Američtí diplomaté na Wikileaks: "Irsko si neuvědomuje, v jak hluboké se octlo finanční krizi"

14. 12. 2010

Spojené státy byly už v říjnu 2008 znepokojeny, že Irsko netuší, v jak vážně krizi se octly jeho bankrotující banky, a nic s tím není schopno udělat. Vyplývá to z důvěrné diplomatické depeše odeslané z americké velvyslanectví v Dublinu, kterou zveřejnily Wikileaks.

Po jednání s irskými regulačními orgány několik dní poté, co irská vláda v září 2008 zaručila občanům všechny jejich vklady, uložené v irských bankách, konstatoval americký hospodářský poradce na velvyslanectví v Dublinu, že Irsko je "trochu příliš optimistické" ohledně vyhlídek svého finančního sektoru".

Jak známo, od té doby vedlo nemírné půjčování finančních prostředků realitním firmám k vážné finanční krizi v Irsku. V minulých týdnech bylo Irsko nuceno přijmout od MMF a EU záchranný finanční balík ve výši 85 miliard euro a vnutit zemi přísné škrty.

Avšak v říjnu 2008 tvrdili irští činitelé americkému velvyslanectví, že nevidí žádné problémy a že nebude potřeba, aby irská vláda finančně zachraňovala irské banky. Americké velvyslanectví se už tehdy stavělo velmi skepticky k finančním vyhlídkám Irska a konstatovalo, že pro Irsko bude velmi obtížné dostat se z finanční krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.12. 2010