Bludy jihomoravského hejtmana

1. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se pokouší zbrzdit lavinu zeštíhlování v resortu policie a protipožární ochrany. Vymínil si na kraji, že některé policejní stanice a sídla hasičských sborů zůstanou tam, kde jsou, případně, že se nebudou modrým skalpelem okrajovat tak razantně. Hmmm, přes svůj věk nějak nejde s dobou, mládenec...

I na tuto problematiku je totiž důležité pohlédnout nově, moderně, dynamicky, jak se dnes sluší, z úhlu konkurenceschopnosti a spravedlnosti, ne překonaných kolektivistických bludů. Např. ve zdravotnictví mají podle vyjádření vládních činitelů např. stokorunové poplatky za pobyt motivovat lidi po operacích k tlaku na lékaře, aby je zbytečně nezdržoval v nemocnici a propustil je co nejdřív domů. Stejně tak i úplné placení obyčejných plomb povede lidi k tomu, že se teď začnou lépe starat o chrup (či jeho zbytky). Atd. atd.

Takže co se týče policie a hasičů, je vůbec spravedlivé, aby se z daní všech financovala pomoc těm, kteří nezodpovědně hazardují se svou bezpečností? Vždyť slušný člověk se za noci po ulicích nepoflakuje. A zodpovědný, podnikavý jedinec také zvelebuje svoje vlastnictví a nedopustí, aby se jeho dům přeměnil v zanedbanou barabiznu, kde jen tak něco chytne od cigarety. Tam, kde bude potřeba vytlačit z veřejných prostor problémovou chátru, si zodpovědní občané mohou najmout soukromou milici. Koneckonců, v Americe nosí každý vlastenec u sebe zbraň, ne?

(Vyšlo v Brněnském deníku Rovnost)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010