odvetou za pondělní krvavý útok Američanů u ulice Hajfa, kde zahynulo 15 civilistů. Dvakrát se stala terčem ostřelování také britská základna v Mahávílu.

Latífíja

V tomto městě zaútočil odpor na oddíl amerických vojáků, zničil jejich obrněné vozidlo, dva vojáky zabil a několik dalších zranil.

Kolem 10:00 byl nad Latífíjí raketou zasažen americký vrtulník Apache, ztratil rovnováhu a zřítil se. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se nepodařilo zjistit, jaký osud potkal jeho posádku.

Středa 17. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Boje ve městě: Od rána probíhaly těžké boje v jižních čtvrtích Šuhadá', Nazal a Džubajl a v průmyslové zóně, kudy se Američané snažili proniknout do města.. Později několik hodin bombardovaly americké bombardéry AC-130 jižní část města. Bombardování skončilo před 19:00. Obránci města Američanům opláceli raketami -- pět silných raket zasáhlo americké pozice v různých částech města, okolí jižní části města bylo po celý den ostřelováno raketami Grad. Agentura Quds Press přinesla zprávu o bojích ve čtvrti Džawlan, která je od 15. listopadu znovu celá v rukou odporu, ačkoli Američané tvrdí opak.

Američtí ženisté vyhazovali do povětří domy v částech, do nichž pronikli, s tvrzením, že jde o sklady zbraní. Bojovníci odporu naopak zaminovali některé budovy, o nichž předpokládali, že padnou do rukou Američanů, a poté, co dovnitř vojáci vtrhli, je odpálili.

Po 21:00 začaly znovu boje mezi námořní pěchotou a odporem v jižní polovině města, která je stále v rukou odporu. Boje eskalovaly na okraji čtvrti Šuhadá' a na jihu průmyslové zóny a čtvrti Džubajl. Američané se po útoku stáhli a začali jižní části, především čtvrť Šuhadá', bombardovat tříštivými a napalmovými bombami. Navíc stáhli své síly ze severní strany města proti jihu. Odpor útoky odrážel a z 'Ámiríje a Karmy na americké pozice na jihu a severozápadě vystřelil 35 silných raket, většinou typu Grad. Bojovníci z Karmy ostřelovali minometnými střelami také britské pozice u města a přímo v 'Ámiríji zapálili 18 amerických obrněných vozidel.

Korespondent Mafkarat al-Islam kolem 17:00 v telefonickém rozhovoru s editorem těchto zpráv uvedl, že odpor během dne podnikl asi 36 útoků proti americkým vojákům uvnitř města, které provedly malé skupinky bojovníků po 3 - 6 lidech. Současně sdělil, že síly odporu nadále kontrolují část města na jih od hlavní třídy; na severní straně se situace neustále mění, protože Američané tam sice pronikli, ale odpor na ně útočí auty s výbušninou a útoky ostřelovačů, kteří během dne zabili 27 amerických vojáků.

Útoky v okolí a sestřelené vrtulníky: Bojovníci z Karmy zničili ráno skupinu amerických vozidel na silnici směřující do Fallúdže a zničili několik obrněných vozidel, Humvee a cisternu s pohonnými hmotami. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam utrpěli Američané těžké ztráty na životech, přesné počty však nebylo možno zjistit, protože nad místo útoku přiletěly letouny. Za rozbřesku sestřelil odpor nad oblastí 'Ámiríje vrtulník Apache, odpoledne kolem 15:00 jihozápadně od Saqlawíje velký vrtulník Chinook, který shořel ve vzduchu se všemi raněnými, které odvážel z bojiště. Americký štáb východně od Saqlawíje ostřeloval odpor minometnými střelami. Kolem poledne zaútočily síly odporu ze salafíjského hnutí Abú Bakra as-Siddíqa v Karmě na americkou kolonu, zničili obrněné vozidlo Bradley a další obrněné vozidlo se sedmi vojáky, Humvee a cisternu a zabili dalších 12 vojáků.

