Zemětřesení a tsunami v Japonsku má rozsáhlé následky i pro japonskou ekonomiku

11. 3. 2011

ŠOK│JČ│Velké zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy škály dnes zasáhlo dno moře severovýchodně od Japonska, u pobřeží Sanriku, v prefektuře Miyagi. Vedlo k otřesu budov v Tokiu a způsobilo 10 m vysokou vlnu tsunami, která zametla pobřeží oceánu v Sendai na severovýchodě země. Zemětřesení vedlo k zablokování silnic, železnice, k přerušení přívodu energií a plynu na mnoha místech Japonska. To má za následek rozsáhlý kolaps japonského průmyslu, zavření továren na výrobu aut i elektroniky, ropných rafinérií i k uzavření metra či zábavních center. Postiženy jsou miliony domácností a podniků. Bylo uzavřeno mnoho letišť, včetně letiště Narita v Tokiu a zastavena železniční doprava a všechny přístavy jsou uzavřeny. Na velké části japonského území byla zastavena letecká, železniční i silniční doprava. Zastaven byl i provoz ve čtyřech jaderných elektrárnách v zasažené oblasti.

  • Záběry japonské televize ukázaly postup vodní masy plné trosek budov, vozidel i plavidel, na jejímž povrchu plálo několik ohňů.
  • Tsunami pronikla až několik kilometrů do vnitrozemí.
  • GUARDIAN  NE 01:00 SEČ Selhalo chladicí zařízení už u druhého reaktoru, poškozeného zemětřesením.
  • Počet mrtvých zatím dosáhl 1700.
  • 215 000 lidí je v centrech nouzové pomoci.
  • V postižené oblasti pracuje 50 000 záchranářů.
  • GUARDIAN  SO 9:00 SEČ Asi v 7. 30 SEČ došlo v jaderné elektrárně ve Futubě k explozi. Čtyři lidé byli zraněni. činitelé v prefektuře Fukušima uvádějí, že se příčina exploze vyšetřuje. Japonsko se snaží zabránit roztavení jádra jaderného reaktoru. Japonská média konstatují, že činitelé zaregistrovali kolem jaderného reaktoru v elektrárně Fukušima č. 1 ve Futubě cesium, což je jeden z prvků, který je uvolňován do ovzduší, pokud přehřátí reaktoru způsobí poškození jeho jádra. Tokijská energetická společnost konstatovala, že se domnívá, že nedochází k roztavení jádra jaderného reaktoru, avšak japonská komise pro jadernou bezpečnost se domnívá, že je to možné. Činitelé na příkaz premiéra Naoto Kana evakuovali 20 000 obyvatel, žijících v okruhu 10 km od jaderné elektrárny.
  • Podle odhadů zahynulo při cunami více než 1300 lidí, většina se utopila.
  • Union of Concerned ScientistsAsahi  SO 1:54 SEČ Ve stavu nouze, dané přehříváním aktivní zóny, se nyní nachází celkem pět reaktorů jaderné elektrárny Fukushima. V objektu bylo naměřena 1000 x větší hladina radiace, než je norma. Páry chladící vody mohou být radioaktivní. Vláda vyhlásila druhý stupěň nebezpečí.
  • GUARDIAN  18:00 SEČ Zanedlouho má cunami zasáhnout americké pobřeží u San Franciska. ZDE je webcamera, zabírající pobřeží u San Franciska, kde to můžete sledovat.
  • Na televizních záběrech je možno vidět obrovské požáry, které zuří v Kesennumma, v prefektuře Miyagi, v nejpostiženější části Japonska. Vypadá to, že tam hoří celé město.
  • Až 300 osob se utopilo v přístavu Sendai na severu Japonska, uvádí to japonská policie. Loď se 100 cestujícími byla zničena cunami, podle tiskové kanceláře Reuters zmizel také v pobřežní oblasti postižené cunami jeden vlak.
  • Policie informovala o velké explozi v petrochemickém komplexu v Sendai
  • Japonská televize NHK vysílá živě o katastrofě na internetu ZDE (v japonštině)
  • Yomiuri Shimbun  13:05 SEČ Jaderná elektrárna Fukushima Daiichi zajišťující proud pro Tokyo, hlásí problémy s chlazením, deklarovala nouzový stav chlazení aktivní zóny reaktoru . Vláda vyhlásila jaderný nouzový stav.
  • Jiji Vážný únik radiace nebyl potvrzen, jde pouze o havárii na primárním okruhu chlazení reaktoru, který zvládl nouzový dieselgenerátor.
  • Sankei Nebezpečí zemětřesení a tsunami hrozí od Japonska až po čínský Peking. pravděpodobné asi po celý týden
  • Asahi Shimbun Mobilní operátor DoCoMo tvrdí, že 90 procent volání a e-mailů na severovýchodě je přerušeno. Jde o zhruba 2250 uzlů.
  • Nihon Keizai Shimbun Premiér požádal opoziční strany, aby spolupracovaly při reakci na katastrofu.
  • News24 Pentagon ve čtvrtek náhle a bez vysvětlení přerušil přípravu návštěvy náměstka ministra obrany USA pro pacifickou bezpečnost Guregusona na Okinawě, která byla naplánována na příští týden. Návštěva měla konzultovat přemístění letecké základny Marine Corps Futenma zcela mimo ostrov Okinawa. Umístění základny v hustě osídlené oblasti je předmětem sporů mezi místními obyvateli, japonskou vládou a americkou vládou.
  • Požár chemičky a rafinerie v městě Tibo Ichihara v prefektuře Chiba, zaznamenal vrtulník Kyodo News.
  • Nihon Keizai 14:54 SEČ Vyhlášení jaderné nouze spustilo zvláštní opatření pro nukleární katastrofy, kterou vyhlásil preventivně předseda japonské vlády - evakuaci obyvatel v okruhu o poloměru 3 km kolem elektrárny a pokyn rezidentům nevycházet z budov v okruhu 10 km od elektrárny Fukushima Daiichi .
  • JP WSJ 14:59 SEČ Obří supermarkety Seiyuu zastavily prodej v 371 celostátních obchodech, 349 prodejen uavřelo prodej v jednotlivých prefekturách, kromě prefektur Hokkaido a Shizuoka. Supermarkety Ion také přerušily provoz v 127 obchodech v regionu Tohoku.

