POSUNUJE SE NĚMECKO DOPRAVA?

Merkelová: Multikulturalismus selhal

17. 10. 2010

Německá kancléřka Angela Merkelová se přidala k rostoucím protipřistěhovaleckým náladám v Německu. Vyjádřila se, že pokusy Německa vytvořit multikutlurní společnost "naprosto selhaly".

Na schůzi mladých křesťanských demokratů řekla Merkelová, že představa, že lidé z různých kulturních prostředí mohou žít šťastně vedle sebe, nefunguje.

Dodala, že je povinností přistěhovalců udělat více, aby se integrovali do německé společnosti.

p> Její výroky dál posílí vzniklou debatu o přistěhovalectví v Německu. V Německu žijí asi 4 miliony muslimů.

Minulý týden požadoval Horst seehofer, bavorský premiér a člen Křesťanskosociální unie, součásti vládnoucí koalice Merkelové, aby bylo zastaveno přistěhovalectví Turků a Arabů.

V minulosti se Merkelová snažila být přijatelná pro obě strany v této kontroverzi. Požadovala od imigrantů, aby se integrovali, ale také žádala, aby Německo přijalo výstavbu mešit.

Sobotní projev Merkelové hodnotí komentátoři jako její posun doprava ve snaze přizpůsobit se extremnějším názorům v její straně.

Merkelová se vyjádřila, že se od imigrantů v minulosti požadovalo málo, a opakovala svůj argument, že se musejí naučit německy, aby měli dobré výsledky ve škole a aby byli schopni využívat příležitostí na pracovním trhu.

Kontroverze v Německu se změnila od té doby, co bývalý ústřední bankéř Thilo Sarrazin vydal vysoce kontroverzní knihu, v níž obvinil muslimské přistěhovalce, že snižují inteligenci německé společnosti.

Sarrazina za to propustili z Bundesbanky, ale jeho kniha se stala populární a z výsledků veřejného mínění vyplývá, že Němci s jeho argumenty sympatizují.

Z nedávného průzkumu veřejného mínění vyšlo najevo, že třetina Němců zastává názor, že "Německo je přeplněné cizinci".

55 procent Němců si také myslí, že Arabové jsou "nepříjemní lidé". Před několika lety ten názor mělo jen 44 procent Němců.

Merkelová ve svém projevu zdůraznila, že vzdělávání nezaměstnaných Němců by mělo mít priporitu před najímáním pracovních sil ze zahraničí, avšak zároveň dodala, že Německo se neobejde bez kvalifikovaných pracovních sil ze zahraničí.

Jiní členové Merkelovy vlády s jejími názory nesouhlasí. Ursula von der Leyen (CDU) chce zmenšit překážky pro přistěhovalectví zahraničních pracovních sil, protože Německo trpí nedostatkem asi 400 000 kvalifikovaných pracovníků.

Podrobnosti v angličtině

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010