Čeští filharmonici na mimořádné lince Praha Tokio a zpět

17. 3. 2011 / Oldřich Průša

Kdo rychle dává, dvakrát dává.

Japonci mají Antonína Dvořáka a už i Leoše Janáčka za téměř vlastní hudební skladatele. Při troše dobré vůle, alespoň některým postiženým přírodní pohromou, mohl být Alexandr Vondra oslavovaným a jim téměř vlastním skladníkem.

Nechtěl jsem být špatným prorokem. Ale stalo se. Byly dvě varianty. A- optimistická a B –pesimistická. Bohužel B bylo správně. Za B znamenalo, že dva letouny A 319 CJ 29 provozované Armádou ČR pro vládu ČR svoje možnosti při letu na „mimořádné lince Praha – Tokio“ (pro pamětníky viz. Hana Zagorová, jen název, ne obsah) nenaplní. Letadla letěla do Japonska prázdná, bez jakéhokoliv humanitární pomoci pro postižené a strádající Japonce.

Konstatování, že jsme zatím nebyli požádáni, je přeci zcestné. Je jedno, požádala-li japonská vláda o pomoc prostřednictvím EU. Známe české přísloví, „kdo rychle dává, dvakrát dává.“ Na pomoc lidem bez domova, na které sněží nepotřebuji rozhodnutí Bruselu. Mohu se rozhodnout dle vlastního rozumu a citu a pravomocí

Jak konstatováno, oba letouny spravuje pro vládu ČR Ministerstvo obrany. Ministr Vondra mohl (má na to pravomoc) nařídit jedním podpisem armádním skladníkům otevřít vrata a naložit z armádních zásob, co by měl velet zdravý rozum. Ministři mají finanční limit k podobným rozhodnutím. I kdyby Vondra limit překročil, asi by mu to pro tentokrát nikdo nevyčítal. Letouny mohly být plné vojenských dek, spacích, pytlů, kanystrů na vodu či benzín a ledasčeho, co armádní sklady obhospodařují. Mohla to být ukázka pozitivní akceschopnosti našich vojsk, resp. armádních úředníků a ministerstva zahraničí. Nestalo se. Není co dodat.

"Nepředpokládám, že by v letadlech byla nějaká nevyužitá kapacita, spíše zájem převýší nabídku míst," poznamenal mluvčí armády Jan Pejšek.

Celá přepravní operace Praha – letiště v Tokiu, resp. v Kanazawě u města Komatu, kde bylo 106 filharmoniků, se nepodařila na sto procent. Na hodnocení přepravy zpět je brzo, chybí hodnověrné informace. Fakt, že kapacita letedel nebyla při zpětném letu obou letounů naplněna o 24 osob, je již zřejmá. Informace některého ze sdělovacích prostředků, že zbylí hudebníci nechtěli odletět, aby mohli dále koncertovat, je asi jen dezinformace.

Z dosavadního konání ministrů Vondry a Schwarzenberga a velvyslankyně M. Fialkové nemůže být občan-volič spokojen. Televizní zpravodajství svoji úlohu podávání informací plní v tomto případě též bídně, o internetových médiích platí totéž.

Ministerstvo obrany a Generální štáb dosavadnímu konání hodlá nasadit korunu kontrolou všech přiletivších, zda nejsou kontaminováni. Na vysvětlenou: je to totéž, kdyby po povodni v severních Čechách chtěla protipovodňová komise ve Znojmě kontrolovat vystupující z autobusu nebo vlaku z Ústí, zda nemají mokré boty.

Dle parafrázování hodnocení ratingových společností – výsledek B- .

Dle školních hodnocení – cesta do Japonska stupeň 5, cesta zpět 3-, avizované odbavení na kbelském letišti 4-.

Autor textu pracoval v diplomatické službě – mimo jiné organizoval několikrát přepravu studentů z Východní Afriky a Středního východu do Prahy a absolventů čs. vysokých škol z Československa do jejich domovských zemí, podílel se na přepravě československých občanů unesených v Angole, po jejich osvobození z jihu Afriky zpět do vlasti, spolupodílel se na letecké přepravě humanitární pomoci do Etiopie v letech 1983-85.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011