9. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 7. 2002

Ostravská péče o zeleň může přivodit i úraz

V březnu jsme se přestěhovali do nového bytu a zjistili, že na nás za rohem domu čeká past. Podél domu, jak už to tak bývá, se rozrostl plevelný keř, a to v takovém rozsahu, že v něm úplně zmizel trávník. Jak už je český člověk zvyklý, chodí tedy "naokolo", po trávníku. Jenže v místě, o kterém se zmiňuji, už trávník neroste a hrozí tam vážný úraz. Úřad Ostrava-Jih na moje dotazy ohledně stavu zeleně nereagoval.

Koncem června Moravu už několik let pravidelně postihují - a v menší míře i Čechy - vydatné deště, během nichž jsou rozmáčeny všechny nevybetonované cesty. Vzhledem k rozrostlému zmíněnému keři v Ostravě-Dubině (na ulici Václava Košaře) je zablokován chodník, který zajišťuje přístup k domu s dvaadvaceti rodinami. Protože okolní trávník už nevydržel nápor lidí, kteří po něm namísto po zarostlém trávníku chodí, chodí se teď po zdupané hlíně - a když zaprší, což bylo v posledních týdnech často, stává se z hlíny rozbředlá břečka. V uvedených domech bydlí samozřejmě i starší občané, kteří jsou tak asi nejvíce ohroženi tím, že na této břečce uklouznou. Proto jsem se rozhodla informovat na příslušných místech o postupu v takovýchto případech:

Dne 11. 6. jsem volala na úřad Ostravy-Jihu, kde jsem byla přepojena na ing. Ruckého, který má na starosti zeleň v příslušné oblasti. Byl nesmírně ochotný a slíbil, že pověří svoji kolegyni (jejíž jméno jsem nezachytila, ač jsme spolu posléze třikrát telefonovaly), aby situaci "zmonitorovala" a provedla nápravu. V době od 11. června do dnešního dne jsem na příslušný úřad volala ještě třikrát. Podruhé mi bylo sděleno, že chodník je opravdu zarostlý, ale že "nezaměstnaní, kteří jej měli zpřístupnit, příslušnou ulici nenašli, a tak se vrátili na úřad bez provedení práce"! Na základě této informace jsem poslala mail starostovi příslušného obvodu Jiřímu Němcovi:

30. 6. :
Vazeny pane starosto,
obracim se na Vas s prosbou o zodpovezeni nekolika otazek. Jakozto ostravska spolupracovnice pripravuji pro Britske listy (www.blisty.cz)... clanek, ktery se tyka Vaseho obvodu.
11. 6. jsem poprve volala ing. Ruckemu a informovala ho o tom, ze v miste meho bydliste je chodnik okolo domu zarostly plevelnym kerem tak, ze se musi chodit po travniku, a zda by s tim slo neco delat. Prislibil mi okamzitou napravu. Posleze jsem s nim uz nemluvila, vzdy jsem byla odkazana na telefonni cislo 6764231, kde jsem hovorila s zenou, jejiz jmeno jsem si nepoznamenala. Ta mi taktez opakovane slibila spraveni napravy, ale k te dosud nedoslo. Nejvetsi problem s uvedenym chodnikem je v tom, ze kdyz zacne prset, je velke riziko, ze clovek na travniku, po nemz musi jit, uklouzne a zpusobi si zraneni.
Pri poslednim telefonatu minuly tyden mi bylo sdeleno vyse uvedenou zenou, ze Vasi pracovnici na miste byli, ale lokalitu nenasli, a tak upravu keru neprovedli. Pripada mi to jako absurdni duvod a spise vymluva, proto bych byla rada, kdybyste mi mohl odpovedet na nasledujici:

Jak je mozne, ze uvedena lokalita je v tak spatnem stavu? Dluzno dodat, ze kere a stromy v okoli uvedene lokality jsou take v nedostatecnem stavu, jsou prerostle a jiz davno neplni estetickou ani jinou funkci. Nemate k dispozici nikoho, kdo by jednotlive lokality systematicky mapoval a narizoval jejich udrzbu?

