Objektivně ovulující kardinál

4. 6. 2009 / Karel Dolejší

Dokonce i v dávných dobách mého dospívání neexistovalo něco jako "mládež" jinak než -- řečeno po hegelovsku -- o sobě; šlo výhradně o demografickou kategorii. I v podmínkách končící bolševické diktatury vzniklo hned několik skupin mladých lidí zastávajících navzájem znesvářené symbolické systémy. "Metalisté" nesnášeli "depešáky" a obě skupiny se zase svorně pošklebovaly trempíkům. Politicky vzato, hypotetický pokus postavit byť i jen generační hnutí výhradně na symbolickém systému jediné ze subkultur -- místo aby, jak se to stalo později v OF, vznikl symbolický systém zcela nový -- tedy každý takový pokus by byl předem odsouzen k izolaci a neúspěchu. Jak ukazují čas od času na Britských listech publikované studie Petra Saka, situace se v tomto ohledu výrazně nezměnila -- tedy až na fakt, že fragmentace "mládeže" je dnes ještě mnohem výraznější, než když jsem před dvaceti lety maturoval. Sak přitom dochází k závěru, že v mozaice různých skupin "mládeže" tvoří nakonec překvapivě největší porci koláčového grafu jinak naprosto menšinoví křesťané.

A kdo ví, jak je to nakonec se staršími generacemi. Ať už ale mezi dospělými jakási homogenní křesťanská skupina existuje či neexistuje, právě na ni se teď obrací kardinál Vlk, aby se tak objektivně stal spojencem Penerů strýčka Homeboye v jejich tažení proti Paroubkovi. V této historické chvíli, kdy katolická církev nade vší pochybnost demonstrovala výrazný dosud skrytý "modernizační" potenciál, je však přece jen ještě třeba leccos upřesnit.

Katolíci se politizují - ke své vlastní škodě

4. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Co si dovoluje kardinál Vlk nyní před volbami, je praktická ukázka, jak by dopadla česká politika, kdyby měla katolická církev díky smlouvě s Vatikánem jakkoliv privilegované postavení. Zpolitizované a sekulárním státem štědře dotované církevní struktury by manipulovaly českou politikou způsobem, hraničícím s hlavou první trestního zákona (trestné činy proti státu a ústavnímu zřízení). Oněch církvemi požadovaných 270 miliard by bylo trvalým příspěvkem většiny nevěřících na křesťanské politické manipulace, koordinované bdělým okem Vatikánu. Funkcí církve není, aby určovala OBČANŮM, koho mají nebo nemají volit a proč.

Vila Tugendhat.

Bude vila Tugendhat navždy spojena s podvodem?

4. 6. 2009

Vila Tugendhat zůstává léta bez průběžné údržby1. Ptáte se proč? Na vině toho je jen a pouze, že její správce, město Brno, nebylo a není s to zakončit soutěž na projekt dle zákona a v duchu fair play. Naopak opakovaně postupovalo proti zákonu i tehdy, když o tom nade všechnu pochybnost rozhodly soudy. Kdyby byly respektovány pravomocné a jasné rozsudky, oprava by již od léta 2007 běžela podle nového, legálního projektu, který by jistě hned od počátku získal i důvěru a uznání nejpřísnější odborné obce, informuje akademický architekt Jan Sapák.

Will the Tugendhat House always be linked with fraud?

4. 6. 2009

The UNESCO-listed Tugendhat House, from 1930, designed by Mies van der Rohe, `aryanized' by the Germans , has not been maintained for seven years. You may, rightfully, wonder why. The sole reason is that the body managing it, the City of Brno, has been unable to complete the tender for the renovation project in accordance with the law and in the spirit of fair play. On the contrary, the city has repeatedly proceeded against the law, even when the courts have decided beyond the shadow of a doubt. If the clear, legally valid court judgements had been respected, the repairs and renovation would have begun in summer 2007 in keeping with a new, legal project, which would surely have, from the start, won the confidence and recognition of experts in the field, writes Jan Sapák, academic architect.

Skutečné eurovolby: Češková vs. Osvald, nikoliv Zahradil vs. Havel (či Zala vs. Kukan)

4. 6. 2009 / Michal Škop

Jedním z předvolebních omylů je, že volby rozhodují o "lídrech" kandidátek. Ti ale u velkých stran mají svoje jisté už díky stabilnímu "jádru" voličů. Ve skutečnosti se ve volbách rozhoduje o lidech na dalších místech kandidátek. Proto ten, kdo se rozmýšlí koho volit, by se měl zabývat těmito lidmi. Zde najde jejich seznam pro ČR a Slovensko.

