Přehled událostí z Libye:

Kaddáfí: "Budeme bojovat do posledního dechu"

22. 3. 2011

úterý 13.30:

  • Mluvčí amerického ministerstva obrany potvrdil, že v Libyi havarovala americká stihačka v důsledku technického selhání, pilot bezpečně katapultoval.
  • Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov řekl po schůzce s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem, že nejlepším způsobem, jak chránit civilisty v Libyi, by bylo okamžité příměří.
  • Francouzské ministerstvo zahraničí uvádí, že požadavek Ruska, aby bylo v Libyi zavedeno příměří, by se mohl projednat při zasedání Rady bezpečnosti OSN ve čtvrtek.
  • Americký ministr obrany Robert Gates, který je v Moskvě, konstatoval, že někteří lidé, jak se zdá, věří tomu, co charakterizoval jako "lži" plukovníka Kaddáfího o zabíjení civilistů v Libyi.
  • Lékař v městě Misrata informoval BBC, že v úterý ráno usmrtily Kaddáfího jednotky dvě děti jeho kolegy. "Situace tady v nemocnici je vážná. Nemáme elektřinu a používáme generátor." Lékař dodal, že už 10 dní nebyl ve styku se svou rodinou a neví, kde je.
  • Anonymní telefonát do BBC z Tripolisu: "Devítiletý chlapec svědčil, že s rodinou právě uprchl z Bengází. Vzbouřenci je tam nutili vyvěšovat novou vlajku. Chodí od domu k domu a lidem vnucují novou vlajku. Jeden z našich sousedů řekl, že ji nechce, a tak ho zastřelili."

úterý 11:00:
  • Novinář Rob Crilly z deníku Daily Telegraph našel na poli havarované americké letadlo F-15E Eagle, údajně v důsledku mechanického selhání, posádka je v bezpečí.
  • Západní státy po třetí noc bombardovaly cíle v Libyi. V Tripolisu bylo slyšet těžkou protileteckou palbu a výbuchy. Libyjská státní televize informovala, že několik míst v Tripolisu bylo terčem nových útoků od "křižáckého nepřítele". Televize Al Džazíra uvedl, že byly zasaženy radarové stanice na dvou protileteckých základnách na východě Libye. Avšak mluvčí francouzské armády uvedl, že tou dobou neměla Francie ve vzduchu žádná letadla. Francie bombarduje východ země.
  • V Británii vznikla kontroverze mezi politickým a vojenským vedením v zemi. Premiér David Cameron tvrdí, že Muammar Kaddáfí může být legitimním terčem útoků, zatímco Sir David Richards, šéf vojenského štábu, zdůrazňuje, že "v žádném případě".
  • Obyvatelé dvou obklíčených vzbouřeneckých měst v západní Libyii, Misrata a Zintan, uvádějí, že jsou terčem útoků Kaddáfího jednotek, informuje Reuter. Několik domů a minaret mešity byly zničeny. "Byly vyslány nové jednotky na obklíčení města. Na úpatí kopců nedaleko Zintanu je nyní nejméně 40 tanků," sdělil telefonicky tiskové kanceláři Reuters Abdulrahmane Daw.
  • Spojené státy projevují známky frustrace nad evropskými partnery, kvůli zmatkům ohledně toho, kdo převezme od USA velení nad libyjskou operací. Prezident Obama uvedl, že Washington předá velení nad libyjskou operací do několika dnů buď organizaci NATO, anebo operaci ve stylu NATO, které by velela Francie nebo Británie.
  • Čína požaduje ukončení západních vojenských akcí v Libyi.
  • Televize Al Džazíra zveřejňuje twitterové zprávy libyjských emigrantů, kteří si stěžují, že se jejich příbuzní stávali během let terčem brutálního mučení od Kaddáfího vojáků a tajné policie.
  • Šiitský politický předák Muktada al-Sadr odsoudil zahraniční vojenskou intervenci v Libyi.
  • Podle průzkumu veřejného mínění souhlasí s vojenskými akcemi v Libyi jen asi třetina Britů. 43 procent Britů s akcemi nesouhlasí a 22 procent si není jisto.
  • Khaled, původně z města Zawiya, který nyní žije v Manchesteru, sdělil BBC: "Kaddáfího státní televize neustále ukazuje protesty několika stovek stoupenců Kaddáfího v Tripolisu. V Tripolisu žije 1,5 milionu lidí, pokud by podporovali Kaddáfího, očekával bych, že budou každou noc demonstrovat v ulicích ve velkých počtech."
  • Lékař v Misratě sdělil BBC: "Město je ostřelovánu už pátý nebo šestý den. Naše klinika je plná pacientů. Už nemáme volné postele. Ve městě není světlo. Nemáme už 10 dní komunikace a už týden neteče voda. Situace je vážná. Od včerejška jsme přijali 125 raněný včetně celé rodiny, jejíž příslušníci byli postřeleni v autě, když se snažili z města odjet. Mezinárodní společenství musí za to přijmout odpovědnost."
úterý 0.00:
  • Britská Dolní sněmovna podpořila rezoluci Rady bezpečnosti OSN v pondělí večer poměrem 557 hlasů vůči 13.
  • V pondělí v noci bylo znovu bombardováno město Tripolis.
  • RB OSN odmítla libyjskou žádost o mimořádné zasedání, které by mělo zastavit to, co Kaddáfího režim charakterizoval jako "vojenskou agresi". Rozhodla, že počká do čtvrtka na informace od generálního tajemníka OSN. Ban Ki-Moona.