Šajch Džanabí: "Přeměníme celý Irák v jednu velkou Fallúdžu"

17. listopadu uveřejnil Washington Post výroky šajcha Abdalláha al-Džanabího, předsedy Poradní rady fallúdžských mudžáhidů. Džanabí hovořil s korespondentem listu 15. listopadu v nepoškozeném domě ve čtvrti Nazal, střežen několika strážci a oblečen do vesty naplněné trhavinou, kterou by v případě nebezpečí odpálil dotykem prstů. Džanabí v rozhovoru prohlásil: "Američané otevřeli brány pekel, bitva o Fallúdžu je počátkem dalších bitev. ... Stále máme svou sílu, pevnost i výzbroj, a bitva bude dlouhá, velmi dlouhá. Přeměníme celý Irák v jednu velkou Fallúdžu. Z vojenského hlediska je to teprve začátek. Dostali jsme je do bažin Fallúdže, do průchodů a úzkých uliček. Padli do pasti výbušnin, pozemních min a linií obránců uvnitř čtvrtí." Dále prohlásil: "Věc nezemře, zemře-li jednotlivec. Bude žít, dokud nezemře poslední irácký voják za svatou věc."

Vysmál se loutkovému činiteli Qásimu Dáwúdovi, který v sobotu oznámil, že Džanabí a další vůdce odporu Umar Hadíd jsou zbabělci, kteří z města uprchli už před útokem. "Jsem tady," řekl Džanabí. "Můžete mne vidět. Když chvíli počkáte, uvidíte Umara Hadída. Je stále ve městě."

Zdroj: www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A53587-2004Nov16_2.html

Skupina odporu hrozí popravou zajatců

Muhammadova armáda vydala prohlášení, v němž hrozí smrtí "iráckým faraonům" - předákům kolaborace. Samozřejmě jde o tzv. "premiéra" 'Álawího, dále o Qásima Dáwúda, Saláha an-Naqíba a Házima aš-Ša'lána. V komuniké je též pohroženo popravou amerických zajatců.

Příslušníci MA přísahají, že budou okupanty pronásledovat všude v Iráku a po Fallúdže přenesou svou činnost do Bagdádu. Podle komuniké je Fallúdža první skutečnou bitvou a řady bojovníků stále vzrůstají. Kde jich dosud byly desítky, tam jsou nyní stovky, a kde byly stovky, tam jsou jich už tisíce.

Američané použili ve Fallúdže chemické zbraně

Podle zprávy fallúdžského korespondenta Mafkarat al-Islam nařídili Američané v úterý saqlawíjským obyvatelům sbírat mrtvé civilisty zabité u čtvrti Džawlan a pohřbít je v Saqlawíji. Vojáci šli s nimi celou cestu z jejich města, dohlíželi na ně při nakládání mrtvých a doprovázeli je zpět do Saqlawíje. Každého přitom prohledali, nemá-li u sebe kameru, jíž by mohl americké zločiny zaznamenat. Saqlawíjští už v pondělí přepravili a pohřbili 20 mrtvých včetně dvou žen a dvou dětí. V úterý pohřbili dalších 14. Všichni mrtví byli usmrceni nějakým chemickým plynem, jejich těla byla celá nafouklá a žlutá. Saqlawíjští žádali, aby mohli vstoupit do čtvrti Džawlan, americký velitel jim ale sdělil, že sice úplně kontrolují její okraje, ale vnitřní část nikoli.

Ve středu šla skupina lidí ze Saqlawíje opět sbírat mrtvé. Žena, která utekla ze západní části Džawlanu, jim tvrdila, že viděla americké vojáky sbírat mrtvoly do černých pytlů a házet je do Eufratu, nevěděla však, o čí mrtvoly šlo.

Korespondent konstatoval, že irácký odpor způsobil Američanům těžké ztráty a to je přimělo použít poprvé od pádu Bagdádu chemické zbraně proti čtvrtím Džawlan, Džubajl a Šuhadá'.

Také jeden z iráckých lékařů obvinil americkou armádu z použití chemických zbraní proti Fallúdže. V rozhovoru pro rádio Panorama FM ve středu v poledne potvrdil, že pitval dvě mrtvá těla z Fallúdže a že byla skutečně zasažena mezinárodně zakázanou chemickou zbraní.