Tisková agentura Kyodo napsala, že obří výrobce elektronických zařízení Sony , jeden z největších vývozců v zemi, uzavřel šest továren. Vojenská letadla odstartovala k nejvíce postiženým oblastem na severovýchodním pobřeží k posouzení velikosti ztrát způsobených zemětřesením, které je nejdivočejší v historii Japonska za posledních 140 let .

Bank of Japan (BOJ), se potýká s podporou ekonomiky. Tvrdí, že udělá všechno pro to, aby byla zajištěna stabilita finančních trhů a japonské akcie. Yasuo Yamamoto, senior ekonom výzkumného ústavu Mizuho řekl, že " ekonomické dopady budou i na továrny na automobily a polovodiče v severním Japonsku, protože škody byly způsobeny i těmto továrnám."

Toyota Motor Corporation zastavil výrobu autodílů a v montážních halách v regionu. Státní sdělovací prostředky uvedly, že Nissan, druhá největší automobilka v zemi, pozastavila práci ve čtyřech továrnách. Japonský jen klesl o 0,3 procenta vůči dolaru, index Nikkei klesl během dneška o pět procent.

Společnost Hokuriku uvedla, že všechny tři reaktory jaderné elektrárny Aonajawa mají mechanismus ochrany proti zemětřesení, a nehlásily žádný únik či havárii . Podle zprávy tiskové agentury Jiji ukončila svoji činnost tepelná elektrárna v okrese Yokohama.

Japonská televize řekla, že velký požár vypukl v rafinerii Chiba, patřící Cosmo Oil Company ve východní části Tokia. Podle Jiji , společnost Nippon Oil, největší rafinérská společnost v Japonsku, pozastavila činnost ve třech rafineriích.

podrobnosti Reuters ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011