pondělí 22.30:

  • BBC vysílala svědectví od mluvčího vzbouřenců z města Misrata: "Zdejší situace je katastrofa. Máme tu dnes více než 40 mrtvých a 200 zraněných, protože když Kaddáfí zastavil vojenské akce, lidi vyšli do ulic demonstrovat a vojáci do nich začali střílet z těžkých zbraníá. Stříleli i na tři sanitky. Dva řidiči sanitek byli usmrceni."
  • V pondělí večer bylo slyšet silné výbuchy v Tripolisu v oblasti kolem Kaddáfího rezidence a kasáren v Bab el-Aziziya.
  • V britských médiích probíhá živá debata o vojenských zásazích vůči Libyi. Proč nezasahují západní jednotky také v Jemenu a v Bahrajnu, ptají se kritikové a obviňují západní vlády z pokrytectví.
  • Nedělní bombardovací let britských stihaček z anglických základen byl zrušen, protože po příletu nad Tripolis byly stíhačky varovány, že u cílů útoků demonstrují Kaddáfího civilní stoupenci.
  • Z debaty v britské Dolní sněmovně v pondělí odpoledne vyplývá, že ohledně vojenských zásahů v Libyi jsou rozhádany Konzervativní i Labouristická strana. Stoupenci a odpůrci zásahu jsou v obou stranách, jak to vyplynulo z parlamentní debaty a z následných televizních rozhovorů
  • V Británii se silně zpochybňuje, co má být účelem nynějších vojenských úderů v Libyi. Pokud je jejich účelem oslabení či neutralizace Kaddáfího armády, je zjevné, že důsledkem může být vítězství vzbouřenců, argumentují kritikové. To podle nich není cílem rezoluce Rady bezpečnosti OSN.
  • Britská vláda se hájí, že kdyby západní vojska nezačala útočit proti Kaddáfího jednotkám, v důsledku Kaddáfího ofenzívy do Bengází by tam došlo k masakru, který Kaddáfí veřejně vzbouřencům sliboval.
  • Reportér BBC Ian Pannell svědčil v pondělí v 21 hodin, že se nedaleko města Bengází stal terčem střelby z Kaddáfího tanků. Dovozuje, že Kaddáfího jednotky žádné příměří nedodržují.

pondělí 18.30:

  • Ruský prezident Dmitrij Medveděv veřejně kritizoval kritické výroky Vladimíra Putina k západním vojenským zásahům v Libyi jako "nepřijatelné". Jde o první velký veřejný konflikt obou vládnoucích mužů v Rusku.
  • Asi 200 demonstrantů protestovalo před londýnským sídlem britského premiéra proti vojenskému zásahu v Libyi.
  • Vojenský zásah v Libyi odsoudil bulharský premiér. Vyjádřil se, že letecké údery nemají jasný cíl.
  • Indie požaduje okamžité zastavení leteckých úderů.
  • Spojené arabské emiráty konstatovaly, že v Libyi budou poskytovat jen humanitární pomoc, nikoliv válečná letadla.
  • Mluvčí vzbouřenců v Libyi sdělil tiskové kanceláři AFP, že vzbouřenci si nepřejí usmrcení Muammara Kaddáfího. Chtějí ho postavit před soud.
  • Rozpory v NATO v pondělí zabránily přijetí strategie pro vojenské akce proti Libyi. Proti přijetí vojenské strategie se postavilo Turecko.
  • Britský premiér David Cameron řekl v parlamentě, že západní vojenské zásahy v Libyii zabránily masakru.

Zpravodajství televize BBC živě (v angličtině) ZDE

Televize Al Džazíra živě (v angličtině) ZDE

Hloupí bílí muži se nemohou vzdát svého úkolu...

20. 3. 2011 / Karel Dolejší

V rámci ambice "dohnat a předehnat" Spojené státy americké zatoužila Evropa po vlastním Iráku. Kritici intervence v Libyi už po dvou dnech poukazují na rozdíly v dikci Rezoluce Rady bezečnosti OSN č. 1973, podle níž je účelem autorizovaného ozbrojeného zásahu ochrana civilistů, a ve vyjádřeních politiků intervenujících zemí, kde se stále častěji objevují důkazy toho, že jde fakticky o změnu režimu v Libyi. Podobné výtky jsou ovšem už v této chvíli naprosto marné. Nehledě na to, co je psáno v jakési rezoluci, nikdo nemůže být napůl těhotný, ani nemůže napůl svrhnout Muammara Kaddáfího. Je dáno logikou věci, že sponzoři rezoluce převzali závazek přivést k moci v Libyi koalici kmenových iredentistů, islamistů a bývalých Kaddáfího spolupracovníků, která dnes sedí v Benghází - ať už to ve výsledku bude znamenat cokoliv.

Libye: Koalice zahájila letecké údery

19. 3. 2011

neděle 00.17: Libyjská televize tvrdí, že jsou ranění a mrtví v důsledku západních leteckých úderů na "civilní cíle" v Tripolisu. Tvrdila také, že v Tripolisu byla sestřelena francouzská stihačka, což francouzská armáda okamžitě dementovala. neděle 00.07: Lybie požaduje naléhavě nové zasedání Rady bezpečnosti OSN.

sobota 23.55: Lybijská protiletecká obrana byla vážně ochromena, konstatoval podle tiskové kanceláře Reuters činitel pro americkou národní bezpečnost.

Velká Británie, Spojené státy a Francie zahájily útoky proti Libyi a začaly vynucovat bezletovou zónu podle rezoluce OSN.