Jak je mozne, ze pracovnici, kteri maji zjednat napravu, se dostavi na misto, ale presto upravu neprovedou, protoze dle svych slov objekt nenasli?

Jak je mozne, ze k naprave nedoslo ani 3 tydny pote, co jsem situaci nahlasila? Neobavate se, ze v pripade zraneni nektereho z prochazejicich obcanu budete popotahovani soudy?

Diky predem za zodpovezeni. P. S. Jeste dodatek: jedna se o lokalitu na rohu ulice Vaclava Kosare 62/32, Dubina.

Do dnešního dne mi nikdo na uvedený mail neodpověděl. Kladu proto tyto otázky ještě jednou veřejně. Nechápu, proč příslušné úřady vodí občany za nos zdánlivou ochotou řešit nastalé problémy, když se jimi pak dále odmítají zabývat. Možná to má ale jeden pozitivní rys: až budou občané dostatečně naštváni, třeba si uvědomí, že všechny tyto "rádoby pány" platí právě oni ze svých daní, a že všichni úředníci i starostové jsou tu pro ně, protože jsme to my, kdo je volíme a kdo jim dáváme do rukou moc. Bez nás by nebyli ničím. Myslím, že si to spousta nespokojených občanů nejen v Ostravě málo uvědomuje.

Poznámka autorky:
Dnes odpoledne jsme zjistili, že je chodník zpřístupněn a plevelný keř ostříhán. Je smutné, že k tomu, aby české úřady plnily své povinnosti, potřebujeme nátlak médií. Je tedy možné oponovat anonymnímu diskutérovi z Britských listů, který uvedl, že nechápe, proč vynakládáme takovou energii na věc, kterou si můžeme s nožem či nůžkami v ruce spravit sami. Přesně o to jde: odmítat konečně dělat svépomocí věci, které náležejí do kompetence městských a jiných úřadů, jež platíme ze své kapsy, ze svých daní. Zveřejňovat jejich šlendrián, a tím je nutit, aby si příště dali pozor, co slíbí a nesplní. Jen touto veřejnou kontrolou je možné přinutit po desetiletí nefungující byrokratické systémy, aby se pomalu, ač ztěžka "rozjely". Zapomeňme na slavné "české ručičky", ty si nechejme pro své domy, byty a chalupy. Stejně svou pověst naše "ručičky" získaly právě proto, že byly schopny dokončovat/opravovat to, co lidé k tomu určení nezvládli.

                 
Obsah vydání       9. 7. 2002
9. 7. 2002 Nechte si festivaly, já chci rovnost před zákonem Benny  Rees
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda
9. 7. 2002 Policejní korupce v Karlových Varech Fabiano  Golgo
9. 7. 2002 Policisté v Karlových Varech: Nó, tady se krade, nó... Ale jen Rusákům nebo Němcům Fabiano  Golgo
9. 7. 2002 Složení nové české vlády
9. 7. 2002 Vláda "jak ze žurnálu" Karel  Mašita
8. 7. 2002 Jak časopis Týden bulvárně zkresluje informace Jan  Čulík
9. 7. 2002 Čínský voják není před velvyslanectvím ČR z naší vůle Jan  Čulík, Tomáš  Smetánka
9. 7. 2002 Očkovací látka proti AIDS "bude zřejmě k dispozici do pěti let"
9. 7. 2002 Další americká firma vykázala příjmy, které nedostala
9. 7. 2002 Kampaň za evropské referendum
9. 7. 2002 Ostravská péče o zeleň může přivodit i úraz Daniela  Pilařová
9. 7. 2002 Kříže Jan  Kubalčík
8. 7. 2002 Zeměkoule "bude do roku 2050 zcela zlikvidována"
8. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Umění by mělo klást otázky humanistické povahy Jan  Paul
8. 7. 2002 Registrované partnerství a jeden homosexuální osud Benny  Rees
8. 7. 2002 Diskriminace homosexuálů: můžeme si za to sami Fabiano  Golgo
8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož
8. 7. 2002 Parodie sovětské éry, která má význam i pro dnešek Robert  Porter
8. 7. 2002 Stalin a jeho vražedný režim Jan  Trávníček
9. 7. 2002 Vyhledávání v Britských listech
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů