Mluvčí Hillary Clintonové kritizoval podmínky věznění Bradleyho Manninga

12. 3. 2011

P.J. Crowley, mluvčí americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, zaútočil veřejně na Pentagon za to, jak zachází s vězněným vojínem Bradleym Manningem, který je obviňován z prozrazení amerických diplomatických depeší serveru WikiLeaks.

Crowley, náměstek ministryně zahraničí, zdůraznil, že Manning, vězněný ve vojenském vězení v Quanticu ve Virginii se obětí týrání. "To, co tam dělají Bradleymu Manningovi, je absurdní a kontraprudoktivní a ministerstvo obrany se chová jak idioti," zdůraznil Crowley.

Crowleyho výroky naznačují, že v americké vládě vznikají neshody ohledně toho jak zacházet s Manningem. Prezident Obama byl donucen se k Manningově případu veřejně vyjádřit. Uvedl: "Dotazoval jsem se v Pentagonu, zda procedury, které jsou používány při věznění Bradleyho Manninga, jsou vhodné a plní naše základní normy. Byl jsem ujištěn, že ano."

Bradley Manning je vězněn 23 hodin denně na samotce a je nucen spát nahý. Byl obžalován z předávání státních tajemství neautorizovaným osobám, a také z napomáhání nepříteli, za což může být odsouzen k trestu smrti.

Manning tento týden v právním dokumentu popisuje podmínky ve vězení: "Rozhodnutí svlékat mě od 2. března 2011 z veškerého šatstva je neospravedlnitelné, a je tedy protizákonným trestem, k němuž dochází ještě před procesem," píše.V dokumentu Manning také zdůrazňuje, že je "zadržován za mimořádné tvrdých podmínek maximálně bezpečnostního vězení." V dokumentu také popisuje, jak byl nucen podrobit se nahý prohlídce vězeňských stráží.

Manningovi stoupenci argumentují, že se úřady týráním Manninga snaží donutit k vynucenému doznání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011