Celkem Spojené státy a Velká Británie vypálily proti Libyi 110 raket na více než 20 cílů, uvedl Pentagon. Televize BBC citovala obyvatele města Misrata, podle nichž bombardovala západní koalice tamější leteckou základnu. Americký prezident Obama, který je na návštěvě Brazílie, konstatoval, že Spojené státy podnikají "omezené vojenské akce" jako součást "širší koalice".

"Nemůžeme zůstat v nečinnosti, když tyran sdělí svému lidu, že nebude žádné milosrdenství," dodal. Znovu zdůraznil, že se vojenských akcí nezúčastní žádná americká pozemní vojska.

Britský premiér David Cameron potvrdil, že britská letadla jsou už v akci nad Libyií. Americká média konstatovala, že Spojené státy vypálily proti Libyi z válečné lodi střelu s plochou dráhou letu.

Západní letadla bombardovala cíle v hlavním městě Libye Tripolisu, uvedla tisková kancelář AFP, která citovala svědky a státní televizi.

Britská ponorka vypálila řadu střel proti libyjské protiletecké obraně, konstatovalo britské ministerstvo obrany.

Libyjská státní televize informovala, že "křižáčtí nepřátelé" bombardovali civilní oblasti Tripolisu a nádrže s pohonnými hmotami v městě Misrata na západě země. Tisková kancelář Reuters to na základě svědectví dvou obyvatel města Misrata dementovala. Ve skutečnosti západní jednotky bombardovaly Kaddáfího letiště v tomto městě.

Zdroje v Tripolisu sdělily arabskému vysílání televize BBC, že západní útoky na město se soustředily na východní části města, kde se nacházejí vojenské základny.

Plukovník Kaddáfí se vyjádřil v sobotu večer: "Tato agrese jen libyjský lid posiluje a posiluje jeho vůli." Lybie bude bojovat proti "koloniálním, křižáckým útokům". Kaddáfí varoval, že otevře zbrojnice "všem občanům" a proti "křižákům" bude bojovat celý národ. Celé Středozemí se stane bojištěm. Státní lybijská televize celý den vysílá záběry americké invaze do Iráku r. 2003 i záběry amerických vojáků, jak terorizují irácké obyvatelstvo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Doporučujeme: Živé vysílání Al Džazíry v angličtině ZDE

Živé TV zpravodajství televize BBC v angličtině ZDE

Libyjské síly se blíží k Benghází, letecké údery koalice lze očekávat po setmění

19. 3. 2011

Podle analýzy společnosti Stratfor jednotky libyjské armády, které ráno vstoupily do Benghází, byly patrně jen průzkumnými oddíly. Francouzské a italské bojové letouny, které se již nacházejí v operačním prostoru, mohou podle americké společnosti zahájit útoky na pozemní cíle po setmění a využít tak faktu, že Kaddáfího jednotky zpravidla nejsou vybaveny přístroji pro noční vidění. (Například tanky sovětského původu přístroji pro noční vidění nepochybně vybaveny jsou, ale původně šlo o přístroje s aktivním vyzařováním, které mají ohromný demaskující efekt. Zveřejněné snímky libyjských tanků nenasvědčují tomu, že by v tomto směru došlo k nějaké modernizaci - pozn. KD.)

Francouzské letouny nad Benghází

19. 3. 2011

sobota 18.30: Podle podvečerního zpravodajství rozhlasu BBC střílela jedna francouzská stíhačka na pozemní vozidlo Kaddáfího jednotek. Podle televize Al Džazíra stihačka zničila čtyři Kaddáfího tanky.

Navzdory vyhlášenému příměří pokračovaly během soboty podle svědků Kaddáfího jednotky v úporných útocích na Bengází a některé se dostaly do ulic Bengází, částečně prý byly odraženy. Informace nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Pokud se Kaddáfího jednotky skryjí v ulicích Bengází, bude daleko obtížnější na ně útočit leteckými údery než ve volné poušti; budou však potřebovat zásobování a západní letadla plánují přerušit jejich zásobovací linie.

Libyjská vláda tvrdí, že dodržuje vyhlášené příměří, z mnoha stran přicházejí důkazy, že to není pravda. Plukovník Kaddáfí vydal prohlášení adresované západním vedoucím představitelům, v němž obvinil OSN z agrese proti Libyi a varoval, že Západ bude svých akcí litovat.

Nejmenovaný francouzský úředník tvrdí, že bojové letouny jeho země létají nad Benghází a okolím a mohou "později v sobotu" útočit na libyjské tanky. Podle tohoto zdroje stroje zajišťují, že síly Muammara Kaddáfího zde "nemohou provádět žádné akce". Dotyčný hovořil s médii krátce po skončení summitu v Paříži, který měl zkoordinovat mezinárodní zásah.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Al-Džazíra ovšem s odvoláním na různé zdroje informuje přímo z místa o tom, že odstřelovači pálí ze střech v Misurátě, libyjské tanky útočí na město as-Zintan v západní Libyi, a údajně i italské letouny provádějí průzkum nad libyjským územím. Agenturní zprávy o přítomnosti francouzských letounů jsou opakovány, ale z místa je nikdo nepotvrzuje. Ráno byl v bojích v Benghází zabit spolupracovník al-Džazíry libyjský novinář Mohamed Nabbús. Podle katarské televize byly vládní síly během dne zatlačeny dále od města. Jaký je osud vládních jednotek, které podle BBC ráno vjely do pevnosti povstalců, z těchto zpráv není jasné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

A co vy na to, pane prezidente Klausi?

21. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

Koalice ochotných zahájila válečné akce proti Libyi. Válku na dvorku Evropské unie považuji za tak významnou událost, kterou by měl především komentovat prezident republiky. Už proto, že jsme v EU. Už proto, že je velitelem ozbrojených sil České republiky. Média poskytují naší politické reprezentaci dostatek prostoru -- viz celodenní reportáž ze stranického sjezdu -- a mlčení hlavy státu rovněž vypovídá o "skutkové podstatě" naší spojenecké angažovanosti.

Bizarní historická souvislost...

20. 3. 2011

NS│ V těchto hodinách možná stojí za připomenutí, že v roce 2011 oslaví praktická aplikace užití letadel pro letecké bombardování právě sto let. 1. listopadu 1911 totiž svrhl francouzský letoun Blériot XI v italských službách, pilotovaný poručíkem Giulio Gavottim, ruční granáty na turecké vojáky, bojující o Tripolis... Bylo to první letecké bombardování v dějinách.

Nad Bengázím byla sestřelena stíhačka. Kaddáfího jednotky pokračují v ofenzívě

19. 3. 2011

Nad městem Bengází byla sestřelena stíhačka a spadla do po noci obřích explozí a bombardování kolem města. Boje pokračují navzdory tomu, že Kaddáfího režim vyhlásil příměří.

Na televizních záběrech a fotografiích je vidět, jak stihačka letí nad městem, pak z ní vyšlehnou plamenu a padá, pilot katapultoval. Reportéři v oblasti havárii stihačky potvrdili.

Podle zpráv vstoupily Kaddáfího jednotky do Bengází a vzbouřenci budují barikády. Avšak libyjská vláda tvrdí, že se její jednotky na bojích nepodílí. "Proti Bengází neprobíhají žádné útoky. Jak jsme uvedli, dodržujeme příměří a chceme, aby do země přišli mezinárodní pozorovatelé," řekl mluvčí Kaddáfího vlády Mussa Ibrahim.

Pozn. KD: Podle zprávy na blogu Al-Džazíry datované "11:11am" povstalci oficiálně přiznali, že letoun sestřelený nad Bengházím patřil jim. Posléze potvrdili, že ho omylem sestřelili sami. Kaddáfího strana tvrdí, že byla ráno západně od Benghází napadena leteckými útoky...

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní letecké síly dokážou válku v Libyi eskalovat, ale ne ji vyhrát

19. 3. 2011

KD│ Rada bezpečnosti OSN vedená Británií a Francií 17. března po velmi krátké diskusi schválila rezoluci, která autorizuje použití vojenské síly proti režimu plukovníka Muammara al-Kaddáfího a jeho ozbrojeným silám. Rezoluce povoluje použití "všech nezbytných prostředků", ale zakazuje zahraniční vojenskou okupaci Libye. Zejména volá po bezletové zóně a použití síly za účelem ochrany civilistů. Rapidní postup prokaddáfíovských sil na Benghází přinutil Spojené státy rychle přitvrdit jejich postoj. Stejně překvapivé bylo, když se hlasování zdržely Čína a Rusko, a dovolily tak schálení rezoluce, rozebírá záležitosti, jež pro špičkové západní politiky stále reprezentují - řečeno jazykem Donalda Rumsfelda - "unknown uknowns", Robert Haddick v časopise Foreign Policy.

Libye prý "zastaví vojenské akce", ve skutečnosti Kaddáfího jednotky dál útočí na vzbouřence

18. 3. 2011

Libyjská vláda vyhlašuje okamžité příměří poté, co Rada bezpečnosti OSN schválila "veškerá nutná opatření" na ochranu civilistů v této zemi. Libyjský ministr zahraničí Mussa Kussa uvedl, že účelem příměří je "ochránit civilisty".

Tři hodiny po vyhlášení příměří však informovali občané z města Misrata, že Kaddáfího jednotky dál útočí na obyvatelstvo. Lékař z jedné místní nemocnice potvrdil, že od vyhlášení příměří Kaddáfího jednotky usmrtily dalších asi dvacet osob. Rozhovory s občany z města Misrata vysílal v pátek ve 22 hodin rozhlas BBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní reakce na rozhodnutí RB OSN zasáhnout vojensky v Libyi

18. 3. 2011

Britská a francouzská vojenská letadla se připravují na ochranu centra libyjských vzbouřenců v Bengází poté, co Rada bezpečnosti OSN hlasovala pro vytvoření bezletové zóny a pro letecké údery proti jednotkám Muammara Kaddáfího.

Kaddáfího jednotky se přibližují městu Bengází a francouzský premiér François Fillon se vyjádřil, že "jde o čas" a že Francie podpoří vojenskou akci během několika hodin po hlasování.

Humanitární intervence s křivou tváří

18. 3. 2011 / Karel Dolejší

Rada bezpečnosti OSN včera večer schválila rezoluci vyhlašující bezletovou zónu nad Libyí - a současně autorizující prakticky všechny následné akce, které budou svými vykonavateli prezentovány jako "ochrana civilistů". Iniciativa, se kterou přišly Velká Británie a Francie a k níž se na poslední chvíli připojily i USA, znamená internacionalizaci vnitrostátního konfliktu v Libyi, jehož rozsah a význam byl západními médii soustavně přeháněn - na stranu povstalců ve skutečnosti nikdy nepřešlo víc než nějakých 2 000 vládních vojáků a armádní posádky ve východní části země se buď rozpustily, nebo zůstávaly v konfliktu neutrální.

