V Česku vládnou "alkoholici, lháři, šílenci, povídkáři a možná i psychopat"

10. 1. 2011 / Jiří Jírovec

Lékař Jan Hnízdil, jeden z pozoruhodných bloggerů na Aktuálně.cz, se před časem dostal do řečí. S několika kolegy se totiž zabýval otázkou, zda je president Klaus mentálně zdráv. Původně soukromá korespondence se dostala do sdělovacích prostředků a tak vypukl menší skandál, co si plebs vlastně dovoluje vůči elitě.

Sám Hnízdil vysvětluje o co šlo ZDE

President Klaus sice nahrál panu doktorovi na smeč tím, že si pár týdnů nepamatuje nic o dohodě, kterou vyhlásil a pak popřel, ačkoli se ho nikdo na nic neptal, jenže pana doktora již přestal zajímat. Cimrman jako vyšitý -- politik zastává názor, který sám popírá.

Časy se ovšem mění a tak se člověk dozvídá "hnízdiloviny" od politiků samých. Plebs do toho ani nemusí zasahovat, jen zírá.

Petr Benda, šéf ústecké ČSSD, například obvinil ministra dopravy Víta Bártu, poslance a prý faktického šéfa Věcí veřejných z "těžko uvěřitelných a lživých tvrzení" . Petr Benda, údajný kmotr, se prý poradí s právníky a podá na Bártu trestní oznámení pro pomluvu. To se mu asi nepovede, protože jeho strana údajně zablokovala zákon, omezující imunitu poslanců.

Podle Bendy je Bártovo tvrzení, že " (Benda) řídí vedení Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji a navíc tak kryje nelegální činnost stavebních firem", za hranicí duševní příčetnosti .

Petr Nečas, má velkou starost o to, aby byl na místě policejního presidenta správný člověk. No jistě, všichni politici (ODS) dodržují zákony a vyhodí každého, kdo by se jim chtěl vlichotit s informacemi z vyšetřovacích spisů. Jsou snad oni nějací mafiáni, aby se museli obávat, že i jim může padnout? Když Radek John obvinil svého (ob)předchůdce Ivana Langera ze zasahování do chodu policie, premiér vysvětlil, že jde o "pohádky o klekánici" a připomněl, že "Langer, v současné době řadový člen ODS, resort opustil před rokem a půl."

Pohádka Radka Johna zní takto: "Z vyšetřování pana Michálka vynesl Ivan Langer do deseti hodin tajné materiály přímo ze spisu. Policie je řízena a ovlivňována právě Langerem. Ten od ní dostává informace a nosí je na patřičná místa."

"To co řekl John, je vyjádření duševně narušeného člověka - chcete-li blázna, lháře nebo obojího. V prvním případě si zasluhuje soucit a léčení. V druhém případě si zaslouží pár facek a vězení, řekl k tomu Langer . Představa bývalého ministra vnitra vypadá tak trochu estébácky. Facky a vězení.

Připomíná to i Cimrmanovu Vraždu v salónním kupé. Továrník Mayer tam říká: Inspektor Klečka, ten mě nejdřív zfackoval a pak se zeptal: jak se jmenuješ, chlape. Na to odpověděl inspektor Trachta, že každý má své metody a svoje pořadí. Jiný ministr by třeba Johna fackoval až ve vězení.

Podle Langera šíří John alkoholické výkřiky: "Jsou to silácké výkřiky kavárenského člověka po dvou flaškách červeného vína, " řekl exkluzivně pro Parlametní Listy.

Jenže Langer není jen tak řadový člen ODS. Proslýchá se, že je Nečasovým poradcem, ale v dobách tajných nedohod se to nedá dokázat. Navíc kontakty, které si takový ministr vytvořil, vydrží řadu let. Zejména pokud zůstane na svém místě spřízněná osoba. Ztráta Oldřicha Martinů může být v tomto směru bolestná a proto je tak důležité, aby byl na jeho místo dosazen správně spolehlivý soudruh.

Radek John svým počínáním obohatil nejen rozpory v koalici, ale, byť pasivně, i výrazivo politiků. Nečas si například oblíbil slovo kočkopes. V jeho podání je kočkopes druh výběrového řízení, které se nelíbí ODS. Kočkopsoidní je člověk, který je pro potřeby Nečasovy strany neupotřebitelný.

V rozhovoru s Martinem Veselovským premiér řekl: "Tady vznikl jakýsi kočkopes, jehož výstup bude kočkopsoidní." Na otázku, zda by šéfa policie vybraného tímto způsobem potvrdil do funkce, Nečas odpověděl nepřímo. "To poslední, co Policie České republiky potřebuje, je kočkopes" ZDE Jenže z kontextu věcí vyplývá, že nejde o policii, ale o zájmy ODS a to až v první řadě.

Pozorný čtenář si mohl všimnout, že v titulku chybějí mafiáni a kmotři. Něco o nich snad ví Václav Havel, což dal najevo upozorněním, koho nevolí. Mediální bublina kmotrů a mafiánů pomalu splaskává a vzduch z ní unikající (pšouk, jak říká Langer), odfukuje Havlovu myšlenku mezi jeho předcházející fantasmagorie.

Stejně to jsou všechno jen slova, tak co.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 10.1. 2011