Dá se odhadnout rozsah korupce v ČR?

30. 3. 2011 / Mojmír Babáček

Výdaje na veřejné zakázky v roce 2006 činily 565 miliard korun, v roce 2008 610 miliard korun a v roce 2010 239 miliard korun. Podle odhadů organizace Transparency International a Světové banky odevzdávají podniky, pracující na veřejných zakázkách úředníkům, kteří jim zakázky přidělují v České republice 0,6% ze svých tržeb ZDE . V tom případě by bylo v roce 2006 zaplaceno ze státního rozpočtu na úplatcích pro úředníky 3,39 miliardy korun, v roce 2008 3,66 miliardy korun a v roce 2010 1,3 miliardy korun (k dalším ztrátám ovšem nejspíš došlo nadhodnocením zakázek, které byly takto uplaceny).

Pozor na mytologizaci a ideologizaci poměrů

30. 3. 2011 / Jan Čulík

Sešel jsem se včera s doktorandem pražské filozofické fakulty Josefem Švédou, který v důsledku osudové náhody? měl možnost pobývat jako student kdysi dávno (v roce 2003?) v rámci výměnného erasmovského pobytu na University v Glasgow, kde jsem měl možnost sledovat, jak rychle a lehce a účinně se integroval do tamějšího mezinárodního prostředí. Pak tam dva roky učil a posléze pobýval na stipendijním pobytu v Kanadě; dobře zná i Spojené státy. Je to tedy člověk, který ví, jak to vypadá v západních anglosaských zemích. Připravuje nesmírně záslužný výzkumný projekt: chce zkoumat mytologický obraz Spojených států v české literatuře a v obecném společenském českém diskursu posledních 130-150 let.

O reálně existujícím kapitalismu

30. 3. 2011 / Karel Dolejší

Jan Čulík varuje čtenáře před ideologizací poměrů. Vysvětluje, že si lidé za "železnou oponou" v minulosti Západ příliš idealizovali a v reakci na zklamání si jej nyní představují opět nepřesně, tentokrát prý v příliš černých barvách. Při této příležitosti sahá k lacanovské topice a s odkazem na ni píše: "Realita, 'Réal', je někde úplně jinde".

To je bezesporu pravda. Lacanovská topika využívaná žižekovskou školou k interpretaci filmové tvorby (čili specificky ztvárněného snu...) je ovšem svéráznou obdobou topiky freudovské, a nepopisuje tedy v zásadě stav vnějšího světa, ale strukturu zvnitřnělých psychických instancí.

Jaká je alternativa?

30. 3. 2011 / Jan Čulík

Když o mně Karel Dolejší píše, že podávám " představu reality kapitalismu jako čehosi, co není ani úplně dobré, ani úplně špatné, ale přece jen nakonec při vší bídě lepší než všechno, co by kdy vůbec mohli nabízet u sousedů," má pravdu. Je to přesné. - Potíž je, jaká je alternativa?

TINA?

30. 3. 2011 / Karel Dolejší

"There Is No Alternative" ("Neexistuje alternativa"), tak zněl před více než třemi dekádami jeden ze základních postulátů tatcherismu. Tím se z reality mimochodem nevyloučil jen dožívající konkurenční společenský model na východě, ale i alternativní přístup k tomu vlastnímu: Sociální stát. Pokud z tohoto postulátu budeme nadále nekriticky vycházet, odsuzujeme sami sebe k beznadějnému pohybu po sestupné spirále inherentních krizí společenskému systému, v němž žijeme - protože ten už vyčerpal své vývojové možnosti. Poukazují na to ve vzácné shodě postmarxisté, radikální liberálové, kulturní konzervativci i Asiaté.

