Několik sobotních poznámek

PIG je anglicky prase

12. 3. 2011 / Alex Koenigsmark

1. "Není důležité, co si myslím," odpověděl Petr Nečas na jednu otázku redaktora MFDnes dnes. Konečně slovo do pranice.

2. "Položím ve sněmovně otázku důvěry", řekl dále. Je to riskantní a nesmírně odvážný čin, jelikož vládní strany mají naprostou většinu. Otázka bude spojena s důchodovou reformou, jen zatím není tak jasné, kterou.

3. Asi páté definitivní rozhodnutí naší vlády, soutěžící o titul P.I.G. (viz níže), o 17,5% dani z přidané hodnoty a důchodové reformy mě konečně naplnilo nadšením. 17,5% je nádherná estetická suma, která působí nesmírně propočítaně a přesvědčivě, i když ještě přesvědčivější by mohlo být například 17,427% - všichni by viděli, že těm dobrým mužům (jaké mají štěstí, že mezi nimi není žádná žena!) jde opravdu o každý halíř z kapsy nás poplatníků. Jaksi, aby to vypadalo, že jim jde o každý halíř, který bychom museli zaplatit navíc zbytečně -- ne, jak si snad spolu s většinou národa myslíte vy, který nám chtějí vytáhnout z kapes navíc! A to někteří z nich osobně vůbec nekradou.

Největší dojem na mě učinila skutečnost, že v případě zavedení této božské reformy by v roce 2013 zlevnily cigarety a alkohol, ale zdražily by se knihy. Stačí, abychom si srovnali výnos z obou těchto komodit, abychom pochopili, jak hluboce promyšlená a jak společensky prospěšná tato reforma je a jak hlubokomyslně je zahleděna do budoucnosti. Jen tak dál, národe náš drahý, jen tak dál, napsal Neruda.

4. Sama reforma je též rafinovaná. Zvážíme-li, že pro ty, kdo vydělávají jen průměrně nebo podprůměrně, reforma žádnou pozitivní změnu nepřinese a na jejich důchodech se nic nezmění a těm opravdu bohatým je zase dost jedno, jestli budou mít v důchodu o sedm set korun více, pochopíme teprve její dalekosáhlou a obětavou koncepci. Těch opravdu bohatých je, ať třeba přeženu, řekněme 5%. Těch prvních, průměr a podprůměr, je zhruba 80%.

Takže to všechno děláme pro 15% populace.

Myslím, že lepší příklad společenské solidarity jsou už jen babyboxy. Když už nějaké dítě nechcete, aspoň ho nezavraždíte.

5. Před týdnem či dvěma jsem na blogu navrhl pro členy vlády a vládních stran, podaří-li se jim pomocí DPH dostat naši zemi aspoň na úroveň Bulharska a odtrhnout se od nebožáků, jako je Británie nebo Finsko, kde nedokázali knihy pořádně zdanit, udělování titulu P.I.G., což je zkratka Politik Inteligentní Gramotný, ne snad anglicky prase, jak navrhovali někteří vulgární sympatizanti tohoto návrhu. Titul se připojuje za jménem -- takže např. Ing. Miroslav Kalousek, CSc, PIG. Vypadá to pěkně, ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011