Nová tvář, nebo jen dvě půlky jednoho zadku?

19. 3. 2011 / Petr "Vlk"

Sjezd sociální demokracie pořád probíhá. Ještě zbývá, aby delegáti "odpracovali" nejméně dva místopředsedy a veškeré programové dokumenty. S plným rizikem této neúplnosti si dovolím první rychlou mikroanalýzu.

Nejsem oranžový insider, nemám jiné informace než ze sdělovacích prostředků. Ale už před sjezdem bylo jasné jedno - že pánové Sobotka a Hašek mají v podstatě stejnou podporu.

Už tohle signalizovalo zásadní obtíž - možnost dělení a štěpení strany.

Před sjezdem stál zásadní úkol - vytvořit novou tvář české parlamentní levice. K tomu jí měl nasměrovat nový šéf strany a nové programové dokumenty, reagující na výzvy doby obecně a politickou realitu České republice konkrétně.

Povedlo se? Velmi bych si to přál. To, co jsem viděl v televizi, mne však naplňuje hlubokou skepsí. Sjezd dokázal stvořit pouze předsedu. Navíc minimálně těsnou většinou.

Co horšího -- nový předseda Sobotka ještě ani nestačil posbírat gratulace a už udělal neuvěřitelnou taktickou chybu, která soc dem bude ještě dlouho tížit. Ano kdo sledoval ČT 24 vědí, co míním -- jeho neochotu či neschopnost dodržet deklarované před sjezdem - totiž , že pokud vyhraje, bude jeho "číslem dvě" Michal Hašek.

Neznám vztahy mezi oběma pány, kdybych byl delegátem sjezdu, byl bych pocitově volil Sobotku. Hašek mi nesedí kvůli drobným indiciím, personám typu Palas, Tvrdík a další, kterými se obklopil, a například i eskapádě s doktorským titulek ze Slovenska. Nicméně Sobotkovo jednání naprosto nechápu!

Ano jako každý chce mít kolem sebe svoje lidi. Beru i představu, že Michal Hašek jako zástupce je prostě riziko. Nicméně nic z toho neospravedlňuje hloupost, kterou Sobotka svým mlčením a tichým vysláním Zaorálka proti Haškovi spáchal.

Místo toho, aby Haška jednoznačně podpořil, choval se jak leklá ryba. Okamžitým výsledkem bylo propuknutí války -- viz velmi nekompromisní vystoupení Zdeňka Škromacha s kritikou Sobotky a následná odveta od Richarda Falbra.

To si Sobotka skutečně neuvědomil, oč se hraje?

Skutečně si myslel, že Zaorálek porazí Haška, když ten měl skoro stejně tolik hlasů jako sám Sobotka? A nechápal, co by se asi se sociální demokracií dálo, kdyby mu nakrásně jeho trik vyšachování Haška přes sjezdový zázrak se Zaorálkem vyšel?

Že by sociální demokracii rozštípl na dvě nesmiřitelné nepřátelské poloviny? Že v takové situaci by socdem byla na odpis a sama sobě by prohrála budoucí parlamentní volby už teď?

Opravdu si myslel, že by se Hašek nestal pak alespoň řadovým místopředsedou? Pro mne je to neuvěřitelný a pro vrcholového politika fatální logický lapsus!

Naštěstí pro Sobotku i pro oranžové měli delegáti v dané chvíli více rozumu než jejich nový předseda. A Haška prohlasovali do funkce statutárního místopředsedy. Navíc s pořádnou ťafkou pro Sobotku, neboť Hašek dostal při své volbě daleko víc hlasů než předseda. A zabránili tak, alespoň pro tento okamžik, "válce růží".

A čím jsem byl vysloveně potěšen, bylo následné vystoupení Michala Haška na ČT 24 v rozhovoru s Jakubem Železným Byl až vzorově státnický. Na doslova zákeřné otázky moderátora, který se čím dál více profiluje do podoby svého otce, reagoval s absolutním nadhledem a na Sobotkově chybě rajtující Železný musel prostě kapitulovat. Z Haška nic jiného než plně loajální prohlášení nedostal. Naštěstí.

Zvláštní kapitolou je volba místopředsedů, Tady, podle mne, si může Sobotka gratulovat. Jakkoli zbývá dovolit v této chvíli ještě dva z místopředsedů.

Nebude v předsednictvu strany izolovaný, jak se klidně mohlo stát.

Místopředsedy se stali Marie Benešová, Jiří Dienstbier ml. a Zaorálek... Tedy jeden Haškův člověk a dva Sobotkovi.

Čím jsem vysloveně potěšen, je Dienstbierova volba. Konečně i u oranžových došlo k ocenění funkcí někoho, kdo , alespoň elementárně, dokázal držet slovo dané veřejnosti! Jeho zvolení beru zároveň jako žádoucí políček všelijakým Hulínským, Březinům a podobným týpkům. Kteří jsou ochotni kdykoli zobchodovat cokoli.

Naproti tomu jsem rozčarován volbou Marie Benešové A hlavně počtem hlasů, které tahle dáma dostala. Rád bych se zeptal jejich voličů z Brna, čím vás tak uchvátila, co si od ní slibujete, čím si myslíte, že přispěje vaší straně a hlavně - jak vás bude reprezentovat vůči veřejnosti, jakou rezonanci u ní může najít a kolik nových hlasů vám asi tak získá v příštích volbách?

Jak si přeji, aby sociálně demokratická vláda co nejrychleji vymetla ze Strakovky vládu šťastné rodinky 118, tak si myslím, že ještě probíhající sjezd k tomu nijak zvláště nepomohl.

Jen potvrdil přetrvávající personální bídu oranžových. Kterým bytostně scházejí opravdové osobnosti. Jak Sobotka, tak Hašek jsou jen kompromisem.

Nikoli řešením, jeden i druhý by opravdu silné osobnosti s charismatem museli ustoupit. Vítězství 50,1- 49,9 věští jen problémy. A dříve nebo později minimálně jeden z nich bud muset odejít ze scény. A budu rád, když to nebude poražený z bratrovražedné domácí bitvy.

A je tragické, že delegáti sjezdu si tuto situaci vůbec neuvědomují. Žijí ve svém speciálním světě, bojují svoje války. Mluví v nelogických souvislostech - a zejména v pojmech typu program, kdo ho nejlépe naplní, kam ho směrovat a podobně.

Kategorie zavádějící. Zejména v zemi, kde v posledních parlamentních volbách se téměř 25% voličů rozhodlo o tom,komu dá svůj hlas, až v posledních 48 hodinách. Podle programu? Sotva.

Rozhodlo se podle klasických marketingových pravidel pro prodej rychloobrátkového zboží - podle reklamy, podle obalu tohoto zboží. Zda to zboží opravdu chtějí a potřebují , naprosto neřešili.

Jen proto mohla tolik bodovat knížecí fajka nebo vypravěč bajek o lovu dinosaurů.

Marně tedy hledám opravdu novou nadějnou tvář. Snad se pletu a jen ji nevidím. A snad ji socdem opravdu ukáže.

Pokud ovšem vypukne boj mezi Sobotkovým a Haškovým křídlem, jak už se na to s gustem připravuje pravicový tisk - viz Kolářův sloupek v Lidovkách a Komárkův komentář na ČT 24. Dokonce i Jiří Pehe označil za velmi pravděpodobnou variantu boj obou křídel. Pokud se toto opravdu potvrdí, pak nezbude než konstatovat, že oranžoví neukázali voličům opravdu nijakou žádnou novou tvář, ale jen obyčejný zadek o dvou půlkách!

P.S: Teď právě dovolili zbylé místopředsedy -- Martina Starce a Zdeňka Škromacha. Což bych viděl nakonec jako těsné vítězství Bohuslava Sobotky. Nicméně na mém názoru o beztvářnosti brněnského sjezdu, který spíše na problémy zadělal, než cokoli vyřešil, to nic nemění.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011