Další fakt k připomenutí je, že v evropských volbách lze reálně "kroužkováním" dopomoci některému kandidátovi z nižších pozic kandidátky (stačí mu 5 % hlasů pro danou stranu). Ale tím opět obvykle nedojde k vyřazení lídra, ale někoho na nižším místě kandidátky.

Takže pojďme se podívat, kdo se bude skutečně volit v ČR a na Slovensku do Evropského parlamentu. Samozřejmě, překvapení je vždy možné.

Západ zkreslil protesty na náměstí Nebeského míru

4. 6. 2009

Když uvažuji o masakru v centrálním Pekingu, který následoval po týdnech demonstrací na náměstí Nebeského míru v roce 1989, o němž jsem psal jako člen týmu reportérů tiskové kanceláře Reuters, jsem znepokojen, napsal v deníku Financial Times James Kynge.

Nepopírám, že došlo na náměstí k zvěrstvům a po potlačení demonstrací k útlaku. Zpochybňuji ale základní tvrzení západních médií, že byly demonstrace "prodemokratické". Znovu se to opakuje i nyní, po dvaceti letech.

Ekonomická krize? Řešení je v Kupci benátském

4. 6. 2009 / Boris Cvek

Často jsem čítal, i v Britských listech, že současná ekonomická krize představuje konečné selhání kapitalismu. Jako by kromě kapitalismu, který stojí na svobodě vlastnit, podnikat a obchodovat, i když svobodě vždy regulované nějakými pravidly (vlastnictví, podnikání či obchod bez pravidel jsou nonsens, ba dá se říci - s Hayekem - že právě vznik lidské racionality je spojen s tím, jak jsme se učili zacházet s vlastnictvím, podnikáním a obchodem), existovala ještě nějaká jiná varianta. Vždy jsem měl spíše pocit, že jako je základní vlastností kapitalismu vývoj od prvních středověkých obchodníků a podnikatelů až po dnešek, tak existuje celá škála kapitalismů, čili pravidel, zvyklostí a zpětných vazeb, vytvářejících daný typ kapitalismu.

Včera jsem četl Nature z 19. února 2009, a hlavní téma čísla byla právě ekonomická krize.

Vaječná cesta štrýtu

4. 6. 2009 / Bohumil Kartous

Indy a Wich, My 3, Cesta štrýtu

Indy a Wich, to znáš, žádnej toy ani kýč, možná si vzpomínáš.
Vypálený pražský stýlo a žádnej stres, to ti povídám.
Indy a Wich, kluci ze štrýtu,
ty vole, ty vole je to tak, tak...
Pojď s náma tohle ti snad nestačí.

Přes 50 tisíc lidí se minimálně symbolicky připojilo ke guerillovým "vaječným" akcím, které provázejí předvolební mítinky ČSSD. Organizátoři, kterým se jejich pokus o "přitáhnutí mladých lidí k politice" vymkl kontrole, v prohlášení na sociální síti Facebook skládají "zbraně". Patrně netušili, co vyvolají, a zdaleka neměli potuchy o tom, že mohou paradoxně nenáviděné politické straně prospět tím, že z jejích funkcionářů udělají oběti. To se také nakonec povedlo.

Vaječné bombardování jako katalyzátor polemiky uvnitř české levice

4. 6. 2009 / Radek Mikula

Narušení předvolebního shromáždění ČSSD z minulého týdne podle mého názoru vyvolalo neúměrně velký ohlas jak mezi novináři, tak mezi politiky. Někdo v něm vidí výraz autentického odporu proti aroganci moci, jiný závažné porušení zásad svobodné politické soutěže. Význam ale celé záležitosti dodává jedině její neobvyklost v současné normalizační atmosféře, jež ovládla Česko po vytlačení veřejnosti z politického prostoru.

Výrok dne (včerejšího) aneb polibek smrti

4. 6. 2009

"Milana Fridricha považuji za odborníka na svém místě."

poslanec ODS a bývalý ministr vnitra Ivan Langer v rozhovoru pro ČT24 o šéfovi zpravodajství České televize ZDE

Stížnost pro porušení vysílacího zákona, zákona o České televizi a Kodexu České televize na Milana Fridricha ZDE

Prasečí chřipka má zřejmě u kuřáků daleko horší průběh

4. 6. 2009

Čtyři osoby, které se nakazily prasečí chřipkou, musely být ve středu v Glasgow umístěny na jednotku intenzivní péče. Všem z nich je pod padesát a jsou to jediné osoby v Británii, nakažené virem H1N1, které skončily na jednotkách intenzivní péče. Celkem bylo v Británii zaznamenáno přes 400 případů prasečí chřipky.