Bahrajn zatkl šest předáků opozice

18. 3. 2011

Bezpečnostní jednotky v Bahrajnu zatkly šest vedoucích představitelů opozičního hnutí. Obviňují je, že mají styky se "zahraničními agenty". Potlačování protivládního vzbouření, které vzniklo před dvěma měsíci, v Bahrajnu pokračuje.

Vzkaz delegátům 36. sjezdu ČSSD

19. 3. 2011

Přátelé,

schází se vrcholný orgán Vaší strany, aby zvolil vedení a určil její další směřování. To je dost důležitá chvíle. Nejen pro ČSSD, ale i pro tuto zemi, protože Vaše strana patří mezi velké a v parlamentě průběžně rozhodující síly. Nám, občanům a občanským aktivistům, rozhodně nejsou výsledky Vašeho rokování lhostejné. Proto se na Vás obracíme!

Mluvím vám do toho

18. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Sociální demokracie se připravuje na víkendový sjezd. Nechce jen zvolit svého předsedu, ale vypracovala i burcující dokument s ambiciózním názvem. Sjezd, který měl být původně jen volební, se nakonec během souboje dvou protikandidátů může stát klíčovým milníkem, který určí program strany na dlouhou dobu. Oba soupeři o křeslo předsedy se rozhodli definovat své programové priority. A programovým dokumentem Bohuslava Sobotky se jako zastupujícího předsedy stal i programový dokument Sociální demokracie pro 21. století. Byl by bezpochyby záslužným počinem, kdyby za něco stál.

V Lidovém domě chybí skutečná vize

18. 3. 2011 / Jaroslav Ungerman, Ilona Švihlíková

Sociální demokracie ke svému 36. sjezdu, který začíná dnes, vypracovala dokument, který nazvala Sociální demokracie pro 21. století. V úvodních poznámkách ho charakterizuje jako "ideová východiska politiky ČSSD" a zdůrazňuje, že nejde o programový dokument zabývající se konkrétními politickými opatřeními. Dá se tedy předpokládat, že takový dokument nebude komplexní a bude se věnovat jen vybraným problémům. Proto není jednoduché hodnotit, jak se chce s nimi sociální demokracie vypořádat. Dokument není program, dokument není analýza, dokument není východisko. Autoři tohoto textu tyto své zásadní výhrady k dokumentu sdělili editorům v Lidovém domě, na jejich připomínky nebyl brán zřetel. Přesto jsou v textu uvedeni jako spoluautoři. Dokument ovšem odsouvá do pozadí systémově konzistentní dlouhodobý program strany vytvořený před deseti lety a opomíjí řešení v něm nastíněná. V Lidovém domě někteří nyní před sjezdem objevují Ameriku.

ProAlt sociálním demokratům: pokud to myslíte vážně, tak....

19. 3. 2011

Vážené delegátky, vážení delegáti, obracíme se na Vás jako na účastníky 36. sjezdu České strany sociálně demokratické s návrhem na zaujetí stanoviska k současné vládní politice a tzv. reformám, které vláda prosazuje. Vítáme, že ČSSD v současné době tyto reformy kritizuje, neboť tyto kroky vysloveně poškozují většinu občanů i stát. Pro důvěryhodnost ČSSD a celé levicové politiky je však podle našeho názoru žádoucí, aby ČSSD tyto reformy nejenom kritizovala, nýbrž se od nich i jasně distancovala a zavázala se k jejich budoucímu zrušení.

Tim Wu: "Internet jako vzor svobody projevu a přístupu k informacím končí"

18. 3. 2011

"Neutralita internetu", tedy princip, že každý jeho uživatel má mít přístup k všem internetovým serverům, bez ohledu na jejich obsah, je ohrožena, varuje americký expert na problematiku internetu Tim Wu ve své nové knize The Master Switch (Hlavní vypínač). Internet není nyní pouze ohrožen politickou cenzurou, ale také komerční cenzurou. Monopolní společnosti jako Google a Apple zřejmě budou v blízké budoucnosti rozhodovat o tom, které části internetu nám mají být i nadále přístupné - a v některých případech už to dělají.

Češi milují formuláře?

18. 3. 2011 / Jan Makovička

Po delší době jsem napsal kratičký článek do Britských listů. V článku jsem soudil, že porazit tuto vládu ve volbách bude snadné, neboť tak zpozdilou vládu jsme už dlouho neměli. Ale uplynuly jen dva dny a ukázalo se, že jsem byl příliš velký optimista. Ve středu 16. 3. jsem otevřel deník Právo a hned na první straně čtu, že někteří občané na Praze 10 když nedostali sčítací formuláře, naplnili, "plní rozhořčení ", centrální poštu ve Strašnicích a na poště pak vypuklo "doslova peklo. Byl to úplný masakr. Lidi se tam tlačili ve frontě". Stáli tam údajně hodiny "až někteří starší lidé doslova omdlévali..." To bylo v sobotu a opakovalo se to prý i v dalších dnech. Trvalo mi to chvíli, než jsem pochopil, že občané toužili mít formulář, aby byli sečteni.

Žaluzie

18. 3. 2011 / Filip Špecián


Žaluzie v pustily den do místnosti
Nechtělo se jim
Oko bylo všude
Venku se chlapům zvedaly žaludky
z předchozí noci
Pospíchali do práce
Plivance se leskly
Nevadilo jim to
Stromy dělaly stíny vozidlům
Aby se jim taky neudělalo zle
Ptactvo na ně se stromů kálelo
Hovna padaly
pleskaly o kovy
sousedka Brabcová na to kouká každý ráno
nemůže dospat
už je velká
líbí se jí to

RB OSN schválila rezoluci pro vojenský zásah v Libyi

18. 3. 2011

Pátek 0.00: Britská, francouzská a americká vojenská letadla se připravují na ochranu města Bengází, centra libyjských vzbouřenců poté, co Rada bezpečnosti OSN hlasováním schválila vytvoření bezletové zóny nad Libyií a letecké údery proti jednotkám Muammara Kaddáfího.

Americká špionážní operace se zaměřuje na manipulaci sociálních sítí

17. 3. 2011

Americká armáda vyvíjí software, které jí umožní tajně manipulovat sociální sítě. Bude k tomu využívat fiktivních internetových existencí, které se budou snažit ovlivňovat diskuse na internetových fórech a sociálních sítích a šířit na nich americkou propagandu.

Jedna internetová korporace v Kalifornii získala kontrakt od ústředního velitelství americké armády (Centcom), aby vytvořila "systém pro konstrukci internetových diskutérů", který umožní jedinému vojáku, aby řídil zároveň až deset různých svých internetových existencí.

Proč budeme z volby předsedy ČSSD zklamáni?

18. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

Odpověď je prostá. Protože se nic nezmění na politickém nebi v ČR. A co víc... budeme konstatovat, že byly promrhány měsíce, které hlavní opoziční strana mohla věnovat řešení ožehavých problémů, mohla pracovat na programu, rozšiřovat členskou základnu, ustavovat nové místní organizace, aby se alespoň částečně přiblížila poměrům v okolních zemích (Německo, Rakousko), kde mají sociální demokraté náležitý podíl na veřejném dění. A to vše proto, abychom měli pro příští volby důvod jít do volební místnosti.

Čtenářce Cosmopolitanu

18. 3. 2011 / Milan Kozelka


Je noc z pátku na sobotu, spíte a máte sen: sklání
se nad Vámi Váš vysněný princ s malým šedivým
knírkem a s umělou kyčlí. Prezidentsky sametovým
hlasem Vám sugeruje jak jste krásná, jak jste
inteligentní, jak jste vzrušující. Jste jeho tiskovou
mluvčí, máte opakovaně silný orgasmus, hlasitě
křičíte jeho jméno -- nelze jinak, je to tak dané
matkou přírodou a otcem chtíčem, je to tak dané
okolnostmi. Vzbouzíte se do reality, venku svítá,
děti jsou bůhvíkde, pan manžel skučí v kocovině
a Vy víte, že jste ošklivá jako mnoho jiných, blbá
jako troky, tuctově nezajímavá a notoricky frigidní.

Přímá volba kohokoliv není samospasení, ale lepší způsob demokracie

18. 3. 2011

Rád bych tímto reagoval na článek Igora Pleskota, který stejně jako prezident Václav Klaus kritizuje přímou volbu prezidenta. Musím prostě oponovat jak autorovi, tak prezidentovi, a pouze v jednom s nimi souhlasím - přímá volba kohokoliv není spasení a není zázračné napravení všehomíra (předpokládám, že tak není ani zamýšlena). Bylo by totiž naivní očekávat zásadní změnu politického klimatu jen od toho, že bude prezident volen přímo. Nicméně přímá volba je krok správným směrem k větší demokratizaci, píše čtenář Jan Neuman.

Nová tvář, nebo jen dvě půlky jednoho zadku?

19. 3. 2011 / Petr "Vlk"

Sjezd sociální demokracie pořád probíhá. Ještě zbývá, aby delegáti "odpracovali" nejméně dva místopředsedy a veškeré programové dokumenty. S plným rizikem této neúplnosti si dovolím první rychlou mikroanalýzu.

Nejsem oranžový insider, nemám jiné informace než ze sdělovacích prostředků. Ale už před sjezdem bylo jasné jedno - že pánové Sobotka a Hašek mají v podstatě stejnou podporu.

Už tohle signalizovalo zásadní obtíž - možnost dělení a štěpení strany.

Před sjezdem stál zásadní úkol - vytvořit novou tvář české parlamentní levice. K tomu jí měl nasměrovat nový šéf strany a nové programové dokumenty, reagující na výzvy doby obecně a politickou realitu České republice konkrétně.

Náhubkový zákon. Pro psa, který nekouše?

18. 3. 2011 / Jiří Baťa

Již několik dnů nás de facto všechny TV stanice seznamují s objevem lidských pozůstatků, nalezených v pražské Troji. Jak bylo znalci konstatováno, jde o dětské ostatky a podle všech dnes už potvrzených zpráv se jedná o pozůstatky pohřešované dívenky Aničky Janatkové. Pozitivní, leč velmi smutná zpráva.

Stanovisko Českého helsinského výboru k Novému Bydžovu

18. 3. 2011

Český helsinský výbor kritizuje tvrdý zásah Policie ČR v Novém Bydžově proti občanským aktivistům a signatářům výzvy "Nový Bydžov není sám", kteří přijeli vyjádřit nesouhlas s pochodem členů a sympatizantů Dělnické strany sociální spravedlnosti, Autonomních nacionalistů a Národního odporu.

Jaderná krize v Japonsku se zhoršuje

17. 3. 2011

Mezinárodní obavy, že Japonsko ztratilo kontrolu nad situací v jaderné elektrárně ve Fukušimě sílí a Británie, Francie a další země doporučily svým občanům, aby odcestovali z Tokia kvůli zvýšené úrovni radiace.

