Mluvčí amerického ministerstva zahraničí kvůli Manningovi odstoupil

14. 3. 2011

P. J. Crowley, oficiální mluvčí amerického ministerstva zahraničí odstoupil, poté, co minulý týden označil zacházení Pentagonu s Bradleym Manningem, vojínem obviňovaným z prozrazení amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks za "kontraproduktivní a pitomé". Crowley se vyjádřil: "To, jak se zachází s Bradleym Manningem, je absurdní a kontraproduktivní a ministerstvo obrany jedná jako pitomci."

Ve svém rezignačním dopise Crowley uvádí, že přijímá za své výroky plnou odpovědnost a při své kritice Pentagonu stojí. Crowley argumentuje způsobem, který by mohl Obamovi přinést další problémy. Píše totiž, že "účelem jeho kritiky bylo poukázat na širší, strategický význam tajných akcí, které každodenně podnikají americké úřady, zabývající se bezpečností státu, a na jejich dopad na globální postavení Spojených států. Vykonávání moci v dnešní složité době při neutuchajícím zájmu médií musí být moudré a musí být v souladu s našimi zákony a hodnotami."

Komentátoři poukazují na dvojí metr, který je v tomto případě používán. Glenn Greenwald, reportér serveru Salon, který ostře kritizuje Manningovo vězení, poslal na twitteru zprávu: "Týrání vězně je povoleno, kritizovat se to ale nesmí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.3. 2011