Zpravodajství z Poppletonské univerzity

11. 3. 2011

Tento fiktivní ironický sloupek publikuje už třicet let v týdeníku Times Higher Educational Supplement věhlasná britská mediální osobnost, profesor Laurie Taylor. Z jeho vydání datovaného dne 10. března 2011 vyjímáme:

Zrádce? Já?

Náš rektor reagoval zuřivě na obvinění od profesora Richarda Draytona z Kings College v Londýně, že "rektoři univerzit a mnozí byrokraté jsou v současné debatě ohledně vládní politiky týkající se vysokého školství aktivními quislingy" .

Rektor sdělil Poppletonskému zpravodaji, že se rozhodl podpořit pečlivě rozmyšlený postoj rektorů britských univerzit, sdružených v organizaci Universities UK, kteří souhlasili kolaborovat se vším, co vláda navrhuje, i když to ochromuje základní hodnoty a ohrožuje samotnou existenci instituce,k níž mají povinnost být loajální.

Rektor však zdůraznil, že to je "něco úplně jiného" než činy nechvalně známého norského zrádce, který souhlasil za nacistické okupace, že bude kolaborovat se vším, co vláda navrhuje, i když to ochromuje základní hodnoty a ohrožuje samotnou existenci národa, k němuž měl povinnost být loajální.

Rektor doufá, že tímto jeho prohlášením je nyní "situace objasněna".

Filozofické transakce

Přichází nová, vzrušující zpráva, že Dr. P.Q. Function, náš profesor pokročilé logiky, oznámil, že zahajuje nový výzkumný projekt, jehož cílem bude zkoumat, zda je možné objevit nějaké logické nesrovnalosti mezi návrhem britského ministra pro vysoké školy Davida Willetse zlikvidovat státní financování pro humanitní a sociální vědy a jeho nedávným výrokem, že "humanitní a sociální vědy jsou pro civilizovanou společnost životně důležité."

Dr. Function konstatoval, že očekává, že tento výzkumný projekt bude dokončen "asi za 20 minut".

Pomoc je k dispozici

"Naším základním úsilím je snižovat obavy akademických pracovníků." Tak vysvětlil náš nový, energický Ředitel korporátních záležitostí, Jamie Targett, co je cílem vytvoření nového poradenského střediska pro univerzitní učitele.

Targett vysvětlil, že každý univerzitní učitel, který má pocit, ať je jakkoliv mlhavý, že je jeho pracovní místo na univerzitě navrhovaným snížením rozpočtu univerzity o 20 procent nějak ohroženo, měl by se okamžitě spojit s tímto poradenským střediskem a získat od něho bezprostřední ujištění.

Stači poslat na telefonní číslo 1299 textovou zprávu "INFORMACE O ODŠKODNĚNÍ ZA PROPUŠTĚNÍ".

Mluvíte nějakými jazyky? Ne

Naše univerzita zveřejnila informaci, že stejně jako University of Glasgow zlikviduje i ona výuku všech cizích jazyků.

Když naše Ředitelka pro rozvoj učebních programů, Janet Fluellen, toto oznámila, zdůraznila zároveň, že nemá nic proti tomu, pokud by se studenti chtěli učit jiný než svůj rodný jazyk, avšak vyjádřila pevné přesvědčení, že stejně jako koníčky, jako je sbírání známek či vyrábění prošívaných dek, jde o hobby, které mohou lidé velmi dobře vykonávat v komfortu svého vlastního příbytku.

Fluellenová odmítla jako "zvrácený" názor Teda Odgerse z katedry mediálních a kulturních studií, který poukázal na to, že likvidace jazykových kateder povede k tomu, že jediným cizím jazykem na Poppletonské univerzitě bude hovořit už jen manažerský tým.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011