Tak rychle už do toho lesa

30. 3. 2011 / Jan Čulík

Bohužel, žádné houby - které by většina obyvatelstva evropských zemí považovala za přijatelnou alternativu k dnešnímu "kapitalistickému" systému - zatím nikdo nenašel ani ostatním nepředložil. Mně by osobně stačilo, kdyby si lidé uvědomili, že není třeba prosazovat dnešní agresivně brutální a manažerský přístup ke společnosti, že ne všechno je měřitelné penězi a jsou i jiné hodnoty než pozitivní finanční výsledky v rozvaze a výsledovce, které civilizovaná společnost musí zohlednit, jinak přestane být civilizovaná.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

Odcházení, Kundera a Touha

30. 3. 2011 / Josef Brož

Marnivost. Nejlepší metaforou marnivosti je obraz pyšné královny, která se ptá zrcadla: "Zrcadlo, pověz..." A zrcadlo odráží jen to, co může. Jsou krásnější královny než tato, natož krásnější princezny, ale i třeba nejkrásnější popelky. V případě králů to bývá často i horší. A to i tehdy, jde-li o majestát kulturní: Václava Havla, Milana Kundery nebo Vojtěcha Jasného.

■ ■ ■

30. 3. 2011 / Filip Špecián


Život si říkal o život.
Klitoris před pláštěnkou se
v tom vodopádu
houpal dost neukázněně.
Spoutaná věrnost se chechtala
zamčená ve vedlejší místnosti.
Prázdnota chtěla být plná.
Plnost chtěla být prázdná.
Slova byla zbytečná.
Otisky prstů jako déšť.

USA a Británie "možná ozbrojí vzbouřence, pokud Kaddáfí odmítne odstoupit"

30. 3. 2011

Spojené státy a Británie nevyloučily, že ozbrojí libyjské vzbouřence, pokud Kaddáfí dobrovolně neodstoupí. V závěru konference v Londýně uvedla americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová, že je přesvědčena, že vyzbrojení vzbouřeneckých skupin je podle rezoluce OSN č. 1973 legální. Britský ministr zahraničí William Hague argumentoval, že podle rezoluce je legální "poskytnout lidem pomoc, aby se za určitých okolností mohli bránit".

ANALÝZA

Kdo ozbrojil libyjské vzbouřence aneb ...hlavně když to dělá ratata

31. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Už od roku 2004, kdy se Kaddáfí rozhodl smířit se Západem za Lockerbie a USA a EU zrušily sankce, začala proudit do Libye zahraniční "pomoc". Zatímco půl století vyzbrojovaly Libyi Rusko, Bulharsko Československo a další země "socialistického tábora", posledních dvacet let dovážejí na sever Afriky "hračky pro plukovníka" země "kapitalistického tábora". Spojené státy věnovaly ročně minimálně milion dolarů na dodávku zbraní, "protiteroristický" výcvik a školení libyjských vojenských kádrů. Obamova vláda nyní potichu žádala Kongres o 875 000 USD na finanční rok 2011 pro "pomoc" Libyi. Přitom Kaddáfí jen v Evropě za rok nakoupil zbraně za 331 milionů EUR. Ačkoli usnesení Rady bezpečnosti OSN 1973 vyzvalo k embargu na dovoz zbraní do Libye, USA a Británie v současné době ozbrojují povstalecké síly.

Humanitární činnost? Nikoliv. Potřeba dokončit, co se začalo a potřeba zachování vlastní tváře jako evropských mocností.

NATO bude možná muset vyslat do Libye "stabilizační síly"

30. 3. 2011

KD│ Americký admirál James Stavridis včera před senátním výborem pro ozbrojené síly prohlásil, že pokud se libyjským povstalcům podaří svrhnout Kaddáfího, NATO bude možná muset vyslat stabilizační síly. Reagoval tak na dotazy ohledně nekonzistence ve spojeneckém přístupu k Libyi. Na jedné straně je požadováno ukončení Kaddáfího vlády, ale vojenské úkoly explicitně nezahrnují nic, co by k tomu směřovalo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Libye: Repríza suezské krize?

30. 3. 2011

Collins, B. C.: Lessons for Libya? Flawed Policy and the Inevitability of Military Failure: The Anglo-French Suez Expedition of 1956. Small Wars Journal.

KD│ Politické cíle a vojenské prostředky si musejí vzájemně odpovídat; pokud tomu tak není, je svým způsobem jedno, jak dobře vojáci bojují, protože válka je víceméně předem prohraná. Tak lze shrnout hlavní závěr Collinsovy studie věnované analýze Suezské krize v roce 1956 - ale jak název napovídá, úzce se dotýkající i současného konfliktu v Libyi...

