A co vy na to, pane prezidente Klausi?

21. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

Koalice ochotných zahájila válečné akce proti Libyi. Válku na dvorku Evropské unie považuji za tak významnou událost, kterou by měl především komentovat prezident republiky. Už proto, že jsme v EU. Už proto, že je velitelem ozbrojených sil České republiky. Média poskytují naší politické reprezentaci dostatek prostoru -- viz celodenní reportáž ze stranického sjezdu -- a mlčení hlavy státu rovněž vypovídá o "skutkové podstatě" naší spojenecké angažovanosti.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v televizi (OVM) prohlásil, že nezná ty, kterým bychom měli vojensky pomáhat k získání moci. Zapojení NATO do války proti Libyi Česká republika podpoří. Ministr přitom nespojuje válku s potřebou odstranit "tyrana". Nestačí mi ani vyjádření z generálního štábu armády, že naše vojenské možnosti nás vyčleňují z řad válčících zemí a můžeme slíbit pouze účast protichemické jednotky.

Za nepřijatelné považuji, že válečné operace zahajuje podivuhodné uskupení válečných lodí USA a bývalých koloniálních států Francie, Británie a Itálie - ve Středozemním moři, a zcela chaotická podpora z dalších evropských zemí. Určitě stojí za povšimnutí, že letadla francouzského prezidenta dokázala několik hodin po odhlasování rezoluce v OSN započít válečné akce. Že řízené střely z amerických křižníků a ponorky vyletěly na libyjské cíle, třebaže šéf Libye vyhlásil krátce předtím stav příměří. Takto si představujeme ochranu základních lidských práv? Jak řízené střely a noční bombardování zaručí civilnímu obyvatelstvu, že střely a bomby dopadají kvůli jejich bezpečí?

Jaký význam má ohlašovaná podpora zemí s arabským obyvatelstvem, jestliže se máme spojovat v boji proti "tyranovi" s emíry a šejky, a dalšími feudály ze zemí Spojených arabských emirátů, a zřejmě i "nejdemokratičtější" země tohoto regionu -- Saudskou Arábií? Bude snad alternativou vůči režimu jednoho plukovníka politický systém založený na feudálních základech? Ještě že se dnešního dobrodružství nedožili klasici české demokracie -- Borovský, Masaryk, Čapek aj.! I proto očekávám zásadní projev prezidenta republiky k zahájení válečných operací zeměmi NATO.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011