Američtí diplomaté ve Wikileaks: Ázerbajdžán je spravován jako středověké království

13. 12. 2010

První dáma Ázerbajdžánu Mehriban Aliyeva "v důsledku rozsáhlých kosmetických operací, provedených zřejmě v zahraničí," nedokáže řádně "hýbat obličejem", konstatují američtí diplomati v depeších, prozrazených serverem Wikileaks.

Depeše popisují jak při státní návštěvě manželky tehdejšího amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho Lynne Cheneyové hostily Mehriban Aliyeva a její dvě dcery americké návštěvníky. Při příjezdu Cheneyové se ptal jeden americký bezpečnostní pracovník: Která z těch tří žen je matka a které jsou dcery? Zaměstnanci amerického velvyslanectví chvíli studovali tu trojici a pak jeden z nich řekl: "No, logicky, matka by asi stála uprostřed, ne?"

"Pozorovatelé v Baku dnes zaznamenávají, že Ázerbajdžán je spravován jako za feudalismu v Evropě ve středověku. Hrstka navzájem provázaných rodin ovládá určité zeměpisné oblasti a také určité sektory ekonomiky. Tyto rodiny "navzájem spolupracují, využívají vládních mechanismů a zabraňují tak zahraničním konkurentům vstoupit na ázerbajdžánský trh."

Navzdory tomu, že Mehriban Aliyeva je poslankyní, je jen "chabě informována o politických otázkách", napsali američtí diplomaté do Wasghintonu. Její rodina však má obrovskou ekonomickou moc, vlastní několik bank, pojišťovnu, stavební firmy, cestovní kanceláře i jedinou ázerbajdžánskou prodejnu luxusních vozidel Bentley. Mehriban Aliyeva také vlastní sbírku moderního umění, která tvoří základ nového Muzea moderního umění v Baku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010