Bin Ládin se snaží připojit k arabské revoltě

30. 3. 2011

Usáma bin Ládin, na jehož hlavu Spojené státy vypsaly odměnu 50 milionů dolarů, opustil v minulých týdnech svůj úkryt a pohybuje se po Pákistánu a Afghánistánu. V této souvislosti se objevily obavy, že by mohl plánovat nový velký útok na Západě. Sajíd Salím Šahzád, odborník listu Asia Times na islamistický terorismus, však tvrdí, že cíl je možná ještě nebezpečnější: Jde o pokus spojit boj al-Kájdy proti Západu s vlnou revolt proti opresivním režimům, jejichž většina je spojenci USA.

Japonsko asi už jaderný reaktor nezachrání

30. 3. 2011

Radioaktivní jádro v reaktoru jaderné elektrárny ve Fukušimě v Japonsku se zřejmě roztavilo mimo svou schránku až na betonovou podlahu, konstatují experti. Varují, že může dojít k uvolnění velkého množství radioaktivity.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Protesty v Manama - Perlové náměstí, 16. března

ANALÝZA POKRAČOVÁNÍ VÝVOJE NA STŘEDNÍM VÝCHODĚ

Kdo vytvoří bezletovou zónu nad Bahrajnem? Američtí demokraté nebo američtí republikáni?

30. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Generální tajemník Rady spolupráce Zálivu (GCC), architekt jednotné měny a celní unie zemí Zálivu, katarský diplomat Abdulrahman bin Hamad Al-Attiyah a generální tajemník Organizace islámské konference (OIC), turecký profesor historie islámu Ekmeleddin Ihsanoglu se sešli v minulých dnech, aby obě organizace zhodnotily vývoj arabských událostí a jejich dopad na regionální a mezinárodní pozici zemí Zálivu. Zdůraznili "význam udržování bezpečnosti a zabezpečení občanů, a to, že obě instituce zajistily bezpečnost, stabilitu a územní celistvost zemí GCC". Tolik krátká zpráva o nejnovější "internacionální pomoci".

Probíhající genocida v Kongu zpochybňuje údajnou "humanitární operaci" v Libyi

30. 3. 2011 / Daniel Veselý

I když jsou Britské listy zahlceny texty o libyjských událostech, myslím, že nebylo zdůrazněno úplně všechno, co tvoří kontext západního útoku na tuto severoafrickou zemi. Pokud se chceme brát vážně a nevypadat přitom jako opravdu směšné a prázdné nádoby, proč bráníme libyjské civilisty před Kaddáfího falangami tím, že po nich podle některých zpráv házíme bomby s ochuzeným uranem? Vynořují se další a další "proč". Proč nebyla nyní vyhlášena bezletová zóna nad Pobřežím Slonoviny, kde se možná schyluje ke genocidě, nebo dávno předtím nad Demokratickou republikou Kongo, kde se odehrává nejkrvavější konflikt od konce 2. světové války a kde od roku 1996 zahynulo více lidí než kdykoliv od druhé světové války? Také je tam tak rozsáhlý vzdušný prostor jako v Súdánu? Odpověď je celkem jednoduchá.

O vítězích a poražených, snech a realitě

30. 3. 2011 / Kay Čejka

Výsledky nedělních voleb ve spolkových zemích Baden-Württemberg a Rheinland-Pfalz byly pro mnohé překvapením. Hlavně pád CDU v Bádensku-Württembersku po 58 letech vlády šokoval jak poražené křesťanské demokraty, tak ale především vítěznou stranu Zelených. Naopak zajímavý výsledek v Rheinland-Pfalz dává důvod k zamyšlení sociálním demokratům a důvod k radosti křesťanským demokratům kolem jejich kandidátky Julie Klöcknerové. V této spolkové zemi je tajným vítězem voleb CDU.

Proti útlaku a nadvládě

30. 3. 2011 / Karolína Černá

Young, Iris M.: Proti útlaku a nadvládě. Transnacionální výzvy politické a feministické teorii. Zuzana Uhde ed. Praha, Filosofia 2010, ediční řada Filosofie a sociální vědy, 258 s.

