Právě končí první světová válka

30. 9. 2010

Tuto neděli oficiálně skončí první světová válka. Německo totiž splatí poslední splátku reparací, kterou na ně po válce ve Versaille uvalili vítězní spojenci. Poslední platba 55 milionů euro znamená likvidaci obrovského dluhu, který byl cenou za jednu válku a položil základy nové válce.

Poražené Německo bylo ve Versailles r. 1919 donuceno zaplatit Belgii a Francii a vítězným spojencům obrovské reparace. Původně šlo o 226 miliard říšských marek, což bylo později sníženo na 123 miliard marek, v tehdejším přepočtu 22 miliard liber.

Dluh by byl uhrazen daleko dříve, kdyby Hitler, poté, co se dostal k moci, ho neodmítl dál splácet.

Versailleská smlouva byla v poválečném Německu nesmírně nepopulární a byla důležitým nástrojem, jehož pomocí se dostali nacisté k moci.

Hlavní zástupce britského ministerstva financí ve Versailles během pařížské mírové konference John Maynard Keynes na protest proti přehnaným reparacím uvaleným na Německo v červnu 1919 odstoupil.

"Německo nebude schopno si utvořit řádnou politiku, pokud se nebude schopno samo financovat," varoval.

Když r 1929 došlo ke krachu newyorské burzy, výmarská republika v Německu se propadla do dluhů. O čtyři roky později byl kancléřem zvolen Hitler.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.9. 2010