Krugman a Ferguson se hádají o tom, zda má stát investovat, nebo škrtat

14. 10. 2010

Profesor ekonomiky na Princetonské univerzitě Paul Krugman se v diskusi v Jižní Koreji střetl s ekonomickým historikem Niallem Fergusonem z Harvardské univerzity v rámci debaty, zda má stát investovat či škrtat.

Krugman, nositel Nobelovy ceny, naléhá, aby Obama zahájil druhé kolo fiskálních stimulů ekonomiky. Argumentuje, že nové investice ve výši dalšího bilionu dolarů přinesou obrovský prospěch, ve srovnání s nímž budou vzniklé povinnosti dluh splácet zanedbatelné.

Naproti tomu konzervativec Ferguson varoval, že další fiskální stimulus by vyvolal "spirálu dluhů, rostoucích úrokových měr, rostoucích deficitů, krachující důvěryhodnosti a další růst úrokových měr."

Ferguson nyní nově dodává alarmistickou doušku: Během nadcházejících deseti let, varuje Ferguson, splátky amerických dluhů budou vyšší než výdaje na zbrojení. A vzhledem k tomu, že polovinu amerického dluhu vlastní zahraniční vlády, a pětinu z něho, 847 miliard dolarů, vlastní Čína, Spojené státy budou donuceny k rozsáhlým škrtům ve zbrojení a tak de facto umístí americkou strategickou bezpečnost do zahraničních rukou. Podle Fergussona s ním souhlasí i čínská komunistická vláda, že americká fiskální politika je nebezpečná.

Američtí ekonomové však v současnosti stojí spíše na Krugmanově straně, Obama zřejmě skutečně poskytne americké ekonomice další velký finanční stimulus a ekonomové tím nejsou znepokojeni. Podle Krugmana "Ferguson nepochopil podstatu ekonomie" a jeho předpoklady jsou založeny na "chybném" čtení Keynese.

Fergusona však neuklidňuje ani to, že americké trhy jsou v pohodě. "Trhy jsou pořád v pohodě až do doby, kdy najednou v pohodě nejsou," dodává temně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010