Zločiny komunismu a jiných

4. 6. 2009 / Boris Cvek

Názor pana Petra Herouta, že když se mluví o Miladě Horákové, musí se mluvit o zločinech americké a západní politiky za studené války, je celkem běžný a jeho hlavním účelem bývá smazat rozdíl mezi komunistickými systémy zla a demokratickou společností. Tak by se dalo mluvit o zločinech Churchillovy Británie, o kolonialismu, a tvrdit, že hitlerovský nacismus nebyl o nic horší.

České volby

4. 6. 2009 / Wenzel Lischka

Jako mluvčí nezaložené Negativní strany jsem povinován se zasvěceně vyjádřit k nastávajícím volbám do Evropského parlamentu.

Potíže českého volebního systému jsem si opět uvědomil, když do naší poštovní schránky přišly hlasovací lístky pro volby do Evropského parlamentu (5. - 6. 6. 2009). Otevřu ten dopis, a koukám, že písmo malé, jak v podmínkách pojišťovací smlouvy. Bez brejlí nečitelné. Však u důchodců je to stejně jedno, koho zvolí.

V té mírně nadité obálce bylo 33 hlasovacích lístků, na kterých bylo uvedeno celkem 740 kandidátů. Celkem 409 z nich mělo akademické tituly, a 9 z nich bylo anonymních. Některé strany se za akademiky evidentně stydí, tak tituly neuvedly. Jiné, které mají akademiků až 97%, na ně zase sázejí.

Proč má mít občan stále na nose brýle mámení? (2)

Prodej se zárukou, aneb na tachometr nehleď!

4. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Nechci hned zdůrazňovat, že člověk až příliš často marně hledá na některých výrobcích zemi původu. Dokonce pokud nejsou předmětem nákupu pravidelně, je problematické hledat datum, do kdy je výrobek v záruce. Při jeho případném nalezení nemusí být navíc jisté, že to člověk nebystrozraký vůbec přečte.

Foto: Kateřina Švidrnochová.

Pět set Romů, Čechů i cizinců v Brně řeklo: Nácků bylo dost

4. 6. 2009 / Kateřina Švidrnochová, Pavel Pečínka

Už toho bylo dost. Tento motiv sjednotil asi pět set lidí, kteří v neděli 3. května odpoledne na brněnském náměstí Svobody odsoudili stupňující se útoky proti Romům. Spolu s Ostravou se tak Brno stalo místem, kde na výzvu romských organizací ke koordinované celostátní akci Dost! reagovalo nejvíc lidí.

V centru jižní Moravy připravovali shromáždění na popud Margity Rácové aktivisté z Muzea romské kultury (MRK), Společenství Romů na Moravě (SRNM), sdružení Drom a IQ Roma servis. Příprav se zúčastnilo i mnoho lidí nepatřících pod žádnou instituci, přesto odhodlaných zapojit se do boje s rasismem. V rámci řetězové demonstrace Dost!, probíhající v mnoha českých městech, byl v Brně na 3. května nahlášen pokojný Akt solidarity s cílem reagovat na nedávný útok ve Vítkově i sílící neonacismus. Tato řetězová demonstrace měla symbolicky proběhnout ve stejný den a stejnou hodinu, stanovenou na 16.00. V Brně se však začátek demonstrace musel na poslední chvíli přesunout na 16:30 kvůli upozornění policie na avizovaný pochod hlasitých přátel fotbalu.

Předseda pardubické krajské organizace SZ odchází ze Strany zelených

4. 6. 2009

tisková zpráva

Po odchodu krajských předsedů Strany zelených v libereckém a moravskoslezském kraji ohlásil dnes v Pardubicích odchod ze Strany zelených i předseda pardubické krajské organizace Pavel Křivka. Krajskou organizaci nyní povede její první místopředseda Josef Ehrenberger. Křivka dále oznámil, že více než polovina základních organizací SZ v kraji již ukončila svou činnost. Některé z nich v zápisech z členských schůzí vysloveně uvádějí, že končí na protest proti přehlížení a umlčování názorů členské základny, které vyvrcholilo vylučováním v březnu 2009. Tyto organizace současně vyzvaly ostatní členy Strany zelených k tomu, aby v evropských volbách podpořili Demokratickou stranu zelených, jejíž listinu vedou Daniel Solis a poslankyně Olga Zubová.

Nový obchod s výrobky fair trade

4. 6. 2009

tisková zpráva Ekumenické akademie

Ekumenická akademie otevřela svůj první kamenný obchod s výrobky fair trade. Obchod se nachází na adrese Husitská ulice 43, Praha-Žižkov, je to naproti městské knihovně a za rohem je známá Hospoda U vystřelenýho voka.

Jediná monarchie?

4. 6. 2009 / Tomáš Koloc

Věta "Jediná monarchie, která existovala na americkém kontinentě, byla Brazílie", kterou Fabiano Golgo vyjádřil ve svém článku o zemřelém následníkovi brazilského císařského trůnu bude nejspíš zbytnělým vyslovením nějakého silného brazilského národního mýtu. (Aspoň, že v tom nejsme sami...) Jak je tomu ale ve skutečnosti v Americe s konstitučními monarchiemi -- a s neúředními despociemi bez ohledu na konstituce...

Vedoucí redaktorka romského vysílání Českého rozhlasu požádala v Kanadě o azyl

3. 6. 2009

tisková zpráva

Český rozhlas je silně znepokojen rostoucím počtem rasově motivovaných útoků a sílící radikalizací společnosti. Tyto negativní projevy nesnášenlivého a xenofobního jednání některých jedinců se dotýkají samotného Českého rozhlasu a jeho zaměstnanců. O azyl v Kanadě požádala i s celou rodinou Anna Poláková, vedoucí redaktorka romského vysílání z redakce ČRo 1 -- Radiožurnálu pro národnostní menšiny.

"To, že jsme se rozhodli požádat o azyl vůbec nesouvisí s mou prací v rádiu, ale neustálými útoky na mou rodinu a radikalizací společnosti," uvedla Anna Poláková v e-mailu, který zaslala 2. června 2009 ředitelce zpravodajských stanic Českého rozhlasu Haně Hikelové. "Podle materiálů, které mi nechala Anna Poláková k dispozici, čelila její rodina v poslední době nevybíravým útokům. Uděláme po dohodě s právníky všechno proto, aby byly řádně došetřeny."

The Czech Radio editor-in-chief of Roma programming has applied for political asylum in Canada

3. 6. 2009

a press release

Czech public service radio is greatly concerned by the growing number of racially motivated attacks and the growing radicalisation of Czech society. Intolerant and xenophobic behaviour has affected even Czech Radio journalists.

Anna Poláková, the editor-in-chief of Roma minority programming on the ČRo 1 - Radiožurnál station has applied for political asylum in Canada.

"My application for asylum is not connected with my radio work. It is due to constant attacks against my family and due to the radicalisation of [Czech] society," said Anna Poláková in an email which she sent to Hana Hikelová, Controller of Czech Radio's news and current affairs stations on 2nd June 2009.

"According to the documentation that Anna Poláková has made available to me, her family has recently been the target of brutal attacks. We will make sure that these cases are thoroughly investigated and will consult our lawyers in order to facilitate this," said Hikelová.

Britská vláda v krizi

3. 6. 2009

Postavení premiéra Gordona Browna je ohroženo. Z jeho vlády odcházejí ministři s tím, že odmítají pod Brownem pracovat.

Ministryně britské vlády pro komunity Hazel Blears ve středu oznámila, že chce odejít z vlády z "osobních důvodů". Ve svém rezignačním prohlášení se vyhnula obvyklé chvále Gordona Browna a namísto toho zdůraznila, že chce "pomoci Labouristické straně, aby znovu navázala kontakt s britskými občany, chci jim připomenout, že naše hodnoty jsou i jejich hodnotami a že jejich naděje a sny jsou i našimi nadějemi a sny".

Prognóza pro rok 2009

Potřebujeme objevit oheň nebo vymyslet kolo

3. 6. 2009

Gerard Celente je prognostik, spisovatel a ředitel Trend Research Institutu, který založil v roce 1980. Proslavil se správnými předpověďmi burzovního krachu v roce 1987, rozpadu Sovětského svazu v 1990, asijské krize z roku 1997, splasknutí internetové bubliny v roce 2000 a recese 2001. Dále správně prognózoval začátek peněžní horečky 2002, propad trhu realit, recesi v roce 2007 a paniku 2008.

Freeman: Jak vidíte současnou situaci v Americe?

Vyšetřování hypotéční krize: Hledání zločince, jehož už známe

3. 6. 2009

KD│ Kongres možná založí komisi k vyšetření příčin hospodářské krize. Může být užitečné veřejně obvinit ty, kdo nesou odpovědnost za zbytečné utrpení. To by byla dobrá věc, píše ekonom Dean Baker v magazínu Truthout.

