Assange měl být propuštěn na kauci, švédská prokurátorka se odvolá u Nejvyššího soudu

14. 12. 2010

  • "Švédové odmítají respektovat soudcovo rozhodnutí," řekl před soudní síní Assangův právník Mark Stephens. "Zjevně se rozhodli investovat velké množství peněz do toho, aby udrželi Assange ve vězení. Proměňuje se to v monstrproces. K soudu se musíme znovu dostavit do 48 hodin, Švédové neměli ani zdvořilost, aby nám sdělili kdy. Je to politováníhodná situace, ale vzhledem k tomu, jak Švédové pana Assangeho pronásledují, to není překvapivé."
  • U soudu bylo oznámeno, že se švédská prokurátorka odvolá u britského Nejvyššího soudu do 48 hodin. Assange zůstává ve vazbě. Řekl u soudu: "Rozumím!"
  • Soud znovu zasedá od 18.15. českého času. Švédská prokurátorka se má při tomto zasedání vyjádřit, zda se odvolá či neodvolá.
  • Švédská prokurátorka prý "se neodvolá", tvrdí Jim Scuito z americké televize ABC News.
  • 200 000 liber musí být soudu přineseno v hotovosti, protože proplacení platby šekem trvá týden. Assangovi stoupenci musejí tedy tuto částku vybrat z bank, informoval právník Mark Stephens. Stephens ostře kritizoval poměry ve Wandsworth prison. Assange je zadržován 23 hodin denně na samotce, nedostává poštu a nesmí číst tisk. Assange uvedl, že má starosti o své kolegy z Wikileaks. Švědský právní proces podle Stephense porušuje zákon. Švédové stále ještě nepředložili soudu žádné důkazy.
  • Mezi Assangovými stoupenci, kteří složili peníze na jeho propuštění, jsou i spisovatel Hanif Kureishi a nakladatel lord Matthew Evan.
  • Vaughn Smith, zakladatel novinářského Frontline klubu, řekl před soudní síní: "Jde o mnoho. Nejde jen o tiskovou svobodu, jde o celý internet. Jako novináři bychom měli být nesmírně znepokojení možností zavedení zákonl, které by omezily naši svobodu. Assange postavil před novináře obrovské zrcadlo. Novináři jsou znepokojeni obrazem sebe, který v něm vidí."
  • Mark Stephens, Assangův právník, konstatoval, že Assange zřejmě zůstane ve vazbě ještě několik dní, než se dá dohromady kauce ve výši 200 000 liber. Dodal, že Assangovi stoupenci nabídli kauci v celkové výši 1 milionu liber. Jedním z lidí, nabízejících jistinu, je Vaughn Smith, zakladatel novinářského FrontLine klubu v západním Londýně. Po propuštění bude Assange bydlet na Smithově panství Ellingham Hall v hrabství Suffolk. Assange odjel od soudu a jede zřejmě zpátky do vězení.
  • Assangovo domácí vězení bude znamenat, že nebude moci živě vystoupit v publicistickém pořadu televize BBC Newsnight, který se vysílá každý den od 22.30, upozorňuje reportér BBC Paul Mason.
  • Soudce rozhodl, aby byl Julian Assange na kauci propuštěn z vazby. Švédská prokurátorka se chce odvolat, na podání odvolání má 2 hodiny. Assange nebude propuštěn, dokud tento proces neskončí. Propuštěn má být pod podmínkou, že odevzdá cestovní pas, že nebude večer vycházet a že bude mít elektronický náramek. Assangův právník předpovídá, že Assange zřejmě nebude propuštěn dnes.
  • Podmínky kauce pro Assangeho, podle BBC News: Složená kauce ve výši 240 000 liber (7,2 milionů Kč), zákaz vycházení od 10 do 14 a od 22 do 02 hodin, Assange se musí hlásit na policii každý den v 18 hodin. Jeho stoupencí rozhodnutí o propuštění na kauci vítají, ovšem švédská prokurátorka se chce odvolat.
  • Ve 15.16. byl předvolán Assange před soud. Prokurátor argumentuje, proč nemá být Assange propuštěn na kauci a proč je správné, aby důkazy o jeho "trestných činech" byly předloženy až u soudu ve Švédsku.
  • Britská konzervativní ministryně vnitra Teresa May byla na zasedání parlamentního výboru Dolní sněmovny pro otázky vnitra dotazována na Juliana Assangeho. Odpověděla, že se ji v této věci americké úřady nekontaktovaly.
  • Ochromující útoky hackerů na multinacionální společnosti zřejmě zesílí, poté co Julian Assange apeloval na veřejnost, aby chránila Wikileaks před "firmami, které se staly nástrojem americké zahraniční politiky", míní deník Guardian.
  • Londýnský soudce dal novinářům právo posílat ze soudní síně zprávy prostřednictvím Twitteru. Novináři píší: "K soudu dorazil švédský tým s prokurátorkou Gemmou Lindfieldovou." "U soudu je manželka Micka Jaggera Bianca Jagger a nabídne zřejmě za Assangeho kauci, stejně jako Helena Kennedy." K soudu dorazil také nový Assangův obhájce, slavný právník George Robertson. Jim Scuitto z americké televize ABC konstatuje, že od soudu se Saddámem Husajnem neviděl tak velké shromáždění novinářů. Před soudní budovou protestuje jen asi 30 osob.
  • Před soudem v Londýně, kde se má rozhodovat dnes odpoledne o případném propuštění Juliana Assange, probíhá demonstrace na jeho podporu. Shromáždilo se tam velké množství novinářů a fotografů. Zatím se dostavily celebrity Jemima Khan, Fatima Bhutto, neteř bývalé pákistánské premiérky Benazir Bhutto, filmový režisér Ken Loach a novinář John Pilger.
  • Americký filmař Michael Moore nabídl 20 000 dolarů jako svůj příspěvek na kauci pro propuštění Juliana Assange. Dále Michael Moore konstatuje: "Veřejně nabízím pomoc svého internetového serveru, svá doménová jména a cokoliv jiného, čím mohou udržet Wikileaks při životě, aby mohly pokračovat ve své práci při odhalování zločinů, spáchaných v tajnosti a naším jménem a za naše dolary, vybrané od nás na daních. Do Iráku jsme provedli invazi na základě lži. Statisíce lidí je nyní mrtvých. Představte si, co by se stalo, kdyby lidé, kteří tuto invazi naplánovali, se museli r. 2002 potýkat s Wikileaks. Jediným důvodem, proč se jim válku v Irák podařilo uskutečnit, je to, že měla zaručené utajení. To utajení zmizelo a doufám, že už tito lidé tajně fungovat nebudou moci."
  • Stoupenci Wikileaks plánují protestní demonstraci před soudem, který bude odpoledne rozhodovat o Assangovi. Kampaň Spravedlnost pro Assange apeluje na své stoupence, aby přišli k soudu s maskami Assangova obličeje.
  • Royal Bank of Scotland potvrdila, že její internetový server je nepřístupný. Banka tvrdí, že to nemá nic společného se zveřejněním depeší z Wikileaks, podle nichž se ředitelé Royal Bank of Scotland chovali naprosto neprofesionálně a výrazně přispěli k britské bankovní krizi
  • Matka Juliana Assangeho kritizovala postoj australské vlády vůči svému synovi: "Australská ministerská předsedkyně vlítla do celé věci jako slon do porcelánu a obviňuje Juliana, že je zločinec. Říkám jí, tak moment. Julian je jedním z vašich občanů. Vy byste neměla stát v čele obviňování. Žádné trestné činy nespáchal."




