BRITÁNIE:

Univerzitní školné možná bude zvýšeno na více než 300 000 Kč ročně

3. 10. 2010

Poradce britské vlády, který připravuje doporučení, jak si poradit s budoucím financováním britských univerzit, má příští týden doporučit, aby vznikl volný trh univerzitního vzdělání, na němž by britské vysoké školy měly právo studentům účtovat školné vyšší než 10 000 liber (300 000 Kč) ročně.

Lord Brown, bývalý ředitel ropné společnosti BP, který vypracovává zmíněnou analýzu, doporučí, aby si univerzity směly ponechat z vybraného školného od každého studenta 10 000 liber ročně, ale aby směly studentům účtovat ještě vyšší školné, pokud peníze nad 10 000 liber uloží do ústředního fondu, jímž by se podporovali chudší studenti.

Pokud budou tyto návrhy přijaty, znamenalo by to radikální změnu v britském vysokém školství, jakou nezažilo za dlouhé desítky let. Znamenalo by to také, že absolventi univerzit by školu končili s větším dluhem než 80 000 liber (2,4 miliony Kč).

Vince Cable, ministr pro podnikání, inovace a vzdělávání (šokující je už to, že v Británii je ministerstvo školství sloučeno s ministerstvem pro podnikání) a jeho náměstek David Willetts prý chtějí zvýšit univerzitní školné "pouze" na 7000 liber (210 000 Kč) ročně, s podmínkou, že se bude finančně pomáhat chudším studentům. Šokující Brownův návrh má zřejmě docílit toho, aby návrh ministrů vypadal umírněně.

Pro liberální demokraty, kteří jsou členy britské konzervativně-liberální koaliční vlády, je však zvyšování univerzitního školného nepřijatelné a mnozí zřejmě budou proti takovýmto návrhům v parlamentě rebelovat. Proti takto drastickému zvýšení univerzitního školného jsou také odbory univerzitních učitelů.

Jiní varují, že zavedení takto vysokého školného vytvoří v Británii ve vysokých školách "dvojrychlostní" systém, kdy univerzity s větším počtem studentů z dělnických rodin si nebudou moci dovolit účtovat takto vysoké školné a budou upadat.

Pozorovatelé varují, že 7000 liber ročně by si mohly v Británii účtovat jen ty nejelitnější univerzity. "Vytvoří to dvojrychlostní systém, jedny univerzity pro bohaté, druhé pro chudé. Jednu vysokoškolskou zkušenost pro bohaté a druhou pro chudé. Politikům to nedochází," konstatoval profesor Les Ebdon, předseda univerzitní analytické skupiny million+.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010