Korespondent zprávu odeslal v 18:40 po dvoudenním váhání, protože se obával, že Američané po jejím rozšíření nedovolí nikomu, aby si mrtvé mohl prohlédnout a nechají jejich těla raději nepohřbená na pospas psům a jiným šelmám.. Pak si ale uvědomil, že je třeba seznámit světovou veřejnost s tím, čeho všeho jsou Američané vůči civilistům schopni.

Irácký vězeň vypovídá o jednání Američanů a iráckých kolaborantů

Očitý svědek, právě propuštěný z amerického zajetí líčil ve středu korespondentovi Mafkarat al-Islam, jakým způsobem Američané zjišťují, kdo ze zajatců patří k odporu. Vyslýchanému potřou dlaň hadrem namočeným v nějaké chemikálii. Pokud mu potřené místo začne hnisat, znamená to, že dlaní držel zbraň a patří tedy k bojovníkům proti Američanům. Věznitelé ho pak buď zastřelí nebo někam odvedou. Irácký tlumočník z mluvy vyslýchaného zjistí, zda je Arab a oznámí to Američanům. Tito kolaboranti jsou často brutálnější než okupační vojáci. Doložil to případem 15letého chlapce, kterého také zajali a vyslýchali. Když omylem řekl, že je mu 13 let, tlumočník vytáhl nůž, bodl chlapce a obvinil ho, že úmyslně lže.

Podle svědka zajali Američané ve Fallúdže spoustu lidí a drží v zajetí ještě více než tisíc mladých mužů, žen a dětí.

BAGDÁD A OKOLÍ

Útoky na okupanty: Korespondenti Mafkarat al-Islam zaznamenali 23 akcí, k nimž kromě dvou útoků v okolí ulice Hajfa došlo opět v okrajových částech Bagdádu a v okolních městech. Bylo tu zabito 90 a zraněni 3 američtí vojáci, zemřelo 5 příslušníků tzv. národní gardy. Bojovníci zničili 1 tank Abrams, 15 Humvee (a 5 vyřadili z provozu), 4 obrněná vozidla Bradley, 7 kamionů, 1 cisternu (další vyřadili z provozu), 1 GMC (další poškodili) a poškodili 1 Landcruiser. Ve srážkách padlo 8 mudžáhidů. Při dvou útocích na členy Brigád Badr bylo zabito 7 příslušníků těchto kolaborantských milic, při útoku na hlídku loutkové policie byli zabiti tři policisté a čtvrtý zraněn.

Zajetí kolaboranta: Kolem poledne zatkli bojovníci ve veřejných lázních v okrsku 'Álawí al-Hillá proamerického špiona a odvedli ho na neznámé místo.

Ostřelování základen: Během dne se opakovaly útoky na obvyklé cíle - základny v Tádží, Baládu, Uwajrídži, na základnu na mezinárodním letišti a základnu Muthanna, jakož i na základnu britských sil v Mahávílu. Terčem opakovaných útoků byla i tentokrát základna Suqúr: po ostřelování v 6:00 a 17:00 minomety a kaťušemi došlo kolem 22:00 k zásahu základny asi 25 raketami Grad a dalšími kaťušemi, které způsobily zdaleka viditelné požáry.

Latífíja

V tomto městě bylo při třech bojových akcích usmrceno 16 amerických vojáků a 5 zraněno; zničena byla 4 Humvee a 1 vozidlo na přepravu vojáků.

Zajato 31 loutkových policistů

Mluvčí karbalské loutkové policie sdělil agentuře AP, že v neděli zajali povstalci v Rutbě 31 členů irácké loutkové policie, kteří se vraceli z výcviku v sousedním Jordánsku. Na hotel v Rutbě, kde policisté nocovali, zaútočilo asi 20 bojovníků, svázali jim ruce a zakryli tváře, načež je odvedli na neznámé místo. Podle mluvčího většina zajatců pocházela z provincie Dijála severovýchodně od Bagdádu.

Čtvrtek 18. listopadu 2004

Fallúdža

Ve středu večer došlo ve městě k bojům, které pokračovaly až do čtvrtečního rozbřesku a pak utichly. O něco později začaly na jihu města.

Ve zprávě odeslané z města v 19:30 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že síly odporu ostřelovaly americký štáb, usazený v budově guvernérského úřadu ve čtvrti Mu'allimín a soustředění amerických vojáků ve čtvrti Sakkání 12 raketami Grad a Kaťuša.

