Předpověděli zemětřesení?

13. 3. 2011

JU│ Zajímavý rozhovor o zemětřesení v Japonsku přináší ruský server Vzgljad, kdy se snaží zjistit, zda bylo možné takové zemětřesení předpovědět. Zpovídá Viktora Bokova, docenta katedry meteoprognóz Ruské státní hydrometeorologické univerzity.

Na otázku, co vyprovokovalo tak silné zemětřesení, Bokov odpovídá, že je spojeno s tektonickou činností, která se odehrává v tomto regionu. Jde o seismicky velmi nebezpečný region a v tomto případě se k těmto geofyzikálním předpokladům přidala ještě změna atmosférického tlaku. Celkově se dá říci, že místa, kde mohou vznikat velká zemětřesení a také tsunami jsou seismologům známa.

O prognózách se lze dočíst na webu ústavu – tam je také uveden jak čas tak i místo posledního zemětřesení v Japonsku.

Uvádí, že takovou prognózu udělali dva dny před vznikem zemětřesení, i když očekávanou sílu úderu se vždycky snaží udávat nižší. Odhady síly zemětřesení se snižují proto, že jsou obavy z paniky, které by taková předpověď mohla vyvolat u obyvatelstva. V tomto případě odhadli sílu japonského zemětřesení na 5 - 6 stupňů.

Mohli by být ještě přesnější, ale k tomu je potřeba znát i operativní geofyzikální data z měření, které provádějí národní seismologické služby. Ty zpravidla nejsou k dispozici.

Přitom již v roce 2006, když se v ústavu natáčela reportáž pro japonskou televizi, vyzývali k hlubší spolupráci s japonskými institucemi. Vzrostl sice počet návštěvníků webu, ale oficiálně spolupráce navázána nebyla. Skoro dvě třetiny návštěvníků webu jsou Japonci a návštěvníci z USA, Anglie, Austrálie, Kanady.

Podle poznatků ústavu se zemětřesení dá předpovídat na 2 – 3 dny dopředu. První zemětřesení bylo 9. března – a to také předpověděli. I když se objevilo oproti prognóze později, ale protože odhad je vždy plus minus 13 hodin, tak to ještě vyšlo. Odehrálo se však v tom místě, kde se očekávalo. Potom proběhly ještě další následné otřesy. Když viděli, že se prudce mění atmosférický tlak, tak předpovídali, že dojde k dalšímu otřesu – v regionu Tokia, Kjóta a vlastně v celém Japonsku.

Tyto krátkodobé prognózy podle jejich zkušeností – a zabývají se tím alespoň 15 let - velice závisí na vývoji atmosférického tlaku.

Hlavním problémem je to, že neexistuje žádná velká mezinárodní spolupráce v předpovídání zemětřesení. Jestliže po zemětřesení v Indonésii se ustavila spolupráce v předpovídání tsunami, pak zemětřesení se to ještě netýká.

Nemyslí si, že by japonské zemětřesení mělo velký vliv na Rusko, i když sousední Kamčatka a Kurily patří k seismicky aktivním oblastem. Na Kamčatce se nyní několik sopek probudilo, ale to je tak vždy, když dochází k prudkým změnám atmosférického tlaku. Jestliže dojde k takové prudké změně tlaku a pak se tam vytvoří mohutná tlaková výše, vždycky pak začnou sopky „pokuřovat“.

Zda má Viktor Bokov pravdu či nikoli, těžko říci. Možná, že ano, ale třeba jen propaguje práci svého ústavu. Bylo by však velkým krokem vpřed, pokud by se poslední zemětřesení v Japonsku skutečně stalo podnětem k prohloubení mezinárodní spolupráce při předpovídání zemětřesení, kterou požaduje....

Взгляд : Мы предсказывали землетрясение ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011