Počátkem letošního roku vyšla mimořádná publikace, která upoutá pozornost svými rozbory politické a sociální nespravedlnosti a nerovností mezi muži a ženami. Jedná se o průřez tvorbou posledního desetiletí života významné americké autorky kritické teorie Iris Marion Young (|2006), jejíž dílo bylo doposud v české společnosti velmi málo reflektováno. Autorka přitom otevírá řadu zajímavých a aktuálních témat a přichází se zcela originálními motivy. Kniha je souborem šesti textů, které Zuzana Uhde vybrala ve snaze propojit úvahy Young "o základních genderových strukturách a o nespravedlnosti jako nadvládě a útlaku" (s. 26) a zároveň je doplnila předmluvou, která uvádí do celého kontextu autorčiny filosofie. První tři oddíly se zaměřují především na témata genderu, ostatní pak na politickou teorii demokracie a sebeurčení v mezinárodní politice.

Nezaměstnaní protestují proti Drábkovým zákonům

29. 3. 2011

tisková zpráva Akčního spolku nezaměstnaných a Evropského institutu pro veřejné otázky

Zástupci občanského sdružení Akční spolek nezaměstnaných a Evropského institutu pro veřejné otázky vypracovali připomínky k připravované novele zákona o zaměstnanosti a k novele zákona o hmotné nouzi. Stanoviska byla v řádném termínu odeslána Ministerstvu práce a sociálních věci do připomínkového řízení. Zástupci spolků ostře protestují zejména proti těmto navrhovaným změnám:

O potřebě překročitelných hranic

30. 3. 2011

Proti hmyzu. Analogon 62. ISSN 0862-7630.

KD│ "Když se objevily první billboardy s vyumělkovanými ženskými zjevy, snil jsem o mladé ženě, která si po ránu pořeže v koupelně tvář břitvou, aby nevypadala jako ty komerční zrůdy" (Jiří Brynda). - Distinkce mezi vysokým a nízkým stojí v základu veškeré kultury; toto původní rozlišení bylo a vždy bude výkonem v nejvyšší míře kontroverzním, násilným a namáhavým, a mučivost Bryndovy metafory je v této souvislosti naprosto adekvátní. Poslední číslo Analogonu je věnováno právě takovému základnímu tříbení a odlišování, jež bolí, ale bez něhož se nakonec - liberálním utopismům navzdory - neobejdeme.

Žlutočerné pruhy vyznačující v různých průmyslových a veřejných prostorech zóny, do nichž je vstup možný pouze na vlastní nebezpečí a se zvýšenou ostražitostí, jsou údajně odvozeny z antimimikry jedovatého hmyzu. Tyto znaky nevymezují nepřekročitelné hranice státu, zákona nebo náboženství; překročit je lze a svým způsobem je to někdy i žádoucí, například kvůli exploraci. Účelem jejich existence není naplnit toho, kdo se k nim přiblížil, posvátnou hrůzou; spíše jde o to zabránit neuvědomovanému rozplizávání a kontaminaci různorodého obsahu nacházejícího se v jejich mezích. Má-li už ke kontaminaci dojít, musí jít o řízený proces nesený potřebou experimentu, nikoliv o projev nedostatku uvědomění a sebekontroly. Bezmyšlenkovitě mísit živoucí krev s hemžícími se sliznatými výměšky přece může leda tak bezectné prase...

Vyšší stupeň kapitalismu

29. 3. 2011

Světe div se, otřásá tebou další bombardování ropného státu a to na den přesně po osmi letech, kdy byla zahájena invaze do Iráku. Tehdy šlo o osvobození planety od šíleného diktátora schopného použít kdykoliv a kdekoliv své zbraně hromadného ničení, které nejdříve jistojistě měl, ale poté, co se nikde nenašly, vyšlo jaksi najevo, že šlo o velký omyl a žádné vlastně ani neměl, míní čtenář Michal Mecerod.

Konspirační teoretikové a kontroverze ohledně Libye

29. 3. 2011 / Jan Čulík

Motto: "[Kaddáfího režim] má větší demokratický potenciál (bez parlamentu, bez komiků -- prezidentů) a větší hospodářský úspěch pro jednotlivce, než nabízí euroatlantický neoliberální systém."