BAGDÁD A OKOLÍ

Boje v okrsku Karak: Dlouhé boje probíhaly v okrsku Karak. Začaly kolem 5:00, kdy se Američané spolu s tzv. národní gardou pokusili oblast obklíčit. Byly v nich zničeny 4 Lancruisery loutkové policie a 4 Nissany a nákladní vůz patřící gardě. Kolem poledne odpor zaútočil v okrsku proti americkým vojákům a zničil jejich Humvee, obrněné vozidlo Bradley a dalších šest obrněných vozidel vyřadil z provozu. Současně se podařilo sestřelit bezpilotní špionážní letoun. Podle korespondentova odhadu bylo zabito více než 21 Američanů, nejméně 27 příslušníků tzv. národní gardy a 15 loutkových policistů. Padlo ovšem také nejméně 30 bojovníků odporu a iráckých civilistů včetně 9 dětí, 3 starých lidí a několika žen. Boje probíhaly ještě v 17:37, kdy korespondent informaci odesílal.

Další útoky: V okrajových čtvrtích a okolí hlavního města (hlavně v Durá a Abú Ghurajb) bylo jinak zaznamenáno 14 akcí. V těch bylo usmrceno 64 amerických vojáků a 5 agentů CIA, řada dalších byla zraněna. Zničeno bylo 9 Humvee (2 zneškodněna), 2 obrněná vozidla Bradley (3 zneškodněna), obrněné vozidlo na přepravu vojáků, 4 kamiony (čtvrtý poškozen), 2 GMC a Nissan národní gardy, v němž byli 4 členové gardy zabiti a 2 zraněni. V bojích padli 3 mudžáhidové a 8 utrpělo různá zranění. Při jednom z bombových útoků v jižním Bagdádu byli zabiti také 2 civilisté a další 4 byli zraněni. Korespondent připomněl, že odpor často varuje obyvatele prostřednictvím oznámení na místních mešitách a na domech, aby se nepřibližovali k americkým hlídkám.

Ostřelování základen: Terčem tří útoků se stala opět základna Suqúr, na niž dopadlo úhrnem 31 střel. V dalších dvou případech bylo zasaženo bývalé mezinárodní letiště, jednou nedaleký bývalý jezdecký klub, americké základny v Baládu, Uwajridži a Muthanna a základna tzv. národní gardy v bagdádské čtvrti Risála.

Latífíja

Odpoledne explodovala ve městě pod americkou hlídkou bomba, která zničila obrněné vozidlo Bradley a dva členy posádky zabila, zbývající dva zranila, jednoho z nich vážně.

Okolí Baládu

Dopoledne zaútočil odpor v oblasti Bú Hišmá na americkou kolonu, jedoucí na základnu Bakr. Zničena byla dvě obrněná vozidla Bradley a kamion se zásobami pro armádu, zabito bylo 9 amerických vojáků. V nastalém boji zahynulo též šest bojovníků iráckého odporu.

V oblasti Abú Dudžajl zničily síly odporu kolem poledne americké Humvee a další kamion, zabily sedm amerických vojáků a dva zranily. Zabit byl také turecký řidič kamionu.

Tádží

Při dvou útocích na americké síly byla zničena dvě obrněná vozidla a dva kamiony a zabito 12 amerických vojáků. Při jednom z útoků padli dva bojovníci odporu.

Zpráva turecké výzvědné služby o rostoucím vlivu sionistů v severním Iráku

Turecký list Cumhuriyet uveřejnil ve čtvrtek zprávu, kterou získal od vysoce postavených činitelů turecké výzvědné služby, podle níž sionisté skupují budovy a pozemky v severním Iráku a vytvářejí si zde politickou a obchodní základnu. Sionisté se snaží učinit si z kurdských nacionalistů nástroj pro podrývání všech čtyř států, na jejichž území Kurdové žijí -- Iráku, Íránu, Turecka a Sýrie. Chtějí také kontrolovat ropovod, která má co nejdříve spojit severní Irák s Hajfou v okupované Palestině.

