Mezinárodní letecké síly dokážou válku v Libyi eskalovat, ale ne ji vyhrát

19. 3. 2011

KD│ Rada bezpečnosti OSN vedená Británií a Francií 17. března po velmi krátké diskusi schválila rezoluci, která autorizuje použití vojenské síly proti režimu plukovníka Muammara al-Kaddáfího a jeho ozbrojeným silám. Rezoluce povoluje použití "všech nezbytných prostředků", ale zakazuje zahraniční vojenskou okupaci Libye. Zejména volá po bezletové zóně a použití síly za účelem ochrany civilistů. Rapidní postup prokaddáfíovských sil na Benghází přinutil Spojené státy rychle přitvrdit jejich postoj. Stejně překvapivé bylo, když se hlasování zdržely Čína a Rusko, a dovolily tak schálení rezoluce, rozebírá záležitosti, jež pro špičkové západní politiky stále reprezentují - řečeno jazykem Donalda Rumsfelda - "unknown uknowns", Robert Haddick v časopise Foreign Policy.

Dnes Libye odpověděla vyhlášením jednostranného zastavení palby. Kaddáfí a jeho poradci byli možná rychlostí, s níž Rada bezpečnosti jednala, také překvapeni. Vyhlášení zastavení palby představuje ze strany Kaddáfího zajímavý manévr. Přinutí to mezinárodní koalici, která mu oponuje, odložit začátek letecké kampaně proti Libyi. Vládní síly budou mezitím stále schopny manévrovat proti pozicím povstalců a dopravovat do předních pozic vybavení a zásoby pro obnovení útoků. A poskytne to jeho jednotkám čas přejít ke strategii nepravidelné války, k níž se podrobněji vyjádřím níže.

Úředníci Obamovy administrativy si možná mysleli, že budou mít k dispozici mnohem více dní, nebo možná týdnů, na organizaci multilaterální odpovědi na libyjskou situaci. Zdá se zřejmé, že pokud jde o časový rozvrh, který jsou prokaddáfiovské síly schopny dodržet, krutě se zmýlili. Armády Třetího světa mají v oblasti logistických operací notoricky známou špatnou reputaci, pokud jde o takové věci jako dodávky na frontu a údržbu vozidel. Ale Kaddáfího síly byly schopny udržovat značně dlouhé zásobovací linie, které se nyní táhnou několik set kilometrů od jejich základen nedaleko Tripolisu. Kaddáfího schopnost udržovat tempo pohybu jeho mechanizovaného hrotu někdy až kolem 100 km za den byla pro úředníky ve Washingtonu stejně překvapivá jako pro velitele povstalců v Benghází. Kaddáfího síly už bombardovaly Benghází a jeho pozemní síly mohou dosáhnout bašty povstalců dnes nebo zítra.

Ačkoliv se francouzská vláda vychloubala, že letecké údery proti Kaddáfího silám mohou začít několik hodin po hlasování Rady bezpečnosti, organizace letecké kampaně, která by měla na Kaddáfího pozemní síly znatelný efekt, zabere mnohem více času. Nejdůležitější je v tomto ohledu Obamovo váhání ohledně hlavní úlohy ozbrojených sil USA v dané operaci. Druhým nejdůležitějším faktem je silná touha západních mocností po vojenské účasti Arabů (hovoří se o Kataru a Spojených arabských emirátech), pokud možno v úvodních vlnách útočících letadel. Dejte stranou Spojené státy, nejsilnější a nejzkušenější leteckou sílu, přidejte zcela nezkušené arabské letecké síly, a výsledkem budou mnohem delší plánovací mítinky, na nichž se různí evropští a arabští političtí a vojenští představitelé budou pokoušet zflikovat multilaterální letecké síly.

Tato koalice nebude moci ignorovat libyjský systém protivzdušné obrany, který zahrnuje 15 radarů včasného varování, 30 základen s protiletadlovými raketami a Kaddáfího stíhací letectvo. Koaliční letouny budou muset tento systém potlačit, než budou moci provést soustavný průzkum bojové linie a metodicky útočit na Kaddáfího tanky, obrněné transportéry a dělostřelectvo. Je velmi pravděpodobné, že bitva o Benghází - za předpokladu, že Kaddáfí své zastavení palby odvolá - dosáhne před tím, než se koaliční letecká kampaň dopracuje této fáze, už značně pokročilého stádia.

Koalice musí počítat s Kaddáfího pravděpodobnými reakcemi. Ačkoliv jsou užitečné, ke znovuzískání kontroly nad libyjskými městy své tanky a dělostřelectvo nepotřebuje. Jakmile koaliční letouny začnou útočit na konvenční vojenské cíle, Kaddáfí přejde k technikám nepravidelného válčení. Jeho vojáci a žoldnéři svléknou uniformy a budou cestovat autobusy spolu s civilisty, uprchlíky a sympatizujícími médii, aby se kryly před vzdušnými útoky. Jakmile bude Kaddáfího pěchota ve městech jako je Benghází na linii doteku s povstalci, bude vůči leteckým útokům podobně imunní, zejména pokud má koalice zakázáno rozmisťovat pozemní síly coby předsunuté letecké navigátory.

A nakonec, Kaddáfí je obzvláště bezohledným a nemilosrdným nepřítelem disponujícím dlouhou zkušeností s využitím terorismu coby strategické zbraně - Libye byla během irácké války velkým zdrojem dobrovolníků ochotných stát se sebevražednými atentátníky - takže členové koalice by měli očekávat teroristickou odplatu v nejrůznějších jejích formách.

Ačkoliv jeho zahraniční bankovní účty byly obstaveny, Kaddáfí už disponuje potřebnými penězi, jednotkami, zbraněmi a municí, aby mohl proti povstalcům vést brutální tažení nízké intenzity. Vyšetřování zahájené Mezinárodním trestním soudem jemu i jeho synům neponechává mnoho jiných možností než boj. Organizace spojených národů autorizovala široké použití leteckých sil proti jeho režimu. Letecké síly postačí k tomu, aby tuto válku eskalovaly, ale ne k tomu, aby ji dovedly do vítězného konce. Nakonec si odstranění Kaddáfího a jeho synů z Libye vyžádá přítomnost pozemních jednotek, jakkoliv je teď Radou bezpečnosti zakázána.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011