Jan Campbell

Zaujala mě argumentace Jana Campbella jako pozoruhodný příklad deklarace názorů, které jsou velmi razantní, avšak nepředkládají argumenty. Velmi to odpovídá oblíbenému postoji některých lidí v České republice, kteří milují konspirační spiknutí a představy, že "imperialistický", "židobolševický" či třeba "muslimský svět" kuje pikle ve dne v noci, aby "nás" ovládl. Obávám se, že podle mé zkušenosti, světem vládne daleko více tzv. "cock-up theory", jinými slovy, většina mezinárodních průšvihů je v důsledku chaosu a nekompetence, nikoliv v důsledku všeobsáhlého spiknutí.

Campbell mimo jiné kritizuje ve svém článku ruského prezidenta Medveděva, že vyhodil ruského velvyslance v Lybii, který tvrdil v rozhlase, že Kaddáfí nenechal na nikoho střílet. Opravdu nenechal?

Poslední tajemství Arnošta Lustiga

29. 3. 2011 / Petr Bakalář

Někteří lidé jsou téměř nedotknutelní. Jednu kategorii tvoří bývalí disidenti, pokud jsou k tomu ještě Židé, je kritika dvojnásobně zapovězena. Tento přístup však není upřímný a nabízí nám orwellovsky cenzurovanou verzi minulosti. Obecně platí, že u lidí je daleko zajímavější to, o čem nemluví, než to, co nám na potkání vykládají. Arnošt Lustig v tomto není výjimkou.

Ondřej Liška před Ústavním soudem:

Stěžujeme si na porušení rovnosti hlasovacího práva

29. 3. 2011

tisková zpráva Strany zelených

Projev předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky před plénem Ústavního soudu, 29. 3. 2011

Vážený pane předsedo, vážená paní místopředsedkyně, vážený pane místopředsedo, vážené soudkyně, vážení soudci, ctění přítomní,

území města Prahy bylo krátce před minulými komunálními volbami v červnu 2010 rozděleno do sedmi volebních obvodů. Zřejmá účelovost tohoto kroku ze strany zastupitelstva Hl. m. Prahy (ovládaném ODS) vedla Stranu zelených hned poté k podání stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten naši stížnost zamítl mimo jiné s tím, že nelze říci, kdo a jak byl poškozen, neboť volební výsledky nelze předjímat.

Znovuobjevená kulturní paměť Jeseníků

30. 3. 2011 / Libor Martinek

Pod pojmem jesenická oblast rozumíme z hlediska geografického území někdejších Východních Sudet nebo podle geografa Karla Kořistky (Carl Kořistka, Die Markgrafschaft Mähren und das Hercogtum Schlesien inihren geographischen Verhältnissen , Wien -- Olmütz 1861) Moravskoslezských Sudet (starší název). Oblast lze vymezit zhruba takto: státní hranice s Polskem -- Králíky -- Šumperk -- Zábřeh -- Úsov -- Rýmařov -- Šternberk -- Hlubočky -- Potštát -- Odry -- Fulnek -- Bílovec -- Hradec nad Moravicí -- Krnov. Je to rozsáhlé území o rozloze cca 5250 km2.

O české literatuře s Alexejem Mikuláškem

30. 3. 2011 / Vladimír Stibor

Co očekáváte od nového roku se šťastnou jedenáctkou na konci?

Nevím, je-li číslo jedenáct v numerologii šťastné či nikoli, ale dost pochybuji, bude-li možné jej hodnotit dvěma jedničkami či znamená-li předobraz nového Zlatého Věku impéria. Zpravidla neočekávám nic dobrého, zato mohu být pozitivně překvapen. Jistě pozitivní pro mne byla zpráva z konce minulého roku, že byl Pavol Janík jmenován šéfredaktorem Literárního týdeníku, časopisu publikujícího i příspěvky českých básníků a prozaiků, stejně jako návrh na udělení Ceny UČS tomuto vynikajícímu slovenskému básníkovi. Očekávám s napětím sborník k šedesátinám Jána Tužinského, mimořádného literárního fenoménu slovenské prózy. Očekávám, že vyjde nemálo kvalitních knih, že se české školství nezhroutí pod kopyty reforem, že nezahyne česká kultura. Jinak si přeji, aby nový rok nebyl podstatně horší než ten uplynulý...

