Stále více Egypťanů odmítá ústavní reformu

14. 3. 2011

S blížícím se termínem referenda o ústavě, jejíž novela byla připravena pod dozorem vládnoucí Nejvyšší vojenské rady (=vojenské junty), stále více Egypťanů vyjadřuje obavy a raději by viděla zcela nový dokument. Radikální část opozice vyzývá k bojkotu referenda, které se má konat již v sobotu 19. března, nebo k odmítnutí předkládaného návrhu.

Liberální opoziční strana al-Wafd v oficiálním prohlášení vyzvala k odmítnutí navrhovaných změn ústavy z roku 1971. "Je to nelegitimní ústava, která z prezidenta dělá diktátora", tvrdí al-Wafd. Podobně jako jiné opoziční strany, například levicová al-Tagammu, al-Wafd vyzývá ke jmenování komise, která by napsala nový návrh. Stejně odmítavě se vyjadřuje i Lidová fronta na obranu revoluce vzniklá z protestního hnutí.

(Pokud by Egypťané v referendu hlasovali proti staronové ústavě, znamená to patrně, že bude trvat status quo, kdy je ústava suspendována a všechnu moc v zemi vykonává junta. Kdyby teď byly vyslyšeny návrhy radikálů, mohl by se tento stav protáhnout dokonce o dalších 12 měsíců. Je otázka, co během této poměrně dlouhé doby junta udělá a jak daleko vlastně sahá její vůle připustit další změny - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.3. 2011