Yukiya Amano, šéf Mezinárodního úřadu pro atomovou energii, uvedl, že navštíví japonské hlavní město, aby získal informace o "velmi vážné situaci" v jaderné elektrárně ve Fukušimě.

USA považují radiaci ve Fukušimě za "extrémně vysokou"

17. 3. 2011

Po včerejším kongresovém vystoupení předsedy regulační agentury NRC vznikl výrazný rozštěp mezi tím, jak situaci v havarované japonské elektrárně Fukušima hodnotí Američané, a co o ní říkají Japonci. Podle Gregoryho Jaczka je poškození přinejmenším jednoho z reaktorů mnohem vážnější, než Tokio připouští, a Američané by proto měli zůstávat od elektrárny mnohem dále, než svým občanům doporučují japonské úřady.

Válka v Libyi končí? Kvůli tomu, kvůli čemu začala.

17. 3. 2011

ŠOK│ Reuters uvádí, že italská ropná skupina ENI ve středu vyzvala Evropu, aby zrušila sankce uvalené na Libyi. ENI je první západní společností, která požaduje, aby mohla obnovit vazby s Tripolisem, který by mohl brzy znovu otevřít stavidla černého zlata...

Steven Chu: Havárie ve Fukušimě je "vážnější než Three Mile Island"

17. 3. 2011

Americký ministr energetiky Steven Chu prohlásil, že situace v havarované japonské jaderné elektrárně Fukušima Dai-iči vypadá vážněji než částečné roztavení reaktoru, k němuž došlo v Pennsylvánii v roce 1979. Předmětem obav zůstávají dochlazovací nádrže s vyhořelým palivem na čtvrtém bloku, o nichž Američané tvrdí, že se vyvařily. Podle amerických expertů je radiace v objektu elektrárny patrně velmi vysoká a omezuje činnost personálu na minimum. Společnost Tepco provozující elektrárnu byla varována před rizikem obnovení řetězové jaderné reakce. Ta by nezpůsobila jaderný výbuch, ale značně zvýšila únik radioaktivity.

Armáda ČR nezklame a znovu dělá díru do světa...

17. 3. 2011 / Ladislav Žák

Po hrdinských skutcích na chodbách naší, tedy České televize se naše armáda vydala do světa, zachraňovat naše občany z Japonska. Letadla už se vracejí a na letišti chystá armáda manévry s prověřováním radiace. Zdá se, že naši vojáci při přistání v Japonsku dokonce ani neobsadili tamní letiště, aby si v cizích podmínkách potrénovali skok přes turniket, protože to jim podle domácích televizních záběrů evidentně ještě moc nejde. Představa, že v televizi zobrazení zoufalci zahalení do nejednotných hadříků, připomínajících spíše trofejní než řádnou ústroj a výstroj, někoho chrání nebo dokonce snad někoho někde cvičí, je skutečně tristní. Jak by bylo hezké, kdyby někdo řekl, že to byl jen narychlo sebraný kompars z Kavčích hor.

DPH, šedá ekonomika, praní špinavých peněz

17. 3. 2011 / Vít Klíma

Řada autorů přede mnou ukázala, jaké negativní důsledky bude mít zvýšení DPH na život obyčejných lidí a jejich rodin. Obdobně devastující důsledky bude mít dopad sjednocení DPH i na českou ekonomiku. Očekávám, že se v ní - v nebývalé míře - rozvine šedá ekonomika a praní špinavých peněz.

Exekuce v Chorvatsku

17. 3. 2011

Nedávno na Britských listech probíhala zajímavá a obsáhlá debata o exekucích v ČR. Jsme na tom stejně jako námi často vysmívaná jihovýchodní Evropa.

Na bosenských stránkách www.6yka.net, "online magazín pro myslitele", který mi malinko připomíná Britské listy, vyšel následující článek, převzatý z chorvatského internetu, píše Jan Čihák:

Ochutnejte medicínu, kterou vláda ordinuje národu

16. 3. 2011 / Martin Pecina

Stala se mi dnes velmi podivná věc. Došel mi dopis od 13 šéfredaktorek a šéfredaktorů významných deníků a týdeníků. Proč podivná? Žasnu nad tím, že se zástupci médii obracejí i na mne. Socana je přeci potřeba dehonestovat a zesměšnit, ne ho žádat o pomoc. Jaká to proměna asi proběhla v hlavách šéfů našich mocných médií. Ještě nedávno o mne psali jako o pašíkovi rochnícím se ve svém korýtku (LN)...

Nicméně má povaha mi nedovolí, abych nechal trpící bez pomoci.

Benghází: Debakl, zrada, tragédie, přelom...?

16. 3. 2011 / Karel Dolejší

V médiích teď výrazně ubylo podrobných informací o tom, co se aktuálně odehrává v Libyi. Nicméně zdá se, že poté, co politické vedení povstalců prohlásilo, že o Adždabíju bude bojovat jako o život, padlo město dokonce ještě rychleji než předtím Briga. A Kaddáfího jednotky se blíží k centru povstání v Benghází...

Má reforma problémy řešit, nebo prohloubit?

16. 3. 2011 / Zdeněk Maštalíř

Současní důchodci nemají vůči společnosti žádné dluhy. Poskytli přiměřený důchod svým předkům a vychovali dostatečný počet potomků. Zatěžovat reformou současné důchodce je nepřípustné jak z hlediska logiky, tak z hlediska morálky.

Protože jsem se stále se zlepšujících parametrů reformy poněkud zmatený, nezbývá mi, než položit našim vyvoleným několik otázek.