Turecká zpráva uvádí, že sionisté začali se skupováním nemovitostí v iráckém Kurdistánu už dlouho před okupací na jaře 2003, pravděpodobně už r. 1993. Severní Irák byl totiž již od I. války v Zálivu de facto kontrolován USA, pod jejichž záštitou si zde sionisté mohli dělat co chtěli.

Neznámá infekce postihla řadu zraněných amerických vojáků

Agentura Reuters ve čtvrtek oznámila, že nebývale vysoký počet amerických vojáků zraněných v Iráku, Kuvajtu a Afghánistánu onemocněl infekcí krevního oběhu. Celkem u 102 vojáků byla v období mezi 1. 1. 2002 a 31. 8. 2004 zjištěna bakterie Acinetobacter baumannii, a to jak v nemocnici ve Washingtonu, tak i v nemocnici v německém Landshutu. Nepodařilo se zjistit, zda se vojáci nakazili v poli, při lékařském ošetření na bojišti nebo až v nemocnicích.

Pátek 19. listopadu 2004

Fallúdža

Kolem města, širokého v obou směrech kolem 4 - 5 km, stojí více než 1 050 tanků, obrněných vozidel a Humvee, což je více, než kolik Američané použili při dobývání Bagdádu na jaře 2003.

Odpor se opevnil v jižní části města, kde vůbec nedovolil americkým ostřelovačům zaujmout pozice.

Během dne probíhaly intenzívní boje ve čtvrtích Šuhadá', Džubajl a v průmyslové zóně, poprvé po čtyřech dnech zaútočil odpor také ve východní čtvrti 'Askarí. Ve čtvrtek se odpor dostal i do severní části města, do čtvrti Mahandisín, ale v pátek byl zatlačen zpět. Američané použili při útocích na čtvrti Šuhadá' a Džubajl nový druh plynu, který způsobuje zadušení osob, které s ním přijdou do styku. V obou čtvrtích bylo během posledních dnů nalezeno asi 20 obětí tohoto plynu. Bylo vidět obránce města, jak se pohybují v namočených oděvech, aby se jim plyn nedostal na tělo. Američané se snažili prohledávat domy v severní části, ale odpor je odrazil, takže stihli prohledat jen malou část budov, které si označili červeným křížem.

Odporu se kromě jiného podařilo přerušit americké zásobovací trasy k Fallúdže, především ve směru od Abú Ghurajb.

Odbojová organizace Brigády revoluce 1920 oznámila, že její bojovníci se při operaci západně od Fallúdže zmocnili americké výzbroje. Poté brigády zaslaly TV al-Džazíra videozáznam, na němž předvedli část ukořistěné výzbroje a ukázali hořící americké vozidlo, pod nímž v Abú Ghurajb vybuchla bomba.

Odbojová skupina Armáda Tádží ostřelovala soustředění amerických vojáků na jižně a severně od Fallúdže. Bojovníci na ně vypálili přes 40 raket, z toho 10 vysoce účinných střel Abábíl, zbytek byly rakety Taríq a Grad. Ostřelování pokračovalo i v sobotu krátce před svítáním.

Ší'ité jsou rozpolceni: někteří s Američany útočí na Fallúdžu, jiní odmítají

V Saqlawíji a 'Ámiríji bylo možno vidět auta patřící tzv. národní gardě, která se podílí s Američany na obléhání Fallúdže, vyzdobená obrazy ší'itských světců, imámů Alího a Husajna. Některé z obrazů nesly nápis "S požehnáním našeho Pána Alího vstoupíme do Fallúdže." Na řadě vozů bylo také vidět černé ší'itské prapory. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam se příslušníci národní gardy v obsazených částech města dopouštějí masakrů na neozbrojených civilistech včetně žen, dětí a starců, takže se obyvatelé bojí více jich než amerických vojáků. Očití svědkové, kteří uprchli ze čtvrti Džawlan, líčili, jak gardisté přejíždějí mrtvoly civilistů auty nebo po nich skáčou. Zatímco Američané činí něco podobného jen s mrtvolami bojovníků, gardisté se nezastaví ani před mrtvými dětmi a ženami. Tlumočníci, které si Američané přivedli, zajatce bijí, ačkoli by jejich jediným zaměstnáním mělo být překládání. Je zjevné, že loutkoví vojáci byli k podobnému jednání motivováni prohlášeními a fatwami (výnosy) některých ší'itských duchovních v Nadžafu.

Mafkarat al-Islam ovšem zdůrazňuje, že existují rovněž ší'itští vůdci, kteří americký útok na Fallúdžu odsoudili. K nim patří ájatolláh Ahmad al-Baghdádí, šajch Džawád al-Chálisí a Sajjid Muqtadá as-Sadr. Tito vůdci vydali naopak fatwy, jimiž zakázali ší'itským muslimům účast na válce proti Fallúdže a odsoudili jako hříšníky ty, kdo se jí zúčastní, ať už v řadách národní gardy nebo loutkové policie.

Irácký odpor odsoudil Islámskou stranu Iráku jako kolaborantskou

V pátek vydal irácký odpor prohlášení, odsuzující sunnitskou Islámskou stranu Iráku za její kolaboraci s americkými okupanty. Tato strana vznikla až po okupaci a působí pod ochranou okupačního režimu. ISI působí v převážně sunnitských provinciích Bagdád, Anbár, Dijála, Saláh ad-dín, Ta'mím a Nínawa a zde se z rozkazu Američanů snaží přimět obyvatelstvo, aby se smířilo s okupací. ISI pro její kolaboraci odsoudily podobné islámské strany v Jordánsku, Sýrii a Egyptě.

BAGDÁD A OKOLÍ

Útok na Abú Hanífovu mešitu: Američtí okupační vojáci spolu s loutkovou tzv. iráckou národní gardou a loutkovými policisty v pátek kolem 11:00 zaútočili na mudžáhidy shromážděné v Abú Hanífově mešitě v okrsku A'zamíja. V této mešitě je pohřben Abú Hanífa an-Nu'mán, jedna z největších postav sunnitské teologie a práva, zakladatel nejstarší a největší školy islámského práva, který se narodil v Bagdádu a zemřel v roce 767 ve vězení, když odmítl sloužit chalífovi. V boji byla zničena dvě obrněná vozidla Bradley, Humvee, Nissan loutkové policie a pickup Nissan národní gardy. Zabito bylo 11 amerických vojáků, tři loutkové policisté a šest příslušníků národní gardy. Další tři američtí vojáci byli vážně zraněni. Američané a loutkoví vojáci pak při střelbě kolem sebe zabili 14 iráckých civilistů.

Další útoky: Při dvou srážkách v ulici Hajfa zastřelili bojovníci dva kolaboranty sloužící okupantům.

Při útoku auta naloženého výbušninou na hlídku loutkové policie v bagdádském okrsku Zujúná bylo zabito 8 a zraněno 9 loutkových policistů, dvě jejich auta byla zničena a třetí poškozeno. Výbuch bohužel usmrtil také několik kolemjdoucích civilistů.

Kromě toho bylo zaznamenáno 11 útoků odporu většinou na americké vojenské konvoje a hlídky. V nich přišlo o život 22 amerických vojáků a 5 agentů CIA, dalších 10 vojáků bylo zraněno. Odpor v akcích zničil 2 obrněná vozidla Bradley, 4 Humvee, 4 kamiony (v případech zničených kamionů či cisteren jde někdy o vozidla vojenská, někdy soukromá, vždy však přepravující zásoby pro americkou armádu), 1 cisterna a 2 auta GMC.

Ostřelování základen: Během pátku ostřeloval irácký odpor dvakrát základny Suqúr, Muthanna a základnu na bývalém mezinárodním letišti a jednou základnu v Baládu, která vedle amerických vojáků slouží také tzv. národní gardě. Dva útoky mířily také na bagdádskou "Zelenou zónu", jeden byl určen základně britských sil v Mahávílu.

Australská organizace World Vision opouští Irák

Ředitel australské pomocné organizace World Vision Geoff Shepherd oznámil, že WV končí svou činnost v Iráku, "protože je to příliš nebezpečné".

"Rozhodnutí je vyvoláno růstem násilí v celém Iráku, smrtí Margaret Hassanové a předtím smrtí vedoucího akcí World Vision," prohlásil Shepherd. Představitel World Vision Muhammad Hušjár byl na konci září zastřelen v Mósulu "neznámým ozbrojencem".

Na své webové stránce se WV definuje jako organizace mezinárodního křesťanského hnutí. Založil ji v roce 1950 Bob Pierce, americký misionář, který působil v Koreji v době války 1950-1953. WV prý nyní dosahuje značných úspěchů v Súdánu, další arabské zemi, která je vystavena nátlaku amerických monopolů a sionistů.

Latífíja

Dopoledne zničil irácký odpor ve městě dvě americká vozidla Bradley a třetí vyřadil z provozu, přičemž zabil 8 amerických vojáků.

Sobota 20. listopadu 2004

Fallúdža

Odpor stále kontroluje 60 % města. Během soboty probíhaly další boje formou kulometných přestřelek ve čtvrtích Šuhadá', Džubajl a Nu'ajmíja. Odpor zmařil pokus Američanů proniknout do průmyslové zóny a zatlačil je zpět na jejich pozice. Při akcích použil značné množství minometných střel a raket C5K. Své pozice si plně udržel a nadále kontroluje 60 % města, korespondent Mafkarat al-Islam dokonce konstatoval, že současná situace je pro odpor zdrojem optimismu. Jeden z vůdců odporu ve čtvrti Džubajl prohlásil: "Vytrváme a vytrváme společně. V těchto bojích spatřujeme výsledky modliteb muslimů za nás."

Americká vozidla a tanky během soboty nezměnily svá postavení, což bylo znamením, že se nechystá větší útok. Během posledních čtyř dnů byly americké síly naopak nuceny stáhnout od Fallúdže 250 těžkých vozidel a vyslat je k Mósulu, kde odpor otevřel novou frontu boje proti okupačním silám.

Američané do soboty zničili většinu osobních aut, která ve městě našli, ze strachu, že by mohla být proti nim použita k sebevražedným útokům.

V Saqlawíji pohřbili obyvatelé do pátku 103 mrtvých civilistů z Fallúdže, zatímco těla bojovníků jim Američané nařídili nechat na pospas psům. V sobotu pokračovali pohřbením dalších 20 obětí, z nichž ani jedna na sobě neměla známky střelného poranění nebo popálení, takže byly zřejmě zasaženy chemickou zbraní. Saqlawíjští korespondentovi Mafkarat al-Islam líčili, že Američané se k nim chovali poměrně dobře, setkali se však s posměchem členů tzv. národní gardy, kteří na ně se smíchem pokřikovali: "Známost vám umřela? To je znamení, co čeká vás!"

Odpor zahajuje novou fázi boje proti okupantům

Irácký odpor zahájil novou taktiku boje proti okupantům. V posledních dnech mudžáhidové úmyslně zmenšili počet svých útoků na okupanty, aby se připravili a ukolébali je. Sobotní hodina 6:30 pak byla vyhlášena nultou hodinou, v níž došlo v různých částech země ke koordinovaným útokům proti okupantům. Napříště hodlá odpor koordinovat akce svých skupin v celé zemi. Už před několika dny se zvýšila aktivita povstalců v dalších částech země, aby napomohl k uvolnění amerického obklíčení Fallúdže. Výsledek předčil očekávání a povstalci získali kontrolu nad několika většími městy. Tyto úspěšné akce ovšem nezpůsobily Američanům příliš velké ztráty, protože se bez boje stáhli do svých základen.

BAGDÁD A OKOLÍ

Útoky na okupanty: V průběhu dne bylo skutečně zaznamenáno mnohem více akcí odporu. Velodenní boje v 'Ámíríji, trvající od 9:30 do západu slunce, způsobily Američanům těžké ztráty (zničena 3 obrněná vozidla, Humvee, zabito 22 vojáků), střelba Američanů pak zabila 15 civilistů, kteří se vyskytli poblíž.

V A'zamíji došlo v 6:30 ke dvěma útokům na tzv. národní gardu a na policejní stanici, bylo zničeno 6 Nissanů, 3 Humvee, 2 obrněná vozidla Bradley a zabito 16 amerických, 9 loutkových vojáků a 15 loutkových policistů. Padlo též 10 bojovníků odporu a další utrpěli zranění. Odpoledne došlo v okrsku k dalšímu útoku, při němž zemřelo 6 amerických vojáků, zničeno bylo jedno vozidlo Bradley a druhé poškozeno.