  • Téměř polovina Britů zastává názor, že obvinění ze "sexuálních zločinů" vznesená proti Julianu Assanovi jsou záminkou pro jeho věznění do té doby, než ho začne stíhat americká vláda za zveřejnění amerických diplomatických depeší. Zjistil to průzkum provedený televizí CNN: "44 procent Britů si myslí, že obvinění ze "sexuálních zločinů" ve Švédsku je záminka, jen 13 procent Britů s tím nesouhlasí a 43 procent Britů se k tomu neumí vyjádřit. Většina Britů (42 procent) si myslí, že americké diplomatické depeše měly být zveřejněny, 33 procent Britů je proti tomu. Zbývající 25 procent Britů nemá názor.
  • Julian Assange je v čele hlasování čtenářů týdeníku Time o Osobnost roku 2010. Získal 382 000 hlasů, na druhém místě je turecký premiér Recep Tayyip Ergodan se 148,383 hlasy. Aktuální vydání týdeníku Time má na titulní straně Assangovu fotografii a v čísle vyšel s Asssangem rozhovor. Redakce týdeníku Time poslala vydání Assangovi do věznice Wandsworth prison, avšak věznice mu časopis nepředala a zničila ho, konstatuje Assangův právník Mark Stephens.
  • Mluvčí maďarského parlamentu Laszlo Kover požaduje nová opatření proti "informačnímu terorismu", které "páchá server Wikileaks".
  • Assanovi právníci dnes v 15 hodin českého času zažádají znovu o kauci pro Assangeho.
  • Právní analytička deníku Guardian Afua Hirsh píše o absurditě Assangova věznění: "Jak mohou britská vězení věznit Assanga za trestný čin podle švédského práva, který neexistuje v britském zákoně? A jak by mohl britský soudce dát souhlas s Assangovou deportací, když nebyly poskytnuty ze Švédska žádné důkazy, aby bylo možno o věci vůbec rozhodnout?
  • Britská vláda se v úterý připravuje na možné kybernetické útoky proti svých serverům v souvislosti s dnešním předvoláním Juliana Assangeho k soudu.
  • Australský zpravodajský portál News 7 se chlubí světovou exkluzivní zprávou, prvním rozhovorem s Assangem od doby jeho zatčení. Jeho výroky serveru předala Assangova matka, která cestovala do Británie navštívit svého syna. Assange řekl: "Mé přesvědčení je pevné. Zůstávám věrný ideálům, které jsem vždy vyjadřoval. Nynější okolnosti jimi nijak neotřásly. Tento proces mi potvrdil, že mé přesvědčení je správné. Nyní víme, že podniky Visa, Mastercard a Paypal jsou nástrojem americké zahraniční politiky. Je to něco nového. Apeluji na svět, aby poskytl ochranu mé práci a mým spolupracovníkům před těmito protizákonnými a nemorálními činy."
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.12. 2010