DAILY TELEGRAPH:

Invalidé přijdou v Británii v důsledku vládních škrtů o zaměstnání

16. 10. 2010

Desítky dotovaných továren, které zaměstnávají invalidy, mají být podle vládních plánů uzavřeny.

Pořád nacházím podstatné rozdíly mezi tím, jak píše britský a český tisk, píše nad stránkami konzervativního britského deníku Daily Telegraph Jan Čulík a dodává: Daily Telegraph je v Británii "nejstraničtější" deník; má ze všech kvalitních deníků nejblíže ke jedné konkrétní, tedy Konzervativní straně. Přesto však v posledních týdnech objektivně zaznamenává šokující zprávy, které jsou důsledkem vládní, konzervativní politiky škrtů.

Dovedete si představit, že by například Mladá fronta Dnes systematicky publikovala články o tom, jak Nečasovy škrty poškozují české důchodce nebo invalidy? Tak Daily Telegraph píše toto:

Rozhodnutí zrušit desítky dotovaných továren, které zaměstnávají invalidy, je politicky výbušné a zcela jistě povede k protestům odborů i organizací zastávajících zájmy invalidů.

Více než 50 továren "Remploy" zaměstnává 3000 osob, ale mají velké ztráty. Očekávaly, že budou dál dostávat grant ve výši 111 milion liber ročně, po dobu dalších pěti let, z minsterstva práce a sociálních věcí.

V rámci nadcházejících vládních škrtů má být většina těchto továren, zaměstnávajících invalidy, uzavřena. Iain Duncan Smith, konzervativní ministr práce a sociálních věíc, a ministr financí George Osborne se octnou pod palbou ostré kritiky za to, co bude veřejnost považovat za krutou likvidaci služeb pro nejslabší občany ve společnosti.

Když se pokusil před třemi lety realizovat podobný program Smithův labouristický předchůdce Peter Hain, stal se terčem osobních výhrůžek a útoků. Hain nakonec zlikvidoval 29 těchto továren, avšak nikdo nebyl nuceně propuštěn.

V éře labouristické vlády se konalo několik vysoce medializovaných demonstrací proti plánům zreformovat sociální péči pro invalidy. V roce 1997 postříkali demonstranti hlavní vchod do Downing Street rudou barvou a zablokovali do ulice přístup. Na chodník napsali nápis "Blairova krev".

Zbývajících 54 továren má letos zaznamenat ztráty ve výši 138,6 milionů liber.

Jeden vládní zdroj se vyjádřil. "Továrny Remploy v podstatě platí invalidům, aby nedělali nic. Většina těch továren nemá žádnou práci. Uvědomujeme si, že toto není něco, co přestane existovat tiše nebo bez problémů, ale je důležité, aby to vláda udělala správně."

Ministři se obávají vysoce emocionální kampaně od odborů, které vylíčí vládní koalici, vedenou konzervativci, jako necitelnou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010