Může být denunciační prefabrikát brigádního generála Adama vůbec "důvěrný"?

16. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

„Je to hloupá, hloupá a ještě jednou hloupá demonstrace síly a jako taková je neobhajitelná,“
ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) k akci vojenských policistů v České televizi, o které věděl dopředu

Nedávno zasedal Výbor pro obranu Parlamentu kvůli okolnostem, které provázely odchod brigádního generála Krejčíka z čela vojenské rozvědky. O odchod ho požádal přímo předseda vlády Topolánek... Po zkončení uzavřeného jednání výboru jsme se od bývalého šéfa civilní rozvědky a bývalého ministra vnitra, bývalého faráře Bublana dozvěděli, že by Vlasta Parkanová měla opustit všechny veřejné funkce. Bez jediného slova vysvětlení, přibližujícího utajené jednání poslanců. Parkanová se výsledkům neveřejného šetření vysmála. Pro většinu "výrokových" novinářů to skončilo. Pak se v televizi objevila reportáž Karla Rožánka, poodhalující zákulisí. O několik dní později nastoupilo vojenské komando do budovy České televize. Tolik fakta.

15. 03. 2011 Štěpán Kotrba: Parkanové se na ministerstvu obrany ztratila její vlastní kopie utajeného dokumentu ZDE

15. 03. 2011 Štěpán Kotrba: Soudce lže a Páleník musí utajovat pachatele úniku informací z rozvědky - brání tak oba spravedlnosti? ZDE
14. 03. 2011 Štěpán Kotrba: Co pojí soudce Nového k armádní policii? ZDE

Japonsko nad situací ve Fukušimě zřejmě ztrácí kontrolu

16. 3. 2011

Zdá se, že japonská jaderná krize se vymyká kontrole. Vrtulníkům se ráno kvůli vysoké radiaci nepodařilo shodit vodu a ochladit tak reaktor č. 3, který je v nejvážnějším stavu a jako jediný používal palivový mix obsahující vysoce toxický a karcinogenní transuranový prvek plutonium. Střecha reaktorovny třetího bloku byla již dříve poškozena výbuchem a dnes ráno z ní stoupal oblak páry. Úřady se odhodlaly k zoufalému kroku a snaží se zajistit chlazení vyhořelého paliva v dochlazovací nádrži u reaktoru č. 4 s pomocí vodních děl. Celému energetickému komplexu o šesti blocích hrozí, že úsilí o dochlazování zastavených reaktorů selže.

Čeští filharmonici na mimořádné lince Praha Tokio a zpět

17. 3. 2011 / Oldřich Průša

Kdo rychle dává, dvakrát dává.

Japonci mají Antonína Dvořáka a už i Leoše Janáčka za téměř vlastní hudební skladatele. Při troše dobré vůle, alespoň některým postiženým přírodní pohromou, mohl být Alexandr Vondra oslavovaným a jim téměř vlastním skladníkem.

Nechtěl jsem být špatným prorokem. Ale stalo se. Byly dvě varianty. A- optimistická a B –pesimistická. Bohužel B bylo správně. Za B znamenalo, že dva letouny A 319 CJ 29 provozované Armádou ČR pro vládu ČR svoje možnosti při letu na „mimořádné lince Praha – Tokio“ (pro pamětníky viz. Hana Zagorová, jen název, ne obsah) nenaplní. Letadla letěla do Japonska prázdná, bez jakéhokoliv humanitární pomoci pro postižené a strádající Japonce.

Bojovníci Islámského džihádu

ANALÝZA

Panarabská revoluce

16. 3. 2011 / Oskar Krejčí

Arabským světem obchází strašidlo, strašidlo panarabské revoluce. Bouře v 18 z 22 členů Ligy arabských států zákonitě vyvolává otázku, co tyto státy spojuje a co rozděluje. Velkým tématem se stává, zda povstání vyústí v překreslení hranic. „Národní stát v podobě, kterou známe, a který byl vnucen regionu koloniálními mocnostmi, je zralý na změnu“, píše politický analytik ze Sjednocených arabských emirátů Mohammed Khan na serveru Al Jazeera.

Kaddáfí: platili jsme Sarkozymu volební kampaň v roce 2007

17. 3. 2011

Voice of America ŠOK│ Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího tvrdí, že jeho země pomohla financovat prezidentskou volební kampaň Nicolase Sarkozyho v roce 2007, "aby mohl Sarkozy pomoci libyjskému lidu". Kaddáfí teď chce peníze zpět. "My ho financovali a máme také všechny detaily. Jsme připraveni vše odhalit," řekl Saif al-Islam pro Francií provozovaný televizní kanál Euronews. Jeho výroky přišly den poté, co libyjská státní televize oznámila, že má "hrobové tajemství", které by způsobilo Sarkozyho pád... Sarkozy popřel pro AP prospěch z jakýchkoliv finančních prostředků z Libye.

Egyptská junta propouští na svobodu další islamistické radikály

17. 3. 2011

ŠOK 22:33 Egyptské vojenské orgány propouštějí Mubarakovy vězně, obviněné z příslušnosti k islámským skupinám. Na svobodu se tak dostane Muhammad al-Zawahiri, bratr Aymana al-Zawahiri, druhého muže Al-Káidy. al-Zawahiriho bratr zmizel roku 2000 poté, co odešel z Jemenu do Spojených arabských emirátů, kde byl zatčen a předán v roce 2001 egyptské vládě , která ho odsoudila k smrti a uvěznila ve vězení Tora.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní