Libye: Koalice zahájila letecké údery

19. 3. 2011

neděle 00.17: Libyjská televize tvrdí, že jsou ranění a mrtví v důsledku západních leteckých úderů na "civilní cíle" v Tripolisu. Tvrdila také, že v Tripolisu byla sestřelena francouzská stihačka, což francouzská armáda okamžitě dementovala. neděle 00.07: Lybie požaduje naléhavě nové zasedání Rady bezpečnosti OSN.

sobota 23.55: Lybijská protiletecká obrana byla vážně ochromena, konstatoval podle tiskové kanceláře Reuters činitel pro americkou národní bezpečnost.

Velká Británie, Spojené státy a Francie zahájily útoky proti Libyi a začaly vynucovat bezletovou zónu podle rezoluce OSN.

Celkem Spojené státy a Velká Británie vypálily proti Libyi 110 raket na více než 20 cílů, uvedl Pentagon. Televize BBC citovala obyvatele města Misrata, podle nichž bombardovala západní koalice tamější leteckou základnu. Americký prezident Obama, který je na návštěvě Brazílie, konstatoval, že Spojené státy podnikají "omezené vojenské akce" jako součást "širší koalice".

"Nemůžeme zůstat v nečinnosti, když tyran sdělí svému lidu, že nebude žádné milosrdenství," dodal. Znovu zdůraznil, že se vojenských akcí nezúčastní žádná americká pozemní vojska.

Britský premiér David Cameron potvrdil, že britská letadla jsou už v akci nad Libyií. Americká média konstatovala, že Spojené státy vypálily proti Libyi z válečné lodi střelu s plochou dráhou letu.

Západní letadla bombardovala cíle v hlavním městě Libye Tripolisu, uvedla tisková kancelář AFP, která citovala svědky a státní televizi.

Britská ponorka vypálila řadu střel proti libyjské protiletecké obraně, konstatovalo britské ministerstvo obrany.

Libyjská státní televize informovala, že "křižáčtí nepřátelé" bombardovali civilní oblasti Tripolisu a nádrže s pohonnými hmotami v městě Misrata na západě země. Tisková kancelář Reuters to na základě svědectví dvou obyvatel města Misrata dementovala. Ve skutečnosti západní jednotky bombardovaly Kaddáfího letiště v tomto městě.

Zdroje v Tripolisu sdělily arabskému vysílání televize BBC, že západní útoky na město se soustředily na východní části města, kde se nacházejí vojenské základny.

Plukovník Kaddáfí se vyjádřil v sobotu večer: "Tato agrese jen libyjský lid posiluje a posiluje jeho vůli." Lybie bude bojovat proti "koloniálním, křižáckým útokům". Kaddáfí varoval, že otevře zbrojnice "všem občanům" a proti "křižákům" bude bojovat celý národ. Celé Středozemí se stane bojištěm. Státní lybijská televize celý den vysílá záběry americké invaze do Iráku r. 2003 i záběry amerických vojáků, jak terorizují irácké obyvatelstvo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Doporučujeme: Živé vysílání Al Džazíry v angličtině ZDE

Živé TV zpravodajství televize BBC v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011