Velké množství voličů se účastní ústavního referenda v Egyptě

19. 3. 2011

Před volebními místnostmi po celém Egyptě jsou dlouhé fronty voličů. Právě probíhající ústavní referendum je prvním praktickým důsledkem povstání, v jehož důsledku byl nucen odstoupit minulý měsíc prezident Hosni Mubarak. Pro většinu Egypťanů jsou to první svobodné volby v jejich životě.

Velký dav oponentů zaútočil na nositele Nobelovy ceny míru a šéfa egyptské opozice Mohameda El Baradeje, když přišel hlasovat v jedné volební místnosti v Káhiře. "Nechceme vás, nechceme vás," skandoval dav mladých lidí.

Pokud budou ústavní reformy schváleny, měly by umožnit do půl roku konání prezidentských a parlamentních voleb.

Nový ústavní pořádek má zahrnout:

  • Omezení funkčního období prezidenta z šesti let na čtyři roky a zavedení podmínky, že žádný prezident nesmí být zvolen na více než dvě funkční období.
  • Povinnost pro prezidenta, aby si do 30 dnů po zvolení zvolil náměstka.
  • Vytvoření nových kritérií pro prezidentské kandidáty, včetně podmínky, že jim musí být nad čtyřicet a nesmí být ve sňatku s Neegypťanem.

Dvě etablované politické strany, Národní demokratická strana a Muslimské bratrstvo tyto návrhy podporují.

Avšak prodemokratičtí aktivisté namítají, že změny nejsou dostatečně radikální a požadují, aby byla ústavní reforma odmítnuta. Tvrdí, že ústavu je nutno před volbami úplně přepsat.

El Baradej poukázal na to, že referendum se zabývá pouze "podružnostmi". "Nezabývá se imperiálními pravomocemi prezidenta, nehovoří o zkreslení v rozložení politických sil v parlamentě, nehovoří o nutnosti mít nezávislé ústavní shromáždění, které zastupuje všechny občany," dodal. Proto vyzval voliče, aby ústavní reformy odmítli. "Většina lidí, kteří vyvolali revoluci, budou hlasovat 'Ne'."

Odborníci, kteří navrhli ústavní změny, nesnížili prezidentské pravomoci, protože poukazují na to, že nově přepsat celou ústavu má až příští, nově zvolený parlament.

Analytikové poukazují na to, že z brzkých voleb budou mít prospěch obě hlavní zavedené egyptské strany, protože menší strany, vzniklé po demokratickém povstání, nebudou mít čas se řádně zorganizovat.

V pátek demonstranti znovu zaplnili náměstí Tahrir v Káhiře a protestovali proti nynějšími referendu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011