Bahrajn zatkl šest předáků opozice

18. 3. 2011

Bezpečnostní jednotky v Bahrajnu zatkly šest vedoucích představitelů opozičního hnutí. Obviňují je, že mají styky se "zahraničními agenty". Potlačování protivládního vzbouření, které vzniklo před dvěma měsíci, v Bahrajnu pokračuje.

Několik předáků opozice bylo obviněno z vyzývání občanů k vraždění. V hlavním městě Manamě dál pokračují střety, ale ne v tak intenzivní míře jako v úterý a ve středu, kdy střety demonstrantů s bezpečnostními jednotkami vyvolaly silné mezinárodní odsouzení, v jehož důsledku se vládnoucí osoby v Bahrajnu dostaly do konfliktu se Spojenými státy, které jsou jejich hlavní podporou.

K dalším násilným protestům zřejmě dojde po pátečních modlitbách. Při protestech se bouří šiitská většina v zemi proti vládnoucí sunnitské menšině. Bahrajnští vládci pozvali tento týden do země saúdskoarabská vojska. Bylo to radikální změnou taktiky bahrajnských vládců, kteří se po celý předchozí měsíc snažili vyjednávat s demonstranty, ale pokračující protesty to nezastavilo.

Možnost dialogu je nyní minimální a krize v Bahrajnu nabyla silně sektářského tónu. Demonstrati argumentují, že skutečnost, že bezpečnostní jednotky usmrtily tento týden nejméně sedm lidí, znamená, že dialog s vládci je nemožný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011