Prasečí chřipka má zřejmě u kuřáků daleko horší průběh

4. 6. 2009

Čtyři osoby, které se nakazily prasečí chřipkou, musely být ve středu v Glasgow umístěny na jednotku intenzivní péče. Všem z nich je pod padesát a jsou to jediné osoby v Británii, nakažené virem H1N1, které skončily na jednotkách intenzivní péče. Celkem bylo v Británii zaznamenáno přes 400 případů prasečí chřipky.

Skotská vláda ve středu zveřejnila informace o 23 nových případech, všechny jsou spojeny s městem Dunoon v hrabstí Argyllshire. Dalších 53 možných případů prasečí chřipky se ve Skotsku vyšetřuje.

Skotská ministryně zdravotnictví konstatovala, že počet osob nakažených prasečí chřipkou roste, stejně jako je tomu v jiných zemích světa. V Austrálii je to už více než 500 osob.

Navzdory rychlému vzrůstu skotských nemocných zůstává počet hospitalizací nízký, asi na úrovni 6 procent, což je podobné situaci v USA, kde je prasečí chřipka rozšířenější.

Hugh Pennington, profesor bakteriologie na Aberdeenské univerzitě, zdůraznil, že by se měla věnovat pozornost hlubším zdravotním otázkám. "Zdravotní statistiky v západním centrálním Skotsku jsou špatné. Je tam vysoká míra obezity, spotřeby allkoholu a kouření. Je zajímavé, že někteří pozorovatelé upozornili, že kouření bylo zřejmě v Mexiku důvodem, proč tam tolik lidí zemřelo na prasečí chřipku.

Harry Burns, hlavní zdravotník skotské vlády, konstatoval, že zatímco kouření nemůže vést k větší pravděpodobnosti, že se člověk nakazí virem prasečí chřipky, je realistickou hypotézou, že kouření podstatně zhorší průběh onemocnění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.6. 2009