Wikileaks: Island povolal na kobereček amerického velvyslance

10. 1. 2011

Ministerstvo zahraničí Islandu povolalo amerického velvyslance, aby vysvětlil, proč se američtí činitelé snaží získat přístup k soukromému účtu na Twitteru, který tam má poslankyně islandského parlamentu, která před časem spolupracovala s Wikileaks.

Birgitta Jónsdóttir, poslankyně za Islandské hnutí, informovala minulý týden, že americké ministerstvo spravedlnosti požádalo Twitter, aby mu poskytl přístup k jejím soukromým informacím. Americké úřady se snaží vypracovat žalobu proti Wikileaks poté, co byly zveřejněny tajné americké dokumenty.

"Je velmi vážnou věcí, že cizí stát, Spojené státy, požaduje takovéto informace o islandském občanovi a dokonce o poslankyni parlamentu," zdůraznil Ogmundur Jonasson, islandský ministr vnitra. "Je to dokonce ještě vážnější, když to dáme do celkové perspektivy. Týká se to svobody projevu a svobody lidí obecně," dodal.

Islandské ministerstvo zahraničí požaduje schůzku s Luisem Arreagou, americkým velvyslancem v Reykjavíku. Nikdo na americkém velvyslanectví v Reykjavíku se k tomu nechtěl vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 10.1. 2011