IuRe podá podnět ke kontrole zabezpečení osobních údajů při sčítání lidu

29. 3. 2011

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Občanské sdružení Iuridicum Remedium podá podnět k prošetření postupu anonymizace formulářů při sčítání lidu Úřadu pro ochranu osobních údajů. Protichůdná vyjádření představitelů ČSÚ pokud jde o okruh údajů, které mají být z formulářů při anonymizaci odstraněny, a jejich neochota informovat otevřeně veřejnost o tom, co se bude dít s osobními údaji občanů, totiž vyvolávají podezření, že naše data nepředáváme do správných rukou.

Pohádka tisíce a jedné operační noci

29. 3. 2011 / Karel Dolejší

Byl jednou jeden pán, jmenoval se Robert Michael Gates. Býval nejdřív leteckým důstojníkem, pak rozvědčíkem a nakonec ministrem obrany. Proslul věcným vystupováním. Už se chystal do politického důchodu, když zaváděl v Pentagonu druhou várku rozpočtových škrtů. Tehdy se ho reportér ABC Jack Tapper zeptal, zda zbrusu nová válka skončí ještě před Silvestrem. "Nemyslím si, že na tohle někdo zná odpověď," opáčil Gates.

Co je pro mě politika

29. 3. 2011 / Jan Široký

Z politiky mám rozporuplné pocity, píše Jan Široký. Osobně jsem přesvědčen, že nynější již političtí matadoři zneužili situace, kdy v Čechách 40 let neexistovala demokracie. Celá jedna generace naší země nepoznala svobodu. Absence empirické zkušenosti tak lidi postavila do situace, kdy museli uvěřit, že svoboda je to, co jim porevoluční představitelé státu jako svobodu představí.

Bohužel již od začátku devadesátých let je politika a státní moc až příliš navázána na podnikatele a místní i nadnárodní firmy. Politici tak nikdy zcela záměrně neprohlubovali občanské vnímání společnosti i věcí veřejných. Celá jedna další generace tak žila v jakémsi pokřiveném systému, o němž se upřímně domnívala, že je toto svoboda.

Osudy českých reforem a příčina jejich neúspěchů

29. 3. 2011 / Jan Mertl

Česká hospodářská a sociální politika je v posledních 10 letech plná různých, často technicky zajímavých pokusů o reformy typu superhrubé mzdy. Přesto je většina z nich následně demontována nebo omezena, a to z důvodu nespokojenosti s jejich fungováním. Tato nespokojenost je typicky artikulována vyslovením určitého názoru, v některých případech i samo o sobě logicky správného. Pokud tento názor vyslovuje dostatečně autoritativní osobnost, tak se český veřejný diskurs podle toho většinou změní a má to zajímavý efekt -- namísto diskuse o účelu a věcné správnosti a skutečného rozboru té či oné úpravy se najednou příslušná reforma jeví ve světle onoho autoritativně vysloveného názoru. A diskutuje se u ž ne o příslušném opatření, ale o tom, jestli onen vyslovený názor je nebo není pravdivý.

Věda:

Postihuje ČR "syndrom rozvojových zemí"?

29. 3. 2011 / Boris Cvek

Nedávno jsem psal v Britských listech o tom, že bývalý prezident Královské společnosti ve svém editorialu pro časopis Science označuje Českou republiku za příklad vědeckého úpadku. Jedním z vysvětlení tohoto údajného úpadku může být určitý syndrom "rozvojových" zemí, vyskytující se podle mého názoru i v ČR, totiž v oblasti financování vědeckého výzkumu. O tomto syndromu psal nedávno v časopise Nature (18. listopadu 2010) nositel Nobelovy ceny za chemii a poradce prezidenta Obamy ve věcech vědy a technologií prof. Ahmed Zewail (působí již 30 let na CalTechu a v článku zmiňuje mj. jeden ze svých rozhovorů s Richardem Feynmanem, vedle Linuse Paulinga asi nejvýznamnější ikonou dějin CalTechu).

Šetření

29. 3. 2011 / Alex Koenigsmark

Nu, Britské listy se převážně teď věnují konfliktu v Libyi. Jak říká Štěpán Kotrba, je tak lépe, než se připravovat na konflikt v Evropě. Ten doufám hned nehrozí.