V Qádísíji zasáhl odpor auto se 4 úředníky loutkového režimu, kteří (včetně jedné ženy) při útoku zahynuli.

Vedle toho podchytili korespondenti Mafkarat al-Islam dalších 27 akcí v různých místech, k několika došlo jako obvykle v Abú Ghurajb, velké boje proběhly v Ghazálíji, k menší srážce došlo v ulici Hajfa. Útoky stály život 84 amerických vojáků a 2 agenty CIA, 3 příslušníky Brigád Badr, 18 členů tzv. národní gardy a dva řidiče kamionů (Turka a Asijce). Zraněno bylo 24 amerických vojáků. Odporu se podařilo zničit 1 tank Abrams a další vyřadit z provozu, 15 Humvee (1 poškozeno), 7 obrněných vozidel Bradley (3 poškozena), 12 kamionů, 3 Nissany národní gardy a 2 auta GMC. V bojích v Abú Ghurajb a Ghazálíje padlo 6 bojovníků odporu a nejméně 14 bylo zraněno.

Únos kolaboranta: V bagdádském okrsku Bajjá unesli bojovníci odporu kurdského kolaboranta, který pracoval jako agent sionistického Mossadu.

Ostřelování základen: Během dne mířily raketové a minometné útky na obvyklé cíle: základny Suqúr (2x), Muthanna, Uwajrídž, v Tádží, Baládu, na bývalém mezinárodním letišti (3x) a na bagdádskou "Zelenou zónu". Dvakrát byl zasažen štáb irácké loutkové armády v Bagdádu, sídlo tzv. národní gardy v bagdádské čtvrti Risála a bagdádský bývalý jezdecký klub. V jednom případě odpor ostřeloval americké vojáky v koncentračním táboře v Abú Ghurajb. Útoky se nevyhnuly ani britským základnám v Mahmúdíji a Mahávílu (2x).

Latífíja

Pod americkou hlídkou projíždějící městem explodovala v 16:30 bomba, která zničila tank Abrams a zabila v něm pět amerických vojáků.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       29. 11. 2004
29. 11. 2004 OSN by měla účinněji zasahovat ve státech, které selhaly
29. 11. 2004 Východní Ukrajina požaduje autonomii
29. 11. 2004 Odcházející ukrajinský prezident navrhuje nové volby
29. 11. 2004 Víme, co se vlastně děje na Ukrajině? Bohumil  Kartous
27. 11. 2004 Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show
27. 11. 2004 Jde o demokratické právo Ukrajinců, nikoliv o jednoho či druhého kandidáta
29. 11. 2004 Novým předsedou francouzské UMP: Nicolas Sarkozy Josef  Brož
29. 11. 2004 Babylon 2004 Václav  Dušek
29. 11. 2004 Michael  Marčák
29. 11. 2004 "Chráníme vaše sny" Jaroslav  Polák
29. 11. 2004 Revoluce po pracovní době Petr  Miller
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
29. 11. 2004 Vynikající socha Quido Kociána Mrtvý Ábel symbolizuje současný svět Jan  Paul
29. 11. 2004 Výzva členů loni odvolané Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Radě současné
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi
29. 11. 2004 Problémy českého školství je třeba pojmenovat, až potom je můžeme začít řešit
29. 11. 2004 Francie: 100 dní od únosu novinářů Simone  Radačičová
29. 11. 2004 Bůh ochraňuj oranžové! Josef  Provazník
29. 11. 2004 Chile con carne
29. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004
28. 11. 2004 Advent: Žijte, jako by Boha nebylo Zdeněk  Bárta
27. 11. 2004 V městě Fallúdža zahynulo při americké ofenzívě prý až 6000 občanů
26. 11. 2004 Juščenka podporuje Amerika, ale není to jasný prodemokratický kandidát
26. 11. 2004 Za pozdvižením na Ukrajině je Američany organizovaná kampaň
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
26. 11. 2004 PR ano či ne: Co jsou Česká média? Fabiano  Golgo
26. 11. 2004 Co je to "test" Boris  Cvek
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
29. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004   
19. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004   
15. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. listopadu 2004   
5. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004   
5. 11. 2004 Propustit Kubajsího !   
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004   
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004   
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004   
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004   
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004