Britská vláda v krizi

3. 6. 2009

Postavení premiéra Gordona Browna je ohroženo. Z jeho vlády odcházejí ministři s tím, že odmítají pod Brownem pracovat.

Ministryně britské vlády pro komunity Hazel Blears ve středu oznámila, že chce odejít z vlády z "osobních důvodů". Ve svém rezignačním prohlášení se vyhnula obvyklé chvále Gordona Browna a namísto toho zdůraznila, že chce "pomoci Labouristické straně, aby znovu navázala kontakt s britskými občany, chci jim připomenout, že naše hodnoty jsou i jejich hodnotami a že jejich naděje a sny jsou i našimi nadějemi a sny".

Blearsová je už čtvrtým členem Brownova vládního týmu, který za posledních 24 hodin prohlásil, že nechce pracovat pod Brownovým vedením. Podle listu Guardian z toho vyplývá, že důvěra v Brownovu vládu rychle klesá.

V rozhodnutí, které bylo zřejmě záměrně vůči Brownovi nepřátelské, oznámila Blearsová svou rezignaci 90 minut před Brownovým vystoupením v parlamentě, kdy odpovídá na otázky. Prý byla rozzuřena obviněním, že v úterý prozradila odchod ministryně vnitra Jacqui Smithové z Brownovy vlády.

Někteří labourističtí poslanci prý sbírají jména pro "vyjádření nedůvěry" premiérovy a odchod Blearsové zvýší tlak na Gordona Browna před čtvrtečními volbami do Evropského parlamentu, v nichž zřejmě Labouristická strana zaznamená obrovský volební debakl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.6. 2009