Tito lidé by měli být voláni k zodpovědnosti. Ti ve finančním sektoru, kdo porušili zákon, by měli jít do vězení, nebo přinejmenším ztratit majetky. Úředníci, jejichž nekompetence anebo korupce tuto katastrofu umožnily, by měli ztratit práci a nikdy znova nezískat veřejnou důvěru.

Přes 30 000 studentů chce protestovat proti státní maturitě

3. 6. 2009

Přes 34.000 mladých lidí chce tento měsíc v Praze protestovat proti státní maturitě. Tento svůj postoj vyjádřili sdružením ve virtuální skupině na sociální síti Facebook. Příští týden hodlají poslancům předložit petici, v níž požadují zrušení státní maturity. Vadí jim hlavně nedopracovanost nových zkoušek dospělosti a také to, že dosud pořádně nevědí, z čeho by měli za rok maturovat, informovala ČTK.

"Už se studentům v naší historii povedlo prosadit si svá práva, tak my bychom mohli taky. Co takhle naplnit Václavák a vyjádřit svůj nepokoj?" vyzývají v internetové skupině.

Celý článek: ZDE

Zapytlačit si?

4. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Občas se konají takové průzkumy. Vzhledem k tomu, že v ohnisku zájmu byli zřejmě muslimové, jde tu o mužský pohled, a možná jen problematicky relevantní. V hrubých rysech ta čísla nicméně přijatelnou vypovídací hodnotu mít budou.

Fyzické útoky na nepravicové politiky vyvolává antikomunismus, který dlouhodobě šíří ČT

3. 6. 2009 / Stanislav A. Hošek

Jen namátkou si vzpomínám, že od listopadu 1989 byl bodnut do hrudi Jiří Svoboda, tehdejší předseda KSČM. Byl pořezán na obličeji Pavel Dostál, tehdy poslanec ČSSD.

Docela nedávno pak byl zmlácen Jiří Dolejš, poslanec a místopředseda KSČM. Při tom si nějak nemohu vzpomenout, že by útoku podobného druhu za posledních dvacet let čelil nějaký známý pravicový politik.

Ještě zarážející pro mne je, že orgány činné v trestním řízení ani v jednom z uvedených případů nic nevyšetřily.

Brdská žumpa na dolary amerických daňových poplatníků

3. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Nezdá se, že by USA spěchaly s realizací dříve plánovaných globálně-strategických opatření lokalizovaných ve střední Evropě. Asi stojí za připomenutí, že se po osmi letech administrativy prezidenta Bushe mnohé teď reviduje, ne-li zcela mění. Kupodivu i u nás Brdy se začaly cudně odstrojovat z dříve zřízených zátarasů, obdobně jako se to děje s vánočním stromkem po Vánocích (ať už očekávání byla jakákoliv). Méně to zatím platí o hlavách některých českých politiků (o jejich profesní průpravě ke "službě veřejnosti" nemluvě).

Severní Korea a české (mediální) válčiště

3. 6. 2009 / Miroslav Polreich

Politika a směřování Severní Koreje je těžko předvídatelná, přesto je odkázána do jistých limitů, které nyní jsou určovány předně Čínou, Ruskem a také USA. Pokud zůstaneme u možnosti pozitivního vývoje, tak je také na dalším jednání Skupiny šesti, včetně Japonska a obou Korejí, která se snaží o postupné uklidnění a normalizaci vzájemných vztahů. Zde bylo dosaženo dokonce v období končící Bushovy administrativy značného, až překvapivého pokroku. (viz podrobný rozbor v článku "Preventivní diplomacie nebo preventivní útok?" v Britských listech z 11. 5. 2007) Dalo by se tudíž předpokládat, že tento vývoj bude pokračovat s dokonce větší intenzitou za nové, demokratické administrativy. Vznikly však komplikace. Posuďme střízlivě pravděpodobný vývoj.

EU neuznala parlamentní volby v Jižní Osetii, zvítězily v nich promoskevské strany

2. 6. 2009

ŠOK│Strana Jednota promoskevsky orientovaného prezidenta Eduarda Kokojtyho zvítězila se ziskem necelých 46,36 % hlasů v nedělních parlamentních volbách v Jižní Osetii. Jako druhá se umístila promoskevsky laděná Lidová strana s 22,53 % hlasů a třetí se umístili komunisté s 22,25 % hlasů. Kokojty výsledky voleb uvítal jako potvrzení nezávislosti Jižní Osetie.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a