Úniky WikiLeaks odhalily komplikovanou americkou strategii

13. 12. 2010

Dosud publikované materiály WikiLeaks jsou méně zajímavé z hlediska obsahu, který ukazuje jen málo z toho, co by již pro kohokoliv, kdo sleduje americkou zahraniční politiku a mezinárodní vztahy, nebylo zřejmé nebo předvídatelné, než z hlediska motivací pro shromažďování všech těch informací (a drbů). Hlášení musela zatěžovat komunikační systém ministerstva zahraničí a zahlcovat jeho analytické kapacity už od okamžiku, kdy byl tento systém centralizace informací Bushovou administrativou spuštěn, napsal William Pfaff.

Proč je to vše nezbytné? Zřejmě to vzniklo z přesvědčení americké vlády, že kvůli ochraně státu před teroristy je nezbytné mít extenzivní zpravodajské informace o všech potenciálních amerických nepřátelích: O nepřátelských velkých státech, ale obzvláště o menších islámských státech považovaných za zranitelné náboženským extremismem, a tedy infiltrací a využitím ze strany teroristických skupin. Američtí úředníci vzali vážně teorii harvardského profesora Samuela Huntingtona o nadcházejícím střetu civilizací, ať už byla tato teorie jakkoliv nezodpovědná a předpojatá.

Ale jaké politice měl tento materiál sloužit? Zpočátku Bushově "globální válce proti terorismu"; jenže vedle války v Iráku a Izraelem inspirovaného zaujetí údajnou jadernou hrozbou z Íránu, o co v americké politice vlastně šlo? WikiLeaks odhalují irelevanci většiny hlášení amerických diplomatů. Neexistuje rozeznatelný vzorec nebo účel.

WikiLeaks Američanům i ostatním odhaluje globální, ale v poslední instanci zmatený dozor a mocenské ambice americké vlády. Ta vystupuje v převleku bojovníka za zavedení globální demokracie. Skutečným výsledkem je však zavedení stále se zhošující anarchie na Středním Východě a ve Střední a Jižní Asii, což nám všem tragicky škodí. Spojené státy tím budou nakonec trpět nejvíce. Po morální a politické stránce už vlastně trpí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010