Ruští aktivisté bránící Chimkinský les se ve spolupráci s BankWatch obrátili na Evropskou komisi

15. 10. 2010

Ruští aktivisté zabývající se obranou Chimkinského lesa nedaleko Moskvy, který je ohrožen výstavbou dálnice Moskva - Sankt Petěrburg, se snaží zablokovat financování projektu evropskými bankami. Evropská banka pro obnovu a rozvoj a Evropská investiční banka očekávají nové varianty trasy. Pokud by EU zmrazila financování, Rusko by mohlo sice postavit chimkinský úsek mezi 15. a 58. kilometrem financovaný ze státního rozpočtu a státními bankami, ale ostatní úseky by zůstaly nadlouho nedokončeny.

Představitelé organizací protestujících proti výstavbě dálnice informovali, že 11. října na jednání s Evropskou komisí získali informaci, podle níž EU není připravena podílet se na financování výstavby prvního úseku trasy, ani účastnit se dalších rozhovorů na toto téma. Podle jednoho ze svědků Komise kvůli vládní reakci na protesty ruské veřejnosti projekt převedla z aktivní fáze do fáze neaktivní.

Podle informací listu Kommersant bylo jednání v Bruselu organizováno evropskou ekologickou sítí BankWatch se sídlem v Praze, se kterou spolupracuje ruská organizace Ekozaščita.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010