Analýzy se nedopustím. Nemám moc informací a sympatie v tomto případě nikam nevedou, protože vlastně nevíme, kdo nám má být sympatický. Kaddáfí je nepříjemný panák, z našeho hlediska exaltovaný a jeho kostýmy jsou hodny tak Idi Amina. Za povstalce hovoří vesměs jeho bývalí ministři, kterým už proto asi taky není co věřit. Navíc všichni známe pojem "takíja", tu oprávněnou lež, kterou smí muslim používat, když hovoří s nevěřícími psy. Je to pojem tak složitý, že sám mluvčí nikdy neví zcela přesně, kdy už je to takíja a kdy ještě není, řídí se totiž jen svým srdcem, které vede Alláh. To jsem si nevymyslel, to cituji, bohužel v této chvíli nejsem schopen najít zdroj, ale myslím, že je to jedno.

Dobře že zemřel. Třeba spáchal zločin...

29. 3. 2011 / Karel Dolejší

Bývalá ministryně spravedlnosti a advokátka Daniela Kovářová se v Lidových novinách a na Neviditelném psu vyjádřila k úmrtí Otakara T. podezřelého z vraždy malé Aničky. Ačkoliv v úvodu hovoří o Otakarovi T. alespoň jako o "údajném vrahovi" (no, přinejmenším to byl sprostý podezřelý...), závěr vyznívá naprosto nemilosrdně: "Ve světle výše zmíněných možností však vítám, že Otakar T. zemřel. A doufám, že peklo skutečně existuje."

Hokusai

Kdopak může za malér v atomové elektrárně?

29. 3. 2011 / Miloš Dokulil

13. 3. 2011 došlo v Japonsku k zemětřesení o síle 9,0 (podle zavedené desetistupňové Richterovy škály). Severní polovina Japonska je na tektonické Severoamerické desce, jih Japonska je na východním okraji Evroasijské desky, hraničící s Filipínskou mořskou deskou, přičemž ta Filipínská s rozlehlou Pacifickou deskou poměrně těsně přiléhají z východní strany jako linie podél všech japonských ostrovů. Poblíž hran těchto všech desek dochází často k zemětřesením a k sopečným jevům, navíc s možností výskytu tsunami, je-li epicentrum na mořském dně.

Drábkova sociální reforma zničí zdravotně postižené

29. 3. 2011 / Jiří Hrebenar

Pan ministr práce a sociálních věcí rozehrál nepěknou hru namířenou proti těm nejslabším a nejzranitelnějším. Handicapovaní jsou proti své vůli tlačeni někam, kam by nikdy dobrovolně nešli. Drábkovská politická demagogie vesele roztrubuje do světa, že právě nová sociální reforma je ku prospěchu handicapovaných.

Frustrace z vlastní zpackané revoluce?

28. 3. 2011 / Filip Mahďák

Mohu souhlasit možná s tím že ke genocidě, jež by se beze sporu mohla stát oprávněným důvodem k intervenci, v Libyi nedocházelo, ale rozhodně ne s tím že nebyla připravována. Co je to jiného než počátek genocidy? Jestliže se Kaddáfí rozhodl střílet z děl a házet bomby na obyčejné lidi ačkoliv evidentně nemusel. Vypnul jim vodu, plyn a elektřinu zastavil dodávky léků a potravin do obležených měst. Zkuste to třeba na cukrovce den bez inzulínu. Na její konec by pan Dolejší chtěl čekat.

Inspekce práce: Výpovědi od vedení ÚSTR porušují zákoník práce

28. 3. 2011

tisková zpráva odborové organizace ÚSTR

Vyhazovy "nepohodlných" zaměstnanců z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) proběhly nezákonně. Konstatoval to Oblastní inspektorát práce pro Prahu, na který se obrátily odbory. Výpovědi ovšem zůstávají v platnosti, pokud se některý z poškozených zaměstnanců nezačne soudit.

Lidé na dně, stát nikde

28. 3. 2011 / Aleš Uhlíř

V záplavě zpráv o velkých událostech, odehrávajících se na vzdálených bojištích, unikají mnohdy věci, které se nás možná dotýkají víc, než si myslíme, než jsme si ochotni sami připustit. Mám na mysli bezdomovectví. Není--li to palčivý problém dnes, pak je pouze otázkou času, kdy naroste do výbušných rozměrů.

<

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní