Obama: Kaddáfí se musí stáhnout z měst ovládaných vzbouřenci, anebo čelit leteckým úderům

18. 3. 2011

Muammaru Kaddáfímu vydal Barack Obama "ultimátum, o němž se nebude jednat": Kaddáfí musí přijmout okamžité příměří, musí se stáhnout z center libyjských vzbouřenců a dovolit humanitární pomoc. Jinak bude čelit náporu leteckých úderů, schválených OSN.

Obama dodal, že Spojené státy pomohou koordinovat bezletovou zónu nad Libyí, ale nepovedou operaci, kterou budou provádět britské, francouzské a arabské stihačky.

Americký prezident vydal své varování poté, co Kaddáfího ministr zahraničí Moussa Koussa tvrdil, že Kaddáfí po schválení rezoluce RB OSN přijme příměří "na ochranu civilistů".

Obama vzkázal Kaddáfímu drsně a přímo: "Muammar Kaddáfí má volbu. Rezoluce, která byla schválena, definuje jasně podmínky, které musejí být splněny. Spojené státy, Spojené království, Francie a arabské země souhlasí, že příměří musí vejít v platnost okamžitě."

Obama dodal, že toto znamená:

  • Všechny útoky proti civilistům musejí skončit.
  • Kaddáfí musí zakázat svým vojáků, aby pokračovali v ofenzívě proti vzbouřeneckým městům Bengází a musí je stáhnout z měst Ajdabiya, Misrata a Zawiya.
  • Kaddáfí musí obnovit dodávky vody, elektřiny a plynu do všech oblastí.
  • Kaddáfí musí zajistit, aby občané v Libyi mohli dostávat mezinárodní humanitární pomoc.
  • "Říkám to jasně: o těchto podmínkách se nebude vyjednávat. Pokud Kaddáfí tuto rezoluci nesplní, mezinárodní společenství na něj uvalí následky a rezoluce bude vynucena vojenskými akcemi."

    Další etapa mezinárodní reakce bude koordinována na mimořádném zasedání v Paříži, jehož se budou účastnit britský premiér David Cameron, francouzský prezident Nicholas Sarkozy, americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a čelné arabské státy, které jsou součástí této koalice.

    Je pravděpodobné,že britské a francouzské stíhačky budou létat nad Libyí už v sobotu večer, pokud Kaddáfí nezprostředkuje přesvědčivé důkazy, že se stáhl.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011