Konec brazilské monarchie

Při havárii letu letadla Air France 447 zahynul poslední brazilský princ

3. 6. 2009 / Fabiano Golgo

Poslední potomek brazilského císaře Pedra II., šestadvacetiletý princ Pedro Luis de Orleans e Bragança, je mrtev. Zemřel při havárii letu letadla Air France č. 447. Tak vymřela po meči přímá následnická linie našeho bývalého císaře Dona Pedra II. Vzhledem k tomu, že ten neměl žádné vlastní děti a všichni ostatní příbuzní, kteří by mohli zdědit trůn, pokud by se Brazílie vrátila k monarchii, jsou také bezdětní a je jim všem nad sedmdesát, s Pedrem vymřela brazilská monarchie.

I když se to může zdát absurdní, že by se Brazílie chtěla stát zase královstvím, musím poukázat na to, že se tam r. 1991 konalo referendum, v němž se rozhodovalo mezi prezidentským systémem, parlamentarismem a monarchií. Národ si zvolil parlamentní monarchii, s naší královskou rodinou, která žije a účastní se akcí vysoké společnosti, jako každá jiná celebrita, jako v Británii či v Holandsku. Monarchie dostala více než 6 milionů hlasů. Pedro hrál při kampani klíčovou roli, média ho prezentovala jako nadaného desetiletého prince, náš ekvivalent anglického prince Williama, syna princezny Diany. Byl hezky a měl modrou krev, dokonalý recept jak se stát celebritou.

Jeho smrt skoncovala se snem vrátit dynastii Orléans e Bragança zpět na královský dvůr.

Jediná monarchie, která existovala na americkém kontinentě byla Brazílie. Ta se osvobodila od Portugalska r. 1822, kdy se Don Pedro I., mladý syn Dona Joãoa VI., navrátil po dlouhém nuceném pobytu v tropech do Evropy. Uprchl před Napoleonovými vojsky. Avšak poté, co se jeho otec vzdal koruny, vrátil se převzít trůn a nechal malého syna vládnout Brazílii.

Don Pedro II. se stal jedním z nejrespektovanějších monarchů své doby. Proslavil se jako "císař filozof". Brazilské zlato investoval velkou měrou do umění a věd z Evropy a ze severní Ameriky. Také byl známý svou pravidelnou korespondencí s Nietzschem, Victorem Hugem, Julesem Vernem a Lewisem Carollem, které i osobně navštěvoval. Graham Bell ho požádal jako druhou osobu na světě, aby vyzkoušel telefon. Don Pedro II. do telefonu odrecitoval Hamletův monolog Být či nebýt.

Prostřednictvím své dcery, princezny Isabely, osvobodil Don Pedro otroky v zemi, jejíž elita vyrostla z výtěžků kávovníkových plantáží, na nichž do vyčerpání pracoval největší počet afrických otroků na světě. To je dědictví, v jehož důsledku žije v Brazílii dodnes druhý největší počet, po Nigérii, potomků z Afriky - 77 milionů. Ale protože jim zrušil otroctví elity milovaného císaře svrhly.

Nicméně zůstal Don Pedro II. v našich učebnicích a v ústně předávané historii jako osvícený vládce, a tak všichni vždycky respektovali i královskou rodinu. Don Pedro III. už teď nikdy vládnout nebude, zněl titulek jedněch významných místních novin.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.6. 2009