Bin Ládin se snaží připojit k arabské revoltě

30. 3. 2011

Usáma bin Ládin, na jehož hlavu Spojené státy vypsaly odměnu 50 milionů dolarů, opustil v minulých týdnech svůj úkryt a pohybuje se po Pákistánu a Afghánistánu. V této souvislosti se objevily obavy, že by mohl plánovat nový velký útok na Západě. Sajíd Salím Šahzád, odborník listu Asia Times na islamistický terorismus, však tvrdí, že cíl je možná ještě nebezpečnější: Jde o pokus spojit boj al-Kájdy proti Západu s vlnou revolt proti opresivním režimům, jejichž většina je spojenci USA.

Dva blízcí spolupracovníci bin Ládina a stoupenci připojení k arabské revoltě, bývalý mluvčí Sulejman Abú al-Gajt a operační velitel Sajíd al-Abdil, údajně převládli nad tvrdým jádrem džihádistů, kteří dávali přednost polarizaci muslimského světa. To je ovšem přístup, který většina islámských učenců a theologů odmítá.

"Zdá se, že to je začátek nové éry širšího boje, v němž se al-Kájda prostřednictvím své Laškar al-Zil (stínové armády) pokusí vytlouci politický kapitál z arabské revolty a boje Palestinců, a také revitalizovat a redefinovat svou roli v Afghánistánu," napsal Šahzád.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.3. 2011