V Praze jsou rozumné ženy

14. 10. 2010 / Petr Jánský

Před pátečními volbami jsou karty v metropoli rozdány takto: ODS 28%, TOP09 25%, ČSSD 15%, KSČM 9%, VV 8%, SZ a SND ED 4%.

Pražany nejvíce tíží bezdomovci na veřejných prostranstvích 44%, prodej a užívání drog na veřejnosti 39%, herny a casina 39%, zloději 37%, nedostatek parkovacích míst 25%, deregulace nájemného 25%, nedostatek zeleně 22%.

V Otázkách Václava Moravce (http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/video/) se kandidáti na primátora měli možnost prezentovat.

Bohuslav Svoboda (ODS): MHD zdarma; hodnotit kvalitu škol; bezdomovci jsou problém medicínský, Janečkovy tábory odmítám; zamítnutí Kaplického knihovny byla velké chyba ODS, o penězích to není, s premiérem Nečasem jsem o tom nikdy nemluvil; hlasování zastupitelů bude zveřejněno; žádný velký tendr nebude na radnici před volbami uzavřen; mám silný mandát od regionální rady; územní plán Trojmezí se nebude měnit; se mnou přijde nová filozofie a zásadní změna vztahu ODS a města.

Zdeněk Tůma (TOP09): rovnováha mezi bezpečností Pražanů a pomoci bezdomovcům; knihovna není předvolební téma, je platné vládní usnesení na rekonstrukci stávající knihovny; základní je nastavení rozhodovacích procesů uvnitř magistrátu a mezi magistrátem, radou a zastupitelstvem; dnes silné politické intervence a válcování expertního názoru, který by měl být politicky nezávislý.

Jiří Dienstbier ml. (ČSSD): ODS má většinu a dělá si, co chce; chceme prověřit veškeré kauzy a majetkové transakce; bezdomovectví může narůstat, protože vládní škrty zasáhnou řadu lidí; už ne hlídky ABL; vinou ODS se promarnila nejvhodnější chvíle na stavbu blobu; dr. Svoboda mění názory jak chameleon; nevěřím pražské ODS, na kandidátce ODS jsou téměř všichni, kteří dnes v Praze rozhodují a způsobili nevěrohodný stav pražské politiky; rozetnout korupční předivo a zásadní změnu politiky si s ODS představit neumím.

Marta Semelová (KSČM): bezdomovci jsou ostuda společnosti, systém jim vzal práci, střechu nad hlavou a sociální jistoty; s tábory pro bezdomovce nesouhlasím, je potřeba s nimi pracovat a začlenit je do společnosti; na blob vláda těžko najde peníze, když škrtá výdaje na výplaty; mnohem důležitější jsou malometrážní byty, jesle, školky; ODS mění názory; podporujeme zelené Trojmezí; při stanovení 7 volebních obvodů ODS ostatní strany převálcovala.

Markéta Reedová (VV): nevím, proč se dělá rovnítko mezi VV a ABL; pokud se do výběrového řízení přihlásí ABL, chci otevřít výběrovou komisi veřejnosti; ČSSD a sociální ombudsman Havlová neudělali pro bezdomovce nic; důraz na dodržování veřejného pořádku a vyhlášek; není možné, aby městská policie tolerovala např. pití alkoholu na veřejnosti; vždy jsem byla pro blob, může být i na jiném místě; od ODS mi přijde velmi pokrytecké, že před volbami prozřela, za panem Svobodou jsou na kandidátce lidé, kteří byli proti blobu; dostala jsem cenu otevřenosti za Zakázky pod lupou; má pan Tůma boj proti korupci jako prioritu?; radnice není monokratický útvar, primátor je tak silný, jak je silný ve své straně; dr. Svobodovi nevěřím, není předsedou pražské ODS, místopředsedou je pan Klega.

Petra Kolínská (SZ a SND ED): otevřeli jsme v tisku většinu pražských afér; ve výběrové řízení na pražské památky byl jediný zájemce ABL -- památky poškozuje; sdružení Naděje je už několik let v provizorních prostorách, městské části si ho přehazují jak horký brambor; ODS zrušila azylový dům; chybí infrastruktura pro propuštěné vězně a děti z dětských domovů; není zařízení, kde by se mohl bezdomovec zdarma osprchovat (20.-); osvědčily se neziskové organizace, které se o bezdomovce starají; ve Vídni funguje prevence; žábou na prameni je ODS, zelení jsou jediná strana, která řekla, že do koalice s ODS nepůjdou; ODS se neodstřihla od Blažka, Richtera, Dvořáka, Klegy; ODS patří do opozičních lavic.

Není jednoduché se v těch předvolebních řečech a slibech vyznat.

Bohuslav Svoboda předvedl nevídané názorové veletoče. Postavil se prakticky proti celé ODS vč. prezidenta Klause. Škoda, že mu Moravec nepoložil otázku, co bude Svoboda dělat, až se Klaus řetězy připoutá k blogu (bagru). Nedůvěryhodné a politicky nereálné vystoupení.

Zdeněk Tůma více myslel, než mluvil. Zdá se, že je suchar a nuda. Není tomu tak, co říká má hlavu a patu. Pravý opak Svobody.

Jiří Dienstbier ml. se vymezoval spíše negativně, řešení ČSSD nepředkládal. Zosobnění rozkolísané a rozhádané ČSSD. Řečník průměrný.

Markéta Semelová (KSČM) mluvila rozumě a s ohledem na tzv. obyčejné lidi. Její jedinou nevýhodou je členství ve straně, se kterou nikdo do koalice nepůjde.

Markéta Reedová (VV) je zkušená komunální politička. I když se snažila ukázat úsměv, byla převážně zamračená. Nemá ráda, když se mezi VV a ABL dává rovnítko. Nejraději by to občanům zakázala. Tím se ovšem dostává mimo realitu. Radek John zanesl do politiky virus ABL, který je nebezpečnější, než si kdo uměl představit. Těžko, přetěžko se ho budeme zbavovat.

Petra Kolínská (SZ a SND ED) je pro mě překvapením. Tuto mladou dámu jsme viděl poprvé. Na rozdíl od Reedové se nerozčilovala, mluvila klidně a přesně s velkou znalostí pražské komunální politiky. Bohužel za stávajících volebních preferencí SZ nebude dost silná věci měnit. Každopádně s Kolínskou a Reedovou padlo klišé, že nemáme ženy v politice.

Po důkladném zvážení a týdením odstupu mám toto pořadí na primátora: 1. Zdeněk Tůma, 2. Petra Kolínská, 3. Markéta Reedová, 4. Jiří Dientsbier ml., 5. Markéta Semelová, 6. Bohuslav Svoboda.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010