Pokračující arabské revoluce

14. 3. 2011

  • Jednotky plukovníka Kaddáfího dál provádějí ofenzívu směrem na východ. Po těžké dělostřelecké střelbě ovládly v neděli večer město Braga. Zpravodaj rozhlasu BBC však v pondělí v poledne uvedl, že se na několika místech libyjským vzbouřencům podařilo Kaddáfího armádu odrazit; zřejmě nemá Kaddáfí dostatečné množství vojáků. Kaddáfího režim na vojenské neúspěchy reagoval leteckým bombardováním povstaleckého území. Podle zpravodaje rozhlasu BBC došlo na Západě Libye k bojům mezi jednotkami plukovníka Kaddáfího - některé z nich se vzbouřily, protože nechtějí střílet na civilní obyvatelstvo.
  • V Paříži se v pondělí večer sejdou k jednání o bezletové zóně a dalších možných reakcí ministři zahraničí skupiny G8. Vzbouřenci v Libyi tvrdí, že Británie, Francie a Spojené státy jim slíbily vytvoření bezletové zóny. Kaddáfího letadla bombardovala město Ajdabiya na východě Libye.
  • Po šesti týdnech protestů opozice v Bahrajnu provedlo do Bahrajnu invazi 1000 saúdských vojáků, kteří se snaží podpořit kymácející se vlády sunnitské královské rodiny, vládnoucí v Bahrajnu, proti níž demonstruje v zemi šiitská většina.
  • V Jemenu je konflikt mezi bezpečnostními jednotkami a opozičními skupinami na mrtvém bodě. Prezident propustil jednoho ze svých ministrů.
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.3. 2011